Ma to nema šanse, jedino ako ide u SC. To ne smatram menzom, samo ove koje su u student.domovima.
Printable View
Današnji ručak u menzi:
[COLOR=rgb(28 165 255/var(--tw-text-opacity))]Ručak[/COLOR]
Menu
Juha od brokule[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A,G)
Kosani odrezak[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | 120g | (A, C, F, I, L, G*, K*)[/COLOR]
Grašak u umaku s restanim krumpirom[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A,F,I,L)[/COLOR]
Salata od svježeg kupusa[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Jabuka[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Kruh 3x[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A,C*,F*,G*,K*)[/COLOR]
Vegeterijanski menu
Juha od brokule[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A,G)[/COLOR]
Pohani celer[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A, C, G, I, F*, K*)[/COLOR]
Pirjani ječam[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A, F, I, L)[/COLOR]
Salata od svježeg kupusa[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Jabuka[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Kruh 3x[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A,C*,F*,G*,K*)[/COLOR]
Izbor
Paprikaš sa mahunama[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | 140g | (A,F,I,L)[/COLOR]
Pileći file na žaru[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | 150g | (-)[/COLOR]
Samoborski kotlet[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | 150g | (A, F, I, L)[/COLOR]
Junetina kao divljač[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | 140g | (A, F, I, J, L)[/COLOR]
Prilozi
Riža kuhana[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (F, G*)[/COLOR]
Pirjani ječam[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A, F, I, L)[/COLOR]
Kukuruz[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Slani krumpir[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Njoki[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A, C, L, F*, G*, K*)[/COLOR]
Varivo od graška[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A, F, I, L)[/COLOR]
[/COLOR]
Dečki, većina njih uzima po dva menija jer su porcije male, meni i kolegici je današnji ručak bio ok.
Uvijek ima neke mesine tako da ....
Kod mog sina na faksu je ovo: https://www.cassandra.hr/restoran-ca...ntski-jelovnik
Eh, sad... on na zadnjoj godiniu uglavnom ima predavanja popodne, a prijepodne radi na pola radnog vremena pa jede u firmi i žali se da je skupo :mrgreen: jer je navikao na studentske cijene.
Kod nas u firmi je bio za gablec gulaš. Alternativno - pileći medaljoni u bijelom umaku od pršuta i kadulje.
Mi u nasoj kantini na posly isto imamo bas veliki izbor, svaki dan bar 7-8 mrnija a prilozi se mogu kombinirat. Tu je i juha,salata, deserti.
rizibizi mi je isto ok za drugi dan.
Dajte te svoje menije, možda nam da kakvu ideju.
U SC u Savskoj ima ovo: http://sczg.unizg.hr/prehrana/restorani/savska/
Kod mene na poslu danas je izbor:
- Pljeskavica s kajmakom, pomfrit, salata
- Grašak s noklicama, piletina
- Zapečena tjestenina sa sirom, piletina
Ja ću grašak.:njam:
Sutra je petak, pa je izbor riblji:
- pohani oslić, krumpir salata
- pržene ribice, blitva s krumpirom
- pastrva na žaru, blitva s krumpirom
- piletina u curry umaku, kroketi
U subotu idemo na grunt pobrati preostale jabuke i pokositi travu, a jelovnik za 3 (ili 4) muške osobe i mene je jednostavan:
- zapečeni grah
- kobase pečene
- miješana salata
Za nedjelju još nemam pojma, ali bit će svakako domaća juha npr. od telećeg rebra + gris knedli, a uz to možda pohanci, zelena salata ili salata od kupusa s mrkvom. Alternativa je faširana štruca s jajima, sve ovisi o tome što će mi naručiti. Ako bude štruca, obavezno ću napraviti umak od kopra ili špinat i uz to rižu, a za salatu nešto crveno (cikla ili rajčica).
Kolač sam pekla sinoć (mak kocke sa džemom i ganache glazurom) jer se popodne spremam obići kolegicu koja je u mirovini. Vjerojatno ću morati za subotu opet nešto slatko napraviti, a ne da mi se puno petljati ni raditi veliku količinu. U obzir dolazi mramorni kuglof s kavom https://slatkisvijet.com/mramorni-kuglof-s-kavom ili vinski kuglof https://finirecepti.net.hr/priprema/...s-crnim-vinom/.
Ja ću danas staviti opet leću kuhati ovaj put ne s usoljenim rebarcima, to mi je bilo too much, uzela sam neke kobasice, čovjek kaže da se stave zadnjih 20 minuta kuhat, a praktički toliko treba samoj leći da se raskuha. Problem je što klinci sigurno neće htjeti moram imati spreman plan b. Mislila sam krafne... zaboravila sam kvasac...
To je to, danas je dan leće... !!!
Isprži palačinke, za njih ti ne treba kvasac. Ako imaš prašak za pecivo, možeš i fritule ili uštipke: https://www.072info.com/brzi-ustipci...-pocetak-dana/
A Lili od mnogo čega su ljudi pozavršavai u bolnici, recimo od bureka iz pekare salmonela, ledovog sladoleda...
Ja redovito rižu/rižota radim za drugi dan, ako je hladnije ni ne spremam ju u friž nego na terasu.
Restorani redovito za rižota napola pripreme rižu pa završavaju u tavici.
O bože toliko godina na forumu a ova informacija mi je sasvim nova :škartoc:
ja rižoto ne kuham za sljedeći dan jer mi se onda riža ili raskuha ili sasuši, uglavnom ne bude mi fino, ali nisam imala pojma da kuhana riža ne bi smjela stajati duže od 2 sata... Kad mi ostane od ručka, redovito je pojedemo na večer, a to zna biti dobrih 6-8 sata razmaka :-/ zasad bez posljedica
Ovo s rizom i bakterijama je stara prica
https://www.24sata.hr/lifestyle/ako-...le-rize-543976
I mi jedemo rižu kasnije. Samo pazim da uvijek idem s čistom žlicom u rižu.
Ma ja uopce nisam ljubitelj riže (jedino mi je fin crni rižoto od sipe), al je ne radim svojima za drugi dan, nekako mi nije fina kad odstoji.
Onak osuši se, rizoto s piletinom i tikvicama, ma ni sjena rizota kad je svjez.
A kuma je bas ozbiljno zavrsila u bolnici par dana, bilo je gadno. To se dogadjalo u Francuskoj, Hitna je morala po nju doc, rekla je da je riza bila u hladnjaku, al svejedno se otrovala.
Ja inace ne pazim koliko mi koja hrana gdje stoji ne smaram se s time, al ovo sam bas nekako zapamtila jer je ona u izrazito losem stanju zaprimljena u bolnicu. Otrovala se žestoko.
dvoje od troje je dobro reagiralo na varivo od leće ahahha
zato sam uništila princes krafne, sad sam neuspjelo tijesto izlila u tepsiju, možda bude nešto a ne spalačina
Ak imaš viška leće napravi tofu https://green.hr/domaci-tofu-bez-soj...-dva-sastojka/ ili
Iza ili humus https://www.tvornicazdravehrane.com/...RoCUiEQAvD_BwE
U većini slučajeva se kod nas leća radi zasebno u rajngli. A kad su livade ili sušeno meso , onda tu o meso ide isto posebno i onda recka svako sebi ( ali to je iz razloga je klinac ne jede to)
Ma to se odnosi samo na rižu, nego sve skuhano - ne bi trebalo biti duže od 2 sata na temperaturi većoj od 5 i manjoj od 60 stupnjeva.
bila je to zelena leća kod crvene mi se ne sviđa kaj je sva brašnasta, a ni djeca je ne vole
Crvena leća ili dahl je meni dobra u kombinacijama žitarica, jer zgusne variva, pa ne treba dodavati nikakvu zapršku. Dobra je i za gustu juhu, tko voli škrobasto. Nema ta juha neki naročito intenzivan okus, pa dobro podnosi začine (npr. curry) a podnosi i dodavanje vrhnja za kuhanje. Žlicu crvene leće znam dodati i u rižu, da poboljša udio bjelančevina. Izgubi boju, tj. nije više tako intenzivno narančasta, ali bude ok, pogotovo uz dodatak vrhnja za kuhanje i parmezana.
Za varivo koristim klasičnu zelenu leću.
Tko voli narančastu juhu, radije neka umjesto crvene leće uzme butternut ili hokkaido tikvu. Sad im je sezona.
Danas radim pizzu i mislim si da probamo svi skupa napraviti raviole ili torteline za sutra, mada nisam ih nikad radila pa možda ispadnu kojekako...
To ti je dobro jedino ako želiš zaposliti klinčardiju da sudjeluju. Puno prčkanja, malo na kraju ispadne.
Inače, može biti zabavno i poučno. Ako ti se uklapa u koncept, samo naprijed!
Kod mene poriluk i šnicli na naglo za sina koji jede doma. Ostali se snalaze kako tko stigne (mm i ja na svom poslu, drugi sin na svom poslu ili na faksu - kako bude stigao). Za večeru će se isto snalaziti, odo' ja na jogu, a oni nek pljačkaju frižider. Možda ostane nešto od ručka, a kupila sam prvi put grill jeger, ali ne mogu napisati kritiku jer ga još nismo probali: https://www.podravka.hr/proizvod/grill-jeger-kobasica/
Uvijek ima jaja, sirnog namaza, jogurta i sl. Tko ostane gladan - sam si je kriv. Uštipke ili knedle sa šljivama mogu im za večeru napraviti sutra, danas imam pametnijeg posla :mrgreen:
Radili smo tortelline prekjučer i bilo im je zabavno, ali sin doista nije fan sira pa ćemo idući put samo meso. Sinoć sam isto radila svoju tjesteninu, s brašnom 00. Tako opuštajuće, a tjestenina je 10x bolja od ičega u trgovinama. Danas ću pile zapeć.
Jučer sam radila dvostruki jelovnik (obiteljsko okupljanje), domaća svatovska juha u koju ide i piletina i teletina, štruca od mljevenog mesa s kuhanim jajima, uz to riža i umak od kopra, a drugi jelovnik su bili pohani teleći šnicli i krumpir salata s kukuruzom. Nije mi ostalo puno vremena za kolače, pa sam na brzinu napravila mak kocke. Sve je otišlo, ostala su dva pohanca jer stariji sin nije bio s nama.
Danas i sutra jest ćemo paprikaš s gljivama i dućanske pljukance. Od kolača vjerojatno ništa, kome fali nek jede medenjake, baš imamo friške od medičara
Jučer junetina kao divljač, tjestenina, juha, cikla iz staklenke, za desert torta Caprese
Danas će biti bečki odrezak, pire od krumpira i batata, špinat na mlijeku, cikla.
Jučer juneća juhica, patka s mlincima, batat i kupus salata. Skuhala i rižu za sutra, šniclu pureću na naglo će si sam momak ispeći, ima i proge pripremljene za bacit na tavicu ali nekako sumnjam da će vidjeti, kao i juhu i salatu.
Prorodjeni je vratio pola hrane koju sam spakirala, kaže da ne stigne jesti.
Vraćamo se u ritam kuham za sutra, a projekt zdrava hrana za studenta će biti vikendom.
Kosjenka, nema student menzu?
Ne znam kaj bih danas morat ćemo brzo van jer putujemo dr.
Za takve situacije kod mene bi prošle kranjske kobase ispečene na tavi i grah salata od graha iz konzerve ili mahune salata na isti način. To uvijek imamo doma, kao i gotove juhe iz vrećice, one s puno rezanaca (obično ima jedan paket doma upravo za ovakve situacije).
Alternative (ovisno o tome što imaš u kući):
1. pileća jetrica i palenta + paradajz salata, to je sve brzo gotovo.
2. pileći file ne naglo i gore opisana grah salata, eventualno s kuruzom - možeš time napuniti tortilje ako ih imaš doma
3. salata od tjestenine i tunjevine iz konzerve, alternativno umjesto tunjevine narežeš pileći parizer, u to ide sir na kockice, krastavci, majoneza...
4. popečci od tikvica (tikvica, jaje, malo brašna - ispečeš na tavi i gore frk šnitu sira, to je kod nas obično za večeru) ili bilo kakav omlet - možeš u to frknuti bilo kaj, ostatke iz frižidera: šunka, sir, šampinjoni, vrhnje... sve zajedno ili svako posebno
5. jaja na špeku + salata sezonska
6. od riba - oslić je gotov u roku keks ako imaš smrznuti, bez obzira je li paniran ili nije