Ne želi se igrati i boji se dečkića?!
Moja kćerkica je krenula u vrtić od rujna, nismo očekivali da će ići idealno, ali ovo definitivno nitko nije predvidio.
Dakle, čuvala ju je baka 2,5 godine i smo smatrali idealnim vremenom za polazak u vrtić, stvarno smo nastupili pozitivno, pripremili ju i ona se zaista veselila. Znala je da tata i mama idu raditi i cijelu priču.....Očekivali smo probleme sa jelom i spavanjem (ne spava po danu već dvije godine, ali u vrtiću zaspi bez problema), jer nikada nije bila "sklona" ni jednom ni drugom, očekivali smo probleme sa dijeljenjem stvari i možda manjkom pažnje, jer je za sada jedinica, pa je sva pažnja njena, ali taj dio je zapravo više-manje OK, ali.....
....ona se u vrtiću ne želi igrati, ne želi sudjelovati u većini stvari, nego stoji sa strane i "promatra" (tako kažu teta i striko, a ona potvrđuje). Odgajatelji kažu da ju ne treba forsirati, da će sama ona polako, ali dok samo pomislim na to tužno srčeko, moram nešta poduzeti...
Ujutro je naravno tužna i stalno nam ponavlja "ja ću biti tužna u vrtiću" kao ono, ostavite, ali tek da znate.....
Nema ona reakcija na način da se ne želi spremiti, da radi bilo kakve probleme kod dolaska, osim tog emocionalnog dijela kojeg stalno naglašava, da se zna kako će se ona osjećati. Ulazi u sobu tužna, traži da ju se zagrli i ode, a onda čeka da se dođe po nju i ne igra se. kažu da ne pravi nikakve probleme, većinu stvari radi potpuno samostalno, osim tu i tamo jela (pa joj malo pomognu).
Kad dođem po nju, onda se nasmije od uha do uha i počne pričati teti i meni, "sad sam sretna, mama mi je došla" i ide kući sretna, kod kuće je većinom zadovoljna, ali ne želi pričati baš o provedenom danu, tek tu i tamo uspijem kroz neku priču ju navući.
Drugi problem je strah od dečkića! Prvih par dana je bilo super dok je bila kratko i dok je tata dolazio s njom, čak je neke dečkiće simpatizirala, a onda od jednom je počela plakati da se boji dečkića i sad oni ne smiju prati ruke tamo gdje je za curice (imaju podijeljeno i naglašeno koji je za cure, a koje za dečke), pa onda nije htjela ni sjediti za ručkom sa dečkima, sad hoće, ali čim nešta ne želi, a ne želi sudjelovati u miješenju tijesta, npr. jer se boji dečkića i ne želi zamazati ruke (doma si zamaže i kosu i nije joj to neki problem) i to je sad uglavnom isprika za sve. Zadnjih tjedan dana ima jedan dečkić koji joj je draži, ali ne razgovara ona s njim ili se igra, nego joj se čini dobar. Meni se sad to, uglavnom čini kao isprika/izmišljena za nesudjelovanje, ali odgajatelji su čak spominjali razgovor sa psihologom, jer možda ima traume vezane za dečke....Naravno, da ništa takvog ne postoji ni u tragovima i normalno se je igrala sa susjedima, curama i čak više dečkima jer su slični po dobi, a ne mislim da je i nešta u vrtiću moglo izazvati "traumu".
Zna imena sve djece, pamti melodije pjesmica, pamti igre itd. ali to izvučem onako jedva kroz neki dublji razgovor i tvrdi da se nije igrala. Kaže da želi curicu Luciju, Irmu.....za prijateljicu, hoće da joj dođu doma.
Naravno, ima djece koja rade sve ono očekivano, ne žele se obući, izaći iz auta, bacaju se po podu i urlaju, ali onda prestanu za par minuta i igraju se lijepo većinu dana i s ovog mog pogleda to bi mi bilo draže, jer zaista mi se čini da nije sretna tamo. Svjesna sam razlika kod djece, da svako dijete mora proći taj neki proces prilagodbe na ovaj ili onaj način, ali zaista ne znam više koje riječi bi našla, da joj to malo olakšam/ubrzam....
Eto, ja ne znam u kratko, pa kome se da čitati, savjeti bi mi baš dobro došli. :-)