Stranica 11 od 17 PrviPrvi ... 910111213 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 501 do 550 od 805

Tema: Zašto moramo biti tako rigorozni u obrani Koda?

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    sad ću jako pretjerati, ali ponekad mi se čini da je u HR veći broj vrsta AD od dojilja koje doje bebe do godine dana...

a sad iz iskustva - marketingu AD uopće nije u cilju preobratiti dojilje nego uvjeriti one koje ne doje da je upravo njihovo AD najbolje. marketingaši se uopće ne zamaraju dojiljama jer je njih toliko malo da ne vrijedi trošiti resurse na njih nego ih usmjeriti na promidžbu određenog branda i prikazati ga superiornijim nad ostalim brandovima.

globalan cilj je održati ozračje i mentalni stav koji vlada - a taj je da su bočice, dudice i čajevi nezaobilazni ključ uspješnog roditeljstva.

na žalost, vrlo često i prodojeće orijentirane osobe nesvjesno pridonose tom ozračju pričajući priču kako je dojenje divno i krasno, kako nema ništa ljepšeg od dojenja i slično...i onda kad se mlada majka susretne s gomilom problema vrlo lako posustane pod teretom vlastite nesigurnosti, agresivnog marketinga, "slabomlijeko/nemamlijeka" okoline itd.
    veliki potpis!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    I još nešto - veliki je problem kad smo več kod AD - a, što pedijatri nemaju nikakvog pojma o prehrani AD - om. Barem je takvo moje iskustvo. I uvijek se i tu na Forumu napominje da se treba savjetovati s pedijatrom, koji u konačnici u tom pitanju vrlo malo zna.
    Istina. To se i meni desilo. Na kraju sam oko nedoumica morala zvati info telefon proizvodjaca AD mlijeka. Jer mi nitko drugi nije mogao informaciju ni savjet.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To se na forumu spominje i sugerira zato da se ne bi pričalo o adaptiranom, što je, naravno, vrlo ružno.

Meni na primjer nitko osim doktora Stanojevića nije znao reći koliko adaptiranog mlijeka beba treba piti, već su me svi upućivali na upute na kutijama od formule, koje su naravno nebulozne jer ne može beba od dvije kile imati iste kalorijske potrebe kao ona od pet, iako su jednako stare.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam mislila da i kod prehrane adaptiranim vrijedi preporuka da se beba hrani na zahtjev. A priprema mlijeka, dakle koliko zlicica na koliko vode, ide onako kako pise na kutiji, pretpostavljam.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam mislila da i kod prehrane adaptiranim vrijedi preporuka da se beba hrani na zahtjev. A priprema mlijeka, dakle koliko zlicica na koliko vode, ide onako kako pise na kutiji, pretpostavljam.
    Ovako smo i mi ustvari radili. Hranili malog na zahtjev, a sa paketa smo se držali točnih uputa za pripremu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ma vjerujem da nije izvedivo uvijek, ali nije mi prije palo napamet, mislila sam da ide automatski na zahtjev.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma vjerujem da nije izvedivo uvijek, ali nije mi prije palo napamet, mislila sam da ide automatski na zahtjev.
    Meni je to bilo najlogičnije i iz razloga što je bio beba koja je uvijek malo po malo papala, pa one njihove enormne količine u 3 obroka kako piše na paketu je on jeo u 8 mali obroka.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E pa vidite, ima i beba koje ne zahtijevaju hranu.

A vjerojatno ima i koje previše zahtijevaju, ili roditelji ne znaju prepoznati zahtijevaju li hranu ili nešto drugo, pa ih pretjerano hrane.

U svakom slučaju koje su kalorijske potrebe djeteta tj. koliko mililitara mlijeka dnevno treba piti obzirom na svoju težinu - to je vrlo koristan i važan podatak u nekim situacijama.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    E pa vidite, ima i beba koje ne zahtijevaju hranu.
    Objasnila sam zasto sam napisala svoj post - radi vlastite neinformiranosti. Zanimalo me pojasnjenje, nisam nikoga prozvala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ok, ja dodatno objašnjavam zašto je recimo meni to bio važan podatak, a očito je i nebrojenim korisnicima foruma koji su postavili to isto pitanje puno puta tijekom ovih silnih godina mog forumiranja na Rodi - a odgovor je: pitajte pedijatra, ili: o tome se ne smije.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa Vidi poruku
    Dugo nisam razumijela zašto se žene koje ne uspiju dojiti osjećaju napadnute onda kad se napada marketing.
    Ali na ovom topicu lijepo čitam da pojednici zaista u isti kategoriju stavljaju nedojilje i taj marketing. A pojedinci prestaju biti pojednici kad društvo šuti. Zato mi je drago da nas ima bar nekoliko koji smo na to reagirali.

S druge strane, držim da je zabluda misliti kako marketing nema nikakve sa uspjehom u dojenju i da se on obraća samo praznoglavima. Marketing je puno više od reklame s bočicom, sveprisutan je i često kreira cijelu klimu koja nam odmaže na tom putu do uspjeha.
    Bilo bi zanimljivo dočepati se nekog dokumenta u kojem im je navedena ciljna skupina. Mislim da bi se mnogi iznenadili. Prilično sam sigurna da tamo ne piše – ' one majke koje su donijele odluku da ne doje ili one kojima nedostaje moć rasuđivanja'. Kad bi tome bilo tako, takav marketing bi mogle financirati mi iz svojih kućnih buđeta. A čini mi se da netko s razlogom ulaže prilične novce u njega.
    potpis na ovo. svaka čast!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ok, ja dodatno objašnjavam zašto je recimo meni to bio važan podatak.
    Kuzim, samo ucinilo mi se da si pogresno razumjela moj post.

Ipak, cini mi se da bi pedijatar morao znati kolike su kalorijske potrebe novorodjencadi, s obzirom na njihovu tezinu/dob i cjelokupnu anamnezu. (Ne tvrdim da zna, samo primjecujem da to nije u redu.)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa i meni se čini, ali što reći, nitko mi nije rekao: pomnožite djetetove kile sa 125 i to je onoliko koliko minimalno treba dnevno pojesti, nego su mi govorili ona sad treba jesti 8 obroka po 60 ml (ili whatever).

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

pa nije to baš tako. Dojenje na zahtev puno bolje funkcionira. Ali dok priremis vodu za AD, pa ohladis, prodje 10tak min, minimalno, ako si naravno doma i imas sve potrebno za prirepmu nadohvat ruke.
    Za to vrijeme dijete zaspi, pa se brzo probudi, jer ne spava dugo jer je gladno i 100 drugih problema. Ja sam davala flasicu svaka cca. 3h, H je odmah uhvatila taj ritam.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

a sad iz iskustva - marketingu AD uopće nije u cilju preobratiti dojilje nego uvjeriti one koje ne doje da je upravo njihovo AD najbolje.
    Teško da je tko mislio da marketing AD želi preobratiti dojilje. Ali jesi li sigurna da na neki način ne stvara nedojilje? Ne od već uspješnih dojilja.
    Da, slažem se da je dojilja premalo. Ali vjerujem da je još manje onih koje unaprijed svijesno odluče da neće dojiti. Znači, desi se još cijeli niz nekih faktora između.
    Zapravo ovjde si napisala ono na što mislim:
    globalan cilj je održati ozračje i mentalni stav koji vlada - a taj je da su bočice, dudice i čajevi nezaobilazni ključ uspješnog roditeljstva.
    Tko bi ulagao u takav cilj, ako se samo bore za svoj dio već postojećeg kolača?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma vidima da sam izazvala veliki problem šta sam spomenula da vidim oko sebe puno adaptiranog. Ispričavam se i poštujem svačiju odluku, a i medicinske razloge za nedojenje. Meni je samo žao da mame ne vide onaj pogled koji ti dijete uputi dok sisa i smješak.
    Znam za sve poteškoće imala sam i ragade i proces relaktacije i carski i neonatologiju.
    Samo se zalažem da naš zdrastveni sistem bude velika podrška mamama u tim trenucima.
    Niti malo ne zamjeram onima koji iskreno kažu (jedna moja prija): "Meni se to nije dalo." i onima kojima nije uspjelo, a željeli su iz petnih žila jer sam svjesna svih poteškoća.
    Još nešto u meni je još puno serotonina da bi mi namjere bile loše. Idem pa pa pa.

call me mommy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ma i zasto ne bi bili rigorozni,pa ja nisam nigdje vidila reklamu o dojenju,osim na posteru u rodilistu

ovo je moje "tiho"razmisljanje,nisam prevec citala rasprave
    Posljednje uređivanje od call me mommy : 16.04.2010. at 23:22

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

U pravu si Ms.Mar, pogrešno sam tumačila prethodni post.

Marketing AD stvara nedojilje, a također ih stvara i problematika samog dojenja. Vrlo je malo žena koje svjesno odluče ne dojiti, ali nije mnogo više ni onih koje su se temeljito pripremile i informirale o dojenju, mogućim poteškoćama i načinu rješavanja tih poteškoća pa nije čudo da brzo tropnu.

A najviše, rekla bih, nedojenju pridonosi antidojeći nastrojena okolina; upravo svi ti naizgled bezazleni, a u biti opasni komentari obitelji, prijatelja i poznanika zadaju konačni udarac...kad te sa svih strana izbombardiraju s loše/slabo/tanko/vodeno mlijeko...mučiš bebu/sebe...itd. na marketingu AD je samo da progura svoj proizvod kao najbolji izbor baš za tvog bebača.

I da ne zaboravim, žalosno, ali istinito - gotovo svaka nedojilja postaje hodajuća reklama za AD, dijelom da samu sebe uvjeri da je postupila ispravno, a dijelom jer zbilja vjeruje u to (i ja sam bila hodajuća reklama, pa znam )

eh, da mi je novčić za svaki put kad sam čula: "ni XY nije dojen pa što mu fali"

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I da ne zaboravim, žalosno, ali istinito - gotovo svaka nedojilja postaje hodajuća reklama za AD, dijelom da samu sebe uvjeri da je postupila ispravno, a dijelom jer zbilja vjeruje u to (i ja sam bila hodajuća reklama, pa znam )

eh, da mi je novčić za svaki put kad sam čula: "ni XY nije dojen pa što mu fali"
    Ovo sam podebljala radi sebe, da iz aviona vidim što piše, jer mi inače ovakva izjava direktno vrijeđa.
    A što se tiče rečenice "pa što mu fali" na nju sam ekstra alergična.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Zadnje na pameti mi je bilo koga uvrijediti - i ne bih nikada mahala s ovakvom izjavom da ne govorim iz iskustva i perspektive sebe kao nedojilje.

Kako se pomiriti sa činjenicom da nisi uspio svom djetetu osigurati najbolje - jednostavno na kraju prihvatiš ono što te i svi drugi uvjeravaju, a onda uvjeravaš i ti druge i eto začaranog kruga.

Primjerice, moja mama već punih 28, odnosno 30 godina propagira nedojenje, nesvjesna da to radi - ali svako malo navodi primjer kako nije dojila ni mene ni sestru, a ništa nam ne fali...i da su gluposti da svaka žena može dojiti, jer eto ona je 2x ostala bez mlijeka i to jednom bez ikakvog razloga!?, a drugi put zbog temperature :/

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kako se pomiriti sa činjenicom da nisi uspio svom djetetu osigurati najbolje - jednostavno na kraju prihvatiš ono što te i svi drugi uvjeravaju, a onda uvjeravaš i ti druge i eto začaranog kruga.
    Ja sam napisala u svojem postu. Mene je neuspjeh u dojenju samo natjerao da se borim ko lav za dojenje, i da pomažem kome mogu oko dojenje (prijateljicama), a ostalima šibam brošure o dojenju.
    Meni ustvari nije jasan taj fenomen. Ako sam do neuspjeha znala da je dojenje najbolje za dijete i svim srcem htjela dojiti, pa nije mi netko taj dan isprao mozak, pa sam ga prešaltala.
    Ok, ako nekome pomaže da na taj način "sam sebe tješi", ali meni to sigurno ne pomaže. Nemam potrebu nikoga nagovarati na AD, jedino pomagati i nagovarati da ustraju u dojenju. I jedino gdje spominjem svoj primjer je "nemoj tako meni je tu krenulo krivo",...
    Posljednje uređivanje od Anemona : 17.04.2010. at 08:31

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Anemona, mislim da si ti po mnogo čemu izuzetak.
    Nažalost, celokupni teret uspeha u dojenju gotovo je u potpunosti svaljen na pleća majke, a okolina mnogo više podmeće klip u točkove, nego što pomaže. Donekle razumem zašto neke majke postaju ''reklama za AD''. Slično ponašanje ljudi ispoljavaju i po mnogim drugim pitanjima. Mislim da je u pitanju neki vid odbrambenog mehanizma. Odnosno, da se oni osećaju malte ne napadnuto, ako vi postupate drugačije nego što su oni postupali. Setite se samo koliko puta su vas ubeđivali da ne nosate dete, da mu date sokić, da ga stavite u dubak itd (namerno izbegavam savete vezane za dojenje). Čini mi se da ponekad insistiranje ljudi ne proizilazi iz njihove iskrene zabrinutosti za dobrobit vašeg deteta, već iz njihove potrebe da dokažu da su sami ispravno postupili.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

baš smo se raspisale ovdje, imam osjećaj da svaka daje oduška frustraciji zbog agresivnog marketinga AD. nažalost često tu rigoroznu obranu koda i zagovaranje dojenja nedojilje (one koje su svjesno izabrale AD) doživljavaju kao napad i nas kao neke militantne dojilje (sad ne znam je li to za ili )
    treba se samo sjetiti da se skoro sve u ovom našem svijetu vrti oko novca, a nitko ne zarađuje na sikama (izuzev estetskih kirurga). zamislite, možda netko jednog dana patentira siku...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja uopće nemam osjećaj da je marketing za Ad tako agresivan nego je okolina toliko konformistička okolina da osuđuje svaki nekonformizam. Mene je pogodilo kada je jedna moja prijateljica komentirala moje dojenje informacijom kako je ona upozoravala cijelu obitelj svoje šogorice da će se dijete previše vezati i ovoj siroti su svi isporali mozak i žena u suzama prestala dojiti sa 8 mjeseci. Na te pametnjakoviće nije djelovao nikakav marketing nego ljudska glupost.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ovdje se moram složiti sa sanjom77 i ja smatram da je veči problem nedojenja ljudska glupost koja dolazi od stručnih osoba (pedijatra, patronažnih sestara), nego jak marketing. Mislim da te čak niti loši savjeti okoline ne mogu toliko zbuniti/pokolebati koliko može štete napraviti "stručan" savjet od stručne osobe.
    (Da se razumijemo pedijatra smatram mjerodavnog za liječenje djeteta, ali nisam srela još niti jednog koji zna dati ispravne savjete o dojenju).

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ovdje se moram složiti sa sanjom77 i ja smatram da je veči problem nedojenja ljudska glupost koja dolazi od stručnih osoba (pedijatra, patronažnih sestara), nego jak marketing. Mislim da te čak niti loši savjeti okoline ne mogu toliko zbuniti/pokolebati koliko može štete napraviti "stručan" savjet od stručne osobe.
    (Da se razumijemo pedijatra smatram mjerodavnog za liječenje djeteta, ali nisam srela još niti jednog koji zna dati ispravne savjete o dojenju).
    Sto posto si u pravu, smo ja to ne bih nazvala glupošću nego neznanjem. Po mom iskustvu medicinsko osoblje najčešće prosto reprodukuje stavove i savete koje su nekad naučili. Jako je malo onih koji kritički promišljaju o njima i koji na osnovu naučenog mogu da reše problem koji odstupa od knjige. No to je već problem školstva koje nije usmereno na korišćenje stečenog znanja, već na njegovu reprodukciju. Dobra informacija o dojenju je ključna i ona bi svima trebalo da je dostupna, a šta će konkretna osoba učiniti, da li će je prihvatiti ili ne, to je već stvar te osobe i u to ne treba ulaziti.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja se isto slažem - okolina, zdravstveni sustav... ali marketing ima debele veze s tim. Dok su nam oči na reklami u časopisu, dok vjerujemo da je samo to marketing, za to vrijeme nam on kreira cijelu ovu klimu o kojoj pričamo.

Ne obilaze predstavnici bezveze pedijatrijske ordinacije. Jeste li čuli da su neki zdravstveni djelatnici, koji su htjeli sudjelovati na Rodinoj mliječnoj konf. razmišljali o tome da im to izfinancira neka od firmi čije ime ne smijemo spominjati? Kako im ovi dolaze s materijalima na kojima uvijek piše (jer mora) 'dojenje je najbolje...', oni valjda misle da se svi zauzimamo za isti cilj.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Nemam ništa novo za reći, ali eto - smatram da propagiranje dojenja nikako ne može biti agresivno u današnjim uvjetima, kad još uvijek na žalost previše majki olako odustaje od dojenja.
    Čini mi se se da se propagiranje dojenja ipak uhvatilo ukoštac s prisutnom kolektivnom sviješću da majčino mlijeko može biti slabo, tanko, ovo ono, da je majka žrtva djeteta ako ga doji dulje od 6 mjeseci.... meni su npr. u bolnici sestre rekle da nemam mlijeka, a dojim već 2,5 godine.
    I ovim postom želim zahvaliti mojoj djevojčici koja nikako nije htjela piti adaptirano mlijeko (pametnija od mame već od rođenja), pa tako i dan danas uživa u majčinom mlijeku.
    Ja sam se još požalila pedijatrici da mala ne želi adaptirano, a ona je odgovorila: "Pa neće valjda jesti poli pored pršuta!".

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Neve prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se još požalila pedijatrici da mala ne želi adaptirano, a ona je odgovorila: "Pa neće valjda jesti poli pored pršuta!".

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

dugo vas citam i pratim-zeljela bih samo reci da pokusate saznati sto je posao patronazne sestre,kako to izgleda u stvarnosti i koliko smo educirane.ja radim 20 god,16 patronazu.jako mi je zao sto nas majke tako dozivljavaju.nitko iz Vase udruge ne komunicira sa patronazom-usli ste u rodilista sto je ok-ali za uspostavu dojenja presudni su dani nakon otpusta.pokusajte izici na teren i vidjeti stvarnost,jcitajte postove i vidjet ce te sto sve zene prozive nakon poroda,koliko trebaju podrske,hrabrenja,tjesenja.patronazna sestra je jedina osoba koja za majku ima vremena nasamo,i savjeti u svezi dojenja daju se osnovom znanja o laktaciji,zdravom i bolesnom djetetu.podloga je strucna-medicinska,ali radimo u obitelji i individualno.niti jedna moja bebe nije dobila formulu bez pregleda pedijatra.osim majki koje nahrane samoinicijativno i tek poslie kazu sto su ucinile.uvijek se borimo za dojenje-bar ja tako radim.i to do zadnje kapi.koristim i Vase materijale jer covjek uci dok je ziv.i ponekad pogrijesim u procjeni-ali nikada s namjerom da sabotiram dojenje.korektne ste,ali da biste komentirali neciji rad trebate upoznati drugu stranu .a mislim da bit patronaze velika vecina ljudi ne razumije.zelim Vam uspjesan rad od srca-i pozdrav od jedne patr sestre

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ana-zgb, jako mi je drago da si se javila kao stručna osoba. Molim te, ako želiš, pojasni način na koji patronaža funkcionira. Koje su vam obaveze, da li ste prepuštene same sebi da vodite korak s novitetima, ali imate neka "doškolovanja", seminare,...
    Kako to sve funkcionira?
    Ja sam imala prvih par dana jednu mladu patronažnu sestru na zamjeni i ona je bila stvarno divna, podržavala je dojenje i davala je konkretne i točne savjete što i kako. Bila je baš kako treba.
    Nakon nje se je naša patronažna vratila s GO, ušla je kod nas, cigaretu je ugasila prije ulaska, ruke nije oprala,... o dojenju nije znala ništa, metode njegovanja pupka su joj bile prastare,...

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Patronažna sestra koja je nas posjećivala je savršena, da ne može biti bolja - potiče dojenje, posveti se djetetu i majci koliko god treba, dan-danas ju mogu nazvati i pitati za savjet - ma sve super. Bolja mi je i korisnija bila od pedijatrica milijun puta.Da su barem sve takve!

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ann-zgb, drago mi je da postoje patronažne poput tebe, ali nažalost nisu sve takve, kao što ni pedijatri nisu svi isti.
    Moja patronažna je divna žena, skroz je za dojenje, pomoći će oko svega... ali... kad je moj sin sisao svako 15-30 min, plakao na rukama i samo htio biti na sisi, imao zelenu stolicu, ona je popipala moje ispuhale sise i rekla .. pa ti nemaš tu ništa, on ti je gladan, zelena stolica je stolica gladi.... i tako.
    S obzirom da sam svoje prvo dijete dojila dugo, da sam znala da mlijeka imam i da sam tih dana jela povrće (tikvice, špinat - što objašnjava zelenu stolicu), zamolila sam je da mi donese vagu - sinko je dobio 400g u tjedan dana!
    Ali to sam ja, da je bila u pitanju neka manje sigurna majka, bočica i nadohrana bi vjerovatno bile neizbježne, a još kad bi nakon toga dijete odrapilo 3 sata spavanja u komadu....

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Neve prvotno napisa Vidi poruku
    Patronažna sestra koja je nas posjećivala je savršena, da ne može biti bolja - potiče dojenje, posveti se djetetu i majci koliko god treba, dan-danas ju mogu nazvati i pitati za savjet - ma sve super. Bolja mi je i korisnija bila od pedijatrica milijun puta.Da su barem sve takve!
    i moja.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Po meni bi Rodine radionice dojenja bile obavezne za svaku trudnicu (možda zvuči radikalno, ali takva sam...) i organizirala bi ih i u zadnjoj selendri (tamo ih najviše treba) jer je našim majkama mozak ispran davnih godina kada je krenula industrija AD-a. Koliko njih mi je samo reklo, dojila sam 3 mjeseca pa izgubila mlijeko, nisam imala, bilo vodeno... I kužim ih, tada nisu znale, marketing je i tada bio jak posebno zato jer se radilo o nečemu novom, no nisu mi jasne, zaista mi nisu jasne današnje mlade majke koje pored svih informacija ne mogu i ne žele shvatiti kako je dojenje Božji dar i za nju i za dijete.
    Netko je rekao, nije to glupost nego neinformiranost. Ja bih rekla da je baš glupost, ravnodušnost i bezobrazluk. Ok, svako radi sebi i svom djetetu, ali mislim da je dojenje stvar i općeg dobra.
    Da se razumijemo, uvijek, ali baš uvijek ću shvatiti majku koja nije mogla iz nekih razloga dojiti. Shvatit ću i one kojima su mame, babe, svekrve, strine... isprale mozak jer zaista, ako nisi dovoljno siguran u sebe, ali i u znanje koje si stekao putem knjiga, interneta, radionica, lako ćeš posustati.
    Ginekolozi i pedijatri su priča za sebe.
    Mene je moja ginekologinja na prvom pregledu poslije poroda pitala hoću li kontracepcijske. Kada sam rekla da dojim, rekla mi je da kada se odlučim prestati neka dođem po njih. Kao prvo, moje će dijete odlučiti kada će prestati, a kao drugo, zašto bih ja kao zaštitu morala piti tablete?
    Pedijatrica me je strašno naživcirala kada je M. imala 6 mjeseci i na redovnom pregledu se pokazalo kako je u 2 mjeseca dobila samo 400 grama. Odmah je rekla da joj dam AD. Nije pitala ni koliko podoja ova ima, doji li noću... NIŠTA Da ne kažem kako mi je na prvom pregledu izbiflala k'o mantru kako dijete mora 15 minuta sisati jednu, 15 minuta drugu (ova je visila po 2,5 sata...). Došlo mi je da ju pitam ima li djece.
    Naravno, ordinacije obje su prepune reklama što mi je odvratno i čak uvredljivo. Pa svi mi plaćamo to zdravstvo da bi oni mogli reklamirati tamo nekog Klausa, ovog ili onog...
    Sestre u bolnici su mi bile super, iako, sada kada gledam i one se ponašaju "po starom sistemu". Naime, M. je jako plakala noću jer mi mlijeko još nije nadošlo pa su me pitali da joj daju AD (tješeći me da će sve biti ok). Tada sam posustala jer mi je bilo žao da toliko plače, ali da mi je sada ova sigurnost (znanje sam imala i tada), držala bih je 24 sata na sisi (zapravo, kada se sjetim, pokušavala sam, ali nisu dali da spavamo s djecom). NO, nisu se bunile kada sam jednom probudila M. nakon 4 sata spavanja. Druge mame u sobi su se čudile, kao, budi sretna što spava, no sestre su me podržale.
    Patronažna je isto bila super što se dojenja tiče, no nekako mi se čini da to nije bio njezin osoban stav nego nešto za što zna da mora propagirati, no i to je za svaku pohvalu budući da mi je puno pomogla pokazavši mi pravilan položaj i davši neke savjete.
    A okolina, okolina bi mogla na kolektivnu lobotomiju jer kakvih sam se s****a naslušala, najradije bi sa svima prestala pričati. Najgore je što hrpa žena (starijih, koje same nisu dojile) samo čekaju kada će ti se dogoditi nešto bed da ti kažu kako su eto, one bile u pravu. Tako moja svekrva stalno brije kako će me M. gristi jer su joj narasli zubi...
    I još nešto. Na početku ovog topika je bilo riječi o tome kako mnoge mame ne žele dojiti iz komocije. Naravno, gdje ćeš veće komocije nego izvaditi sisu i nahraniti dijete. No, dok dijete ne uhvati ritam, dok majku muče ragade, mastitis, blisteri, soor... sto drugih čuda, buđenje svaki čas... nema veće komocije nego napraviti flašicu. Pa i sad moja M. radi cirkuse kod dojenja, siki na sjedećki, na stojećki, leži na meni, ja na njoj, dođe pa povuče, pa odskakuće pa se vrati... meni to je komocija jer je to naše vrijeme u kojem se mazimo, glupiramo..., ali kolikim majkama se to da? Većina vas na forumu će sada reći, pa svaka mama bi to napravila. E ne bi, vjerujte mi, ne bi. Moja svekrva mi je rekla kako bi malo koja majka sjedila 2,5 sata dok joj dijete sisa, odustala bi... (ona prva bi to napravila), a što bi mi tek rekla da sam imala jače ragade, mastitis ili sve one popratne gadosti koje su me, hvala Bogu, zaobišle...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Bespredmetno mi je raspravljati zašto netko ne doji - jel iz komocije ili nekog "opravdanijeg" razloga. Pa što i da netko ne doji radi komocije, njena stvar - jer lošija mater od one koja se u hvali trogodišnjim dojećim stažem?

I samo da potpišem nekoga (Anemonu?) tko je rekao da je od agresivnog marketinga daleko gore kada stručna osoba daje loše savjete. Čiča **** koji se smješka usred moje omiljene sapunice me neće navesti da Vladi dam bočicu AD. No pedijatričina preporuka vjerojatno hoće.
    Pa mislim da bi puno više rezultata bilo da se "agresivnije" krene prema pedijatrima, sestrama i mamama pro dojenja nego da se kuka i zabranjuju AD reklame.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moram se složiti s icyoh, nikakvo ukidanje reklamiranja Klausa i sličnih ne može dati spektakularne rezultate. Nema te reklame koja će natjerati mamu da pojuri istu sekundu u ljekarnu po AD, jer je on na tv - u rekao da je to najbolje za vaše dijete, ALI kad ti osoba od autoriteta - stručnjak - (pedijatar, patronažna sestra) ne zna dati pravi savjet o dojenju, nego odmah govori da je slabo mlijeko, da je beba gladna,... onda imamo poljuljano samopouzdanje majke koje rezultira kupnjom AD - a.
    Što bi drugo majka "trebala" kad joj osoba kojoj je povjerila liječenje svoje bebe, osoba koja se za to školovala godinama kaže da izgladnjuje svoju bebu i slične nebuloze?
    Koliko majki će reči: stari ti si lud, moje mlijeko je najbolje za moju bebu i pičiti po svojem?
    Ima i takvih, ali malo.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ma, za mene je pedijatar liječnik za dječje bolesti, a koliko se oni uopće znaju o dojenju, to je upitno. Tko zna što su učili o ishrani djeteta prije 30 i više godina.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Ma, za mene je pedijatar liječnik za dječje bolesti, a koliko se oni uopće znaju o dojenju, to je upitno. Tko zna što su učili o ishrani djeteta prije 30 i više godina.
    To i je bit problema koju treba promijeniti, i onda nema toga Klausa koji može poljuljati dojenje s maštovitim reklamama.

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Pade mi na pamet. Možda bi smo se mogli ugledati na pušenje? Duvanska industrija je cvetala i reklamirala se gde i kako je htela dok neko nije izračunao da državu više košta lečenje HOBP, CA i sličnih posledica pušenja, nego što su poreski prihodi od duvanske industrije. Rezultat višegodišnja kampanja protiv pušenja, sa zabranama i informisanjem dovela je do znatnog smanjenja br pušača na zapadu. Dakle, samo neko treba da sračuna koliko se troši na lečenje različitih alergijskih oboljenja i infektivnih bolesti u detinjstvu. Eto neke koristi i od svetske ekonomske krize!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj IvanaR prvotno napisa Vidi poruku
    Pade mi na pamet. Možda bi smo se mogli ugledati na pušenje? Duvanska industrija je cvetala i reklamirala se gde i kako je htela dok neko nije izračunao da državu više košta lečenje HOBP, CA i sličnih posledica pušenja, nego što su poreski prihodi od duvanske industrije. Rezultat višegodišnja kampanja protiv pušenja, sa zabranama i informisanjem dovela je do znatnog smanjenja br pušača na zapadu.
    ja bih rekla da je ovo glupost i licemjerje.
    ako je pušenje toliko štetno i košta državu previše novca, neka lijepo zabrane prodaju cigareta i onda će svi biti zdravi i država će uštedjeti.
    Ovako ljudi i dalje puše (ok, možda manje, ali puše), država i duhanska industrija zarađuju, a zdrastveno i onako pokriva samo djelomično troškove liječenja tako da ljudi opet sami plačaju. Meni, bezveze

a što se tiče ad i dojenja
    ova nova reklama gospodina klausa, s majkom koja doji dijete (vide se sise, dijete koje sisa, sve) i onda piše majčino mlijeko je najbolje za vaše dijete, a kad prestanete dojiti imamo i mi super savršeno mlijeko koje će dostojno zamijeniti vaše. bezveze

ali ipak mislim da reklama može samo donekle utjecati (npr. na izbor proizvođača) ali puno veći utjecaj ima okolina

i stvarno trebaš biti sigurna u sebe da te ne bi pokolebali. i, još je jednako važno, znati koga ćeš pitati za savjet i koga ćeš poslušati

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Pade mi na pamet. Možda bi smo se mogli ugledati na pušenje? Duvanska industrija je cvetala i reklamirala se gde i kako je htela dok neko nije izračunao da državu više košta lečenje HOBP, CA i sličnih posledica pušenja, nego što su poreski prihodi od duvanske industrije. Rezultat višegodišnja kampanja protiv pušenja, sa zabranama i informisanjem dovela je do znatnog smanjenja br pušača na zapadu. Dakle, samo neko treba da sračuna koliko se troši na lečenje različitih alergijskih oboljenja i infektivnih bolesti u detinjstvu. Eto neke koristi i od svetske ekonomske krize!
    Staviti u isti koš pušenje i ad je stvarno pretjerano, bez obzira što smo na rodama...i hoćeš reći da samo djeca koja su na ad imaju infekte i alergije ?!

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Samo da dodam da meni pak patronazna sestra nije pomogla ni oko dojenja ni oko njege. Pupak se zakomplicirao, osnovnu njegu djevojcica mi nije pokazala, a dojenje... bila je ZA dojenje, ali kad se pojavio problem, drzala je lekcije s visoka umjesto da je konkertno pomogla. Mozda sam i ja bila u posebnom stanju svijesti pa je dozivjela tako, ali patronazna mi je ostavila dojam "jao si ga meni".

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa Vidi poruku
    Staviti u isti koš pušenje i ad je stvarno pretjerano, bez obzira što smo na rodama...i hoćeš reći da samo djeca koja su na ad imaju infekte i alergije ?!
    pa nije baš u isti koš stavila...malo si profulala poantu.
    mislim da joj je analogija baš dobra.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    pedijatri malo znaju o nutricionizmu. to nije njihova struka jer i njihovo mišljenje varira o tome koliku proviziju dobivaju za svaki AD koji preporuče. hahha.

pričala sam s jednim starijim gospodinom... ima barem 70ak godina.
    srela sam ga slučajno u konzumu jednom prilikom kad sam bila s bebom i pitala sam prodavačicu di je mlijeko u prahu... na što mi je ona rekla da odem u apoteku, misleći da mi treba za dijete... lol... pa sam joj ja rekla da mi treba dukatovo mlijeko u prahu jer radim kolač.
    i tak smo potegnule pitanje o dojenju i sve je to slušao taj stariji gospodin koji se nadovezao na našu priču i u jednom trenu je rekao i on sam da pedijatri nisu kompetentni da govore o prehrani beba te mi je isto tako rekao da on je radio u Petrovom rodilištu još davno kao savjetnik za dojenje i prehranu dojenčadi.
    i tako mi je usput natuknuo da što se tiče nutricionističkih vrijednosti majčinog mlijeka za dijete...da bih trebala dojiti minimalno ne 6 mjeseci kao što danas kolaju glasine već minimalno godinu i pol-dvije.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Dakle, samo neko treba da sračuna koliko se troši na lečenje različitih alergijskih oboljenja i infektivnih bolesti u detinjstvu. Eto neke koristi i od svetske ekonomske krize!
    potpisujem

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Death-of-Art prvotno napisa Vidi poruku
    i tako mi je usput natuknuo da što se tiče nutricionističkih vrijednosti majčinog mlijeka za dijete...da bih trebala dojiti minimalno ne 6 mjeseci kao što danas kolaju glasine već minimalno godinu i pol-dvije.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Death-of-Art prvotno napisa Vidi poruku
    A gdje kolaju te glasine o 6 mjeseci? Ja ih nisam nikad čula.
    Isključivo dojenje cca 6 mjeseci, a dalje najnormalnije dojenje uz dohranu.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

A gdje kolaju te glasine o 6 mjeseci? Ja ih nisam nikad čula.
    Isključivo dojenje cca 6 mjeseci, a dalje najnormalnije dojenje uz dohranu.
    od mnogo i previše žena i pedijatara sam čula:
    "6 mjeseci i dalje od toga je bespotrebno."

zato sam rekla da kolaju glasine.
    Posljednje uređivanje od Storma : 23.04.2010. at 10:29 Razlog: Brisanje prepucavanja

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Topic otvoren, nastavite raspravu no imajte na umu da cu neprimjereni nivo komunikacije sankcionirati. Postujte svoje sugovornike, cak i kada se ne slazete s njima.

Stranica 11 od 17 PrviPrvi ... 910111213 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •