Kod mog, ako je za desert nekakva snicla da si malo popravi :-)
magriz, ja kuham knedle, a oni ih proždiru. I onda još na kraju pitaju, a to je sve? A kad ćeš opet praviti?
Marta :shock:
Ok, nema vas malo :D al opet, 40 komada :lool:
Pravis male? Moje su ogromne pa sam oduvijek jela dvije do tri.
Sufnudle i knedle su nam normalan rucak. Moja sestra je svog muza sokirala kad mu je to skuhala (to je, kao, desert, kakvo glavno jelo).
a za pojesti sve te knedle trebaju vilicu, pinjur, perun (nisam vidila da ste to spomenule)
a dobro dođe i kućarin cukra preko knedli :)
nas je troje i skuham 10 komada - 2 meni, 3 mališi, ostalo zakoniti
i uvijek za večeru, to mi nije ručak
Zasto nije? Sad ja pitam, al bas me zanima.
a jel zna netko što je pošada?
nož iz bešteka (onaj kojim se maže na kruh)-metković
I potkosulja ide u gace :D
Ne izuvam se :D
ne nosim potkošulje i ne izuvam se
Problem s muževima i slatkim ručkovima nije regionalno uvjetovan; moj je Slavonac i svejedno tvrdi da rezanci s orasima/knedle/tačke/šufnudle (ajme kako to dugo nisam jela) nisu ručak nego desert (ono, jel to sve, što se još jede??? a uopće inače nije tip ovisan o šniclama ili tako nešto).
ovako nešto slično moja mama zove supita, to se jede vruće i pospe se kristal-šećerom (a ne štaubom)
Koljivo sam probala prije par godina kad su ga pokušavale napraviti i mama i svekrva, ali mi nije bilo fino kao na jednoj slavi na kojoj sam ga jela davno (makar je moja mama dobila baš taj recept, valjda je i do sorte žita).
Jel pravi netko glajgeviht? (ili ti gleichgewicht) to je moj omiljeni brzinski kolač
Glajgeviht je biskvitni kolač, spunge cake.
Nego, dosta o inputu, ajmo malo o outputu. :-)
Šekret znam od uvijek, ali kad sam čula za kondut nisam se morala prestati pitati ati je to.:-)
mi smo ih zvali pekzmez tačke.
nitko nije odgovorio da li zna što je mutača?
sad kad ste spomenule fertun,
sjetila sam se da smo susjedu, glavnu nadzornu kameru u ulici,
zvali skvo sa plavim fertunom :lool:
Bazlamača?
Rerna, nego kako.
ajme, nabrojale ste sva brašnasta jela koja mi je radila pokojna baka, i nijedno nisam pretjerano voljela :) jedino što niste spominjali su veliki valjušci, tijesto punjeno kockicama starog kruha i skuhano u juhi. pa poslije toga knedle. Can you say HCLF?
Vezano za rezance s makom, koje čak i Balašević servira ipak na kraju :) imam obiteljsku anegdotu. Moja baka je, dok je bila mlada, imala jednog malog susjeda (cca 3 godine) koji je ko sva normalna djeca više volio jesti kod susjede nego doma. Uvijek je dolazio kod nje na ručak, a kući ništa nije htio jesti. Jednom je baka pravila rezance s makom, a kad je dečka mama kući pitala šta je snaš Maca danas pravila za ručak, odgovorio je "salate i buva" :mrgreen:
Marija i Tashunice, supita je mutača, nije šmarn.
Hahahahahaha, :lol: koja rečenica!
Moja baka je pekla šmarn u tepsiji, a ja ga pečem ko palačinke.
Supitu smo zvali brda i doline. Supita je malo gušće tijesto za palačinke koje se ulije u vrući pleh na masnocu i peče u rerni, a onda se kasnije namaže kajmakom i pospe šećerom. Ili se posoli.
Smarn s grizom isproban za doručak. Fini je.
kod mene ta supita je bazlamaca. stim da na to tijesto prije pecenja se jos stavi pekmez, zlicom u tijesto. na kraju kad je peceno zalije se s kajmakom i secerom. e da pecemo je u rerni :D
Marija kad ti doazis na brijeg, mogle bi neki pristojan rucak pojesti, nakon ovog covjek ogladni LOL
kirvaj i kulin sam spomenula zato što se recimo u istočnoj slavoniji kaže kirbaj,
a čak sam i od nekih slavonaca čula kulen.
i super mi je pun vajngl krofni :-D
ne znam ko je spomenuo.
Ja kazem kulen, kirbaj i krofna. I zumanjak. I vangla i vanica.
A moj stari je govorio klozet, špigl, šos, tanjir - baka i dida su bili Karlovcani.
Bazlamača se kod nas radila od kukuruznog brašna.. super mi je na Utrinskom placu u pekarni Dinara (?) kad naletim na toplu, njam njam...
A koh? Jel spomenut?
Kako drukčije bi rekla za žumanjak?
A nije bazlamača nešto slično zlevki/zlevank, od kukuruznog brašna, sa ili bez pekmeza, oraha... prelivena vrhnjem i posipana šećerom?
je slicno je, ali mi nikad je ne radimo od kukuruznog brasna.
i zapravo to je malo gusce tijesto za palacinke, vec je marta napisala.
ja kazem kirvaj, kulen, ali bome su moji za WC govorili klozet.
I ja .. čini mi se da je zlevanka malo niža i onako čvršća ..
Ajme šos. Kako sam na to zaboravila?!
ali u oba slucaja je kukuruz kod zganjaca u pitanju. kod bazlamace ide pšenicno brasno.
Ne, u bele žgance ide pšenično brašno.
A furuna?