Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1135

Tema: Nalaz OGTT

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Kaae, OGTT jest "challenge". Dajući veliku količinu glukoze odjednom provociraju odgovor organizma.

GUK natašte bi ionako trebala raditi barem 2 puta u trudnoći kad radiš kompletnu krvnu sliku (bar je kod nas to uobičajeno - jer onda provjeravaju i hemoglobin, leukocite, CRR, jetrene enzime).

Ja osobno ne bih radila OGTT bez suvislih indikacija, u drugoj trudnoći sam ga odbila unatoč višku kg od prije trudnoće, ali sam imala doma aparat za šećer i redovno kontrolirala šećer natašte, sat i dva nakon obroka. A na toj dijeti sam ionako bila cijelu trudnoću. Tako sam se dogovorila sa dijabetologom.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

viš, ja se u ovoj T uopće nisam još zdebljala (još uvijek sam na -7, tj. -6 kila od starta trudnoće), a ipak mi je ginićka rekla da napravim OGTT, unatoč činjenici da je i ona skontala da se nisim zdebljala. kaj to ima veze s godinama? ili s time da ja imam viška kila u startu? ili zlu netrebalo?
    enivejs, ono kaj je Anemona napisala: sve ću nekak zdurat, ali da 2 vure ne idem na wc piš, piš - teeeeeško .

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Kaae, OGTT jest "challenge". Dajući veliku količinu glukoze odjednom provociraju odgovor organizma.

GUK natašte bi ionako trebala raditi barem 2 puta u trudnoći kad radiš kompletnu krvnu sliku (bar je kod nas to uobičajeno - jer onda provjeravaju i hemoglobin, leukocite, CRR, jetrene enzime).

Ja osobno ne bih radila OGTT bez suvislih indikacija, u drugoj trudnoći sam ga odbila unatoč višku kg od prije trudnoće, ali sam imala doma aparat za šećer i redovno kontrolirala šećer natašte, sat i dva nakon obroka. A na toj dijeti sam ionako bila cijelu trudnoću. Tako sam se dogovorila sa dijabetologom.

Prema americkim doktorima i Wikipediji, nije isto. OGTT je tolerance, a ovo sto rade trudnicama po defaultu je challenge. Zapravo i sama rijec to kaze - oral glucose tolerance test. No nije bas nesto bitno.

Ovdje ne provjeravaju GUK nataste niti jednom, ili ne provjeravaju zenama bez medicinskih problema u tom smjeru. Rade kompletan CBC (complete blood count) na prvom pregledu, a nitko mi nikad nije napravio nesto toliko detaljno u Zg, neovisno o trudnoci, plus jos par stvari vezanih uz hematologiju i imunologiju, plus pregled urina s urinokulturom, opet pune dvije stranice rezultata. Svaki daljnji pregled (kod mene jednom mjesecno) ukljucuje pisanje u casicu, a onda provjeru urina (s urinokulturom, ako je potrebno). Obavezno gledaju ketone, proteine i glukozu. Ako bilo sto iskoci iz normale odmah zovu pa se pregledava dalje.

Osim sto se grozim popiti tu splacinu, nemam nista protiv OGTT-a bilo kakve vrste. Nije bas da je nesto stetno, a bolje sprijeciti nego lijeciti tj. saznati rano, a ne kad nastane puno previse simptoma i problema.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •