različiti su načini objašnjavanja vjere.
Jedan od meni najdražih je onaj koji podučava Anthony de Mello:
http://www.youtube.com/watch?v=1vmTSdxxnTw
npr. Priča se da je požar izbio u kući u kojoj je neki čovjek spavao.
Pokušali su ga iznijeti kroz prozor. Nisu uspjeli. Pokušali su ga iznijeti kroz vrata. Nije išlo. Bio je prevelik i pretežak.
Bili su prilično očajni dok netko nije predložio: -Probudite ga, onda će sam izaći.-"
(Anthony de Mello, “Molitva žabe”)
Kad je časna sestra na satu vjeronauka pitala djecu što će biti kad dorastu, mali je Tomo rekao da želi biti pilot. Elza je rekla da će biti liječnica, Josip, na veliku radost sestre, reče da želi postati svećenik. Tada je ustala Marija i izjavila da želi biti prostitutka.
"Što si to rekla, Marijo?"
"Kad odrastem" , odgovori Marija s izrazom onoga koji zna što hoće, "postat ću prostitutka."
Sestra je ostala bez riječi. Marija je odmah bila odvojena od ostale djece i privedena župniku.
Župniku su bile iznesene opće činjenice, ali htio ih je čuti iz usta okrivljene. "Reci mi svojim riječima, Marijo, što se dogodilo."
"Eto," odgovori Marija iznenađena svom tom bukom, "sestra me pitala što želim biti kad odrastem, a ja sam rekla da želim postati prostitutka."
"Rekla si prostitutka?" upita župnik provjeravajući.
"Da."
"Hvala bogu! Kakvo olakšanje! Svi smo mislili da si rekla da želiš postati protestantkinja."
Anthony de Mello, Molitva žabe
Što je to ljubav? Je li ruži moguće reći:"Ponudit ću svoj miris dobrim ljudima i uskratiti ću ga zlima"? Ili, možeš li zamisliti svjetiljku koja uskraćuje svoje zrake zlim ljudima koji bi htjeli hodati u njezinoj svjetlosti? Može to učiniti jedino ako prestane biti svjetiljkom. Promatraj kako drvo bespomoćno i nepristrano daje svoju hladovinu svima, dobrima i zlima, starima i mladima, visokima i niskima, životinjama i ljudima i svakom drugom živom biću, čak i onome koje ga želi posjeći.
Zamisli se u čuđenju nad čistom dobrotom ruže, svjetiljke, drveta, jer u njima možeš naći sliku onoga što je ljubav.
Kao i drvo, ruža i svjetiljka, ljubav daje i ne traži ništa zauzvrat. Svjetlost, miris i hladovina ne proizvode se kada netko priđe niti prestaje kada nikoga nema u blizini. Dakle, one nisu svjesne nikakve zasluge, ili toga da čine neko dobro...
Ljubav je nepristrana, besplatna, nesebična i slobodna.
Antony de Mello
A man offered to pay a sum of money to his 12 year old daughter if she mowed the lawn. The girl went at the task with great zest and by the evening the whole lawn had been beautifully mowed – well, everything except a large uncut patch of grass in one corner.
When the man said he couldn’t pay the sum agreed upon because the whole lawn hadn’t been mowed, the girl said she was ready to fore go the money, but would not cut the grass in the patch.
Curious to find out why, he checked the uncut patch. There, right in the center of the patch, sat a large toad. The girl had been too tender-hearted to run over it with the lawn-mower
Where there is love, there is disorder.
Perfect order would make the world a graveyard.