Netko bi mozda rekao i mazohizam
osobno me jako zanimaju ove teme i nalazim zadovoljstvo u tome. Istina je da nakon nekog vremena na forumu 'izgoris', ali sreca je da dodu nove snage kao sto je to sad Danchikoje guraju svom snagom i hvala im na tome.
Naravno da ću odgovoriti, Nena, Anemona...
voljela bih kad bi moje iskustvo pomoglo nekome...sustavu, ženama i njihovim obiteljima.. da bude makar smislena kap u moru koja će ipak, zajedno s drugim kapima, pridonjeti mijenjanju, kako su tu neki rekli, organizacije
dakle, nakon što je beba rođena, mama je postala medvjedica, a beba mladunče s mamom, širom otvorenih očiju i pripravnih kandži,u zaleđu
al, tako nekako
jer se po novinama čitalo svašta, o policiji, socijalnoj, stravi i užasu .. koje si, jednsotavno, nisamo smjeli ni željeli priuštiti
premda sam mnogo čitala, za pupčanu vrpcu nisam mnogo marila, tek to da odpulsira rad priljeva krvi..za sve će se pobrinuti primalja, mislila sam ...
no, kak primalju nisam imala, "za svaki slučaj" sam išla gledati taj dan il večer prije, kak to izgleda podvezivanje..
nekak sam uvijek mislila da se veže pupčana o pupčanu (možda su tako u davnini i radili), a tek tad sam shvatila da se veže nečim sterilnim koij cm od razine trbuha, pa mjesto di ćeš rezat, pa opet vez.
zanimljivo je kak me to svi pitaju...moji
kao, ajd rodila sama... al kak si sredila pupak.. što kažeš?? sama???
kao da je rodit mnogo lakše...uh
dakle, nakon onih trenutaka (u kojima se je beba usnulo spuštala u tople majčine dlanove, prvo glavica, zatim cijelo tijelo..jedva prozborivši "nja nja"), digla sam se s koljena, s bebicom u naručju, i otišla u sobu na krevet, di je bebica sisala nekih cca 2h...
za to vrijeme sam se, mrvu zabrinuto, mislila kak ću sad ležeći porodit posteljicu
tome je doskočeno tak što imaš posudicu između nogu,pa sm s bebom u rukama, jednom "stiskla" i op eto posteljice!
laik sam, i ne znam kak treba izgledati cijela posteljica, no po elegantnom iskliznuću i "normalnom" krvarenju bez bolova sam zaključila da je sve u redu, a tak mi je, subjektivno, izgledala i posteljica
vrpcu sam rezala nakon što je muž došao iz ljekarne s med. skalpelom, sterilnim kompresama
zavezala sam cca 3cm od razine trbuha, zatim koji cm dalje od tog veza i između ta dva veza prerezala prokuhavanim skalpelom
batrljak je odpao 6 dan
sve je izgledao ured (premda sam imala sumnji..malo vlaženja ..itd..al ped je potvrdio da je sve ok)
to su neki tehnički detalji
emocije, osjećaje...valjda bih mogla pisati na stranice..
pa onda komentare okoline... u jednom trenutku sam pomislila da će mi vl majka posalt migove, heliće, hitnu, vatrogasce.....![]()
Nije rutina da te pregledavaju svaka dva sata vaginalno. Ako je, onda sam ja van rutine.
Da, moraju pregledavati u trudu, inače ne bi vidjeli ono što moraju vidjeti.
Znaš, liječnici znaju što sve može poći po zlu i čine sve da ne pođe.
Blaženo neznanje u kojem neke žene žive. I ja bih voljela da ne znam sve to, koliko bi mi lakše bilo živjeti. Pa čak i roditi doma bez obzira na sve prije doživljeno.
Netrebate se odmah objašnjavat......
Znamo da je vaš volonterski posao, i svaka vam čast, to je jako lijepo!!!!
No , nekad me zbilja neki Dančini postovi bodu u oči, ko što je Trina na samom početku rekla, no ništa osobno
I Mojca, želim ti porod kakav želiš, no ruku na srce, nemogu svi birati razna odredišta tj bolnice diljem svijeta, jer to iziskuje brdo para, pa zato ostajemo u lijepoj našoj u kojoj još jedanput napominjem ima izvrsnih doktora, babica, sestara i svega što nam je potrebno!
a ja mogu reći "blaženo znanje u kojem neke žene žive. I ja bih voljela da sam sve to znala, koliko bi mi bilo lakše pri prvom porodu kad sam naivno očekivala postporodnu med pomoć. ne bih i danas trpila zdravstvene smetnje i bila kronični plućni bolesnik... da sam bar tad znala..al zato sam saznala poslije..i rodila kod kuće i od tog poroda ne trpim uopće (izuzev blijedog sjećanja na žestoku bol..)
Tvoje postove preskačem jer ih ne mogu probaviti, ali ovaj je prestrašan.
Nadam se da tvoje iskustvo neće nitko kopirati. Ti ne mariš za pupčanu vrpcu, ti ne znaš ništa o posteljici!!! Užas.
Dovela si u opasnost svoj život i život svoga djeteta.
Ustvari, mislim da si tu došla trolati, jer ovako nešto što pišeš je nemoguće, neodgovorno i ni malo obrazovno.
Beti3 ta rutina ovisi od bolnice pa cak i smjene ... npr. na SD su mene htjeli pregledavati svaka dva sata ali im ja to nisam dala, jer su mi ti pregledi u trudu bili prebolni. Daleko od toga da sam kasnije procitala da primalje koriste i neke druge, nevaginalne, metode da odrede otvorenost usca.
I ovo je apsolutno tocno
problem nastaje zbog toga sto se sve trudnice guraju u tih 20% gdje ce nesto zaista poci krivo ... ne promatraju se pojedinacno.
Ja bih jos dodala da i educirane primalje znaju sto sve moze poci po zlu i znaju to prepoznati na vrijeme i o tome obavijestiti porodnicara. I nitko ovdje ne sumnja u njihovo znanje, niti ga omalovazava. U Hrvatskim rodilistima rade vrhunski strucnjaci, i mnoga patoloska stanja u trudnoci i porodu se uspjesno rjesavaju.
Mi ovdje govorimo o nekim rutinama koje se rade preventivno i bez nekog ocitog razloga kod urednih trudnoca i poroda ... npr. uvodenje dripa jer se porod mozda moze usporiti, rutinska epiziotomija, naljeganje na trbuh umjesto mijenjanja polozaja, vaginalni pregledi svakih x sati, busenje vodenjaka ...
Hvala Manuela, naravno da ne mogu... (pa i ja ću napraviti veliki dug na Visa revolving kartici u to ime).
Ali upravo zato što ne mogu, i zato što plaćaju zdravstveno osiguranje u lijepoj našoj, se treba boriti. Cure iz Rode, hvala vam što nikad ne posustajete, pa ni nakon pokušaja organiziranja prijevremenih izbora.![]()
Zapravo, je rutina. Nisam sigurna koji je standard u Hrvatskoj ali ako me pamet služi primalja jedna mi je rekla svaka 2 sata. Nek me netko ispravi. U Britaniji prema protokolu NICE (National institutes for clinical excellence) taj je standard svakih 4 sata.
Pri tom pregledu se mjeri otvorenost, vrlo subjektivna stvar, zapravo ako porod napreduje (a to se vidi po rodilji), skoro nebitna. Zapravo, ne pomaže uopće a može odmagati jer se žena u porodu bedira jer nije dostigla toliko i toliko.
Ne slijedi svaka žena partogram, niti se ne otvaraju uniformno 1 cm svakih sat vremena.
U Sinju, na zadnjem porodu, imala sam samo jedan vaginalni pregled u trudu, pri samom kraju poroda. Dr. Nasić ga je sugerirao, ja sam rekla da ne bih nikako (još se sjećam nebrojenih i užasno bolnih s prvog, splitskog poroda), a on da obećava da neće nimalo boljeti. I nije nimalo, ali nimalo boljelo. Zapravo ga nisam ni osjetila. Tad sam shvatila da svi dotadašnji liječnici ili ne znaju tako pregledati, ili ih nije briga koliko je bolan pregled.
nisam imala nijedan pregled u trudu, ni na jednom porodu
ni u Petrovoj ni na SD
Nikad ne bih rekla da ce bilo tko iole obrazovan i svjestan kopirati necije iskustvo samo zato sto ga je procitao na nekom forumu.
Ali bih rekla da iako pise da zmaj nije marila za pupcanu vrpcu ipak se informirala dan-dva prije o podvezivanju, a to sto ne zna nista o posteljici ... tko od nas uopce zna? Ja svoju nikad nisam vidjela na primjer ... istina je da ja nikad ne bi ni pokusala kucni porod bez primalje, ali to sam ja, a ovo je iskustvo zmajice i njen izbor. Ne dozivljavam njen izbor nacina poroda kao da je svjesno ugrozila svoj zivot ili zivot djeteta, vise nega bi ga ugrozila npr. svjesnim izborom rodilista i induciranjem poroda ... nadam se da zaista ne mislis da nam bolnica daje 100% sigurnost da ce i majka i dijete biti zivi. Niti jedno mjesto i nacin poroda to ne moze garantirati.
ne trebaš probavljat
slobodno stavi na ignore
za pupčanu vrpcu nisam marila sve dok sam mislila da će sa mnom na porodu biti primalja
budući da u tom ipak nisam uspjela
za svaki slučaj, ukoliko se dogodi da rodim kod kuće (budući da nisam apsolutno tako planirala), sam pogledala na internetu
a za posteljicu..ti valjda znaš kako izgleda cijela posteljica?? jedino ak si, ne samo o tom učila, ne i imala praktično iskustvo
doduše, svoju posteljicu nisam vidjela prvi put, budući sam frikuša koja je s drugog poroda otišla s posteljicom u rukama tj došao je po nju muž
pa ipak, kome da lažem tu??? ne, nisam stručnjak za posteljice
ja sam samo po nekim drugim stvarima zaključila da je sve u redu
a o ugrožavanju bih mogla na dugačko i široko
od prvog postporoda di su mi ugrozili dojenje, nisu reagirali na moje molbe i psh jadno ponašanje zbog sisa ala pamela anderson zbog čeg sam umalo fasovala inciziju a dobila divnu neizlječivu bolest astmu, od stresa--što ću kad sam gospe od cukra
od pripreme za drugi porod, di su doktori UVJETOVALI hospitalizaciju rutinskim brijanjem i time UGROZILI život mog djeteta i moj život, budući da su bila ili brijanje ili vrata.. što sve imam napismeno (i što je saznao drugi dr nakon par dana..s njim sam zaključila da mogu na vag)
do tog da sam mogla, prema mišljenju dvojice dr, fasovati nepotrebni hitni cr...
ajd, PROBAVI to draga
ži reci da su sve imali pravo
Eto, na kraju ću iz ovog topika puno toga i naučiti.
Ali, ne sjećam se ni na jednom porodu vaginalnog pregleda tijekom poroda.
Ni u Merkuru, ni u Varaždinu.
ja zapravo hvalim Boga
hvalim jer mi je šušnuo koju u glavu da se informiram
i jer sam zbog tih info imala sasvim drugačiji tretman na drugom porodu
i za zamislit mi je se, čega smo se sve spasili kad sam odbila analgetike,prokidanje...
npr vodenjak je u mom slučaju čuvao ožiljak maternice (od cr) od, u slučaju prokidanja, mogućih prejakih trudova
saznanje o naljeganje u povećanoj mogućnosti puknuća reza me je sačuvalo od tog istog zahvata
saznanje da analgetici, epidu. povećavaju mogućnost od ponovnog cr, me je možda baš sapasilo od tog
...kad se skupi par tih "sitnica", vidiš da je to sve, bome, jako fino.....
Mene su pregledavali na porodima, češće, svakih dva sata nisu sigurno jer sam rodila unutar tog vremenskog razdoblja ali mogu sa sigurnošću reći da me nijedan pregled nije bolio. Jesam ja toliko raštimana doliili su oni bili nježni, ne znam. Mene boli samo izgon. I onih par trudova prije njega. A ovaj porod kuću koji zmajica opisuje....brrrr...naježila sam se. Tebi svaka čast, ono, hebiga, nisi imala izbora ali super si se snašla. Nedajmibog da mene uvati kući, nebi ja znala ni bebu uhvatiti kako treba, kamoli podvezati pupčanu i sve ostalo. Tako da meni stvarno, najiskrenije, uz svo dužno poštovanje, u kućnim porodima nema ništa lijepo jer gledam iz vlastite perspektive a ja to sebi ne želim. Svaka čast ženama koje se svjesno odluče na to, smatram da su baš jako hrabre i divim im se.
ja sam u dva poroda, u dva rodilišta imala samo jedan pregled i to van truda, ali moja je zasluga što brzo rađam.
no mogu pridonijeti raspravi o uniformiranom pristupu: primalja je "odlučila" kad ću ja roditi (prvorotka, položaj bebe, ne umirem u trudovima) iako sam je uvjeravala da je u krivu. mislim, što JA znam kad ću roditi?! I'm not qualified.
i zato me držala na krevetu i ctg-u iako sam htjela hodati, a kad je ona htjela da hodam ja nisam mogla ni stajati. nego sam rodila...
je l' bi je ubilo da me poslušala i omogućila mi još brži i lakši porod? nije bila ni gruba ni neljubazna, ali me bogme nije ni doživljavala.
sad bi beti rekla da sam razmažena jer je dijete živo i zdravo. ali ono što sam htjela (jer mi je tijelo tako nalagalo) bilo bi poštednije i za dijete.
Ja se uvijek tješim da slučajno rodim doma, da bih zvala hitnu. Bebu bih nekako uhvatila (valjda), a za ostatk bih čekala hitnu.![]()
ako nije rutina da pregledavaju svaka dva sata, onda očigledno nešto gadno nije u redu sa doktorima u našem rodilištu.
ili su u nekom strašnom filmu...ili ih nešto previše žarko intresira dok žena rađa pa je pročačkavaju...u trudu naravno...
mislim, ako nije rutina, onda ne mogu nći lijepu riječ za to što je u našem rodilištu ipak rutina.
zašto pitam je li rutina?
jer, meni su objasnile žene koje su u tom rodilištu rodile prije mene da se to tako mora. jer oni tako nešto moraju provjeravati.
e pa sad znam da ne moraju...
mene primalja doma pregledala samo jedan jedini put, prije ulaska u bazen...pri tome mi se ispričala...ali i ja sam bila znatiželjna...
i naravno da je čekala da trud prođe...
u svakom slučaju, sva ta njihova praksa mi je pod velikim upitnikom....
bb, ajde pitaj opet Beti zašto se mora. Ona zna, ali taji.
Ja bi bila najsretnija da sam u vašpj poziciji trenutno, da i ja mogu pričati o porodima s nekakvom sjetom i dalekim sjećanjem. A ne svaku rečenicu gutati i misliti se kako će mene spasti za koji tjedan. A ništa, kušinić pod guzicu i put rodilišta čim uđem u 37. tjedan![]()
pa pitala sam ja, ali neće reći![]()
ovo sam ja doživjela na prvom porodu...jer me svaka dva sata prekledao drugi liječnik...divota...
prvo me pregledao dr S i mislila sam...ne znam to ni opisati...osjećala sam se kao da me netko silovao...jedva sam čekala da se makne...i isplakala sam se živa...
što je najgore u svemu...mislila sam da to tako mora...pa nije čovjek valjda sadist...mora da tako mora....
onda nakon dva sata dolazi dr G...popriča samnom...objasni mi da me mora pregledati u trudu...da će me možda boljeti, ali da će se on potruditi da što manje osjetim...
ja u čudu!!! nisam osjetila ništa!! divan doktor G!
i koji je zaključak? osim da dr S definitivno ima gadnih problema sa samim sobom! katastrofa!
slabo mi je kad se sjetim!
Danci, ja sam bila i Sinju 2004. i 2009. Oba su mi iskustva jako lijepa (s tim da mislim da neke stvari mogu još bolje). Prvi put je sa mnom bila samo primalja, drugi put primalja i dr. Nasić. Primalja je zadnji put bila onako konzervativnija, ali je dr. Nasić bio sasvim uz mene.
dovoljno je malo čitati da saznaš koju je otvorenost ušća bitno saznati, a koja nije baš tako bitna.
pa onda saznaš kako se može procijeniti napredovanje poroda bez vaginalnog pregleda.
ali to bi vjerojatno jako usporilo rodilišnu pokretnu traku. pa je onda lakše - svima isto, pa kako tko podnese...
Hoću, samo tražim knjigu iz ginekologije, jer ne želim išta krivo napisati. A prošlo je puno godina od kad sam to učila. Koliko se sjećam radi se pregled u trudu, ako porod ne napreduje, rodilja se previše muči i onda u trudu točno vide kako glavica napreduje i odnos glavice prema tada tvrdoj maternici. Kad porod ide i kratak je to se ne treba pregledavati. Ako sam pogriješila, ispravit ću kad sve ponovo pročitam.
često sam se pitala kak to žene na pkk bez, il čak s primaljom, uspiju prihvatit bebu
ono što sam vidjela prema svom iskustvu jest da to dolazi nekako spontano, samo od sebe
zavaljena za tabureom, na koljenima, očekujem trud..uspravljam se (samo gornji dio tijela), osjećam da ide glavica, pružam dlan...drugi trud - osjećam da ide i tijelo, pružam i drugi dlan..i op, evo djeteta u naručju
da nisam sama doživjela, i dalje bi mi bio sf
a znali su me piatat "na što mi je ispalo djete "
što se tiče hitne...
i to su nas pitali, zaš nismo zvali
u samom tijeku poroda, kad sam vidjela da će to brzo, nisam, jednsotavno jer nisam bila spremna rodit na stepenicama, ispred kuće il sl
a nakon, jer me bilo prpa plavih rotirki, socijalne, doktora s iskolačenim očima i drugog...
zmajice, kad ćeš napisati priču?
i sve što je prethodilo porodu i što je poslije bilo...
Meni su stalno radili vag.preglede tijekom poroda, trudova, uvijek, i uvijek bi izvjestili- aha, toliko i toliko otvorena, hm, hm, nije dosta...
Dalje, ovaj porod od zmajice mi ne izgleda nešto strašno, ni uhvatiti dijete, sad kad vidim da se i tehnika rezanja vrpce može naći na netu (ma znala sam da je banalnost jer se to oduvijek zna i radi, čisto tehnička stvar), vidim da to nije bauk, samo što se nigdje ne podučava žene.
Samo, posteljica, e, to mi je onako, baš brrr jer znam da ju u rodilištu baš pomno pregledavaju, meni je jednom falio komadić pa sam išla na kiretažu, od tih ostataka posteljice žene su i davnih dana umirale (i kad su svi porodi bili prirodni) tako da, eto ,toga bi me bilo strah.
Super, sve je dobro prošlo, super, samo,možda bi ipak bilo pametnije staviti to čudo u vrećicu pa odnijeti u rodilište na pregled, za nedaj bože, nikad ne znaš.
moja prijateljica, koja je znala za sve moje želje i nadanja i u drugoj i u trećoj trudnoći, ocjenjuje da sam ja podsvjesno toliko željela pkk i neodvajanje, skin to skin, podoj.... da se to i moralo dogoditi
a ja? mislm da bi me trebalo hipnotiziratipa da na svjesnoj razini znam jesam li ili nisam ama baš sve tako tila
jest, one trudove sam uglavnom prespavala, pogotovo kad su se s nekih cca 8min razmaka povečali na 12min, pa sam mislila - niš od tog, opet lažnjaci
a za pravo šamaranje.. imala sam u blizini mob i sve si mislila tupo što nisi nazvala, il što sad ne zoveš hitnu, a onda opet sama sebi, ma ionak ću sad rodit..
i tak je i bilo
primjetila sam još neš
neki će mene il meni slične prozvat neodgovornima, a kad čuješ da je neka došla tako kasno u rodilište da su je jedva stigli poleć na stol/krevet (recimo, ta moja priajteljica, i još jedna sa zadkom) i već je rodila..onda takvima čestitamo i ne smatramo ih neodgovornima a uz to i samo osoblje napomeno "uh da je takvih više"...
uostalom, i preporučuju ne trčat na prvi trud...a što se sve može dogoditi za to vrijeme...eh...
pretpostavljam, osim ak nisi veliki paničar, da bi najnormalnije rodila a zatim zvala hitnu il bi hitna već bila pozvana, pa bi oni podvezali i odveli vas u rodilište
shvaćam da gledaš iz svojih cipela![]()
Boldano je bitno i u potpunosti se razlikuje od rutinskih vaginalnih pregleda ... koji se u nekim bolnicama dogadaju bez obzira na boldano.
U dokumentu WHO Skrb tijekom normalnog porođaja kaže:
Htjela bih da nam u ovoj raspravi uvijek bude na umu da govorimo o normalnim trudnocama i porodu, ne o patologiji u bilo kojem dijelu.3.3 Vaginalni pregled
To je jedan od najvažnijih dijagnostičkih postupaka u određivanju početka i napredovanja porođaja. Trebao bi ga obavljati samo školovani porodničar, čistim rukama, u sterilnim rukavicama. Broj vaginalnih pregleda treba biti ograničen samo na one strogo neophodne. Tijekom prvog porođajnog doba obično je dovoljno jednom svakih 4 sata, kao što je propisano u priručniku za korištenje partografa(WHO, 1993.). Ako porođaj teče mirno, iskusni porodničari mogu ponekad ograničiti broj pregleda na jedan. Idealno, to bi bio onaj pregled koji je neophodan da bi se ustanovio aktivan porođaj, to jest, da bi potvrdio postojanje otvaranja grlića maternice (najobjektivniji kriterij aktivnog porođaja). Drugi postupak u vođenju porođaja je da za izvođenje vaginalnog pregleda postoji indikacija da je to potrebno, na primjer, kada se intenzitet ili učestalost trudova smanji, kada postoje naznake teškog poroda ili nagona za tiskanjem, te prije davanja analgezije.
Ponešto se može reći za svaki od gore navedenih pristupa, ali uvažavajući naše pravilo: «Pri normalnom porođaju trebao bi postojati valjan razlog za uplitanje u prirodni proces», možda posljednje dvije smjernice nadmašuju prvu. Ipak, mnoga pitanja ostaju otvorena jer nema jasnog dokaza koji podupire bilo koju specifičnu smjernicu. Možda su strože upute potrebne u onim zemljama gdje porodničari imaju ograničenu obuku i izolirani su, s velikim razdaljinama do referentnih centara. Ove upute bi tada bile specifične za pojedinu zemlju.
U institucijama gdje se osposobljavaju pružatelji skrbi, vaginalni pregled od strane studenta mora se ponekad ponoviti i provjeriti od strane onoga koji ih nadzire. Ovo se može napraviti samo nakon što je žena dala pristanak. Pod nikakvim okolnostima žena ne bi trebala biti primorana prolaziti kroz ponavljane ili česte vaginalne preglede od strane brojnih porodničara ili studenata.
auuuuuuuuu
već sam negdje pisala, ja sam valjda najšarenija što se tiče iskustva s tim porodima...
od hladnog cr, do induc. vag, pa do neasist.
bila sam u rodi. išla po neke pelene (nisam član, ni iš slično,..pa da netko ne pomisli da me je roda nagovorila, podučila il što već) i tam sam pričala s jednom djelatnicom, ne sjećam se imena... možda si čula od par cura da sam rodila, jer sam neke kontaktirala u svezi glede info o upisu o maticama itd...
svoje iskustvo sam ponudila, ak zatreba u vidu zalaganja za regulirani pkk
shvaćam
al kakje već neko vrijeme bila hajka oko tog pkk
i svaš neš se čitalo po novinama
a dokle god je sve bilo uredu prema onome što sam ja vidjela...nisam tila ni blizu rodilišta.. jer vjerujem da bi tamo dobila sam takav tretman..preventivne antibiotike,odvajanje, iščuđavanje, a moždai policiju i socijalnu...
ne hvala
naravno, da sam uvidjela da neš ni u redu, otišla bih
eventualno sam mogla, možda s posteljicom kod svog gin
al je on u to vrijeme bio na godišnjem....
ak sam molila da sve prođe dobro
a onda smo iza poroda još srčanije molili da prođe sve dobro
čini mi se da je porod još bijo najlakši, lakši od spoznaje da nam predstoji borba sa sustavom oko pregleda djeteta, upisa u matice...
naime, načuli smo da mnogi privatnici više uopće ne žele pregledavati kućnu novorođenčat...predstojiti još dom za zdravlje (di isto moš poljubit vrata), i zadnje - rodilište...uh
odnosno, čitali smo i čuli da i matičari sve više vole radit problem oko upisa..
zato smatram da je živa milost što smo u kratkom roku uspjeli naći privatnika koji je pregledao bebu.. a to nam je bio prvi susret
odnosno, da nam matičarke nisu odveć filozofirale oko upisa jer im je to bio prvi susret s kućnom bebom i nisu ni same bile sigurne što bi sve zatražile kao dokaz...
ovo si pisala Trini, ali naravno da svatko gleda iz svojih cipela. Iz mojih bi to izgledalo tako da, ako bi mi kućni porod bio opcija 0.000001 posto, da bih, kao nepopravljiva štreberica, proučila sve moguće podatke o tijeku pkk, pročitala brdo literature, od odenta preko onih o porodništvu, u bolničkim uvjetima, pogledala sve dostupne klipiće s neta,
pripremila se maksimalno, nema šasni da ne bih znala i u snu kako se i gdje reže pupčana vrpca i sl. no...
to je valjda to, to bi me i spriječilo da se opustim...
I sve bih to još , čini mi se, i mogla progurati, ali ne znam gdje bih naučila kako izgleda cijela, neoštećena posteljica, za to fakat treba iskustva, ne bih se mogla opustiti računajući da bih osjetila da nešto nije u redu. Ako nemam iskusnu primalju kraj sebe, odnijela bih je na pregled, to definitivno.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 11.10.2011. at 18:46
a koliko žena treba imat' poroda iza sebe (iskustva) da bi bila ne-kriva za nešto što se dogodi u tijeku poroda ili zaslužna za tijek poroda? jel treba žena slušat samo "trenera" ili i sebe tj. svoje tijelo i svoju bebu...ili ponekad i oboje? kaj to znači igrači nisu dobro igrali - rodilje ne rađaju na dobar način (zbog koga,čega)????? ništ ne kužim.................
ejjjj - igraču se nisu zalagali!!!!!!!!!! - kaj - žena se ne zalaže u porodu?? ono sam leži i čeka da se netko založi....???
još ne kužim-----.........
al mogu shvatit da se žene osjećaju krivima za vrijeme poroda i poslije poroda..i da im se ta krivnja nameće.....
al žena-majka najčešće nije kriva....za ništa.....
(žurim, pa možda budem i nadodala nekaj poslije)
htjela sam reći - tebe beti3 ne razumijem
Ma Canaj, to je Danci započela usporedbu i dobila poduku, a i bilo je za očekivati, jer ovo je muški svijet- i rodilišta vode šefovi, najčešće, ne uzimaj muški svijet za primjer, pa ni za analogiju, izjalovit će se, pusti ih nek' se oni bave onim- Ante dodao Mati, Mate dodao Anti...i pucaj...i golll, a mi ćemo o rodilištima, barem to bi trebao biti ženski svijet
kad kažeš "ženski svijet" jel to onda znači da sugeriraš da je trebalo na temi "Porod u Hrvatskoj" spomenut da u Hrvatskoj nemamo mogućnost izbora mjesta poroda (tj. ne legalno i u zakonski deiniranim okvirima)....i zašto je to tako, dokle će bit tako?....
eeeeeeeeeeeeeeeee. trebao bi to biti ženski svijet...ali nije...zasad......![]()