Pozitivan nalaz Hepatitis C, Hepatitis B i/ili HIV - gdje u postupak?
Otvaram novu temu, potaknuta temom o odbijanju završetka postupka forumašice s Hepatitisom C. Mislim da nikada do sada nije bila otvorene tema o liječenju i obavljanju MPO postupaka za pacijentice i pacijente s Hepatitisom C, Hepatitisom B ili HIV-om.
Možemo li ovdje skupljati i dijeliti informacije o tom. Prenosim pitanja koja su mi upala u oči na prošloj temi, Mogu li se takvi pacijenti i pacijentice liječiti u svakoj klinici ili se šalju samo u jednu? Petrovu? Uvijek ili samo u određeno vrijeme dana/tjedna/mjeseca/godine. Je li protokol isti? Ima li netko provjerenu informaciju.
Kopiram neke postove (ili dijelove postova) s druge teme:
Citiraj:
tetadoktor prvotno napisa
od drzavnih klinika samo Petrova odradjuje pacijente sa hepatitisom i imaju posebne dane kada se odradjuju punkcije i transferi za takve parove. cinjenica je da se malo doktora usudi raditi sa takvim pacijentima
Citiraj:
ljubilica prvotno napisa
Inace, ja sam imala transfer krajem srpnja u Petrovoj i sestre su mi rekle da zene s hepatitisom imaju postupke u kolovozu. Ispada da imaju pravo jednom godisnje sto je po meni mozda bezveze.
Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Čekaj, a zašto onda s hepom C MPO radi samo Petrova od državnih? Ili je to neka patka? Mislim, ako je to točno, što onda šteka s labovima/hodogramima svih drugih?
Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
I nemojte pisati da je to jednako kao i za bilo koje liječenje kad je u pitanju hep C, jer nije. Trudnice s hep C se porađaju u rodilištima, mislim da ih nigdje ne odbijaju, itd (naravno uz uobičajene mjere). Ali pacijentice koje se podvrgavaju in vitro oplodnji mogu samo jednom godišnje raditi punkciju u Petrovoj. Što vam to govori?
Citiraj:
nina977 prvotno napisa
Ja sam također zdravstveni radnik,radim u državnoj bolnici također invazivnu pretragu pacijentima i nikad nismo odbili pacijenta sa hepatitisom a šta se tiče sterilnosti ,naravno da nakon svakog pacijenta na isti način dezinficiramo i steriliziramo instrumente tj.ponašamo se kao da svi imaju hepatititis i HIV jer to je jedino ispravno,jer kad idemo u postupak nalazi markera vrijede 6 mjeseci a šta ako se netko zarazio u međuvremenu ali to ne znaju pa nikom ništa.Stvarno mi nije jasno kako si to mogu dozvoliti,sad se brinem kako se stvarno provodi ta sterilnost po našim klinikama?!
Citiraj:
Kadauna prvotno napisa
A sad jos jednom, valjda sam propustila, zasto navodno samo Petrova odradjuje IVF postupke za pacijent(ic)e s hepatitisom B ili C i HIV-om? Koji navodno to zakon tako uredjuje, koja je ustanova njima i sukladno cemu dala "licencu" za takve postupke? Mozda Petrova radi postupke s pacijentima koji imaju hepatitis B ili C 1x godisnje zato sto su oni tako interno odlucili a ne zato sto je to tako potrebno? Hocete reci da pacijenti koji imaju hepatitis B ili C ne mogu u postupke na npr. Vuk Vrhovcu? Ja to uistinu ne vjerujem........
Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
Ne znam kako je na V.V, ovisi kako je opremljen.
Koliko ja shvaćam, ne radi se o uobičajenoj predostrožnosti koja služi da se zaštiti ljude koji rade s pacijentima i druge pacijente, tu je zaštita standardna. Nego o tome da se minimizira rizik za kontaminaciju tuđih uzoraka.
Prevelik je ulog, rekla bih.
Zato je bitno točno definirati protokol i sve, nije neizvedivo ali nije ni trivijalno. Ako ga neka institucija još uvijek nema, onda ona to ne nudi pacijentima.
Citiraj:
bubekica prvotno napisa
Meni negdje zvoni info da pacijentice s vuka koje imaju hep salju u petrovu. Ovo je tema koju treba istraziti i o kojoj se jako malo pise ( u skoro 2 godine vrlo aktivnog forumiranja ovo je moj prvi susret s ivf pacijeticom koja ima hep).
Citiraj:
Kadauna prvotno napisa
Vuk Vrhovec je nekad (za vrijeme Lucingera) najnormalnije odradjivao i takve postupke pa ne znam sto se dogodilo u medjuvremenu i zasto.
Nadam se da se nitko ne ljuti što sam vas kvotala.