Ja sam vrlo blizu, s tim da mislim da je vecina a), a da bi b) bili samo sociopati. I mislim da je velika rodna razlika na ovim meridijanima vezano za temu 'uzimanje dana za sebe' vezano za drustvene pritiske.
Printable View
Slobodan dan za sebe nisam nikad uzela. Ali ako shvatim to pitanje sto bih radila 24 sata, da mogu birati, onda bih otisla na neku genijalnu predstavu. Prije bih otisla s ekipom na cugu, a poslije isto, ako ima gdje i jos da naleti dio iz ansambla i da se s njima druzimo uz cugu i jos da se naspavam poslije svega :)
Osim toga su mi konferencije u tom smjeru, cim se rijesis svoje obaveze. Radis tocno ono sto zelis, za sebe. Slusas svoje podrucje, druzis se sa srodnim dusama, izadjes navecer sam ili s njima u nekom lijepom gradu, provjeris telefonom kako ide doma obitelji :)
Vezano uz prilagodbe, ja i dalje ne mogu shvatiti koji idiot je izmislio depilaciju. Ne hodam dlakava, al svaki put kod cupanja proklinjem ideju.
Možda je ono što mi je dosadilo i što ne radim više zapravo nametnuto i to nisam ja. Ali sa razumjet sebe meni su trebale godine...
Nisam još ribala pećnicu u 2 ujutro, ali jesam i kasnije od tog sata radila za posao, učila za ispite, spremala ormare, pekla kolače, prala kosu, pakirala se pa nakon toga depilirala se, pedikirala, lakirala nokte - noć prije odlaska na more, naravno, farbala sobu, izrađivala nakit, prišivala otpale gumbe. Po noći čovjek ima najviše mira. Nekad davno sam i tulumarila noću, nikad mi se nije spavalo.
Ajme lonni svasta si ti nesto nocu radila, ti si nocni tip, meni je noc za spavanje i san (nekad je bila i za tulumarenja i lumpovanja, vise ne :mrgreen:), jednostavno ne mogu izdrzat i oci mi se sklapaju. Vec sad mi je ideja Nove godine i bivanje budnom do kasno aj aj zapravo najgore mi bude dan poslije, cijeli dan glavobolja i ne mogu sebi doci.
Ja sam bas jutarnji tip i jutrom napravim 100 čuda.
Ja sam kao i Flopica bila izludjena dok nisam imala nocni san u komadu kad su djeca bila mala, to me izbaci iz cipela-nedovoljno sna....
Edit: sad vise nisam.sigurna jel to Flopica pisala na ovoj ili drugoj temi.
Nisam bila neko vrijeme u Komediji, ali išla sam u HNK i Lisinski friško.
U HNK-u nije trebala potvrda, samo su mjerili temperaturu i bilježili podatke (ime, prezime, broj telefona i mjesto u kazalištu), maske obavezne za vrijeme trajanja predstave i parter prilično "prorahljen". Doduše, govorilo se da će od 15. 12. uvesti potvrde...
Za Lisinski su trebale potvrde, zadnji put uz osobnu kartu, i maska obvezna za vrijeme trajanja koncerta.
Da, tako je u HNK bilo u listopadu, tog se i ja sjećam. Ali nedavno mi je mama bila u HNK i rekla da je sad već druga priča. Parter je bio prilično popunjen, čak i mjesta koja ranije nisu davali u prodaju. U svakom slučaju, razmaka nije bilo. Možda ovisi i o predstavi - vjerujem da za hit predstave nastoje prodati što više karata.
U Lisinskom sam bila prije tjedan dana i atmosfera u dvorani je kao da korone nikad nije ni bilo. Ok, neki ljudi su nosili maske, dobar dio njih nije i nitko ih nije opominjao za to.
COVID potvrde traže i jedni i drugi na ulazu.
Ma volim ja i jutra, pogotovo zoru, uvijek pomislim kako bi baš bilo lijepo biti jutarnji tip. Ali i noć ima svoje čari. Zanimljivo da ja kad previše spavam ne mogu doći k sebi idući dan, imam veće podočnjake nego kad mi fali sna, bolje si izgledam s manje sna ili sam možda u zabludi, u omaglici od nespavanja :lol:
Ja se baš veselim praznicima, iako u stvari nisam uzela godišnji u komadu. Ali nema škole, nema testova, nema dječjih treninga (nadam se), nema skoro nikog na poslu, moći ću u miru "srediti" zaostatke (skoro pa "vrijeme za mene" jer neće biti stresa). Božićne kolače i kekse tradicionalno kod mene pečemo nakon Božića jer tad imamo vremena :mrgreen: A slično je i s čišćenjem a možda i malo više ukrasimo kuću. Prije bi bilo forsiranje. A moje pravlo br. 1 je i dalje - 8h sna :alexis:
Ja sam samo došla reći da kad prestanem izlaziti do 3 ujutro, onda sam definitivno gotova.
Inače sam jutarnji tip, ali kad stisne, i u 2 ujutro radim i za posao i za rođendan i za koješta. Djeca rastu i obaveza je neusporedivo manje( ili su samo moji kriteriji niži). Trenutni dojam je da nisam preopterećena i da ništa ne moram pred Božić.
Naletjela sam na ovaj članak: https://www.vecernji.hr/lifestyle/ze...-nista-1548203
Pala mi je na pamet ova tema dok sam ga čitala :lol: Što kažete na stavove i zaključke majke godine :mrgreen:?
Meni je najbolji ovaj: "Ona tvrdi kako se žene, pogotovo majke, moraju staviti na prvo mjesto i razmaziti se i to iz jednog neobičnog razloga - kako im muževi ne bi pomislili na prevaru ili rastavu. - Mislim da se mame koje razmaze svoju djecu i ne troše novac na sebe opuste i zanemare svoj izgled. Zbog toga se i rastaju, a njihovi muževi ih varaju. Nitko ne želi ženu koja ne drži do sebe, ali ni majku koja razmazi svoju djecu. To se meni neće dogoditi - rekla je."
Ne mora se ta bojati da će razmaziti djecu, sjećam se kad je izjavila da joj kćer treba operacije da bi bila ljepša. Trebala bi se bojati toga kolike traume će djeca imati od nje, ali to je očito ne dira.
Potrosila i ja ove godine na zube, ali nije beg cicija-platila i kceri aparatic.
Da sam znala da treba samo na sebe trositi rekla bi maloj : nista od zuba, majka treba botox:alexis:
Ahahaha, carice :lol:
Potrošila i ja, a taman je i kćeri aparatić na redu. Morat ću razmisliti 8-)
Da, Riri, slažem se, žena je strahotna. Ekstra razina sebeljublja.
Piše u članku da je "njezina odluka uzrokovala tenzije u obitelji, gdje njezina kćer misli da je razmažena, a sin više ne priča s njom". Divotica.
Ja pamtim jednog ovakvog roditelja iz svoje mladosti, daleko pre interneta.
Pravila se ogromna fešta za Božić dok se od šesnaestogodišnje ćerke očekivalo da sama zaradi dovoljno da kupi sebi zimske čizme, interesantno, isto u šoubiznisu.
Pri tome je roditelj tražio od ćerke da mu bude zahvalna jer svojim ugošćavanjem uticajnih zvanica on njoj "pravi konekcije za budućnost".
I bio je u pravu, ćerka mu je vrlo vrlo finansijski uspešna, njena ćerka ide ka svetskoj slavi u svojim krugovima šoubiznisa i obe već sada mogu da plate sebi najskuplje psihijatre i antistres spravice i tretmane kada osete potrebu.
Imaju stvarno natprosečno uspešne i ispunjene živote, proputovale su pola sveta, a kad plaču, plaču u najskupljim džipovima, i kad povraćaju od treme, to je u kupatilima najluksuznijih hotela.
I obe su zahvalne tom sebičnom roditelju/dedi.
Tako da možda ima nešto u svemu tome, da kad ljubiš sebe, ljube te i drugi.
Jer koliko god ja mislila da se sve to strahotno, opet ću zvučati i sebi i drugima kao "kiselo je grožđe".
Njihovo životno iskustvo je nemerljivo bogatije nego moje a one će iskreno reći da su srećne i izgledati tako.
I što više godina prolazi, sve više mislim da je njihova životna filozofija ipak dala bolje rezultate nego moja- ili bar ne lošije, samo drugačije.
Danas sam prošla pored štanda na kojem prodaju majice i pregače s natpisima:
- žena, majka, kraljica
- od jutra nisam stala
Bilo je još, al nisam zapamtila.
Ako ih netko želi za Božić, recite, javit ću gdje sam vidjela :mrgreen:.
Imam ideju za natpis na barem jos jednoj pregaci smajli
:lol:.
Nije! Trebaš? :preprodaja:
Nista od slob.vremena zadnjih dana niente :aparatic:, ali zato od subote nadalje odmorko....:alexis:
Kolace smo danas ispekli (dio cemo jos naknadno), u subotu pokloni umotani, bor ukrašen, stan sredjen, u nedjelju namirnice nabavljene.
Kod nas obitelj dolazi na Badnjak, a ja jos i radim taj dan, al skraceno tako da sam isplanirala unaprijed da sve stignem napravit za Badnjak za ranu veceru (fini meni sam smislila). Bit ce mljaaac...
Nesto cu u cet navece vec pripremit za veceru sto moze stajat (krumpir salatu, oslic a la bakalar), ostalo cu kad dodjem s posla u cetvrtak.
A od subote krece odmor u svakom pogledu, bit ce i par dana go, cant wait jeeej...
Vjerujem da ce vas vecina imat koji dan slobodno, pa da cete ih lijepo provest i uzivat. Gustajte cure :heart:
Sto se tice majica,.meni je totalno bila fora jedna s natpisom:
Ne vičem (ne derem se), ja tako pričam..hahaha nesto u tom stilu.
Eh i da povezem s temom.
Buduci da od svojih ukucana takodjer ocekujem angazman, djeca su radila kolace,uz moj nadzor jer smo ih prvi put radili.
Muz ce za obit.veceru grilati lososa, djeca i muz pomoc kuhat i servirat, ne pada mi na pamet da ja servisiram sama sve, goste i ukucane.
Svako po malo i onda to ide puno brze i lakse. :-)
Eh i da povezem s temom.
Buduci da od svojih ukucana takodjer ocekujem angazman, djeca su radila kolace,uz moj nadzor jer smo ih prvi put radili.
Muz ce za obit.veceru grilat lososa, djeca i muz pomoc kuhat i servirat, ne pada mi na pamet da ja servisiram sama sve, goste i ukucane.
Svako po malo i onda to ide puno brze i lakse. :-)
Pomalo na temu, nadam se da kod nas nitko neće doći u posjetu za Božić. Jer je kuća bomba. A razlog što je bomba je što sam zaključila da se malo previše počelo u kući oslanjati na to da ja radim od doma pa stignem “usput” i pospremiti pa ispada da samo ja pospremam za svima (ili kvocam da nešto pospreme). I pukno mi je film nekidan (ali tiho, slabo uspijevam to verbalizirati) i samo pospremam za sobom. I ajd, skuham jelo i riješim veš (jer je kao veš “moj” a ostalo je
“zajdničko”) Zanima me baš kad će netko primjetiti da nema opranog suda ili da je sloj smeća na podu postao neizdrživ. Ako ikome ikad postane neizdrživ. Ja si uvijek mogu preparat tanjur za pojest iz njega. I hodat po mrvicama… Možda i mravima uskoro. Ali nema šanse da to ja rješavam. Zato sam pobožno svaki dan na poslu 9-17 +vožnja. Npr koliko sam vidjela dijete već 2 dana nije objesilo mokri ručnik i kupaći nakon treninga. A valjda će shvatiti u sutra u 19 kad se treba spakirati.
He, he… žao mi je, i sretno s tim.
Ja obično ne izdržim dugo, nego samo uzmem ekrane/ugasim internet i nabrojim što sve treba da ih dobiju natrag.
Ja isto ne znam kako će kod mene izgledati Božić, mislim da će “štala” ugođaj biti aktualan. Prvo je najmlađa krenula s povraćanjem i prolijevom, tu sam morala prekrižiti barem dva dana planova i pola popisa baciti u smeće. Drugo, uhvatio me išijas i evo dok ne mogu spavati od bolova mislim si “zar sam uopće imala neki plan i popis”.
A onda se sjetim da je Božić ljubav i koga briga :mrgreen:. Kako bude, bit će.
Možda obrišem prašinu sa štekera da barem to bude čisto.
Sillyme, sretno! Bas me zanima koliko ce im trebat da im se upale lampice. Nije ta metoda ni losa. Zna imat ucinka.
Samo treba moc stisnut zube i ne obracat paznju na sav taj nered i kaos da tebi ne smeta.
Oni ce defnitivno najbolje iskustveno naucit.
Jao, razumijem bolje nego bih voljela.... Dok su sinovi bili u srednjoj školi (čitaj:prije korone) bilo je lakše.
Kod mene reagiraju na nedostatak veša - ako nemaju što obući (odnosi se na omiljene odjevne predmete) zapitaju se u čemu je problem.
I da - ja ne radim od doma, ali otkad je krenula korona, mm i ja smo sve dulje na poslu, a sinovi na faksu imaju užasan raspored (pun rupa, pa ih nema od-do) + studentske poslove, tako da nije sjajno nikome. Prestala sam se uzrujavati ako kuća nije po standardima iz nekih drugih vremena. Tri subote za redom nisam bila doma (neke sam provela na poslu, neke kod roditelja u drugom gradu - njima isto odavno treba pomoć) i to se sve vidi. Organiziramo se kako najbolje znamo, ali svi su morali osvijestiti da nema "dobre vile" koja posprema za nama, pa dijelimo kako znamo i umijemo. Isključivo moja je pegla, slažem veš češće nego drugi, ali zato smeće ne iznosim, usisavam isključivo iznimno, kuhamo uglevnom mlađi sin i ja (on ima velik dio nastave online, pa je doma) i to isključivo nezahtjevna jela, frižider vikendom presložim ja, a ovaj vikend uspjela sam oprati prozor i zavjesu na boravku i dio kuhinjskih elemenata, a oni su se pobrinuli da se promijeni posteljina. Muž i stariji sin su dežurni za pranje kupaonice i drugih podova s pločicama, uređivanje balkona, usisavanje i brisanje prašine dijele kako tko stigne. Ako ne stignu ili zaborave, osuđeni su na mrvice i mrave. Nabavke - muž i ja velike kupovine, dečki sporadično u kvartovskom dućanu.
Ne verbaliziram, jer ne daje rezultate. Do sutra zaborave što sam im rekla. Bolje funkcionira kad dobivaju poruke na WhatsUpp u stilu:
- iznijeti obično smeće i plastiku
- objesiti veš
- iz Chipoteke donijeti nove tonere
- ručak: varivo je na balkonu, treba ispeći pljeskavice koje su u frižideru
Funkcionira do neke mjere (održavanje minimuma), ali poželim da imamo osobu koja bi došla petkom i napravila generalku, jer nije problem čišćenje, problem je to što ne stignemo više pospremati, rješavati se furde i slično.
Eh, valjda će i ova šugava vremena jednom proći... Sretno, nemoj se previše uzrujavati, jer koristi nema, a štete su višestruke.
Također puno olakšava ako čovjek ne nagomilava svega i svačega u stanu/kući, imati minimum i isključivo nešto što se nosi/koristi, ostalo razdijeliti/udomiti ... Srećom sklona sam minimalizmu.
To govorim jer što manje obaveza imamo koje nam kradu vrijeme, imat ćemo više slobod.vremena :-)
Povezujem s temom jel.
Moji se ne svađaju, ali ih posao i obveze ponesu, pa zaborave. Zbog toga imaju alarme, npr. u 9 navečer mobitel javlja da treba uključiti vešmašinu, jer se okrenula tarifa. Ja to isto ponekad koristim, jer mi mozak više nije kao nekada (em sam starija, em ima više raštrkanih obveza).
Joj, sto ja tebe volim, obrasci sim-tam. Duhovita si, bubilo, i ne dam te za sve prakticne minimalizme ovog svijeta. Mogu li ti poslat solo hug uz ibuprofenski ommmm? Humor je odlika onih koji prezivljavaju. Zelim ti da sto prije ozdravite! Na temu sam zamislila pregacu s naslovom ove teme.
Dodaj tome i koji Normabel i sve može :kiss:.
Hvala!
Ta pregača bi bila totalni, totalni hit! Pregazila bi “od jutra nisam…” i “žmk” samo tako. Predobra ideja.
Kad budes malo htjela razbit excellice nudim ti poslovnu ideju stand up komedije targetirano na mamecu nisu (ja cu malo vise na sub-nisu hipohondara bacit), a razvit cemo i prikladne asesoare. U mejuvremenu, cheers uz normabel!
Odlična poslovna ideja! I am in ;).
Živjeli!
Ja se odmah zapisujem za vaš nastup :-) :sing:
Bubilo, drzte se, drzim fige da isijas popusti i maloj proljev prodje! :hug: