I tako smo danas imali juhu, (dugo) dinstano zelje zapečeno s krvavicama i kuhani krumpir :)
Printable View
I tako smo danas imali juhu, (dugo) dinstano zelje zapečeno s krvavicama i kuhani krumpir :)
Cure hvala na savjetima, prvorođeni kaže najbolji kupus ikad..
Prodinstala luk ljubičasti, ubacila kupus i nekih resltlova slanine, malo vode i u pećnicu poklopljneo cca sat vremena.
Kasnije si je on dodao jo kojekakvih začina(mislim papriku) i zapecao na 250.
Sad je samo pitanje koliko dugo može stajati u frižu da mu zapakiram za Osijek, mislim da si on stavi kupusa i u sendvič :)
Danas meni juha o karfiola, ostaci kobasice pečene, jaja, salata mali neki krumpir uz to ...
Danas ostaci od jučer - pečena purica (samo batke i zabatke sam pekla) i složenac od riže, kelja i mrkve zapečen u pećnici. Juha se pojela pa za danas nema, osim ako ne slože neku brzinsku.
Salata: cikla (opet) jer imam 2 obožavatelja i matovilac za one koji to nisu.
Za sutra je u planu grašak s noklicama, a od mesa nemam pojma, možda fileti pilećih zabataka.
Ninaxy,
Zaboravih ti javiti. Znaci pasticada 2 kile mesa (uvijek smrznem dio), lonac napunjen do one max.granice. trebalo mu je nekih 7-8min da zapišti.
Kad je manja kolicina unutra, mislim da brze zapisti.
Nama je ostalo juhe od jucer. Samo sam pileći file od velikog domaceg pileta ispekla s batatom i krumpirom pod poklopem, neku sam finu mjesavinu suhih zacinskih trava dobila, bas je pasala i zelena salata.
moj je između vaša dva - 6 l.
Rijetko stavljam tolik omesa odjednom, pa mi zato i brže zapišti.
Vode uvijek imam toliko da pokrije meso.
Danas ovdje na meniju riba molva (morala sam tražit prijevod za: eng ling, franc. julienne), za nju je oslić kraljica riba, ova je toliko lošeeee izgledalaaaa...na kraju sma jela vege jelo.Pola namirnica nisma znala šta je unutra, a to baš ne volim. Ocjena:srednja žalost.
Meni nema do naše hrane odnosno mediteranske ili hrane istočnog dijela Balkana. Španjolska hrana mi je pri vrhu ljestvice kao i kretska. Frnacuska kako gdje. :/ spajajnje nespojivog na tanjuru ne volim nikako jer nekad bude loš spoj.
I ja sam jučer napravila nesto slicno, količinski pola od tvog. Bez piletine. Samo sam ja stavila korijander, malo čilija i cimeta. Imali smo fasirance od dana ranije.
Danas pileca juha, pečena butternut tikva s maslinovim (druga polovica) i srdela pečena u pecnici, zelena salata
https://m.youtube.com/watch?v=Jo1dzlgZ318
Prekjučer sam uvaljala pastrve u kukuruznu krupicu pa ih ispržila i skuhala blitve uz to.
Jučer sam napravila mesne polpetice u umaku a la Ikea s pireom i špinatom na mlijeku - polpetice će biti i za ponedjeljak jer u imati neku gužvu.
Danas peče patku. Kiseli kupus također, sigurno, a hoćemo li krumpire ili mlince, neka odluči publika.
Zasitila sam se peradi i ribe, danasmali izlet u crveno meso.
I kod mene teleca rebarca, al u pecnici s krumpirima i tikvicama.
Poriluk s rižom i mrkvom (varivo) i curry piletina. Ne stižem ništa komplicirano.
Gljive i tjestenina, kupus salata ...
Kako napraviti gulaš da bude fin i meso mekano :cupakosu:
imam osjećaj da mi uvijek ispadne kiselkast, a meso vlaknasto ili pak gumenasto, koliko god dugo kuhala. Fakat ne kužim, dva desetljeća se trudim i nikako da ispadne baš ono fin :predaja:
Jel poprzis dobro meso?
Ja ga radim u express loncu i uvijek mi je meso mekano, fino.
Ja ne pržim meso uopće. Prijam i podljevam temeljcem oko sat i pol.
Ako mi nije neka preša, sama režem meso, ne u mesnici. Za sve. Onda mogu kontrolirati smjer rezanja u odnosu na vlakna i poskidati detaljnije od mesara sto mi se ne svidja. To iskoristim za temeljce za kasnije.
Popržim ga u ekspres loncu, kasnije zalijem i kuham i po tri sata. Sama režem poprijeko preko vlakana... ma sve radim kako treba, samo mi ne ispadne dobro, totalno sam kapitulirala.
pa koje meso stvaljaš Angie? Čudno da ti tako lagano jelo toliko drugo treba i još ti ne bude po guštu.
Ma kakva 3 sata Gospe moja...gulaš ti je gotov u ekspresu za 30 min, al uvijek su mi komadi mesa izrezani na kockice. Mesar mi fino sve očisti i izreže. Samo kratko prodinstam, zalijem, začinim i zatvorim.
Ja ništa u ekspresu tako dugo ne kuham.
Sretnoo!!! nadam se da je kvaka u veličini komada mesa bila.
pa ne znam, režem na kockice od ca cm kubični...
fakat ne kužim. jel moguća da ga kuham predugo :neznam: jer kažu da je sve mekše što se duže kuha.... i to pazim da nije baš na turbo, nego medium jačini pritiska.
Cure kuhaju u loncu, ja ne pa ne znam. Ali mozda su ti premale kockice pa ti se kod prženja već zapeče previše. Ako ti je tvrdkasto do cca 1 mm debljine sa svake strane, to ti je cca 20 % tvrdkastog, a mozda i vise, jer meni se u pravilu bitno smanji volumen mesa.
Ja isto u ekspresu cca pol sata kuham i mekano je. Prvo izdinstam, podlijem, zatvorim. Nikad ništa nisam kuhala 3 sata u ekspres loncu. Mislim da bi tada sva tekućina isparila.
Stvarno ne kužim kak ti je žilavo nakon toliko kuhanja - i običan lonac bi nakon 3 sata trebao biti dobar za mekano meso.
A ko kuha u expres loncu nekaj 3 sata?
a ja :lool:
više ga se neću ni usuditi kuhati. a šteta, baš je praktično jelo za moje mesoždere. Mislim, pojedu oni i ovako, ali ja nisam zadovoljna.
Mislim da dužina kuhanja ne bi trebala smetati.
Možda da probaš u običnom loncu tri sata kuhati?
A da probaš otvoriti lonac nakon pola sata kuhanja, možda bude bolje? Možda mu stvarno bude previše kuhanja.
aj ti kako smo ti rekle napravi sljedeći put pa nam javi. i ne premale kockice nego onako kako vidiš u dućanima izrezane kockice, nemale ne prevelike, al ipak konkretne.
Probaj s junećim butom, neki ti mesar očisti i izrezucka, pa javi.
Eto probaj tako, kraće u ekspres loncu.
Ja kuham duže na lagano u ekspres loncu kad radim trganu junetinu ili svinjetinu, kombiniram s pećnicom.
Probala bi raditi neku juhu od lososa, našla sam nešto zanimljivo s krumpirom i porilukom. Nešto mi se jedu riblje juhe, a nisam osim lošeg slavonskog fiša nikad ništa skuhala ...
Jučer skuhala sarmu u ekspres loncu. Uvijek se sjetim kako su moja mama i moja svekrva od toga radila cjelodnevni projekt... :mrgreen:
Bila su to drugačija vremena - moglo im je biti. Ja sad gledam samo kako ću što brže biti gotova, a da klopa potraje koji dan.
Ja sam isto dijete s kontinenta, ali sam prije puuuuno godina imala priliku od kolege naučiti osnove. Vrlo je jednostavno. Uzmeš ribe koje ti se sviđaju (obično oslić ili orada), očistiš i odrežeš glave. Te glave i grincajg skuhaš u dosta vode. Na 1 vezicu zelenja ja stavim 2 litre, ali nije bitno. U juhu odmah stavim riblje glave i zelenjavu (mrkva, peršin, celer, može i komorač bez pretjerivanja), malo luka, režanj češnjaka, lovorov list i nekoliko zrna papra, kriška limuna + sol i malo maslinovog ulja. To se treba kuhati 1 sat na klasičan način ili cca 15 min u ekspres loncu. Nakon toga ubaciš ostatak riba i kuhaš još par min bez tlaka da se riba skuha, a ne raspadne. Izvadiš ribu van i staviš na toplo mjesto, a juhu procijediš i u nju staviš prethodno kuhanu rižu i svježi zeleni peršin. Mislim, možeš rižu i kuhati u juhi, ali neće biti bistra i postupak će dulje trajati.
Ja obično odvojeno skuham rižu koja se kasnije jede kao prilog uz kuhanu ribu, pa od toga uzmem 2-3 žlice i frk u juhu. Za kuhanu rižu obično napravim umak od kopra ili komorča (baza je bešamel).
Od riječne ribe dugo nisam jela juhu. To je moja baka nekad često kuhala (od glava šarana ili soma, a i cijelih manjih riba ako je netko bio u ribičiji - našlo se i divera i štupsera i crvenperki i babuški i koječega) ali u biti je isti postupak.