Ja sam na njihovoj "dijeti" od 1800 kalorija, Ali meni je samo malo poremecena jedna vrijednost, I smijem jesti voce, doduse ne onoliko koliko bi htjela, Ali smijem...
Printable View
Ja sam na njihovoj "dijeti" od 1800 kalorija, Ali meni je samo malo poremecena jedna vrijednost, I smijem jesti voce, doduse ne onoliko koliko bi htjela, Ali smijem...
jel ima gdje na netu ta njihova dijeta?
ja sam malo googlala, ali nisam našla!
bucka koliki ti je nakon 60 min i 120 min?
Mene sad malo muci nacin na koji test rade s ove strane bare.
Nema posta, nema nultog vadjenja krvi, vec se pojavis u labu kad te naruce i skrnes istu glukozu kao kod nas. Onda zujis okolo oko sat vremena, nakon kojeg ti izvade krv i gataju rezultate. I na koju foru to funkcionira?! (I onda jos kazu da ti je poslije zlo :scared: :drama: )
Radila sam normalan, trosatni OGTT u Vinogradskoj prije desetak godina. I prezivjela... nekako. Bljak, to picence (ovdje navodno ima okus narance).
ja skoro niš ne znam jesti umjereno :/
koliko iznad 8?
i kakav je to ogtt bez 60"??
nadam se da ces na vv raditi prvo ogtt, a tek onda profil.
nakon 2h treba biti 8 nesto, ako ti je malo povisen, ne brigaj.
a voce je sastavni dio dijete bez obzira sto ima secera u sebi.
Ni kod nas se ne radi nakon 60 minuta (u DZ). Ako taj nije ok, onda se radi pravi OGTT u bolnici (nakon 30, 60 i 120 minuta).
Bucka, taj OGTT je tek sitno iznad gornje granice nakon 2 sata (7,8). Dobit ćeš dijetu i vjerujem da će biti ok. Ne bi bilo loše da negdje posudiš aparat za šećer i mjeriš si sama doma.
7,8 nakon 2h?
prema mom nalazu s VV to je u granici normale.
ja bi, da imam aparatic, napravila profil po rezimu kakav ti je sada, znaci bez dijete i vidjela secere sat i dva nakon jela. prije uvodjenja dijete.
trudnicama se ogtt radi na 60. zapravo pravi ogtt se radi 0, 30, 60, 120 (a za produzeni i vise). VV je uveo restrikcije pa se sad standardni radi 0, 60, 120. s nalazom od 0 i 120 ne mozes nista jer mnogi imaju povisene vrijednosti unutar 2h koje u takvom vadjenju ne vidis. a nakon 120 min je sve ok.
I kod nas se radi samo 0 i 120.
u domovima zdravlja ne rade nakon 60 min, samo nakon 120. ali zato oni uzimaju urin, a na VV ne uzimaju. pa valjda iz urina vide jel je bio šećer preko 10...
inače dijeta od 1800 kcl glasi :
ZAJUTRAK
- 1 jedinica iz skupine "mlijeko i zamjene" (1 čaša mlijeka 2,8mm; 2,4dl)
- 2 jedinice iz skupine "kruh i zamjene" (1 kriška crnog kruha, 60g)
- 2 jedinice iz skupine "meso i zamjene" (šunka kuhana, 60g)
DORUČAK
- 2 jedinice iz skupine "voće i zamjene" (2 kom sezonskog voća, 200g)
- 1 jedinica iz skupine "kruh i zamjene" (1/2 kriške crnog kruha, 30g)
RUČAK
- 2 jedinice iz skupine "kruh i zamjene" (krumpir kuhani, 200g)
- 2 jedinice iz skupine "povrće i zamjene" (povrće ili salata, 200g)
- 2 jedinice iz skupine "meso i zamjene" (piletina, junetina, svinjetina, 60g)
- 2 jedinice iz skupine "masnoće i zamjene" (ulje, 2 čajne žlice, 10g)
UŽINA
- 1 jedinica iz skupine "kruh i zamjene" (1/2 kriške kruha, 30g)
- 1 jedinica iz skupine "mlijeko i zamjene" (BioAktiv LGG jogurt, 240g)
VEČERA
- 2 jedinice iz skupine "kruh i zamjene" (1 kriška kruha, 60g)
- 2 jedinice iz skupine "meso i zamjene" (sviježi sir, 120g)
- 2 jedinice iz skupine "masnoće i zamjene" (vrhnje 12%, 4 žlice)
- 1 jedinica iz skupine "voće i zamjene" (1kom sezonskog voća, 100g)
NOĆNI OBROK
- 1 jedinica iz skupine "voće i zamjene" (1kom sezonskog voća, 100g)
S tim da noćni obrok nije obvezan, to je samo ako ogladnite prije spavanja....a ovog ostalog bi se trebalo držat....
Izmedju obroka nesmije proći više od 3 sata.
Točno.
S tim da se i te granice urednog OGTT-a mijenjaju. Nedavno je govorio jedan liječnik iz Petrove koji radi s trudnicama s dijabetesom, kako su vani korigirali ref. vrijednosti, na način da su smanjili granicu urednog GUK-a kod trudnica natašte (čini mi se na 5,1), a povećali granicu nakon 120 minuta (čini mi se čak na 13 za dijagnozu "pravog GD-a"). I obrazloženje mu je logično: tijekom noći dijete "pojede" šećer u krvi, zato natašte trudnici treba biti manji GUK nego ne-trudnici, a nakon 120 minuta puštaju nešto veći GUK jer se pokazalo da na takav način beba dobija više hrane, a ne dolazi do makrosomije (preveliko dijete).
Ta "dijabetička dijeta" od 1800 kcal je inače savršeni način prehrane za sve trudnice koje su u trudnoću ušle s viškom kg.
I kod na u Ri rade 0 i 120, al je meni dr. na uoutnici napisala i 60 min. pa su se tamo čudili...svejedno su mi izvadili sva tri puta, kao kad već piše nek ti bude...
ja sam radila na vuk vrhovcu i radili su mi 0,60,120, a meni je povišena ova srednja vrijednost. Sada da dva tjedna moram raditi GUK i pridržavati se dijete, naravno.
bravo gita, baš sam ja htjela napisati dijetu
tocno.
no nije samo da korigiraju trudnicama...prije 2mj. tata je bio u VV radi reguliranja doza inzulina i iznenadio me kad je rekao da je granica za 2h nakon jela 8.
i da...htjela sam pitati, u DZ kada uzimaju urin? ja sam ga davala na taste, a tad nema jos glukoze u mom organizmu :)
i HbA1c bi uredno trebala napraviti svaka trudnica s povisenim vrijednostima.
poslalo i mene na OGTT. koliko sad čitam, oni vade prvo krv odmah kad dođeš, na tašte, onda ti daju tu neku šećernu vodicu pa ti mjere šećer i onda nakon sat vremena ti mjere opet? da li onda opet nakon sat vremena piješ to, pa ti nakon 2 sata onda mjere? ne znam cijelu proceduru, a malo sam si plavuša ovih dana i pol toga kaj me bode u oči ne kontam, pa mi nemojte zamjeriti :oops:...ja ću ići u dom zdravlja.
Kod nas je odmah vađenje krvi i pišanje, pa piješ otopinu, pa dođeš za 2 sata (za to vrijeme ne jedeš, ne piješ, ne pišaš, ne kakaš, ne radiš neke fizičke aktivnosti, ne povraćaš) i onda opet vadiš krv i pišaš. Nalazi su drugi dan.
Samo jednom piješ. Trudnicama se ništa ne zamjerava...
Kaae, OGTT jest "challenge". Dajući veliku količinu glukoze odjednom provociraju odgovor organizma.
GUK natašte bi ionako trebala raditi barem 2 puta u trudnoći kad radiš kompletnu krvnu sliku (bar je kod nas to uobičajeno - jer onda provjeravaju i hemoglobin, leukocite, CRR, jetrene enzime).
Ja osobno ne bih radila OGTT bez suvislih indikacija, u drugoj trudnoći sam ga odbila unatoč višku kg od prije trudnoće, ali sam imala doma aparat za šećer i redovno kontrolirala šećer natašte, sat i dva nakon obroka. A na toj dijeti sam ionako bila cijelu trudnoću. Tako sam se dogovorila sa dijabetologom.
viš, ja se u ovoj T uopće nisam još zdebljala (još uvijek sam na -7, tj. -6 kila od starta trudnoće), a ipak mi je ginićka rekla da napravim OGTT, unatoč činjenici da je i ona skontala da se nisim zdebljala. kaj to ima veze s godinama? ili s time da ja imam viška kila u startu? ili zlu netrebalo?
enivejs, ono kaj je Anemona napisala: sve ću nekak zdurat, ali da 2 vure ne idem na wc piš, piš - teeeeeško :P.
ogtt zovu i krivuljom (bar su osamdesetih :lol:) jel gledaju kak se tvoj secer ponasa pod opterecenjem, krivuda. samo s jednim vadjenjem ne vidis put, samo segment puta :)
Mislim da šalju zlu ne trebalo. A možda i godine, a možda da budu sigurni da je stvarno sve OK. Koliko se sjećam, ja sam morala piškiti i na 60 min. Meni su radili i krv i urin na 0, 60, 120.
Prema americkim doktorima i Wikipediji, nije isto. OGTT je tolerance, a ovo sto rade trudnicama po defaultu je challenge. Zapravo i sama rijec to kaze - oral glucose tolerance test. No nije bas nesto bitno.
Ovdje ne provjeravaju GUK nataste niti jednom, ili ne provjeravaju zenama bez medicinskih problema u tom smjeru. Rade kompletan CBC (complete blood count) na prvom pregledu, a nitko mi nikad nije napravio nesto toliko detaljno u Zg, neovisno o trudnoci, plus jos par stvari vezanih uz hematologiju i imunologiju, plus pregled urina s urinokulturom, opet pune dvije stranice rezultata. Svaki daljnji pregled (kod mene jednom mjesecno) ukljucuje pisanje u casicu, a onda provjeru urina (s urinokulturom, ako je potrebno). Obavezno gledaju ketone, proteine i glukozu. Ako bilo sto iskoci iz normale odmah zovu pa se pregledava dalje.
Osim sto se grozim popiti tu splacinu, nemam nista protiv OGTT-a bilo kakve vrste. Nije bas da je nesto stetno, a bolje sprijeciti nego lijeciti tj. saznati rano, a ne kad nastane puno previse simptoma i problema.
Kaae, ne bih rekla da će tebi OGTT išta pametno reći , ti i tako jako paziš na prehranu , na količinu i vrstu. Nekako vjerujem da bi sve trudnice imale dobrobiti kada bi jele svijesno i promišljeno, a samim time bi se prevenirao dobar broj dijagnosticiranih dijabetesa u trudnoći. Ali takvi smo mi ljudi, lakše nam je držati unos pod kontrolom kada nam nešto ozbiljno visi za vratom.
Što se tiće šećerne vodice , možete uzeti limun pa ga dodati unutra za bolji okus (barem se moglo u moje vrijeme dok sam radila u laboratorju gdje se određivao OGTT).
Ne mogu komentirati Kaae, ali općenito: kod nekih slučajeva gestacijskog dijabetesa nije dovoljna samo pažljiva i osviještena prehrana, nego se treba uvesti i inzulinska terapija, i/ili metformin ako je potreban.
Metformin kod trudnica? Nisam se s tim susrela, koji bi razlog bio takvoj terapiji?
Edit: zašto bi liječnik izabrao metformin a ne inzulin?
Zbog povecane inzulinske rezistencije, narocito u trecem trimestru, da se koliko-toliko ogranici hiperinzulinemija.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0707193
Nisam ni ja cula za metformin u trudnoci, znam samo da ga dijele na sve strane PCOS-asicama ovdje, i bez nekih pretraga, skupa s klomifenom.
Ovdje glukoza ima okus narance (kazu ponekad i cole). Mene, blesavu kakvu jesam, samo frka da ce mi biti zlo i da cu povracati. :psiholog: Kad sam tih davnih dana radila OGTT bilo mi je samo tesko od silnog vadjenja krvi (vadili su mi jos sto drugih stvari u sklopu endokrinoloske obrade), a za ovo kad popijes casicu na vec pun zeludac, stalno pricaju da ti je poslije muka i svastanesto. :scared:
Metformin se daje kao terapija kod PCOS, ali daje se i kod inzulinske rezistencije nevezano za PCOS.
evo, samo da se "pohvalim", izdržala sam OGTT :P. nije bilo tak strašno. iscjedila sam si pol limuna u tu otopinu pa je sve imalo okus kao malo (hm, oke, kao puuuno) slađa limunada. kod nas u našem DZ se pregled obavlja u 2 dana: prvi dan (jučer) se vadi 0-ta krv i daje se 0-t urin, a danas sam došla isto na tašte i dali mi da popijem otopinu pa mi nakon 2h vadili krv ponovno i dala sam opet urin. nekak sam zdurala ta 2 h bez piš, piš :P. sad čekam da rezultati stignu mailom k mojoj ginićki, dakle, do mene budu dospjeli tek sutradan...
ja sam bila prošli tjedan u VV na ogtt testu i bilo mi je katastrofalno zlo nakon što sam popila otopinu. skoro sam se onesvjestila i nakon sat i pol ležanja i moljenja boga da ne povraćam pa da moram sve ponovno :) mi je bilo malo bolje. cijeli dan sam se osjećala užasno. zanimljivo, u prvoj trudnoći mi to nije predstavljalo nikakav problem.
vidis, jedino sam taj eksirala i bio mi je ok. bez praha na dnu, kiselkasto...:D
ja sam u ut na VV
čula sam da na VV dobiješ limunsku kiselinu (bila mi frendica pije cca 2 mj.) pa ti je isto lakše. zato sam si ja ponesla limun :P.