ne radi nikakve fiz.poslove pa on je gimnazijalac (15 god), al ide puno u teretanu, bilda masu i da gladan je stalno.
Lajkam pristup Vrijeska.
Printable View
i ja se naglas smijem sama sa sobom :lool:
Kod mene muž i sin obožavaju meso, ja ga jedem al nisam neki ljubitelj. Najviše volim povrće.
Kruh također 1 kriška dnevno, dosta mi, iznimno ajde 2 kriške.
Sjećam se da je Jelena pisala, oni jedu zaista malo količinski gledano (u odnosu na prosječnu populaciju) i vrlo laganu hranu. Ja bih se mogla tako kod nje vrlo rado hranit :-), al ne i ostatak moje familije. :mrgreen:
Pametno šta će se kruhom trpat nauštrb konkretne hrane.
da vrlo štedljivo.
Meni je super što sin baš hoće konkretne nitrijentima bogate namirnice a kruh mu je višak. :-)
Ma Jelena ti imaš muža koji definitivno puno ne jede i po kilaži i po ovom opisu ručka. Da ja svom stavim na tanjur jedan zabatak i rižu s malo brokule i mrkve, bilo bi wtf...di je ostatak...jedan zabatak mu je ništa, al moj muž je visok i snažan.Sin ti je još premali pa ni on zapravo ne jede puno (jer uspoređuješ sa sobom i mužem) i tu leži vaša računica. Ti jedeš ko ptić ko i ja,al ti je drugačije okruženje. :-)
Moram priznat da bi nekad i ja bila gladna na tvom jelovniku, koji mi se inače sviđa, samo da je nekad bar malo količinski veći, ono daj mi još jedan batak pa koliko je kosti tu, kožica mi masna nju ne jedem.. :lool:
koža je proteinska bomba kolko znam kaj ne, sad sam u konzumu uzela kplus zabatke u subotu, al imaju neki podokus, i na mjestima crno meso, jer su pilići nagruvani... to sam radila samo meni jer sin ne podnosi piletinu pečenu ovako, samo pohana...
Lili, pureći zabatak, ne pileći. Naš i nije tako velik bio, al jedan zabatak može imati i 1 kg. Plus oko 1 kg povrća.
Al meni je ostalo i za danas za ručak :lol: A mm kad je vidio koliko toga još ima je rekao da smo mogli još riže skuhati pa bi bilo za oboje. Ovako je on neki grah jeo. Meni još stoji u trbuhu već 3,5 sata sam prejedena. Činilo mi se da nema za oboje :) Danas je šašav dan da smo oboje doma. Najviše mi žao da nemam mjesta za štrudl.
Žuta, sigurno ima proteina u koži, ali ima jako puno masti. I to zasićenih.
eh omanula sam taj bitan detalj :lool:
al da ti je još i ostalo za danas Gospe moja....ti si ptić od ptića najmanjeg...
Ja bih trebala ovaj tjedan do srijede više proteine,a od čet više uh (zbog utrke). Pa čovječe kad meni netko tako kaže e pa meni se jede sve samo ne to što bi trebala :lool:
Ja naviknula uvijek nekako uravnoteženo od svega pomalo...Mislim da piši-propalo od mog carboloadinga, kao i uvijek :lool: ako pojedem neki rižoto ili hladnu salatu s tjesteninom dan prije bit će dobro (nisma ljubitelj ni riže, ni tjestenine). Ja bi omanji komad mesa i puno povrća+salata+juha.
Danas sam bila u Kauflandu u većem shoppingu i bome dosta toga je bilo na akciji. Recimo pasirana rajčica u staklenci ili toalet papir (nije baš usporedba haha), meni skoro svejedno koja marka.
Koliko sam potrošila sramota me reć, al uhvatila sam teletinu i junetinu na akciji. Naravno nisam na akciji ni orahe, bademe, pržene lješnjake...a doma sve potrošili. Eh da jesam kukuruzne tortilje.
Uglavnom kome se da bavit cijenama i proučavat, uvijek se nešto nađe da je na akciji.
Sad mi se ipak teže bilo organizirat s placem nedjeljom zadnjih mjeseci jer sam imala iznimno intenzivno razdoblje na svakom polju, al nadam se svom povratku na plac i mesnicu.
Dakleeem, ja sam uzela za 11€ meso u kvalitetnoj dobroj mesnici, kila. Za nas četvero s tim da kao što smo utvrdili oni imaju male apetite. Dakle, klinac 8 g kad je najgladniji pojede max 4 ćuftice (veličine prosječne mandarine kad su skuhane).
Ono što košta bih čak rekla da su to voće i povrće više nego meso. Tipa, tikvice su oko 3.5€ kg i to ne nikakve bio eko uzgoj.
Pa istina, meso je još najmanje poskupilo.
Moraš sve te "mrkve" dobro oprati ili s četkicom ili s hrapavom stranom spužvice. Ja čak i kad radim kolač od mrkve samo mrkvine skuham. To mi je dobro za paradajz juhu, da malo slatkoće. Inače uglavnom imam ljuske od mrkve, peršina, luk, stabljike od peršina, vrhovi češnjaka, stabljika od timijana, debeli dio lista kelja od grincega i sl. Ubacim i vrhove od tikvice ili mahuna, skoro bilo što. Možeš i smrznuti ako znaš da ti neće trebati, a imaš mjesta u frizeru. Ja uglavnom potrošim u roku par dana. Jedino ako je i neko meso ubačeno u temeljac, onda ne može stajati par dana, jedan dan je OK. Kad obrezujem meso, onda i to ubacim. A ako ne kuham ništa, nego samo zamrzavam meso, onda isto te žlundre što obrežem stavim u malu vrećicu i u frizer pa ubacim poslije kad imam povrće.
za korištenje ostataka od grincega sam prvi put čula kad sam istraživala seitan
https://svartberg.org/mif/seitan/
Citiraj:
Seitan je super raditi kad imate ostatke povrća u hladnjaku koje ne želite baciti. Nasijecite sav povrtni materijal na komade i ubacite u vodu – luk, kupus, kore jabuke, mrkvu, rotkve.. Štogod imate. Dodajte sol ili tamari, začine kao ružmarin i lovor, kurkumu, stavite seitan i kuhajte ga oko 60 minuta. Što ga bolje skuhate, dulje može stajati u hladnjaku.
Bacite oko i na
https://www.zaba.hr/home/med/dok/831...d-01012024.pdf
Da, ali će sve okolo poskupjeti.
Jel ide tko u Brežice u shopping po hranu?
Je li jeftinije nego u Hrvatskoj?
Imam osjećaj da je u svim zemljama koje okružuju RH jeftinija hrana.
Ja poznajem ljude koji kupuju u Brezicama hranu i kazu da se isplati.
Nisam shvatila je li gladan jer vježba za mišiće ili je onako gladan sam po sebi, a mišići su tek rezultat aktivnog, mladenačkog života, a ne cilj. Ali ružno mi je da su gotovani i da im mora biti servirano na stolu. Čak bih otišla tako daleko i rekla da bi oni njoj trebali spremati obroke ako ima još dvoje djece.
Ah, ... nekad sam tako sretna što više nemam nikakvog muškarca u životu, kosu bih si počupala da mi ujutro nalaže hajde mi ovo, hajde ono, ... klinci mogu čilat do srednje onda ću kao Peterlin svoje, tražit da nam svima znaju skuhat cjelovit obrok... naizmjenično po danima u tjednu...
Uz čilanje njihovo teško buš ti postigla, hajde ti. Već sad počni svaki dan nek jedan oguli mrkvu, opere suđe i slično
Hehehe, mene je kolega jednom zafrkavao radi ovoga... Kaže - odgajaš sinove da budu sluge svojim ženama! Moj odgovor je bio da mi na pamet ne pada ni da ja budem sluga njima. Ne moraju kuhati ručak svojim ženama (nemaju ni cure, to je takva generacija, izgleda da imaju kasno paljenje) ali moraju ga znati skuhati SEBI, da ja ne moram uvijek o tome misliti.
Btw. nije to tako idealno. Moji znaju, ali često ne stignu, pa ti ga dođe na isto. Više su participirali u srednjoj školi i na početku faksa. Znaju skuhati ono što im je fino. Ja baš ne bi svaki tjedan jela bolonjez i chilli con carne, ali ako njima odgovara - bujrum.
Zapravo, nije ni bitno da znaju skuhati. Bitno je da se umiju pobrinuti da ne budu gladni. Kako - njihova stvar. Otkad imaju svoje noFce, ja ne ostavljam svoje za takve situacije. Želite dostavu - može, ali platite si sami.
pa i rade to... ok nekad treba više puta reći, ali sad baš da očekujem od 8 g djeteta da napravi bolognese od samog početka do kraja, ne, a na to sam mislila da posle i to rade
kako je naša kultura, balkanska, čudna, u zapadnim zemljama je normalno da muškarac kuha i čak štoviše to je gotovo dio rituala udvaranja, skuhati ženi večeru i pokazati vještine
žuta, nije to baš tako, dosta ovisi i o osobi. Imam dosta prijatelja i susjeda koji sasvim dobro kuhaju, neki i bolje od svojih žena. A mene je recimo jednom zgodom Pakistanac zvao na ručak kojeg je sam skuhao. MM isto zna kuhati. Pita me često za savjet, ali može i sam. Mislim da na forumu ima dosta cura s muževima koji kuhaju. MM je naučio u srednjim godinama, zato da bude što manje ovisan. Ja njega isto pitam za računalnu tehniku i sve vezano uz to, al kad ga nema rješavam, nije da sam tudum.
Jedino što MM nema ni približno osjećaj za optimiranje u kućanstvu, u prvom redu kupovinu za kućanstvo i kuhanje, ali i rasporeda u suđerici, veš mašinu, mislim da bi nam računi za hranu, struju i deterdžente bili barem 40% viši da se njemu ostavi briga, a količina zelenog otpada trostruko veća. Al uvijek pospremi iza sebe.
Je da - robija.
Al da znaju oni i sami sebi skuhat iako ruku na srce većinu obroka ipak kuha ona. Hoće otić oni obojica i u nabavku, muž naravno isto financira, al nije to samo radi mišića nego su gladni, vježbaju dosta i gledaju to u svrhu zdravlja. Dosta paze što jedu.
A od puno mama sam čula da im sinovi u razvoju jako puno jedu, da su ko rupa bez dna, samo krcaju u sebe, čak se ni ne debljaju, valjda se dosta i troše.
Do kad su ti razvoji? Moj veliki mi mogal vola pojesti,
Ima kila na vagi, ali u zbilji je još uvijek fit. Neki ti se ne mogu udebljati nikako, bez obzira na trošenje ili ne , ovisno im je o metabolizmu
Kad sam bila tinejdžerka nisam se mogla udebljat, sad pojedem jednu zdjelicu zobenih pahuljica bez ičeg, na vodi i dobijem dvije kile. :roll:
to su bajke, računica je vrlo jednostavna (u slučaju da nema nekih bolesti u pozadini nedajBože): unos-potrošnja, to je to.
Kako da ne :lool:a cijelu čoksu i one silne čvarke od kojih trbuh boli. Slabo se krećeš, a unosiš previše, vjerojatno jer se pokušavaš i cigarete riješit.
Umjesto onih silnih serija na Netflixu radije udri negdje u šetnju u šumu na 2 sata i da vidiš (tako bar 3x tjedno), ako ništa drugo bit ćeš dalje od hladnjaka i kuhinje hahahaha i zadnji obrok u 19:00h, pa se javi za 2 mjeseca.
Ti si premlada da se izvlačiš na perimenopauzu i debljanja i sl.
Sad ti je pravi trenutak za pokrenut se žuta i riješit svoje zdravstv.probleme, riješila si vam stambeno pitanje, djeca su porasla, svaki dan su u školi kad imaš vrijeme samo za sebe, tad se posveti sebi i svome zdravlju i još imaš ako dobro shvaćam svaki drugi vikend potpuno solo.
Nema izgovora, samo treba volje.
nemoj se ljutit, ja ti ne uljepšavam nego direkt bobu bob, popu pop :-)
To ti je normalno. Osim godine proizvodnje dugogodisnji stres i briga je najveci neprijatelj. Skrbiti sama o troje sitne djece bez dobrih prihoda i uz patnera koji ti vise odmaze nego pomaze ...trebas si zapravo cestitati za sve to sto si postigla. Izasla si iz veze gdje si zlostavljana, bez stalnih prihoda, sredila si djeci krov nad glavom, brines se o njima svaki dan da imaju hranu na stolu , tvoju paznju i skrb. Potpuno sama, bez ikakve pomici obitelj, drustvenog statusa, statusa na poslu , bez radnog iskustva i bez pozitivnih zivotnih primjera.
Kupi najfiniju cokoladu , zavali se u kauc , duboko udahni i cestitaj si. Postigla si cudo.:heart:
Imala sam neki čudni period gdje mi nije sjelo baš u glavu isprve da po prvi put u životu nisam u zajednici s nekim tko me maltretira, i teško mi je bilo to prožvakati.
Ali sad bar ličim na ljudsko biće, prije četiri g nakon raskida nebraka, i tad u tinejđerskim danima bila sam izgledala kao anoreksična. Jeza me prolazi od nekih fotki zato sam ih većinu obrisala.
Hvala sirius, evo srećom me prošla želja za čokoladom, sad me okreće opet na slano.
Koji shrinkflation, uzela sam čokoladno medene štrudlice u Konzumu i oni su ostavili istu kutiju, veća cijena, manje štrudlica. Samo ih je šest bilo!
Ovo je istina, sve sto je napisala sirius.
Zaista svaka ti čast :heart:
Ali mislim da se sad trebas posvetit sebi i svome zdravlju jer ti si najbitnija karika u životu svoje djece. Trebas i sebe podići na toj ljestvici gore prema vrhu jer bez tebe ništa. Nadam se da ćeš promjenom životnog stila i posvećivanjem više pažnje sebi (jer ti to zaslužuješ) riješiti glavobolje, stalni umor, sinuse, padove imuniteta...i vratit si energiju i elan i opcenito se bolje osjecati. Sve će biti dobro, uostalom pogledaj koliko si toga već postigla sve potpuno sama.:heart:
Dukatov maslac 250 g je 5€, kaj je to peterostruko povećanje cijena u pet godina?
Imaš lijepo analizu objavljenu:
Opravdanja su da su sirovine poskupile itd, a očito je da prerađivači značajno manju dobit ostvaruju od trgovaca. Pritom od prerađivača najviše zarađuje naftna (ina) i farmaceutska (Pliva). Ina sama drži cca 12% neto dobiti.Citiraj:
Najveća neto dobit ostvarena je kod poduzetnika u trgovini na veliko i malo, u iznosu od 2,1 milijardu eura. Na drugom su mjestu poduzetnici prerađivačke industrije s 1,9 milijardi eura, a na trećem poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, s 914,6 milijuna eura.
Poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima zarađuju značajno manje, a moj osobni osjećaj, ne vidim podatke, je da tu privatne poliklinike najviše okrenu novca. Sve ostalo nam je očito nebitno.
https://www.novilist.hr/novosti/gosp...e-eura-dobiti/