Naravno!
Printable View
zanima me od čega bi mogla biti noćna tresavica?
mog trogodišnjaka noćas opet ulovila jaka tresavica i preznojavanje, to bi bilo već treći puta u zadnjih tjedan dana.
pokrijem ga do grla i još ga čvrsto stisnem uz sebe, ali nema pomoći dok samo ne prestane.
inače je podložan bolestima dišnih puteva i sad trenutno opet kašljuca, većinom suho i nadražajno.
jedan ekspresni odgovor...
rodila sam 9.1. ove godine... danas me počelo jako boljeti desno od pupka.... nešto nalik na bol slijepog crijeva (imala par puta upalu al nikad izvađeno) samo to je previsoko... sve je ok dok sam u fetalnom položaju... nedaj Bože dići se i ispraviti... temp nemam, stolica uredna, jedem laganu hranu jer dojim, ne boli me želudac...
prije odlaska kod doktora, ima li tko iskusta i što bi to moglo biti?
thx
O. od četvrtka navečer pije Silapen zbog streptokoka. Već nakon prve doze, osjećala se odlično i kao da nikada ništa bilo nije (bila je sumnja na šarlah jer je nekoliko djece u razredu bilo oboljelo, ali njoj se nisu pojavili simptomi tipa malinasti jezik, guljenje dlanova...).
Kada može opet u školu i smije li danas u šetnju?
Treba li dati onu injekciju (ekstencilin, ili kako se već zove)?
Treba popiti Silapen do kraja. Na nastavu smije već danas. Smatra se da 48 h po uvođenju antibiotika nije zarazna i ako je u dobroj kondiciji (bez temperature, grlobolje,...) smije u kolektiv. Ne treba joj ekstencilin.
jupi, poludjet će od sreće kad čuje da smije u školu!
i naravno da će lijek popiti do kraja, pa to se mora.
cure, trebam savjet, ideju...
naime, već nekih mjesec i pol/dva imam problema s povišenom temp.
kreće se od 37-37.4
najprije je bila samo povišena, nisam sitgla do dr. jer je maleni završio na šivanju pa sam i zaboravila na to.
kroz dva tjedna opet ista priča, s time da mi je dijagnost. upala bronhijalne cijevi-dobila summamed.
nekih 7-10 dana je bilo ok, pa opet temp.
vadila krv, sve ok, samo monociti mrvu povišeni (nekih 10%). dr. kaže viroza.
2-3 dana se smirilo, i, evo, opet već četvrti dan je oko 37. nemam nekih drugih simptoma ni problema, osim što mene ta temp. ubija (bolovi u ramenima, rukama, mišićima).
ne znam jel ima važnosti, no unatrag 2,5 mjeseca sam pod popriličnim stresom (prije toga dugo nisam bila).
iskreno, onak, malo se brinem. :-(
Val, i mene je prije par godina mjesecima pratila neka temperatura od 37.1 - 37.3, uvijek u isto vrijeme, oko 18h (ne znam jel' ima veze), bio mi neki stres na poslu. Obavila sam neke pretrage (krv, slika pluća) i ti nalazi su bili OK. Trebala sam obaviti još neke pretrage, ali mi se nije dalo :roll:.
Kako došlo, tako je i prošlo, a da i dan-danas ne znam što je bilo. Nikakvih drugih simptoma nisam imala, samo tempica.
I danas, neki put, kad se neš' iznerviram, osjećam da mi rastu (tlak) i temp.
Možda je nešto, a možda i nije ništa, nego bu prošlo.
Imaš troje male dječice - možda je to nakupljeni stres?!
hvala na odgovoru. :-)
nema veze s drugom fazom...i na to sam mislia.
pod stresom sam, ne samo zbog djece. posao i otkaz su poprilično utjecali na prethodno razdoblje.
temp. je povišena od podneva do cca 17 sati...predvečer je ok.
pluća nisam snimala, ali dr. je "slušao" i kaže ok.
mogu se ponavljat viroze, zar ne? pogotovo ako je imunitet uništen stresom i umorom (nespavanjem).
Mogu, naravno, osobito kod iscrpljenog organizma.
I sama prolazim kroz takvu fazu.
Normalno je da je temperatura u popodnevnim:-) satima viša (to je prirodni ritam) ovisno o ciklusima lučenja hormona, metabolizmu, aktivnostima,...
Ako se nastavi ipak ti savjetujem još jedan posjet liječniku.
Koja je suštinska razlika između primjene antibiotika oralno i intramuskularno?
Evo i mene sa pitanjem o antibiotiku: detetu u četvrtak konstatovana upala uha. Orl dala antibiotik i rekla na kontrolu sledeći petak. (to bi bio 9. dan uzimanja atb) Pedijatrica na zameni rekla: Pa dušo možda je to i virusna upala, sačekajte dva dana pa onda dajte atb. Ja ipak poslušala orl i dala istog dana (znači u četvrtak je počela da pije Sinacilin, 4ml na 8h). Ona je samo taj dan imala temp i žalila se na bol, posle jedne doze Febiceta više se nije žalila da je boli. Kapali operil 4 dana. Danas zvala pedijatricu da pitam da li svih 9 dana treba da dajem atb (do kontrole) ona rekla: Pa ako je dete dobro mislim da je i pet dana dovoljno!!!
Prva nam je upala uha pa sam sluđena. Da dajem atb do petka? Ona je super, jede, pije, spava normalno, nema temp od četvrtka, ništa je ne boli, nema sekreta u nosu, ne kašlje...
I šta znači "popiti antibiotik do kraja" tj. zašto se to uvek preporučuje, i šta je "kraj" (ako doktor ne odredi, jel to kraj bočice ili...) ?
par pitanja za medicinar(k)e
- zaboravila sam kako idu upute za lipidogram :oops: - koliko sati prije se ne smije jesti? jel od 18 navecer ako se ujutro u 8 vadi krvi?
drugo je o stitnjaci, imali smo nekad ovdje forumasicu mami koja je bila endokrinologinja, jel jos tu?
izludit cu sljedecih dana i tjedana do pregleda jer nista od nalaza punkcije cvora na stitnjaci, zezli su valjda kod uzimanja uzorka, u misljenju: nereprezentativan materijal.
na uzv mu se cvor povecao, u odnosu na 12. mjesec kad je bio 0,6ccm, sad je 1 ccm, zato su i radili punkciju.
ono sto me muci je da na novom uzv nalazu pise da je taj cvor inhomogenog odjeka. i sad ja neuka nemam pojma kakvog odjeka uopce treba biti i jel takva info uopce vazna ili je tek tako tu? homogenog, heterogenog, inhomogenog, jel to ukazuje na ista?
hebemu nase zdravstvo, kad vec za preglede i pretrage trebas cekati, mogli bi biti bar toliko fer pa da nam ne daju na ruke sve te nalaze da ih citamo dok cekamo.
vissnja, najbolje poslušati pedijatricu koja je dijete vidjela
a hoćete vi ić na tu orl kontrolu?
ili ako si u nedoumici onda se naći na pola puta
davati antib. 7 dana
to je nekakvo uobičajeno trajanje terapije
s tim da bi ja nastavila sa ispiranjem nosa s fiziološkom otopinom i operil još nekoliko dana
ivarica, je, tih 18 h
s tim da i za ručak imaš nešto lagano kuhano
znači ništa pečeno, prženo, masno, slatko
u 18 h nešto da se "prevariš", a nakon toga samo voda i čaj bez šećera
ujutro ne pušiti prije vađenja krvi
a za čvor ne znam
mislim, znam što znači inhomogeno, ali ne točno smislu dijagnostike čvora, pa neću nagađati
a mami nije odavno na forumu
nije joj se sviđalo liječenje raštikom :mrgreen:
a70v hvala :heart:
Obe su videle dete, i pedijatrica i orl, ali orl nisam mogla dobiti telefonski (a i ne poznaje dete, samo tad jednom je videla) pa sam zato juče pričala sa ped. Ići ćemo svakako na kontrolu u petak, ali žena nije rekla ni u jednom trenutku da li da pije atb sve do kontrole ili kako, a meni se čini da u ovoj bočici ima leka za jedno 15 dana :mrgreen:
Probaću nekako da dođem do orl sutra (to će biti 7. dan atb) pred kraj radnog vremena, ako bude mogla da nas primi.
Hvala još jednom puno.
hej,
evo mene opet.
nakon što mi se ovo s temp. opet ponovilo, odradila sam nešto detaljnije pretrage krvi.
i...amilaze u urinu su mi povećane -611 (interv. je do 400), a one u krvi su blago povišene.
još je (malo) povišen i MCHC. Ostalo je u intervalima. CRP 0,5. Leukociti-zlatna sredina.
koliko sam vidjela amilaze ukazuju na probleme s gušteračom. ja nemam nikakvih bolova u predjelu trbuha. ponekad, kad udahnem, osjetim
bol s desne strane (ispod rebra). i to je to.
Jedino mi je grlo crveno (blago upaljeno) već neko vrijeme.
što je sad to? bilo bi super da se netko javikako bih mogla parirati doktoru! ;) (šala)
imaš žučne kamence?
si radila uzv abdomena?
Pitanje forumašicama medicinske struke: prije tri godine dobila sam gljivice koje nisam mogla izlječiti godinu i pol. Radila sam briseve koji nisu pokazivali ništa osim gljivica, a meni niikako bolje.... nisam mogla ni hodati koliko mi je bilo natečeno, iscjedak prestrašan, po noći sam se budila koliko mi je bilo grozno i neugodno... dr. tvrdi da mi je takav organizam, da mogu ići na trudnoću. Naravno, imala sam spontani... nije ni čudo kad mi je bilo tako loše.. Pol god. nakon toga na poliklinici su mi ponovili bris i nalazi su pokazali uz gljivice bakteriju viridans, za koju su mi dali klavocin tbl. i klamicin v.kremu. Nakon toga, gljivice su odmah nestale!!!! Dobila bebača, sve pet... i sad prije pet mj. sve ponovo. Nalazi pokazuju samo na gljivice, svi mi tvrde da mi je takav organizam, da bi se na brisu vidjelo da nešto je... a meni loše i preloše... Ne znam što napraviti...je li moguće da mi je viridans,a da se ne vidi na brisu? I još jedno pitanje: je li to zarazno? Pročitala sam da viridans ima u usnoj šupljini, ali da veća količina dovodi do karijesa i gingivitisa ( tako nešto), a ja već duže vrijeme imam problema sa zubnim mesom, a moj muž strašno puno karijesa... je li moguće da se to prenese nekako "dolje"? Pllliiiz, help, želim još dječice, a ne bi htjela izgubiti ponovo bebicu zbog nekakve ljigave bakterije..što da napravim? Da mogu , ušla bih u ljekarnu i sama pitala te iste ljekove, ali oni se dižu samo na recept, a nitko mi ih ne želi pripisati jer brisevi nisu pokazali ništa osim gljivica...
Bok drage medicinarke! Pitanje na koje ćete mi vjerojatno moć odgovoriti: Zašto moram raditi analizu sedimentacije krvi dva dana prije mjesečnice, a u sklopu pretraga za MPO?
Moj ciklus je lagano poludio od kad me trudnoća zamara, pa se tako reće od 26 do 31 dan i nisam sigurna kada bih trebala otići izvadit krv? Nitko mi nije znao objasniti zašto je tajming bitan i kakve to veze ima s mojom plodnošću.
Tnx unaprijed i velika pusa!
forumašice imam pitanje, da li nektko zna dal šumeće tablete željeza i vitamina c utječu na kontracepcijske pilule? do ginića nemogu doć iduća 3 tjedna, a doktorica u kontra turnusu je dostupna samo za hitne situacije ...hvala unaprijed
dobar dan.imam pitanje za nekoga medicinske struke.
u četvrtak mi je dijagnosticiran šarlah,iako još čekamo bris grla,i sada sam doma na antibioticima.doktorica na zaraznoj je rekla da sew vratim ako mi bude gore,a mene od jučer boli oko zgloba na nogama i od jutros sam primjetila laganu sukrvicu kod iskašljavanja.da li je to normalan tijek bolesti ili da se javim u bolnicu?
i još jedno pitanje vezano za djecu da li i one trebaju napraviti bris grla iako nemaju šarlah
Moja djevojčica ima česte urinoinfekcije i na zadnjem nalazu je glukoza 1, ketoni 2, krv 1 (na nekim starim nalazima je 2), eritrociti 5-8. Pa me zanima koliko je to "loše".
Ustvari me najviše brine ta krv u urinu. Pedijatrica kaže da je to sve zato što ne pije dovoljno tekućine pa me zanima da li je samo to u pitanju.
kolika je glukoza u krvi?
dal se ta urinarna infekcija liječi?
je rađena urinokultura?
ako su česte infekcije je napravljen ultrazvuk?
je isključen (ili potvrđen) reflux?
Taj dan je glukoza u krvi bila 4,1. Drugi dan je ponovljen urin koji je pedijatrica rekla da je uredan (ja ga nisam vidjela) i sanford koji je sterilan, tako da tada nije dobila nikakvu terapiju. Infekcije traju od 4. mj, svako malo se ponove i popila je već par antibiotika. Ovaj nalaz urina je napravljen u bolnici jer nas je doktorica poslala zbog ponavljajućih respiratornih i urinarnih infekcija. Ultrazvuk i reflux nije nitko ni spominjao nego su nas samo vratili kući.
Ovaj nalaz glukoze u krv je napravljen 2 sata nakon uzimanja urina.
pitanje za medicinar(k)e
i. (11g) cesto povraca. cesto - jednom u dva-tri tjedna, nekad se zareda i svaki tjedan, lani je bilo sest tjedana za redom (jednom tjedno, ne svaki dan - edit). uvijek je praceno proljevom. odjednom ga uhvati mucnina, bez najave, i povrati. tako dok dusu ne ispusti. jadnik i povraca i ima proljev u isto vrijeme, sva sreca pa nam je kupaona mala. u jednom danu dodje i prodje.
ped je vise puta stolicu slao na analizu, uvijek sve uredno. krvna slika je ok.
nije do hrane jer uvijek pratim sto je jeo dan prije.
cesto ima afte u ustima, ali opet, ne mogu povezati pojavnost afti i ovih proljevopovracanja
meni se cini da to ne moze biti normalno i ne znam kome se javiti privatno za pregled
inace ima visi kolesterol i pazimo da ne jede masno (osim skolske prehrane koja kakva je takva je)
netko mi je rekao da moze biti od previse vlaknaste hrane i mahunarki, ali smo i to izbacili iz krizaljke
kako je mrsavko, nije mi bas svejedno da gubi svako par tjedana kilo u ovakvim ciscenjima
pazim da je dobro hidriran i kad mu prodje mucnina dam mu bananu da nadoknadi kalij
ali me strah da netko nesto nije dobro povezao i da je to simptom necega
sto bi vi savjetovale/i?
pregled gastroenterologa
Please, ako mi netko stručan može savjetovati:
Kod terapije antibioticima: je li poželjno započeti sa uzimanjem probiotika istovremeno sa uzimanjem antibiotika ili se treba baciti na jogurte tek nakon završetka terapije?
istovremeno
Ali pazi da ti je razmak barem 3 h između njih.