Page 8 of 11 FirstFirst ... 678910 ... LastLast
Results 351 to 400 of 503

Thread: kako se kaže u slavoniji a kako u dalmaciji ove riječi- POMOČ HITNO

  1. #351
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    magriz, meni je dobar jedino taj s grizom. Ne radim ga za ručak.
    Svi recepti s brašnom koje sam probala mi nisu bili dobri, tj. čitaj, nisu bili ko onaj kojeg se sjećam.
    Tako sam tražila godinama nešto što uopće nisam znala objasniti što je i kako se zove, ni gdje sam to jela. Dok jednom nisam mami krenula objašnjavati u detalje pa se ona sjetila da je riječ o koljivu, tj. slavskom žitu koje sam jela ko malo dijete od 3-4 godine na nečijoj slavi.
    Last edited by marta; 29.01.2014 at 21:54.

  2. #352
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    a šta su šufnudle na nekom razumljivom jeziku ? paradižot?
    jok, sufnudle
    paradizot je slican šnenoklama, ali u snenoklama nema keksa.

  3. #353
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Šufnudle su njoki, malo drugačijeg oblika, mi smo ih zvali još i valjušci, skuhani i uvaljani u pržene prezle ili mljevene orahe.

  4. #354
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    jok, sufnudle
    paradizot je slican šnenoklama, ali u snenoklama nema keksa.
    pa ni u paradižotu nema keksa

  5. #355
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    ovisi o receptu

  6. #356
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    neka jela sa raznim oblikom tijesta smo mi jeli slatka za rucak, kao jedino jelo. gore ih je vecina nabrojana ali jos da dodam i knedle sa sljivama.
    knedle se šljivama su jedini slatki ručak koji sam ikad jela. ali to kod nas prolazi samo ljeti

  7. #357
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    kod mog coveka samo u trenucima ocaja

  8. #358
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Kod mene prolaze knedle bez problema, samo ih moram napraviti 40-50 komada. A to je malo naporno.

  9. #359
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    što radiš s toliko knedli?

  10. #360
    Manuela.'s Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    638

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    kod mog coveka samo u trenucima ocaja
    Kod mog, ako je za desert nekakva snicla da si malo popravi

  11. #361
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ja je kuzim, moja mama je radila 30-tak, ali mi smo bili zenska kuca.
    edit za magriz odgovor
    Last edited by spajalica; 29.01.2014 at 22:03.

  12. #362
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    magriz, ja kuham knedle, a oni ih proždiru. I onda još na kraju pitaju, a to je sve? A kad ćeš opet praviti?

  13. #363
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Marta :shock:
    Ok, nema vas malo :D al opet, 40 komada
    Pravis male? Moje su ogromne pa sam oduvijek jela dvije do tri.

    Sufnudle i knedle su nam normalan rucak. Moja sestra je svog muza sokirala kad mu je to skuhala (to je, kao, desert, kakvo glavno jelo).

  14. #364
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    a za pojesti sve te knedle trebaju vilicu, pinjur, perun (nisam vidila da ste to spomenule)
    a dobro dođe i kućarin cukra preko knedli

  15. #365
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    nas je troje i skuham 10 komada - 2 meni, 3 mališi, ostalo zakoniti
    i uvijek za večeru, to mi nije ručak

  16. #366
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Zasto nije? Sad ja pitam, al bas me zanima.

  17. #367

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    mikka, partikla.
    slinček, bavarin, partihl, portikla...

  18. #368

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    a jel zna netko što je pošada?
    nož iz bešteka (onaj kojim se maže na kruh)-metković

  19. #369
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    Quote Originally Posted by gita75 View Post
    a jel zna netko što je pošada?
    nož iz bešteka (onaj kojim se maže na kruh)-metković
    i u šibeniku se isto koristi

  20. #370
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Anci View Post
    Zasto nije? Sad ja pitam, al bas me zanima.
    knedle su mi u rangu kolača, a kolač nije ručak

  21. #371
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    I potkosulja ide u gace :D

    Ne izuvam se :D

  22. #372
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    ne nosim potkošulje i ne izuvam se

  23. #373
    Marija's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,064

    Default

    Problem s muževima i slatkim ručkovima nije regionalno uvjetovan; moj je Slavonac i svejedno tvrdi da rezanci s orasima/knedle/tačke/šufnudle (ajme kako to dugo nisam jela) nisu ručak nego desert (ono, jel to sve, što se još jede??? a uopće inače nije tip ovisan o šniclama ili tako nešto).

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Može se i cijela masa uvalit u vruć pleh na masnoću, pa u rernu, pa onda iskidaš kad se zapeče.
    ovako nešto slično moja mama zove supita, to se jede vruće i pospe se kristal-šećerom (a ne štaubom)

    Koljivo sam probala prije par godina kad su ga pokušavale napraviti i mama i svekrva, ali mi nije bilo fino kao na jednoj slavi na kojoj sam ga jela davno (makar je moja mama dobila baš taj recept, valjda je i do sorte žita).

    Jel pravi netko glajgeviht? (ili ti gleichgewicht) to je moj omiljeni brzinski kolač

  24. #374
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Glajgeviht je biskvitni kolač, spunge cake.

    Nego, dosta o inputu, ajmo malo o outputu.
    Šekret znam od uvijek, ali kad sam čula za kondut nisam se morala prestati pitati ati je to.
    Last edited by Mojca; 30.01.2014 at 06:16.

  25. #375
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    mi smo ih zvali pekzmez tačke.

    nitko nije odgovorio da li zna što je mutača?

    sad kad ste spomenule fertun,
    sjetila sam se da smo susjedu, glavnu nadzornu kameru u ulici,
    zvali skvo sa plavim fertunom

  26. #376
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Bazlamača?

  27. #377
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    Quote Originally Posted by Anci View Post
    Bazlamača?
    ta bazlamača mi negdje zvoni, ali nisam sigurna.

    uglavnom mutača se radi slično kao palačinke samo malo gušće,
    izlije se u tepsiju i ispeče. onda se posipa šećerom u prahu.

    anci a kako ste zvali pećnicu?
    kod nas je rerna.

  28. #378
    paučica's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Slavonija
    Posts
    128

    Default

    Rerna, nego kako.

  29. #379
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ajme, nabrojale ste sva brašnasta jela koja mi je radila pokojna baka, i nijedno nisam pretjerano voljela jedino što niste spominjali su veliki valjušci, tijesto punjeno kockicama starog kruha i skuhano u juhi. pa poslije toga knedle. Can you say HCLF?

    Vezano za rezance s makom, koje čak i Balašević servira ipak na kraju imam obiteljsku anegdotu. Moja baka je, dok je bila mlada, imala jednog malog susjeda (cca 3 godine) koji je ko sva normalna djeca više volio jesti kod susjede nego doma. Uvijek je dolazio kod nje na ručak, a kući ništa nije htio jesti. Jednom je baka pravila rezance s makom, a kad je dečka mama kući pitala šta je snaš Maca danas pravila za ručak, odgovorio je "salate i buva"

  30. #380
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Marija i Tashunice, supita je mutača, nije šmarn.

    Hahahahahaha, koja rečenica!

    Moja baka je pekla šmarn u tepsiji, a ja ga pečem ko palačinke.
    Supitu smo zvali brda i doline. Supita je malo gušće tijesto za palačinke koje se ulije u vrući pleh na masnocu i peče u rerni, a onda se kasnije namaže kajmakom i pospe šećerom. Ili se posoli.

  31. #381
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Supitu smo zvali brda i doline. Supita je malo gušće tijesto za palačinke koje se ulije u vrući pleh na masnocu i peče u rerni, a onda se kasnije namaže kajmakom i pospe šećerom. Ili se posoli.
    I mi smo je zvali brda i doline!
    a posipali smo je osim kajmakom i šećerom - i cimetom baš bih to mogla ovih dana klincu napravit

  32. #382
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Smarn s grizom isproban za doručak. Fini je.

  33. #383
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    kod mene ta supita je bazlamaca. stim da na to tijesto prije pecenja se jos stavi pekmez, zlicom u tijesto. na kraju kad je peceno zalije se s kajmakom i secerom. e da pecemo je u rerni :D

    Marija kad ti doazis na brijeg, mogle bi neki pristojan rucak pojesti, nakon ovog covjek ogladni LOL

  34. #384
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default kako se kaže u slavoniji a kako u dalmaciji ove riječi- POMOČ HITNO

    Quote Originally Posted by Tashunica View Post
    ta bazlamača mi negdje zvoni, ali nisam sigurna.

    uglavnom mutača se radi slično kao palačinke samo malo gušće,
    izlije se u tepsiju i ispeče. onda se posipa šećerom u prahu.

    anci a kako ste zvali pećnicu?
    kod nas je rerna.

    Bazlamaca i mutaca su ocito ista stvar.

    Pecnica je rerna, bila i ostala :D
    Last edited by Anci; 30.01.2014 at 08:10.

  35. #385
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    kirvaj i kulin sam spomenula zato što se recimo u istočnoj slavoniji kaže kirbaj,
    a čak sam i od nekih slavonaca čula kulen.

    i super mi je pun vajngl krofni
    ne znam ko je spomenuo.

  36. #386

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    jok, sufnudle
    paradizot je slican šnenoklama, ali u snenoklama nema keksa.
    Pa ni u paradižotu nema keksa.

  37. #387

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    ne nosim potkošulje i ne izuvam se
    x

    Ni sad na -7 ujutro nemam potkošulju. Djeci još oblačim, ali Andriji samo zadnja 2 dana dok je jako hladno.

  38. #388

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Glajgeviht je biskvitni kolač, spunge cake.

    Nego, dosta o inputu, ajmo malo o outputu.
    Šekret znam od uvijek, ali kad sam čula za kondut nisam se morala prestati pitati ati je to.
    Klozet.

    A tu u Vž sam čula izraz "ići na stranu" (ići na zahod). Deda u ljekarni traži nešto jer ga stalno tera na stranu (a ja sama u smjeni, nemam koga ni pitati što mu je )

  39. #389
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja kazem kulen, kirbaj i krofna. I zumanjak. I vangla i vanica.
    A moj stari je govorio klozet, špigl, šos, tanjir - baka i dida su bili Karlovcani.

  40. #390
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Bazlamača se kod nas radila od kukuruznog brašna.. super mi je na Utrinskom placu u pekarni Dinara (?) kad naletim na toplu, njam njam...
    A koh? Jel spomenut?

  41. #391

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Kako drukčije bi rekla za žumanjak?

    A nije bazlamača nešto slično zlevki/zlevank, od kukuruznog brašna, sa ili bez pekmeza, oraha... prelivena vrhnjem i posipana šećerom?
    Last edited by martinaP; 30.01.2014 at 08:59.

  42. #392
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Ja kazem kulen, kirbaj i krofna. I zumanjak. I vangla i vanica.
    A moj stari je govorio klozet, špigl, šos, tanjir - baka i dida su bili Karlovcani.
    Onda ti je poznato "Kadi si bila?"

  43. #393
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by martinaP View Post
    Kako drukčije bi rekla za žumanjak?

    A nije bazlamača nešto slično zlevki/zlevank, od kukuruznog brašna, sa ili bez pekmeza, oraha... prelivena vrhnjem i posipana šećerom?
    Ja mislim da je.

  44. #394
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    je slicno je, ali mi nikad je ne radimo od kukuruznog brasna.
    i zapravo to je malo gusce tijesto za palacinke, vec je marta napisala.
    ja kazem kirvaj, kulen, ali bome su moji za WC govorili klozet.

  45. #395
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    I ja .. čini mi se da je zlevanka malo niža i onako čvršća ..

  46. #396
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,982

    Default

    Ajme šos. Kako sam na to zaboravila?!

  47. #397

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Quote Originally Posted by ivano2 View Post
    I ja .. čini mi se da je zlevanka malo niža i onako čvršća ..
    Zlevka može biti i digana (mislim da Međimurci rade tako), a čula sam i za belu zlevku, valjda od običnog brašna (kao i za žgance - tu imaju bele i žute).
    Last edited by martinaP; 30.01.2014 at 09:15.

  48. #398
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ali u oba slucaja je kukuruz kod zganjaca u pitanju. kod bazlamace ide pšenicno brasno.

  49. #399

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Ne, u bele žgance ide pšenično brašno.

  50. #400

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    A furuna?

Page 8 of 11 FirstFirst ... 678910 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •