Koliko poznajete pravila prve pomoći?
Bili smo jučer u toplicama i neko dijete se skoro utopilo. Ne znam točno što se dogodilo jer smo bili na ležaljkama u to doba, ali odjednom je animator nešto vrisnuo na razglas i dijete su besvjesno iznijeli iz bazena. Tad su dojurili spasioci i svi su se sjatili uokolo. Kad je dijete već bilo pri svijesti došla je i hitna i odvela ga.
Kad smo se vraćali doma, počela sam razmišljati da zapravo pojma nemam koja je ispravna procedura. Imala sam prvu pomoć u školi, položila kad sam polagala i vozački, ali da se nađem u situaciji bez spasioca i bez mobitela da zovem hitnu, ne znam što bi trebala napraviti. Ne mogu računati da će se pored mene na plaži ili negdje naći liječnik.
znam ono umjetno disanje/masažu srca iz svim mogućih serija, ali ne znam koliko je to zapravo pravi način.
Nedavno sam s nekim pričala i rečeno je da često očevici nesreće znaju napraviti veću štetu no korist pri pokušaju pružanja prve pomoći.
U svakom slučaju, ja sam odlučila malo osvježiti znanje, tj, neznanje iz prve pomoći, a živo me zanima kako vi stojite s tim. Jeste li se našli u situaciji da morate pružiti pomoć?