e, hvala, meni to već dosta pomaže da se orijentiram
Printable View
e, hvala, meni to već dosta pomaže da se orijentiram
Mislim da nekih masovnih podataka o tome koliko sto stiti tocno koliko ne moze biti velikom uzorku biti jer se covjecanstvo cijepilo i nije bilo kontrolne necijepljene skupine ili skupine koja je primila jednu dozu, a koja sad ima 50 plus npr. Mislim da jedna doza stiti ipak manje, negdje sam bila nasla podatak o dozivotn imunitetu od tipa 70 posto al mali broj podtaka tj kontrolne skupine. Zato i nismo otok, gleda se kolektivni imunitet, a ne da svako solira sa svojim 'uvjerenjima' oko cijepljenja.
Tj mozda dijete stiti toliko do neke god, al da toliku zastitu ima odrasla osoba xy nakon cijepljenja ne znam bas. Al ja sam laik i i ja sam samo siteom na site, linkom na link.
Ja sam ih preboljela kao beba. Preboljela.
I od stanja oboljelog, to ne smijemo zaboraviti.
Briga me je, naravno da je. A ja sam već bila u tom statističkom minijaturnom postotku, na najgoroj strani, tako da znam što je to (ne u vezi ospica, nego smrti bebe na porodu).
Usput, ja sam ospice preboljela kao beba, djeca su cijepljena, muž, ha, valjda prebolio, nije siguran.
Nema panike.
A sto bi npr mjesec-dva-tri trebale bolnice dok se ne provjeri titar, ne izvrsi docjepa i porvjeri da je docjepa uspjela. Da zatvore vrata, ne pregledavaju, ne rade hitne? A da se placa lijecenje potrebitima preko hzzo-a u zemlji ok procijepljenosti? Npr dbk bolnica sad treba ma 2 mjeseca zatvorit vrata? Budite realni.
Ina33, mislim da imaju 48+, cijepljenje je počelo 70. Ili 71. Tu negdje.
Pa ina, ne treba SAD zatvoriti vrata, nego su trebali cijepiti već odavno, koliko se već dugo piše da je Dubrovnik najugroženiji grad u Hrvatskoj?!
Da sam ja taj dotični doktor cijepila bih se već odavno sama i o svom trošku, ne bih niti provjeravala titar. U svakom slučaju ne bih sad u ovoj situaciji pisala da sam dobila ospice jer ljudi u Dbk ne cijepe svoju djecu (jer to jednostavno nije istina u ovom trenutku) niti bih ovako poluzlobno napominjala s kim sam sve bila u kontaktu. Naravno, ako je cilj njegove objave na Facebooku bio prosvjetiteljski, ako se htio svađati onda OK.
Naravno da hoce, a radit ce se nanpromjeni stava ljudi da cijepe djecu jer je drugo neodrzivo. Provjera titra hzzj zasad 14 dana, a valjda kad bi sve tisuce ljudi po bolnicama provjeravali to bi bili mjeseci. Pa onda 4 tjedna od cikepljenja jednom dozom da steknu kakav takav imunitet, sve kad bi sve te tisuce ili stotine iati dan mogle dobit cjepivo.
Doticni foktor se uredno procijepio.
A kao da je dbk izolirana tocka s sa schengenom u zemlji razvijenog turizma, nesto manje od 4m ljudi i prostorne velicine tockice na karti svijeta. Altroke Republika Gilead..zatvoreni milrokozmos.
A upravo to je poanta price i uzrok-uzrok je necijepljenje djece. A odgovornost na onima koji to podrzavaju za zdravu ne neurorizicnu djecu. To i jest the prica kolektivnog imuniteta. Nista nema dok se to ne shvati.
Slazem se, ovo su prava pitanja.
I kao odgovorne vidim drzavu, zdravstveni i obrazovni sistem, struku, medije i tek na kraju neuki narod, zbog kojeg, apsurdno, na kraju i mamo to sto imamo.
Do ove situacije nije doslo preko noci, barem desetljece se urusavao sistem (ili barem povjerenje prema zdravstvenom sistemu i cijepljenju), a zadnje dvije godine Hrvatska je mogla nesto nauciti iz iskustva susjednih drzava, Rumunjske i Srbije, te se pravovremeno pripremiti i reagirati, ali, eto, nije.
Mediji su dali prostor i omogucili neznalicama i sarlatanima za sirenje svojih suludih ideja, razumna vecina, tj. vecina ljudi iz struke se tome nisu suprostavili, zakonom predvidjene mjere nisu provodjene, a drzava je ocito nefunkcionalna barem do mjere kada treba gasiti pozar i sanirati posljedice...
I ja mislim da je ovakav razvoj situacije bio predvidljiv odavno i da su trebali barem u bolnicama (i skolama, i vrticima...) pobrnuti se za provjeru cjepnog statusa zaposlenika i docijepiti sve za koje bi se pokazalo potrebnim. Ako nisu mogli izaci s nerazumnim roditeljima na kraj, mogli su mozda s razumnim djelatnicima...
Nesto je trebalo uciniti. Pitanje je samo tko i s kojim sredstvima....
Javni istup ovog doktora smatram dobrim i korisnim za sirenje svijesti o zaraznoj bolesti kao sto su ospice. Zato sto ljudi mogu vidjeti da se radi o stvarnim osobama i stvarnim dogadjajima i stvarnoj opasnosti. Jer brojke i statisticki podaci imaju slabog efekta.
Vec danas bi, prema informaciju s kojom raspolazem, u OB Dubrovnik svi djelatnici trebali biti testirani i nakon toga (do)cijepljeni prema nalazima testiranja. U Srbiji je za takvu mjeru trebalo proci puna 3 mjeseca. Mozda je Hrvatska ipak za nijansu onda bolja od susjednih drzava u istoj situaciji, pa ce i posljedice biti manje. Nadam se...
Fake news su i širi problem od ospica i cijepljenja. Ako je već net van kontrole, barem mediji koji su fundirani od strane građana i državni su, trebali bi biti odgovorniji. Aktivisti su već dugo rugoborili prema pojavama ala emisije "Na rubu znanosti", davanje jednakog pondera stručnjacima i nestručnjacima da kažu svoju na temu cijepljenja. Tako da ja osobno među odgovornima ne vidim zdravstvenu struku, a kamoli među prvim odgovorinima... osim postoanja "pedijatara sklonih neargumentiranom odgađanju", ako postoje. Obrazovna struka.... da, definitivno. U udžbeniku PID za 3. razred se šire šarlatanije u smislu da neka biljčica služi za liječenje astme. U udbženiku za PID za 4. razred piše da se od pčela dobiva lijek za ozbiljnu bolest kao što je to reumatizam (što je to uostalom). Reumatoidni artritis je devastating bolest, koju nikakva pčelinja stvar ne može izliječiti, osim što se simptome kod nekih mogu kontrolirati pomoću teške baterije biološke terapije, sterioidnih lijekova, antimalarika i citostatika (npr. bolesnici koji to primaju su ugroženiji od ospica sada).
A i neuki narod, po meni, mora ipak malo oprati oči - svatko snosi svoj dio odgovornosti.
S prvim dijelom se slazem, s boldanim se ne slazem. Cinjenica je da do epidemije dolazi zbog neprocijepljenosti djece predskolske dobi. To je mozda tesko razumijeti, ali to je uzrok. Da je procijepljenost djece predskolske dobi (protiv ospica) bila potrebnih 95 % i vise, do epidemije ne bi nikada doslo, stovise ocekivala se eliminacija ove bolesti, bas tu negdje u sadasnjem trenutku...
U smislu da se nauči ne prihvaćati anegdotalne dokaze - meni je bilo ovako, tebi onako, kakvo je tvoje iskustvo, evo mog iskustva - jer onda ispada da je istina razvlačiva, kako kome što paše i kakvo je čije iskustvo. Mislim, of kors da će se razmjenjivati iskustva, ali nekakav ozbiljan ponder bi trebalo dati riječima stručnjaku iz nekog područja, bez da odmah misli da je neka zavjera iza njih. Za to nam sigurno treba i kurikularna reforma, koja bi ciljano išla i na kritičko mišljenje i na prihvaćanje da ne postoje crno-bijeli odgovori, da je kontekst i risk benfit sve.
X. Teško je prihvatiti i svoj dio odgovornosti i sad bi svi drugi trebali biti odgovorniji i raditi karantene u globalno povezanomo svijetu - a odgovornost imaju i ljudi koji su odgađali cijepljenje bez medicinski utemeljenog razloga. Ako su ih liječnici otpiljavali s tipa nemoj me s tim zamarati kad su ih pitali da ih reassuraju - utoliko su onda i liječnici odgovorni. Što sam god pitala, dobila sam odgovor na neki razumljiv način. A taj je da mi nitko ni za što ne može garantirati 100%, ali s visokim postotkom da.
To stvarno nije teško razumjeti. No ja nisam napisala da nije tako. Napisala sam da ovaj konkretni dotični doktor i čovjek nije obolio radi necijepljene djece u Dubrovniku. U Dubrovniku još uvijek nema epidemije ospica.
On se zarazio od čovjeka koji je došao u bolnicu, a stigao je s Kosova. To se uvijek može dogoditi, a i događa se. Lani je u Zagrebu bilo pet slučajeva ospica. Svaki doktor u Zaraznoj koji je došao u kontakt s oboljelima se mogao razboliti ako mu je cijepni imunitet pao, čak i da je 100% djece u Zagrebu cijepljeno. Epidemija ospica se ima šanse proširiti po Dubrovniku radi necijepljene djece, ali ovaj konkretni čovjek se nije razbolio radi toga. Zato je krajnje glupo da tako nešto napiše, jer valjda želi djelovati prosvjetiteljski i argumentirano, za razliku od protivnika cijepljenja. E pa ovakvim pisanjem ne djeluje argumentirano, nego glupavo.
(daljnje bisere o karcinomima neću niti komentirati).
A dobro, i taj doktor ima bebu od 10 mjeseci, koja pretpostavljam jos nije cijepljena ni prvom dozom... nije ni njemu lako ostat argumentiran u takvoj situaciji.
Poanta je da je on došao u dodir i, kao bolnički djelatnik, izložio zarazi bolesnu malu djecu i ljudima, za koje je, ako je procijepljenost ispod 50%, razumljivo pretpostaviti da svako x-to od njih nije zaštićeno i u mogućnosti je slati bolest dalje brojnim x-tima necijepljenima, koji su u Dbk u većini. Tko snosi odgovornost da su tamo ta djeca u većini? Da je sve ostalo na Albancu i na tom doktoru - ne bi biloi beda. Ne kužim "bisere o karcinomima". Pacijenti na imunosupresivnoj terapiji (kemo itd.), ako dobro razumijem njegov post, imaju 30% šansi umrijeti od ospica... koja nije baš ono "nema beda, većina bude OK" bolest.
I da mjesto radnje nije Dbk - isto vjerojatno to ne bi bila vijest, jer to ne bi bilo toliko opasno u sredini s tipa 95% procijepljenosti, kao što je mislim karlovačka.
Mene baš zanima da li je on uspio nekog zaraziti, kolika je ono inkubacija?
I jako mi žao njegovog djeteta i svih tih bebica s kojima je bio u kontaktu. Kao što me strah i za moju. Budući da su kod nas tako slučajevi krenuli po bolnici, gdje uvijek dolazi puno ljudi, cijepljenih/necijepljenih/imunokomprimiranih/itd čisto sumnjam da će ovo biti zadnji slučaj. Baš zato jer se u bolnici lako zaraziti, imam osjećaj
Nažalost 20 dana
Meni osobno je taj argument OK, jer govori o "cherry pickingu" osoba koje za nešto biraju da im je znanost i medicina OK, a za drugo pak ne i uvjereni su da za nešto znaju procijeniti bez pomoći stručnjaka cost-benefit, a za drugo ne. Ja osobno to ne razumijem to, i kao majka sam se s tim često susretala (parkovske priče, pri čemu astma kao nije ozbiljna bolest i mogu magarećim mlijekom, kurkumom itd. to malo suzbit i dijete će "izrasti", na korištenje kortikosteroida šok (al, ok, ako ja mislim da je to oK...), šok na to da se cijepimo protiv gripe (jesmo li se dovoljno informirali o posljedicama, a dovo.jno je nakačit dostatno lukova po sobi itd.). Na kraju bih izgovorila šokantnu rečenicu da zaustavim priče "ja vjerujem u farma industriju i medicinu", pa onda odgovor "e, vidiš, ja baš ne, ja u prirodu". Ali, ipak je efekt ko da imam ospice, pa bih bih se riješila napasnika. Ali činjenica je da ja to ne razumijem.
da se razumijemo, nigdje drugdje na internetu ne bih se usudila uopće postaviti ova pitanja, jer bi me odmah proglasilo za nazadnu antivaxericu, što sasvim sigurno nisam, barem antivaxerica, ovo prvo je stvar prosudbe :)
Mislim da je Mima mislila da je vjerojatno obolio od necijepljene albanske djece. Ali, sve to skupa je irelevantno - relevantno je to da je on sada, zbog necijepljenosti u Dbk, ugrozio dubrovačku djecu (i starce vjerojatno). Koje su zapravo ugrozili njihovi roditelji jer ih nisu cijepili. Koji pak misle da im dobro čine. A krivo je more :(. Jer, da je ostalo na jednom Albancu i jednom Dbk doktoru - a da je procijepljenost preko 95% - ne bismo uopće o tome pisali niti razglabali.
Nije bit od koga je on obolio, nego njegovo prozivanje roditelja u Dubrovniku za necijepljenje djece, jer njega sad eto nije zaštitio kolektivni imunitet.
Znači, to je ono što ovdje komentiramo, njegovu objavu na Facebooku i način na koji ju je napisao, a koji više šteti nego koristi širenju svijesti o potrebi cijepljenja među ljudima.
Ja osobno mislim da je on to napravio dobro i da se treba prestati podilaziti roditeljima. Pročitala sam letimično njegovu objavu, i meni je, kao nekome tko misli da roditelji snose odgovornost za necijepljene djece, dobro sjela. Ne može se biti beskonačno korektan, benevolentan, važući svaku riječ, jer nekima bi se moglo obrazlagati do kraja svijeta i vijeka, bez učinka ikakvog. Kako se točno izrazio - ostavljam PR stručnjacima je li mogao reći nešto bolje, pametnije, dok leži bolestan u izolaciji, u mogućnosti da je zarazio vlastito dijete i tko zna koje ljude koje je sreo i čiju je muku bolesti vidio. Ja sam to primarno iščitala ne kao - eto, što mi uradiste, nego, eto, što si sami uradiste, pa i meni, jer sam vaš i u ustoj kaši - svi smo naši.
Po mom mišljenju, apsolutno treba prozvati roditelje u Dbk za necijepljenje djece. Oni su the one koje za to treba prozvati.
A ja baš mislim da treba vagati svaku riječ. I to tri puta. Jer ako si glup, onda će to tvoji protivnici obilno iskoristiti, kao što mi se čini da na njegovoj objavi i jesu (koliko mi se dalo čitati).
Mislim, ne mislim inače da je neki problem ispasti glup na internetu, ali čovjek sa imenom i prezimenom i titulom doktora, na ovoj temi, to mislim da je problem.
I oni, i oni u ST-u i svi gdje je procijepljenost niska su ti koji sada moraju odragirati. A to kako je on ispao - to je sad, po meni, stvarno dlaka u jajetu. Brojni drugi su ispali kako su ispali, davali su platformu svakakvim promišljanjima, pa sad imamo to što imamo.
koje godine su uvedene dvije doze cjepiva protiv ospica?
Točno. Kad ne možemo naučiti na drugačiji način, naučimo na najteži.
Moj mlađi sin nije smio primiti cjepiva na vrijeme, razvlačilo se to godinama, ali negdje do kraja četvrtog razreda je sustigao društvo. Pedijatrica (sad je u mirovni, stari kadar) mi je punila glavu s tim podacima, pa sam to upamtila, htjela-nehtjela.
Inače, čini mi se da sve više ljudi neke stvari uzima zdravo za gotovo - pojam procijepljenosti je dobar primjer. Logika protivnika cjepiva "nek se cijepe drugi, a pa će zaštititi i nas" funkcionira samo do određene granice, koju smo očito već prošišali. Eh.... a kad postotak necijepljenih naraste, eto problema...