Ili mahune na lešo pa nek si bace šnicle na naglo s češnjakom. Oprosti, ne znam koliko su ti stara djeca, mogu li sami ispeći šnicle da im kažeš npr. 4 min s jedne i 2 min s druge strane.
Ili mahune na lešo pa nek si bace šnicle na naglo s češnjakom. Oprosti, ne znam koliko su ti stara djeca, mogu li sami ispeći šnicle da im kažeš npr. 4 min s jedne i 2 min s druge strane.
Ja ne sada da kuham samo za dan kasnije nego gospodinu studentu moram barem 2-3 jela povrtna napraviti za ponijeti. . Hrani se u stucu ali ne onako kako je navikao, fali mu kvalitetnog povrća.
Kad već nakuhavam za više dana onda ću i nama nešto.
Zasada mi napamet pada grašak s junetinom, riža s piletinom i porilukom.
Imate ideje za kupus? Inače nam je kupus uglavnom salata.
Grah, leća, slanutak ga užasno napušu tako da ništa od toga.
Kupus s tijestom, može li to stajati?
Ako je mladi imam. Može i sa starim, ali je bolje s mladim kupusom ili keljom.
Posoliti batke/zabatke (ne znam kako se to kaže kad je zajedno). U velikoj posudi zagrijati ulje i poslagati to meso s kožom prema dolje i poklopiti. Pustiti tako 40-50 min. Narezati zelje u rezance od 4-5 mm. Izvaditi meso i na tu masnoću ubaciti te rezance od povrća, promiješati i ponovo poklopiti. Ne treba soliti povrće jer je ulje slano. Uz to može kuhani krumpir, ja pojedem i bez, dečki nisu tako zeleni kao ja.
Budem probala.
Krem juhe bi mogla raditi, pa neka si sa vrhnjem sam završi.
Angie,
U istoj smo kaši, muka mi je vise od istih jela. Takodjer ne jedu svi sve, pa i to trazi prilagodbu.
A uz to MM i ja jedemo na poslu...aj aj...
Ja inace ne podnosim jednoliku prehranu, volim da je raznoliko drugacije,a masu toga ne valja ako stoji nego se treba radit svježe.
U osnovnoj je kcerka bas dosta kuhala ili nesto dodala za prilog, sad to sve teže stize (vise obaveza, ucenja, put do skole).
Peterlin, blago ti se. Da mi se rijesit kuhanja preko tjedna, procvala bih.
Vikendom u miru kad se moze natenane i po volji neko odredjeno jelo, milinaaa...
Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.10.2024. at 14:04
Ajme fakat stud.menza, kad se sjetim svog Cvjetnog![]()
Moja danas komentirala kak je u menzi bilo samo pica, a ona hotela rižu i nekaj, a doma opet zna frkati ak joj ni po čefu
Stalno kuham za dan unaprijed, od sinovog 5. razreda (i otkako više nije bilo prehrane u školi). Otkako je na faksu, ponekad jede i u studentskoj menzi, ali s menzom je problem što su ondje u vrijeme ručka užasne gužve, zna provesti u redu i 45 minuta, što je čisti gubitak vremena. Pa mu se neke dane više isplati otići doma na ručak. Ili jede u "brzoj menzi", što se obično svodi na sendviče - to može biti povremeno rješenje, ali nije mi ok da svaki dan tako jede.
Već godinama kuham stalno ista jela, i sama sebi sam već dosadna, ali njemu je ok. Ponekad kuham i sebi za dan unaprijed, ponekad ne, ovisno o rasporedu za taj dan. Na meniju su uglavnom bolonjez, pečena piletina, pileća ili teleća juha s noklicama i dosta povrća, junetina u saftu od povrća, rižoto od pilećih prsa, variva od kelja, mahuna ili leće. Par puta sam radila i kiselo zelje, to baš nije naišlo na neki oduševljeni prijem, ali ako budem uporna, proći će i to, kao svojedobno mahune (nekad ih je mrzio, sad ih sam uzme u menzi kad dočeka red). Po potrebi, zna si i sam nešto skuhati, ali to mu prepuštam ako ostane sam doma vikendom, kad ima više vremena za to.
Meni je za njihovu upotrebu super friteza na vrući zrak. Ubace zaleđeni pommes frittes i gore stave ćevape, pljeskavice ili neki komad mesa i ispeče se samo od sebe. Ja više volim staviti tikvice narezane na štapiće, češnjak i sl, i na to filet ribe, ali oni nisu od ribe i povrća. Nije baš da to rade često, ali kad je frka prilično je brzo, jednostavno, bezopasno i čisto.
Možda njoke od batata ili tikve, sa malo maslaca i posuju parmezanom, krem juha, salata
Eee al onda tu nema proteina, a proteini su sad in. Ništa bez mesine![]()
Pečeno meso može stajati koji dan. Probaj ispeći vikendom hrgu mesa, pa hladno narezati na šnite i u frižider. Nek djeca to u iduća dva dana dopune po želji (prilozi, salate...)
Ont. Kod nas je jučer bilo varivo od kelja, a stariji sin je pekao kobasice. Danas nema nikoga doma za ručak, a sutra je stariji sin dopodne doma. Planiram skuhati špek fileke. Kome treba prilog, nek se snađe (ima vrećica pljukanaca ili fuža, a ima i krumpira). Salata - zelena ili paradajz.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.10.2024. at 08:04
Ja ću danas msm juhu od pileta, pa hladnu šalatu od pileta, pa gris... ne mogu pronaći u trgovinama ništa zelenog povrća, ili tog sad više nema (uvoz i plastenici su mi poremetili i ono malo što sam znala kad je čemu sezona).
Sad ima tikvica vrsta raznih, zucchino zelenih, bijelih i onih narančastih.
Od svježeg zelenog povrća dostupna je klasika - zelje (kupus), kelj, korabica i slično. Prokulice (kelj pupčar) još nisam vidjela, ali uskoro bi ga trebalo biti u ponudi.
Paprika još ima, paradajzi (lokalni) idu kraju, ali onih stakleničkih ima.
Krastavci salatni nude se višemanje cijele godine. Moji to obožavaju na salatu, po mogućnosti s vrhnjem, ali nije uvjet. Dodaju gore sušeni kopar, granulirani češnjak, ulje, ocat i sol.
Zelena salata - iceberg sigurno ima, obične kristalke isto, a sad dolazi sezona zimske zelene salate (endivija i slično). Nisam ljubitelj, to mi je gorko. Ako mora biti gorko, radije uzmem radič.
Karfiol sam neki dan kupila u Eurospinu. Sezona karfiola i brokule tek počinje. Bit će toga još. Poriluku isto sad počinje sezona.
***
Ne moraš uvijek kupovati sezonsko. Grašak je dostupan smrznut višemanje uvijek. Špinat isto. Mahune žute i zelene isto. Razne kombinacije (carska, meksička i slično) isto, ali to mi baš nije povoljno, pa ne kupujem na redovnoj bazi, ali posegnem za time ako mi se žuri.
Jesi li djeci ponudila salatu od luka? Moji to obožavaju s bučinim uljem. Mislim da je to prva salata koju su naučili sami napraviti, debelo u osnovnoj školi. Praktično je, jer se može napraviti mala količina.
Joj da pulled pork je super ideja, nisam to dugo radila, a mogu ispeći velik komad pa nek si slažu po volji, mogu i u sendvič....
Današnji ručak u menzi:
[COLOR=rgb(28 165 255/var(--tw-text-opacity))]Ručak[/COLOR]
Menu
Juha od brokule[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A,G)
Kosani odrezak[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | 120g | (A, C, F, I, L, G*, K*)[/COLOR]
Grašak u umaku s restanim krumpirom[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A,F,I,L)[/COLOR]
Salata od svježeg kupusa[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Jabuka[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Kruh 3x[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A,C*,F*,G*,K*)[/COLOR]
Vegeterijanski menu
Juha od brokule[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A,G)[/COLOR]
Pohani celer[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A, C, G, I, F*, K*)[/COLOR]
Pirjani ječam[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A, F, I, L)[/COLOR]
Salata od svježeg kupusa[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Jabuka[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Kruh 3x[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A,C*,F*,G*,K*)[/COLOR]
Izbor
Paprikaš sa mahunama[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | 140g | (A,F,I,L)[/COLOR]
Pileći file na žaru[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | 150g | (-)[/COLOR]
Samoborski kotlet[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | 150g | (A, F, I, L)[/COLOR]
Junetina kao divljač[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | 140g | (A, F, I, J, L)[/COLOR]
Prilozi
Riža kuhana[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (F, G*)[/COLOR]
Pirjani ječam[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A, F, I, L)[/COLOR]
Kukuruz[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Slani krumpir[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (-)[/COLOR]
Njoki[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A, C, L, F*, G*, K*)[/COLOR]
Varivo od graška[COLOR=rgb(156 163 175/var(--tw-text-opacity))] | (A, F, I, L)[/COLOR]
[/COLOR]
Dečki, većina njih uzima po dva menija jer su porcije male, meni i kolegici je današnji ručak bio ok.
Uvijek ima neke mesine tako da ....
Kod mog sina na faksu je ovo: https://www.cassandra.hr/restoran-ca...ntski-jelovnik
Eh, sad... on na zadnjoj godiniu uglavnom ima predavanja popodne, a prijepodne radi na pola radnog vremena pa jede u firmi i žali se da je skupojer je navikao na studentske cijene.
Kod nas u firmi je bio za gablec gulaš. Alternativno - pileći medaljoni u bijelom umaku od pršuta i kadulje.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.10.2024. at 15:14
Mi u nasoj kantini na posly isto imamo bas veliki izbor, svaki dan bar 7-8 mrnija a prilozi se mogu kombinirat. Tu je i juha,salata, deserti.
rizibizi mi je isto ok za drugi dan.
Dajte te svoje menije, možda nam da kakvu ideju.
U SC u Savskoj ima ovo: http://sczg.unizg.hr/prehrana/restorani/savska/
Kod mene na poslu danas je izbor:
- Pljeskavica s kajmakom, pomfrit, salata
- Grašak s noklicama, piletina
- Zapečena tjestenina sa sirom, piletina
Ja ću grašak.
Sutra je petak, pa je izbor riblji:
- pohani oslić, krumpir salata
- pržene ribice, blitva s krumpirom
- pastrva na žaru, blitva s krumpirom
- piletina u curry umaku, kroketi
U subotu idemo na grunt pobrati preostale jabuke i pokositi travu, a jelovnik za 3 (ili 4) muške osobe i mene je jednostavan:
- zapečeni grah
- kobase pečene
- miješana salata
Za nedjelju još nemam pojma, ali bit će svakako domaća juha npr. od telećeg rebra + gris knedli, a uz to možda pohanci, zelena salata ili salata od kupusa s mrkvom. Alternativa je faširana štruca s jajima, sve ovisi o tome što će mi naručiti. Ako bude štruca, obavezno ću napraviti umak od kopra ili špinat i uz to rižu, a za salatu nešto crveno (cikla ili rajčica).
Kolač sam pekla sinoć (mak kocke sa džemom i ganache glazurom) jer se popodne spremam obići kolegicu koja je u mirovini. Vjerojatno ću morati za subotu opet nešto slatko napraviti, a ne da mi se puno petljati ni raditi veliku količinu. U obzir dolazi mramorni kuglof s kavom https://slatkisvijet.com/mramorni-kuglof-s-kavom ili vinski kuglof https://finirecepti.net.hr/priprema/...s-crnim-vinom/.
Ja ću danas staviti opet leću kuhati ovaj put ne s usoljenim rebarcima, to mi je bilo too much, uzela sam neke kobasice, čovjek kaže da se stave zadnjih 20 minuta kuhat, a praktički toliko treba samoj leći da se raskuha. Problem je što klinci sigurno neće htjeti moram imati spreman plan b. Mislila sam krafne... zaboravila sam kvasac...
Isprži palačinke, za njih ti ne treba kvasac. Ako imaš prašak za pecivo, možeš i fritule ili uštipke: https://www.072info.com/brzi-ustipci...-pocetak-dana/
A Lili od mnogo čega su ljudi pozavršavai u bolnici, recimo od bureka iz pekare salmonela, ledovog sladoleda...
Ja redovito rižu/rižota radim za drugi dan, ako je hladnije ni ne spremam ju u friž nego na terasu.
Restorani redovito za rižota napola pripreme rižu pa završavaju u tavici.
O bože toliko godina na forumu a ova informacija mi je sasvim nova![]()
ja rižoto ne kuham za sljedeći dan jer mi se onda riža ili raskuha ili sasuši, uglavnom ne bude mi fino, ali nisam imala pojma da kuhana riža ne bi smjela stajati duže od 2 sata... Kad mi ostane od ručka, redovito je pojedemo na večer, a to zna biti dobrih 6-8 sata razmakazasad bez posljedica
Ovo s rizom i bakterijama je stara prica
https://www.24sata.hr/lifestyle/ako-...le-rize-543976
I mi jedemo rižu kasnije. Samo pazim da uvijek idem s čistom žlicom u rižu.
Ma ja uopce nisam ljubitelj riže (jedino mi je fin crni rižoto od sipe), al je ne radim svojima za drugi dan, nekako mi nije fina kad odstoji.
Onak osuši se, rizoto s piletinom i tikvicama, ma ni sjena rizota kad je svjez.
A kuma je bas ozbiljno zavrsila u bolnici par dana, bilo je gadno. To se dogadjalo u Francuskoj, Hitna je morala po nju doc, rekla je da je riza bila u hladnjaku, al svejedno se otrovala.
Ja inace ne pazim koliko mi koja hrana gdje stoji ne smaram se s time, al ovo sam bas nekako zapamtila jer je ona u izrazito losem stanju zaprimljena u bolnicu. Otrovala se žestoko.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.10.2024. at 18:58
dvoje od troje je dobro reagiralo na varivo od leće ahahha
zato sam uništila princes krafne, sad sam neuspjelo tijesto izlila u tepsiju, možda bude nešto a ne spalačina
Ak imaš viška leće napravi tofu https://green.hr/domaci-tofu-bez-soj...-dva-sastojka/ ili
Iza ili humus https://www.tvornicazdravehrane.com/...RoCUiEQAvD_BwE
U većini slučajeva se kod nas leća radi zasebno u rajngli. A kad su livade ili sušeno meso , onda tu o meso ide isto posebno i onda recka svako sebi ( ali to je iz razloga je klinac ne jede to)
Posljednje uređivanje od jelena.O : 11.10.2024. at 05:54
Ma to se odnosi samo na rižu, nego sve skuhano - ne bi trebalo biti duže od 2 sata na temperaturi većoj od 5 i manjoj od 60 stupnjeva.
bila je to zelena leća kod crvene mi se ne sviđa kaj je sva brašnasta, a ni djeca je ne vole
Crvena leća ili dahl je meni dobra u kombinacijama žitarica, jer zgusne variva, pa ne treba dodavati nikakvu zapršku. Dobra je i za gustu juhu, tko voli škrobasto. Nema ta juha neki naročito intenzivan okus, pa dobro podnosi začine (npr. curry) a podnosi i dodavanje vrhnja za kuhanje. Žlicu crvene leće znam dodati i u rižu, da poboljša udio bjelančevina. Izgubi boju, tj. nije više tako intenzivno narančasta, ali bude ok, pogotovo uz dodatak vrhnja za kuhanje i parmezana.
Za varivo koristim klasičnu zelenu leću.
Tko voli narančastu juhu, radije neka umjesto crvene leće uzme butternut ili hokkaido tikvu. Sad im je sezona.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.10.2024. at 10:59
Danas radim pizzu i mislim si da probamo svi skupa napraviti raviole ili torteline za sutra, mada nisam ih nikad radila pa možda ispadnu kojekako...
To ti je dobro jedino ako želiš zaposliti klinčardiju da sudjeluju. Puno prčkanja, malo na kraju ispadne.
Inače, može biti zabavno i poučno. Ako ti se uklapa u koncept, samo naprijed!
Kod mene poriluk i šnicli na naglo za sina koji jede doma. Ostali se snalaze kako tko stigne (mm i ja na svom poslu, drugi sin na svom poslu ili na faksu - kako bude stigao). Za večeru će se isto snalaziti, odo' ja na jogu, a oni nek pljačkaju frižider. Možda ostane nešto od ručka, a kupila sam prvi put grill jeger, ali ne mogu napisati kritiku jer ga još nismo probali: https://www.podravka.hr/proizvod/grill-jeger-kobasica/
Uvijek ima jaja, sirnog namaza, jogurta i sl. Tko ostane gladan - sam si je kriv. Uštipke ili knedle sa šljivama mogu im za večeru napraviti sutra, danas imam pametnijeg posla![]()
Radili smo tortelline prekjučer i bilo im je zabavno, ali sin doista nije fan sira pa ćemo idući put samo meso. Sinoć sam isto radila svoju tjesteninu, s brašnom 00. Tako opuštajuće, a tjestenina je 10x bolja od ičega u trgovinama. Danas ću pile zapeć.