Kaj? Hahahah. :lool:
Printable View
Meni isto nije legla ta Jelenina rečenica, i inače ne volim svoj ateizam oslanjati na vrijeđanje onih koji vjeruju, to je njihovo pravo koje odgovara na neku njihovu potrebu, bez obzira na to koliko ja to smatram dubokim ili plitkim
Za razliku od nečijeg vjerovanja da su homoseksualci grešnici koje treba kazniti, vjerovanje u život nakon smrti zaista nikome ne škodi, a suočavanje sa smrti je dovoljno težak teret sam po sebi, nek se tješi kako tko hoće
Pogotovo u razgovoru s djetetom jako pazim da u objašnjavanju zašto ne vjerujem ne skliznem u ponižavanje onih koji vjeruju, što često iziskuje dodatnu pažnju i napor
Eh sad seciranje recenice. Nije li i sluzbeni Kaptol iziritiran povrsnim (ne znam je l to bolje zvuci) poimanjem katolicanstva. Ovako kako Peterlin kaze - jelovnik i grancica. Mala je razlika izmedju mene i moje mame, u smislu katolicanstva. Obje pecemo kolace i farbamo jaja. S tim da ona ima pod stare dane potrebu za drugacijim objasnjenjem smisla svog postojanja od mene. Ja svom djetetu objasnjavam kako je to prava sreca da se bas ta jajna stanica oplodila s bas tim spermijem i da se bas on ovakav predivan rodio. Da sam vjernik bih isto to porucila s tim da bi bio jos i neki kreator u pozadini.
Eh, kako se uzme. Ako se inzistira na tome (ne izmišljam, stvarni primjeri u obitelji) da se u ovom životu treba patiti kako bi se u onom drugom životu uživalo u kraljevstvu nebeskom, a ta ovoživotna patnja podrazumijeva podnošenje agresije, čak i zlostavljanja u obitelji, o itekako škodi takvo vjerovanje. I učenje djece da tako treba biti.Citiraj:
vjerovanje u život nakon smrti zaista nikome ne škodi
Zanimljivo mi je koliko ljudi upisom djece na katolički vjeronauk zapravo misle da im daju slobodu izbora, a ja sam uvjerena da djeci dajem slobodu izbora upravo neizlaganjem vjeronauku do odrasle dobi. Ne prozivam tebe, Peterlin, tvoj me post samo podsjetio, često ovo čujem, sad nek ide a kasnije kako hoće. :)
Veliki potpis na Barbi.
Značajan dio lošeg u nasem društvu dolazi iz "nece cuti nista lose" edukacije na vjeronauku.
Navedeno trpljenje, zenska inferiornost, netrpeljivost prema drugačijosti, toleriranje i poticanje nejednakosti...
Sve se to suptilno uci i usadjuje odgojem u katolickoj vjeri.
Može biti ali i ne mora. Naši idu i u džamiju, upoznaju se s drugim religijama, što je meni super. Žene im definitivno ni u ludilu nisu prikazane kao inferiorne, znam jer mi bi mala to prenijela, stalno trubim o tome doma. Ona dosta buntovno reagira na neke takve stavove. A kamoli netolerancija ili netrepljivost prema različitosti. Kažem zasad sam totalno cool s tim o čemu i na koji način radi ta vjeroučiteljica s njima. Da nije tako, ne bi ni išli na vjeronauk.
U srednjoj će vjerojatno putevima sinova od Peterlin.
Odrasla sam u katolickoj vjeri, isla na vjeronauk do svoje dvadesete i naravno svaku nedjelju na misu.
Znam o cemu pricam.
Također :)
Ne kuzim da se sad moram opravdavat na ovom topicu da ne mislim da je katoličanstvo u velikom dijelu lose, i ostale religije. Nisam ja izmislila da je zena drugotna i da su IVF djeca stvar, a ne dar, da je homoseksualnost bolest, da je seksualno i fizicko nasilje u obitelji i u crkvi bolje malo zataskati, nego jasno osuditi. Zasto bih to tolerirala. Ne toleriram netoleranciju :)
Nitko nece reci (ignoriram straca ispade) da je zena inferiorna. To ce se suptilno servirati i provlaciti. I neces to zvati inferiornoscu. Zvat ces to svojim mjestom u obitelji i svijetu koje si sama odabrala.
Ali ne možeš se osloniti na rečenicu "može i ne mora biti". To što tvoja deca imaju neobičan izuzetak od veroučiteljice ne znači da su svi veroučitelji takvi.
Uostalom, netolerancija ka različitostima i inferiornost žena su toliko neodvojivi od hrišćanstva da apsolutno nema šanse da se ne zapaze. Sama činjenica da u pravoslavlju i katoličanstvu ženska osoba ne može biti sveštenik je neodvojiva od inferiornosti žena, činjenica da ne možeš npr. biti I pravoslavac I katolik istovremeno je netolerancija različitosti, itd, itd. Pre ili kasnije deca uoče te činjenice i uz najtolerantniju veroučiteljicu.
Hvala, planiram kupiti, a i prijavila sam je za preostale Humanističke radionice. :fige:
Potpis na barbi i jelenu. Da sam mislila bit katolik il vjernik, tj da mislim da je to dobro, to bih i bila. U odluci da ne budem je i moj vrjednosni stav jer smatram.da religija nije dobar izbor i u nicemu mi nije religiozno objasnjenje svjjefa bolje, zivot nakon smrri poprilicno (doslovno shvaceno u djecjoj dobi, s tim bih imala i sigurnosno problem). Doduse, raznorazne okolnosti sunmi u tome pomogle (ateisticko naslijedje), tako da kod mene bas nije samo moj stav. Danas ima toliko dobre lit za djecu, od carla sagana i odnosa prema smrri, preko humanizma, malo kasnije dawkinsa. Nije objasnjenje uopce problem. Smrr je problem i, po meni, n treba ga minorizirat, i uvijek poatoje objasnjenja prihvatljiva svakoj dobi - Kralj lavova i krug zivota npr. Sto se tata ukaze u oblaku je iluzija koja nam treba i lako se objasni u smislu da su dragi ljudi u nasem.sjecanju. I super je kako tata njemu nista ne govori (ne vodi ga), nego ga se samo par puta sjeti.
Što se tiče toga da "nema ništa loše da deca idu na veronauku", ja mogu sastaviti ceo spisak ružnih stvari koje je moje dete čulo o sebi isključivo jer ne ide na veronauku, a da su joj te stvari rečene bez ikakvog povoda mogu potvrditi jer su rečene više puta preda mnom. Dakle, ono što se na našoj veronauci sigurno za ove četiri godine nije učilo je tolerancija različitosti, sasvim sigurno ne ni floskula "ne osuđuj", pa čak ni osnovna ljudska pristojnost "poštuj starijeg od sebe".
Dakle, ono što ja svojim očima vidim je da su deca koja idu na veronauku nenaučena pristojnosti, toleranciji, odmeravanju reči, prepuna su predrasuda, pogrešnog rauzmevanja čak i najosnovnije dogme i sve što su oni od "veronauke" usvojili jeste skup predrasuda, zabrana, pravila, sujeverja, praznoverja i zastrašivanja, uz vrlo nejasne pojmove o samoj veri.
Moguće je da smo mi imali izuzetno loš primer više veroučitelja do sada, jer se kod nas stalno smenjuju, ali, kako Lili sudi iz svog iskustva, tako i ja iz svog. A moje je, što se tolerancije različitosti tiče, čista nula od strane veronauke.
U sustini krscanske religije jest netolerancija, iskljucivost i mizoginija. U nasem balkanskom modelu cijela je stvar dodatno vulgarizirana guranjem crkve u politiku i jasnim interesnim brakom crkve i desnih opcija.
U tom smislu mi je suluda prica o slobodi izbora/ kao sto ne bih voljela da mi neki ksenofobni moron djecu poducava kako su Srbi manje ok od Hrvata, tako ne zelim niti da vjerouciteljica moje dijete poducava da je gay manje ok od straight. Da mi je bas vidjeti tu vjerouciteljicu koja tako podrzava razlicitosti? Mislim ako postoji da bi trebala dobiti otkaz jer poducava djecu direktno suprotno onome sto njen poslodavac (crkva) trazi.
Sent from my iPhone using Tapatalk
A s obz da u udzb (!) vjeronauka pise da su ateisti krivi za auswitz, mislim da su vjernici zadnji koji bi trebali ateiste optuzivat za... rasizam ??
Il da je zena sveta, sto je samo drugo lice. Ne zelim bit sveta, hocu bit uobicajena. Nema zena-friendly religije, jer nema jos takvog drustva, al sig nije religija ona koja drustvo mijenja u korist zena, ona je tu za cementirat status quo, a treba ga mijenjati.
Ma je, slažem se ja s vama općenito, samo kažem da postoje i iznimke. Naše jako lijepo uči o poštivanju, jednakosti, ljubavi, uopće se ne navode ove stvari koje spominjete. Kažem zasad. Vidjet ćemo poslije kad se popis tema proširi kako će ih se tumačiti.
Za ovo slobodno mogu reći da ne znam jer nit sam odrasla u katolič.vjeri, nit sam išla na vjeronauk kroz osnovnu školu, a kamoli na mise.
1. put u životu sam kročila na misu valjda sa 17-18 godina i to posebnom prigodom.
Apsolutno se slažem, moguće da je ova naša rijetki izuzetak.
Netolerancija i isključivost zaista mogu "krasiti" kako vjernika tako i ateistu.
"Ima i crnaca rasista"
Pa naravno- ali je poanta da religija kao takva zagovara homofobiju i mizoginiju npr. To je dio ucenja. Ne mozes propovijedati niti poducavati vjeru ako mislis da je homoseksualnost jednakovrijedna opcija. Naprosto ne mozes. Pa koliko god si netko intimno objasnjavao da je njegova vjerouciteljica posebna- ostaje cinjenica da ako je dijete upisano na katolicki vjeronauk uci direktno ili/ inindirektno da je homoseksualnost kriva.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja sam samo rekla da mi sami svojim načinom života imamo veći utjecaj na djecu od nastave vjeronauka (ili matematike ili bilo kojeg drugog predmeta). Znam iz iskustva. Da mi je muž ateist, možda bih s vama puhala u isti rog, ali eto - silom prilika, život me naučio toleranciji. Da kažem iz svojih agnostičkih cipela - ateisti znaju kojiput skrenuti u dogmu, kao i vjernici, a mene često nervira jedno i drugo... Beti je to gore neizravno napomenula, spomenuvši rasizam (za što je trebalo pročitati postove na drugom topicu).
Išla sam na vjeronauk kroz cijelu osnovnu i srednju školu i definitivno ima svakakvih ljudi koji predaju. U osnovnoj školi nam je predavala časna sestra, predivna žena. Od malih nogu nam je naglašavala da je svaki čovjek isti i da je Bog svakoga stvorio jednako. Jedna zlobna riječ iz te žene ne može doći, a kamoli da zagovara netoleranciju ili mržnju. Nema šanse.
U srednjoj školi je bila druga stvar, vjeroučitelj je bio jako ogorčena osoba i mislim da je pomalo i sam sebe mrzio, kako neće druge. U srednjoj mi je vjeronauk zapravo samo kvario prosjek zbog mojih čestih svađa s njim zbog različitih stavova.
I itekako možeš propovijedati vjeru i istovremeno biti tolerantan i voljeti različitost. Možda ne možeš neku religiju, ali možeš vjeru. Vjera i religija su potpuno različite stvari. Nemojte vjernike ubacivati u istu kategoriju sa religijama koje okreću vodu na mlin raznih mrzitelja, političara, vrhovnih 'mudraca' i sličnih. To bi već bilo uvredljivo. :mrgreen:
Ako smijem, iako nisam autorica tog posta.
Ali mislim da razumijem na što misli, i sama bih se tako izrazila po tom pitanju.
Riječ "plitko" vjerujem da ovdje stoji jer je taj aspekt religije kao Out of jail free card u Monopolyu.
Možeš biti kakav god, ako se pokaješ za svoje radnje, pik puj ne vrijedi više, sve je obrisano.
Raj te čeka.
Što god ovdje trpio, patio, podnosio, čeka te nagrada na kraju.
Samo je bitno igrati po pravilima, a i ako ne igraš, nema toliko veze, reci formulu i odriješit će te grijeha.
Ateisti nemaju taj luksuz.
Živiš u skladu sa pravilima koja imaju dodirnih točaka, možda se i potpuno poklapaju/preklapaju sa religijskim načelima, ali za tebe nema nagrade.
Ima ništavilo, ima to da nema ništa smisla.
U religiji ima smisla, sve što radiš, kao, ima smisla jer nakraju te čeka vječno blaženstvo i harfe i anđeli i superiška.
Zato je "plitko".
Kao bajka.
I živjeli su (iako su umrli) sretno vječno.
To je moje tumačenje, nema veze sa rasizmom :mrgreen: ima veze s time da te nakraju čeka nagrada, a ateiste ne čeka ništa. To je teško prožvakati, jer dovodi u pitanje smisao svega i, nakraju balade, moraš se pomiriti s time da nema ničeg i svejedno biti "dobar", čak i kad bi stvarno htio biti "loš".
Tek sad vidim nove postove.
Peterlin identično razmišljamo, vrlo nam je slična obit. situacija.
Riri, bit će ta tvoja iz osnovne kao ova od moje L. :-)
Da, verovatno si u pravu, ali je ta fina nijansa u ovom kontekstu puno manje bitna.
U vrtićima i osnovnim školama (a sigurno i u crkvama) se od veroučitelja ne očekuje da predaju, propovedaju i deci usađuju veru, nego religiju, koja ima svoj plan i program jednako kao i svaki drugi školski predmet, a predmet se ne zove npr. "religije sveta" ili "duhovnost kao osobina čoveka" ili slično tome, nego se zove pravoslavni/katolički katehizis i očekuje se da preda deci doktrine pravoslavne/katoličke RELIGIJE, ne vere. Zapravo, sasa je potpuno u pravu kad kaže da su veroučitelji koji propovedaju toleranciju u dubokom sukobu sa sopstvenom religijom i zahtevima koje ona postavlja pred njih, i da je neobično što su svoj položaj tako dugo zadržali. Kod nas su tolerantni, široko obrazovani, prijatni, blagi, ljubazni i humanistički nastrojeni veroučitelji svemirskom brzinom razrešeni svojih funkcija od strane crkvenih autoriteta, nakon maksimalno jedne školske godine.
Verujem da postoji određen procenat dece koja u vrtiću mogu da shvate fine nijanse između religije i vere, ali kad ubeđuješ druga muslimana da Isus postoji a Alah ne, kako je rekla brocullina devojčica, to je ipak religija a ne vera... I primedbe tog tipa među decom obično donesu više štete nego koristi.
Gdje su objavljeni statistički podaci o netoleranciji i isključivosti vjernika/ateista?
Koji parametri su uzimani u obzir u istraživanju netolerancije i isključivosti?
Pa što će ti statistički podaci, kad je u samom učenju katolicizma netolerancija i nejednakost utkana. Bez obzira na slatkorječivost. Ponavljam - nisam ja izmislila riječ DRUGOTNA. Nikad je nisam ni čula prije.
A svi feštamo kad vidimo ona tri svećenika što malo malo dođu u medije - katolik, pravoslavac i musliman - Vidi da se može! Kako je to lijepo! Očito je iznimka kad se narodi raduju kad čuju glas o tome.
Ateizam to nema u sebi utkano, nego je stvar osobnosti. Možeš biti i straight i gay ateist. Nema ateističkog nauka, nego napisala bih zdrav razum, al onda bi se povuklo da je onaj drugi bolestan, što ne mislim.
Dakako, i među vjernicima ima svih osobnosti, ali ako ponašanje odudara od propisanih pravila, onda si loš katolik. Ovog sam se sjetila kad mi je bivši cimer ponavljao kako je on loš musliman, pa mi je kasnije jedan ateist Arap objasnio da je to njihova fora da su oni skromni i svi ponavljaju za sebe da su loši muslimani, to je vrlina kad misliš da nisi dovoljno dobar vjernik, jer naravno da griješiš.
Zar su nam potrebni?
Ali ako bas inzistiras redimo referendum 2013. kojeg je na svojim ledjima iznijela crkva, a statisticki u velikoj vecini su glasali vjernici, kojima je crkva dala jasne instrukcije kako, je pokazao sav sjaj netolerancije i iskljucivosti.
a mozebitno nam se sprema jos jedan referendum kojim ce crkva dati sve od sebe da zabrani udomljavanje djece od strane gay parova.
Jel dosta?
Tako je. Poznato mi je ucenje KC. Ne treba mi statistika.
To sto medju katolicima ima i losih katolika ne umanjuje problematičnu nauku KC.
BTW, jel ovaj topic ono zamisljen za razgovor i razmjenj iskustva ljudi koji nisu religiozni il cemo i ovdje sad na iducih 10 str cijepat terminoloske dlake izricaja koji su pozadina nepomirljivih svjetonazora? Vjera je vecina, jel mora i tu biti? Ja ne idem kometirat npr. po topicima nekonvenvcionalne 'medicine', tamo pustam forumase da na miru raspravljajuju o iskustvima s biorezonance i zelenousnim skoljkama, a nije da me ne svrbi...pa ako se ja mogu suzdrzat moze malo khm razumijevanja i za nas pls :)?
Kvaka 22 s problemom smrti je ta što svi pokušavaju dati viši smisao običnoj fizičkoj pojavi gdje sustav prestane raditi. Kada ti se prolije voda ili pokvari mikser ne daješ dublji smisao tim događajima. "Mikser je otišao na bolje mjesto u nebo za miksere." Baš sam večeras čitala klincima o dinosaurima i sad mala se već interesirala i prije pola godine. Tata i baka su joj nešto pokušali objasniti da čovjek ide na nebo kada umre. Ona gleda tu sliku i pita me što je s dinosaurom, a nacrtan je leš. Govorim joj da je umro, njegovim mesom će se nahraniti tri velociraptora, a ona meni da njega nema, a ja točno, nema ga, njegovo meso je u želucima ta tri raptora i ostat će samo kosti. Smrt nije komplicirana pojava. Mi je kompliciramo jer nam je teško nositi se s našim kratkim životom i nepostojanjem. Tu ubacujemo ideje o duši, svijesti, reinkarnaciji, ali smrt je jednostavno kraj jednog organizma i sad kako to približiti djeci da ne budu opterećena? Pa postoje utjehe. Možemo se tješiti. Ja bih rekla da plitko poimam smrt jer mi ni utjehe tipa "važno je što si ostavio iza sebe za života", "tvoja energija se rasipala u prostor i omogućila drugim organizmima da žive" jednostavno ne pale i većinom gledam na smrt gotovo kao na čašu koja se razlije. Sad si tu. Sad nisi.
Peterlin, koje dogme imaju ateisti?
Ina, pa što fali da ljudi razmijene mišljenja? Nećeš postati vjernik odjednom.
Pa otkad je rasprava na forumu nepoželjna? :)
Mislim, ništa ružno ne govorimo o ateizmu, barem nisam vidjela. Ali naravno da možemo imati razumijevanja, pretpostavljam da možete imati neku svoju temu gdje vam se ne petljaju vjernici pa ću ja onda odustati od daljnjeg pisanja.
Svojim cijepanjem terminoloških dlaka izričaja sam samo htjela reći da postoji razlika između dva termina i da nekako nije fer trpati ih u isto. To je to. :)
Riri, ovo je ta tema gdje se ne petljaju vjernici
Ima i druga tema, odgoj u krscanskom duhu ili tako nesto gdje se ne petljaju ateisti