Jelena, ti u Berlinu dobila ideju, ja u Luksemburgu, al sam zato ovu od krumpira jela u Frankfurtu. :-)
Printable View
Jelena, ti u Berlinu dobila ideju, ja u Luksemburgu, al sam zato ovu od krumpira jela u Frankfurtu. :-)
Ajnpren juhu. Htjela sam fileke, al ih nije bilo. :cry:
Stavljaš jaje u tu juhu? I kockice preprženog kruha?
Kod nas juha od telećeg rebra s gris knedlima, pohanci od puretine i tjestenina s puno brokule u bešamelu, cikla salata i štrudl od jabuka (od jučer).
To je ručak za 2 dana. Pohanci i juha budu ostali i za sutra, ali nemam prilog. Vjerojatno će biti grahoruza ili mahune iz konzerve na salatu s bučinim uljem, ovisno o tome što se upeca u špajzi. Tko ostane gladan, sam si je kriv.
Inače, fileke obično vidim u dućanu četvrtkom, ali nije pravilo. Moji ih obožavaju. Jedan paket nije dosta. Minimalno dva, a ako još netko dođe osim nas, obično mi treba tri... Uz to krumpir u slanoj vodi ili špecli i obavezno zelje salata.
Kupila sam prošli tjedan juneće srce u Eurospinu i napravila na kiselo. Bilo je baš fino, ali moj mlađi sin je rekao da se baš nije najeo.
Jaja da, kruh ne.
Fin menu Peterlin.
Nedjeljni i kod nas jer sam doma i stignem:
Teleća juhica, teleća pečena lopatica u komadu, pire od buće i krumpira i desert štrudla od jabuka. Sama sam radila vučeno tijesto.
Najele smo se za tri dana. :-) Baš je bilo fino.
Subota: pire krumpir, špinat i pureći šnicli
Nedjelja: filana paprika. Kupila meso i samljela, ogromna mi je to razlika.
Danas opet filana paprika, samo ću pire napraviti. Jučer nisam.
Budem pekla kiflice naveče kad deca dođu. Sad sam jaja spekla i ždroknula neku super Lindt čokoladu.
Kod mene ričet (zapravo kaša od 5 vrsta žitarica - zadnja od ovih https://www.eurospin.hr/cjelovita-kuhana-zrnata-hrana/) i kranjske kobase pečene u tavi, jer nije ostalo puno pohanaca (samo 3-4 komada, a to za moju ekipu nije dovoljno).
Sutra će vjerojatno biti svinjska kopatica na paprikaš s graškom i mrkvom i kuhanim krumpirom, a načelni plan za preostale dane ide ovako:
- sri: pureći faširanci, špinat i riža
- čet: neko varivo (vjerojatno kelj) i šnicli na naglo
- pet: nešto riblje - oslić a la bakalar ili crni rižoto od smrznutih liganja (ako nađem crnilo). Alternativno, samo fileti oslića u bijelom vinu
Ideje za večere - imam još kuhane teletine iz nedjeljne juhe, pa će to ići na salatu s kukuruzom iz konzerve i bučinim uljem. Ako bude premalo mesa, dodat ću 1-2 tvrdo kuhana jaja
Jedan dan mogu zlevenku ispeći, imam svježeg sira i vrhnja. Alternativa - langošice pa uz njih namaz od svježeg sira.
U zadnje vrijeme često znam kuhati rižu uz primjesu proda, Hajdine, suncokreti ih i lanenih sjemenki u različitim omjerima
Pa ispada da jedemo ko Peterin:mrgreen:
E i da ne pohađ meso, osim u pećnici tad ili uvaljam u kurkuma,kuruzmo brašno ili bučino brašno, pa ispada da sam na tragu opet i Lili i Peterlin:lol:
Evo sam nasolila batke stavila u peć s krumpirima, ... jupi ja je, šteta kaj me drži žgaravica, ...
Protiv žgaravice su dobri neoguljeni bademi.
Nadam se da će piletina uspjeti. Dobar tek.
Ništa posebno, skuham u slanoj vodi (eventualno ubacim malo crvene leće), ocijedim. U drugoj posudi popržim kockice špeka i malo luka, eventualno mrkvu i celer na kockice i frknem gore kašu. Može se dodati crvena paprika i češnjak po želji. Zalijem vodom do željene gustoće, dodam soli po potrebi i kad zavrije, kuham još par minuta da se izjednači. Može se ubaciti i par kolutiće domaće kobasice dimljene.
Ako je sama ječmena kaša, dodajem grah iz konzerve na kraju. Ako imam, dodajem gljive, šampinjone ili vrganje, može i sušene koje prethodno namočim i nasjeckam.
Pred kraj se može dodati žlica vrhnja za kuhanje, kosani svježi peršin ili bosiljak...
Uzeću sebi pileću đigericu uz češnjak za doručak, baš će mi lepo mirišat, hehe
Kanila sam musli u mlijeku, al imam žgaravicu, nezz jel bi kaj menjalo da ih u vodi tankam
Naveče ću pileće medaljone
Nemam pojma, al sigurno bi jače špricalo :mrgreen:
Ja namačem u mlijeku teleću i svinjsku jetru, da bude mekša. Pileću nisam nikad probala. To samo brzinski isperem vodom (pogotovo ako u srcima ima ugrušaka) i uvaljam u brašno, pa frk na ulje. Srca obično odvojim, zarežem i ubacim prva na termičku obradu, jer njima treba malo dulje. Možda je to nepotrebna komplikacija, nemam pojma...
Moji vole ako unutra ubacim kolutiće luka. Posipam začinom za piceke u kojem je češnjak, crvena paprika i bosiljak, a dosolim kad je gotovo. MM i stariji sin to obožavaju zasuti origanom, mlađi sin i ja to preskačemo. Dovoljan je češnjak i papar.
Može to i bez brašna, ali treba onda jetru ocijediti na kuhinjskom papiru. Jako brzo je gotovo, možda par minuta treba da se zapeče sa svih strana.
Ma muslije u mlijeku. Đigericu ne. :zubo:
Mada mogla bih pokušat i svinjeću jetru nisam to jela milijun godina.
Srca ću danas s hrbatom pileta u juhu pretvorit jer smo i dalje svi šmrkavi pa je pileća juha uvijek ok, mada nije domaće pile, eh. Jel neko u Mrkvici uzimao njihovo pile? Jel dobro?
Muslije mozes i u biljnom mlijeku ako ga volis.
Aaaaa, sorry :škartoc:
Žitarice možeš natapati, pa čak i prokuhati u vodi. Muesli mi nisu na uobičajenom popisu za kupovinu, pa ne znam točno kako se ponašaju, ali vjerujem da se bez problema mogu zaliti vodom.
Ja znam zimi skuhati zobene pahuljice na vodi (zapravo ne treba ih kuhati, samo pofuriti vrućom vodom, da se naklobuče - omjer volumena je 1:1). U to stavim ribanu jabuku i mrvičak soli. Ako mi se baš jede slatko, dodam žličicu meda i/ili grožđice. Može se u to dodavati i drugo (cimet, karanfilić, mljeveni ili sjeckani orašasti plodovi...kakao, pekmez... što god se nađe). Može i šećer, tko želi. Moj sin bi uvalio vrećicu vanilin šećera i jušnu žlicu vrhnja za kuhanje.
Asocijacija na druge slične stvari, ali ovo ide preko noći i ne kuha se: u jednoj staroj knjizi o jogi bio je opisan Kollath doručak - ovo: https://gourmandelle.com/kollath-bre...olate-pudding/ (ne mogu naći na hrvatskom, ali nema veze). Ne treba kuhati, nego fermentira po noći, ali treba imati mlinac za kavu da se zrnje samelje prije namakanja. Dugo nisam jer sam lijena mljeti, a možda bi baš trebalo...
Ne znam kaj je tebi misli, ali mi jedemo zobene pahuljice klinka i ja zalijemo s vrućom vodom, nakon nekog vremena dodamo kaj ima jogurt, sir, neko voće, neke sjemenke....
Veliki te iste zobene bi prelio s jogurtom i možda dodao dodatak tipa voća i sjemenki
Kukuruzne se isto može i s vodom i s jogurtom ak kome paše
Inače to je po Velikom prašina ( dok nije išo s prijateljem na Inter reil) u nedostatku love, vremena, kuhinje može se i prašina jesti:mrgreen:
Peterlin, tnx
Žuta, imaš puno recepata za prekonoćne zobene. Uvijek se miješaju na istu foru, a sve sastojke prilagođavaš svom ukusu. Npr. https://www.youtube.com/watch?v=08MTATIFaPg
Sad sam ove od nature s vodom, al su preslatki. Moraću si složit svoje.
Evo cure pojele, ma neću to više uzimat, brr.
Dinstala sam vratinu u tavi s ječmom. Moj bože što je to dobro.
Nego je li ko vidio na placovima mušmule možda?
Vratina je prava zimska hrana...
Za mušmule ne znam, bila sam dvaput nedavno na tržnici Utrina - nije bilo ni mušmula ni žižula (kojih tamo zna biti, jer je to plac na kojem ima dosta Dalmatinaca). Bit će valjda do Božića. Još nema.
Drugo - ova godina je bila loša za mnoge vrste voća (smrzlo je u doba cvatnje), pa su možda omanule i mušmule....
Ont. kod mene doma varivo od slatkog zelja i pečenica (samo jedna, sfrkana u puža) iz pećnice, ovako: https://branitelj-eko.hr/wp-content/...ko_hrana_1.jpg
Ima na Njuškalu, ali nije baš blizu https://www.njuskalo.hr/uzgoj-voca/m...oglas-41767053
Danas mahune, jučer pašticada s tijestom, sutra sarma prekosutra pizza. Dalje ne znam čeka nas ročkas i francuska, odojak, janjetina i pohani picek.
Ja sam jučer skuhala lončinu graha da imamo za danas i sutra, jer ne stižem se time baviti. Mlađi sin peče kobase, a možda i napravi kakvu salatu. Ako ne bude, uvijek ima neke kisele zimnice.
Kolači - iako sam planirala nekakve medenjake, ništa od toga, jednostavno ne stižem. Kraj godine se bliži, posla preko glave, a nije da nam je baš jako stalo... Dok ima vratine i kobasa, nitko ne pita za kolače. Još stignu, kad se Božić približi, a i ja ću se nekako snaći da im udovoljim.
Hehehe, od sredine 12. mjeseca na ovom topicu nema postova. Znači li to da ništa ne kuhate? Za mene je to često točno. Mlađi sin je jučer pekao piletinu i objavili su napad na zimnicu, pa sam se prošvercala bez kuhanja. Za danas slično - tjestenina s brokulom i sirom, a od mesa lovački ručak (tko što uhvati u frižideru). Izbor zapravo nije loš, jer je ostalo pečenica i krvavica od prekjučer, a to se danas treba pojesti.
Za sutra nemam nikakvih ideja, pa sam došla ovamo zaviriti. Možda neki paprikaš + špecli + salata od crvenog zelja.
Ma nikaj posebno nevredno spomena. Juče pizza sa svim već gotovim sastojcima i bila je grozna jer je sve bilo preslano.
Danas sam mislila hrenovke u tijestu iza toga činke.
Sutra grah, ali je mali tražio da mu dam juhu od graha u kojoj se nije grah kuhao. Nisam taj dio shvatila.
Skuhaš običan grah i zmiksaš ga štapnim mikserom u krem juhu. Možda je to to? Ja tako napravim kad mi ostane za idući dan pa imam juhu, fino je.
U ponedjeljka sam pekla brancine s krumpirima u pećnici i dodala zelenu salatu.
U utorak sam imala glavicu kelja pa sam ga blanširala i bacila vodu i onda ga bacila na kockice slanine i češnjak i dodala neku malo zanimljiviju tjesteninu, naribala dosta sira u to.
Jučer piletina sa senfom i vrhnjem, njoke i leša brokula.
Danas lećonjeze.
Sutra smo muž i ja sami i ne kuham!
Evo ja sam u ponedjeljak radila ovaj ručak s purećim batacima po odličnom receptu Matejke Buče (koja mi je nova kulinarska inspiracija)
https://likechocolate.net/2023/05/vi...kim-rezancima/
Nisam stavljala sve ove začine a kamoli ajvar, ali super mi je ovako ispeći neko meso s povrćem na niskoj temperaturi dugo vremena (u gusnatom pekaču) pa onda natrgati meso.
I moram reći da tikvica da jednu super teksturu umaku kad se ispasira, kremasto kao da ima vrhnja (a nema).
Grahova juha je inače ono u čemu kuham grah bez pasiranja, al ovaj put je on zamislio valjda da mu dam istu tu juhu bez da se grah kuhao u njoj već samo kobasica... tako da... on baš baš ne voli grah i obično ga s potpunim gađenjem vadi van ako ostane nekoji.