Sta je smarn?
Pecipali,langosi, ja kazem pispaj. U Vodicama se to pesmaje.
Zna neko sto je mutača?
Protvanj je tepsija, tuta je lona.
Kulin i kirvaj, sad mi palo na pamet.
Posljednje uređivanje od Tashunica : 29.01.2014. at 16:44
Jušto san došla' z kamare, pospravila san pikabit, šlafrok na dolnju škanciju, lancune i kušinerlice na gornju. Spušćala san se po škalami zdolun, pa šla kuhat obed. Va padelu san stavila mirlin, kapuz, kapulu, šeglin, malo žlundrice i ku kost za juhu. A storila san i landice za desert.
Mislim da većini za ovo treba simultani prevodioc, treba i meni za puno napisanog![]()
Sve je moguće, ali ja bila na Mljetu, žena pekla kruh, odvojila dio tijesta, pržila u ulju i zvala to privta. Sa mnom bila prija Vlajna rekla da su to pecipali.
E sad, kruh je bio mekan, kao iz otočke pekarne, a ne kao ato bi ja ja ispekla.
beti, pikabit, merlin i šeglin - prvi put čujem.
obzirom da je juha, šeglin je biće celer?
pikabit je zidni ormar, merlin mrkva a šeglin peršin
a šlajbok takujin![]()
Saraya, znam da je slajbok novcanik. Ovo drugo neznam sto je.
A kirvaj, pa to je djeci najdraži dan u godini, zar ne?
inače, što je šlajbok sam naučila na vrlo poučnoj temi "Maca kao šlajbok (ili jesu li vam usmine i vagina povećane u trudnoći)" na jednom drugom forumu![]()
Ne volim šmarne, al volim tačke i koh od griza,
a ova tema sve hranjivija; sad su mi došle zazubice na svinjske džigerice kako ih je pržila moja baka (taanke, jako reš i s puno bijelog luka).
Ja inače kuham u rajgli i rajnglicama, a pečem u tepsiji i plehu.
Peterlin, MM je dobio sličnu knjigu pod bor, ovu:
http://www.superknjizara.hr/?page=kn...d_knjiga=92457
da uspoređuje agramerske i esekerske fraze.
šlajbok-novčanik
hantakl- mala sjekirica
šukare-tačke(kolica)
kod nas je
kobelar-novčanik
melja-brašno
hebeda-jabuka
ščepci-prsti
sad sam se sjetila jedne tatine, on ide samo malo čalabrcnut :D
Čalabrcnut, to puno volim i redovito koristim. I riječ i radnju. Nedavno sam čula i za imenicu - čalabrčak. To je, naravno, ono što čalabrcneš.
Kolači se peku u škrovadi, čini mi se da to niste spomenuli.
A maškadur, znate li šta je to?
Posljednje uređivanje od vertex : 29.01.2014. at 19:20
Kapuz je kupus.
Ova tema mi je stvarno rastop <3
Kad je beti vec spomenila posteju, znate li za intimele I slifere?
Ono na cemu vise zavjese (koltrine).
edit: odnosilo se na bonograciju.
Posljednje uređivanje od martinaP : 29.01.2014. at 19:59
Od kajkavaca meni su ipak najbolji Međimurci (imam najmanje četvrtinu te krvi)
Moj mlađi sin je svojevremeno sablažnjavao svekrvu kad je govorio "moram ići hračkati", a sad se navikla pa im govori izraze iz svoje mladosti i djetinjstva (Slovenija, došla je u Zagreb kao djevojčica).
Isto se ne može dogoditi da moja djeca ne znaju kaj je to šrajtoflin ili fertun - pa to je dio obiteljske baštine. Treba djecu učiti tome...
Evo još bisera:
http://www.skola-hodosan.hr/Arhiv_po...cnik-skole.htm
Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.01.2014. at 20:05
Ont. baš sam neki dan rekla mužu da moram djeci pokazati Balade Petrice Kerempuha, čisto da vidim koliko mogu razumjeti. Ja nisam nikad imala problema s tim, ali ja sam iz Podravine - nije čudo.
Eto, i opet smo završili na receptima.
I ja bi recept za smarn.![]()
Posljednje uređivanje od Mojca : 29.01.2014. at 21:18
Uzmeš griza u šalicu jedan prst ispod ruba i preliješ ga s punom do ruba šalicom mlijeka. Što će reći, malo više mlijeka nego griza. Pripremiš 3 jaja. Pol sata kasnije, žumanjke uvališ u griz, malo posoljene bjelanjke zatučeš posebno, pa sve to pomiješaš i pečeš "palačinkice", koje, kad ih okreneš u tavi, iskidaš vilicom.
Može se i cijela masa uvalit u vruć pleh na msanoću, pa u rernu, pa onda iskidaš kad se zapeče.
Posljednje uređivanje od marta : 29.01.2014. at 21:18
ma kako ne volis smarn? ja volim i tačke, koh od griza i ne bas, ostao mi u ruznom sjecanju nakon jednog zelucanog virusa. i to jos iz djetinjstva.
hehehe, ovo me nsamijalo iako nije vezano za marijine tačke, poslije njih te mogu voziti u njima, kad se najedes lijepo.
ja ih nikad nisam radila. zivim s dalmatincem, koji to ne smatra ruckom, a ja sam to uredno rucala. tako da sam puno takvih stvari jednostavno izuzela iz svog zivota. za bozic uzivam u paprenjacima, fale mi salenjaci,koje nikad nisam radila, a joj, sad mi se place jer shvacam koliko sam toga maknula zivota.
jednom dok smo jos hodali naravila ja rucak. rezance s makom. MM me pitao zasto prvo dajem desert.
spajalice, imam ja isti problem. kao, slatke palačinke nisu ručak. helouuuu.....
uglavnom, ja sam te stvari prebacila za večeru. a i djeca vole.
a i šufnudle smo zaboravili,
ah marta sestro po muci. vidis mogla bi i ja za veceru, malo slavonskog rucka servirati.
Šufnudle mi se na da raditi, jer mi treba 2 sata da napravim dovoljno.
neka jela sa raznim oblikom tijesta smo mi jeli slatka za rucak, kao jedino jelo. gore ih je vecina nabrojana ali jos da dodam i knedle sa sljivama.