zmaj prvotno napisa
voljela bih kad bi moje iskustvo pomoglo nekome...sustavu, ženama i njihovim obiteljima.. da bude makar smislena kap u moru koja će ipak, zajedno s drugim kapima, pridonjeti mijenjanju, kako su tu neki rekli, organizacije
jer se po novinama čitalo svašta, o policiji, socijalnoj, stravi i užasu .. koje si, jednsotavno, nisamo smjeli ni željeli priuštiti
premda sam mnogo čitala, za pupčanu vrpcu nisam mnogo marila, tek to da odpulsira rad priljeva krvi..za sve će se pobrinuti primalja, mislila sam ...
no, kak primalju nisam imala, "za svaki slučaj" sam išla gledati taj dan il večer prije, kak to izgleda podvezivanje..
nekak sam uvijek mislila da se veže pupčana o pupčanu (možda su tako u davnini i radili), a tek tad sam shvatila da se veže nečim sterilnim koij cm od razine trbuha, pa mjesto di ćeš rezat, pa opet vez.
zanimljivo je kak me to svi pitaju...moji
kao, ajd rodila sama... al kak si sredila pupak.. što kažeš?? sama???:-o
kao da je rodit mnogo lakše...uh
dakle, nakon onih trenutaka (u kojima se je beba usnulo spuštala u tople majčine dlanove, prvo glavica, zatim cijelo tijelo..jedva prozborivši "nja nja"), digla sam se s koljena, s bebicom u naručju, i otišla u sobu na krevet, di je bebica sisala nekih cca 2h...
za to vrijeme sam se, mrvu zabrinuto, mislila kak ću sad ležeći porodit posteljicu
tome je doskočeno tak što imaš posudicu između nogu,pa sm s bebom u rukama, jednom "stiskla" i op eto posteljice!
laik sam, i ne znam kak treba izgledati cijela posteljica, no po elegantnom iskliznuću i "normalnom" krvarenju bez bolova sam zaključila da je sve u redu, a tak mi je, subjektivno, izgledala i posteljica
vrpcu sam rezala nakon što je muž došao iz ljekarne s med. skalpelom, sterilnim kompresama
zavezala sam cca 3cm od razine trbuha, zatim koji cm dalje od tog veza i između ta dva veza prerezala prokuhavanim skalpelom
batrljak je odpao 6 dan
sve je izgledao ured (premda sam imala sumnji..malo vlaženja ..itd..al ped je potvrdio da je sve ok)
to su neki tehnički detalji
emocije, osjećaje...valjda bih mogla pisati na stranice..
pa onda komentare okoline... u jednom trenutku sam pomislila da će mi vl majka posalt migove, heliće, hitnu, vatrogasce.....:lol: