Peterlin prvotno napisa
Kako god bilo, moja djeca znaju naš stav: osnovna škola = osnovno znanje i to moraš znati sve! Budući da su mi djeca bistra i nemaju većih poteškoća u savladavanju gradiva, očekujem da i uspjeh bude relativno dobar (odličan ili barem vrlodobar), zato jer te osnovne stvari treba znati kako god okreneš i kud god kasnije okreneš...
Problem je često u tome (pročitala sam to u domaćoj zadaći svog mlađeg sina na temu prava djece) što jako puno klinaca gubi previše vremena i umara se pred tv-om, ps-om i računalom, pa im je zaista teško savladavati školsko gradivo jer se iscrpe na nebitnim stvarima. Moj sin je u zadaći napomenuo da mu tata i mama ne dozvoljavaju igrati igrice tijekom tjedna, a i vikendom smije tek kad nauči sve što treba. Naše dijete to smatra ugrožavanjem svojih prava jer drugim klincima roditelji to ne brane. A kad dođe roditeljski, galame na učiteljicu da je gradivo teško, da ima puno domaće zadaće i slično... Mi smo davno to riješili doma i tu je kraj priče. Ne može se osnovnoškolcima dozvoliti da odlučuju o tome što je za njih bitno i što im treba - to je ipak odgovornost roditelja i škole. S djecom se treba baviti. Nije to lako, ali to je jedini način. Kad djetetu igrica rasturi pažnju, za zadaću od 20 min trebat će mu barem dvostruko vremena... Živimo u takvom svijetu, ali ne trebamo se pomiriti s tim. Ako želimo da djeca imaju dobre ocjene i znanje koje stoji iza toga, najgore što možemo učiniti je da se blatom nabacujemo na školu. Ako pak postoji kakav objektivan problem, treba ga rješavati što dalje od dječjih očiju i ušiju - samo odrasli.
Ako dijete osjeti da mi imamo neke dileme oko kvalitete škole (a imamo i dileme i velike zamjerke, bez brige - ponekad mi je to jako teško sakriti od sina) treba ih rješavati bez maloljetne publike.