Anemona prvotno napisa
Cijelu trudnoću sam provela na Rodi (ustvari i cijelu godinu prije dok sam pokušavala zatrudniti) i informirala se o trudnoći, porodu i dojenju. S velikim naglaskom na dojenje.
Pročitala sam sve što se pročitati dalo, prikupila sam sve tekstove o dojenju koje sam našla, knjigu, sve pročitala, prostudirala i maltene ih naučila napamet.
Ni u ludilu mi nije palo na pamet da ne bi dojila svoje dijete, o AD - u nisam nikad niti razmišljla.
I onda sam rodila. Poklopilo se više faktora, da ne idem sad u detalje (mogu ako nekog zanima, mada sam več o tome pisala na Forumu), ali ja sam i dalje čvrsto vjerovala u dojenje i pokušavala i pokušavala.
Na otpustu iz rodilišta, pedijatrica preporuča obaveznu nadohranu, jer dijete slabo napreduje na kilaži (to nije bio jedini razlog). Ja u šoku. Nita sam što znala o AD - u, niti o bočicama, niti o takvom načinu hranjenja,... bila sam očajna i to je blagi opis mojeg stanja. :-o
Da skratim priču, dojila sam dijete samo 2 mjeseca, a grižnju savjesti ću osjećati do kraja života, jer bez obzira koliko su me s više strana uvjeravali da sam poduzela sve što sam mogla, s druge strane u meni je uvijek tračak sumnje da sam mogla još nešto napraviti. I to "još nešto" će me kopkati zauvijek.
Neuspjeh dojenja je jedan od razloga zašto se "bojim" imati drugo dijete, jer moram uspjeti drugi put. Pokušavam si u glavi ostaviti mjesta za scenarij što ako ne uspijem, ali,...
U teoriji o dojenju znam više od dobrog dijela žena, a u praksi nula bodova. :roll:
Iz tog iskustva proizašlo je i dosta pozitivnih stvari. Uspješno sam savjetovala nekoliko prijetaljica (koje su tražile savjete) i one su uspjele dojiti svoju djecu. To me jako veseli.
Zbog svojeg neuspjeha s dojenjem nastojim još više pomoči onome tko me traži za savjet vezan za dojenje.
Nema te reklame koja bi me navela da promijenim mišljenje o dojenju i zato me ustvari na neki način taj dio kampanje mogu slobodno reči i vrijeđa. Jer ispada da praznoglavu majku može jedna bočica ili duda koju vidi na TV - u odvratiti od dojenja.
(Naravno ovo karikiram, nemojte se vezati za tu rečenicu, ali to je stvarni dio mojeg osjećaja).
Roda mi je pružila veliko znanje o dojenju (i o mnogočemu drugom vezanom za trudnoću, porod, bebu,...) ali jedina negativna strana svega toga je što mi je i "nabila" grižnju savjesti radi neuspjeha.
"Nabila" je namjerno pod navodnicima, jer naravno da mi nitko to nije direktno ili namjerno učinio, to sam si učinala sama, ali kod mene je to bilo i ostalo na neki način povezano.
Moram ponoviti da me nitko na Forumu nije nikad direktno prozvao ili uvrijedio vezano za ne-dojenje, to je jednostavno "klima" koju ja osjećam u svojoj glavi.
Meni je na kraju ispao veči problem neznanje "teorije o AD - u" nego veliko znanje "teorije o dojenju". :roll:
Uglavnom, vidimo se na Radionici o dojenju (kad za to dođe vrijeme).:bye: