Stranica 136 od 137 PrviPrvi ... 3686126134135136137 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 6,751 do 6,800 od 6813

Tema: Što danas kuhate /39.dio/

  1. #6751
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,529

    Početno

    super mi je ovaj recept Jurana
    baš razmišljma kako mi treba tako nešto, toplo, puno okusa, povrća, mesa, svega...
    jučer pečena piletina i krumpiri iz tepsije
    danas imam mamu da kuha, juneetina lešo, juha, restani krumpir
    uz to mi se jako jede hren i kupus salata

  2. #6752
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,255

    Početno

    Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    super mi je ovaj recept Jurana
    baš razmišljma kako mi treba tako nešto, toplo, puno okusa, povrća, mesa, svega...
    jučer pečena piletina i krumpiri iz tepsije
    danas imam mamu da kuha, juneetina lešo, juha, restani krumpir
    uz to mi se jako jede hren i kupus salata
    Uuu, ja bih uz to kiseli kupus

  3. #6753
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,897

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Jučer mi se jelo na žlicu pa sam skuhala varivo od malo piletine, cijele male tikve butternut i dvije konzerve slanutka, malo sam zaljutila čilijem, a dodala sam i dimljene paprike (polugorke). Odlično je bilo, šteta šta nije ostalo jer ne znam šta ću danas. Vjerojatno pesto iz teglice koji sam kupila u Italiji - ti su kao domaći. S paštom.
    i meni dobro zvuči, mogla bih probati koji dan. Kod mojih dečki mesa mora biti, tako da nikakve tjestenine ne dolaze u obzir (osim bolonjeza ali s kilom i pol mljevenog). Danas ću piletinu al cacciatore, to bude super i može ostati za sutradan.

  4. #6754
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,039

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Jučer mi se jelo na žlicu pa sam skuhala varivo od malo piletine, cijele male tikve butternut i dvije konzerve slanutka, malo sam zaljutila čilijem, a dodala sam i dimljene paprike (polugorke). Odlično je bilo, šteta šta nije ostalo jer ne znam šta ću danas. Vjerojatno pesto iz teglice koji sam kupila u Italiji - ti su kao domaći. S paštom.
    Ovo i mi volimo - slanutak i tikvu. Ako nema tikve, znam ubaciti mrkvu i krumpir na kockice. U to ubacujem ostatke piletine (vrat, krilca, kosti od prsa i sl.) jer kuhanu piletinu jedem samo ja. Ostatak ekipe obično isprži pileći file na naglo.

    ***

    Danas jedemo ostatke od jučer (kelj i kobase) jer sinovi nisu bili na ručku doma, pa je ostalo. Doprinos od sinoć: banana nut bread i kompot od jabuka i suhih šljiva

  5. #6755
    Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    931

    Početno

    Danas pileći saft. Jučer pizza, prekjučer varivo jesen u gradu.
    Prefino varivo od bundeve i piletine.

  6. #6756
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,255

    Početno

    Danas ću ili gulaš od liganja ili rižot.

  7. #6757
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,039

    Početno

    Ja danas ne moram ništa kuhati. Stariji sin radi od doma, pa će on u vrijeme gableca okrenuti minutne odreske na tavi i uz to tijesto sa šalšom ili đuveđ, što mu se bude svidjelo i za što bude imao vremena. Salata - zelena ili paradajz, vidjet ćemo...

    Za sutra planiram pileći paprikaš i rižu, za desert pita od jabuka koja će (nadam se) dočekati i nedjelju. Za nedjelju su mi naručili stefani štrucu od mljevenog mesa (punjenu kuhanim jajima), a uz to će biti neka domaća juhica i vjerojatno mahune ili grah salata, da ne moram raditi prilog posebno, osim ako me ne ugnjave da spečem i krumpir.

  8. #6758
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    5,062

    Početno

    Skuhala trgane junetine pun lonac , nema me doma pa nek si rade tortilje ili što već hoće s time

  9. #6759
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,529

    Početno

    svinjska jetrica na naglo, kuhani krumpir, kiseli kupus dinastan na masti

  10. #6760
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,635

    Početno

    U nedjelju - pileća juha s graškom, pileći faširanci (mljeveni otkošteni batci/zabatci) i krumpir s blitvom, zlevanka s orasima i višnjama
    Jučer je ostalo faširanaca, dodali samo kuhani krumpir i zelenu salatu.
    Danas ne znam hoću li kuhati, nisam baš fit.

  11. #6761
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,039

    Početno

    Svinjska lopatica s graškom i mrkvom, fuži; salata od pečene paprike
    Kolač od maka i jabuka

  12. #6762

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,315

    Početno

    petak, subota i nedjelja - kraljica sarma

    danas 2 dana odstajale kosti s ostatkom mesa (od kolinja) u pacu - kuhane + krpice sa zeljem

  13. #6763
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    12,036

    Početno

    Radila u loncu na paru bolonjez, nisam zadovoljna kako mi ispadne odustat ću od te prakse.

  14. #6764
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,635

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Radila u loncu na paru bolonjez, nisam zadovoljna kako mi ispadne odustat ću od te prakse.
    Žuta, uvijek me nasmijes s loncem na paru Da ne pises ti, mislila bih da imas onaj umetak za kuhanje na paru u loncu.

    (Ipak sam skuhala neki brudet od smrznutih fileta oslića)

  15. #6765
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    5,062

    Početno

    Za vikend sam htjela raditi junetinu na dugo u pećnici, nakon sat vremena sam odustala is trpala ju u ekspres lonac...odlična. Danima smo jeli to meso na razne načine
    Danas nemaštovito riža i krmići na tavici, kupus.
    Za sutra bi mogla neku juhicu mesnu, ostale ideje skupim od vas..

  16. #6766
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,897

    Početno

    Ono Juranino varivo od bundeve i slanutka je ispalo top, dodala sam i malo kurkume i muškatnog orašćića, rekli su dečki da mogu to i češće
    Odličan novi recept, uvodim ga u jelovnik!
    danas će mm raditi osso bucco.

  17. #6767
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,255

    Početno

    Drago mi je da sam pomogla

    Ja sam bolesna i iako ležim cijeli dan, baš sam malaksala, prisilim se ustati nakratko skuhati ručak jer su cijene dostave hrane nenormalne, a uz to ono što se dobije je malo - da bi nahranila tinejdžera i muž i ja bi mu morali dodati od svoje porcije i onda su na kraju svi gladni.

    Zasad sam se služila trikovima - prvi dan sam pravila piletinu u bijelom umaku - samo sam je zapržila i dodala Podravkinu pastu od luka iz tube, senf, vino i vrhnje, a mali je skuhao njoke (i on je bolestan, ne može više pomoći.
    Jučer sam iskoristila gotov umak od rajčice iz Lidla (iz boce, talijanski tjedan) u koji sam dodala konzervu tune pa sa špagetima.
    Za danas imam već ispaniranu puretinu iz leda koju ću onda ispržiti, a uz to smrznuti špinat samo skuhati, dodati jedan krumpir da je malo više kalorija za muške.

    Ponekad imam zamrznutih gotovih jela, ali ovaj put me iznenadilo. Baš sam ljuta na naše cijene.
    Posljednje uređivanje od Jurana : 03.12.2025. at 11:01

  18. #6768

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    6,812

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Drago mi je da sam pomogla

    Ja sam bolesna i iako ležim cijeli dan, baš sam malaksala, prisilim se ustati nakratko skuhati ručak jer su cijene dostave hrane nenormalne, a uz to ono što se dobije je malo - da bi nahranila tinejdžera i muž i ja bi mu morali dodati od svoje porcije i onda su na kraju svi gladni.

    Zasad sam se služila trikovima - prvi dan sam pravila piletinu u bijelom umaku - samo sam je zapržila i dodala Podravkinu pastu od luka iz tube, senf, vino i vrhnje, a mali je skuhao njoke (i on je bolestan, ne može više pomoći.
    Jučer sam iskoristila gotov umak od rajčice iz Lidla (iz boce, talijanski tjedan) u koji sam dodala konzervu tune pa sa špagetima.
    Za danas imam već ispaniranu puretinu iz leda koju ću onda ispržiti, a uz to smrznuti špinat samo skuhati, dodati jedan krumpir da je malo više kalorija za muške.

    Ponekad imam zamrznutih gotovih jela, ali ovaj put me iznenadilo. Baš sam ljuta na naše cijene.
    ne naručujem dostavom hranu, pa ne znam cijene (zar su stvarno visoke? dostavne firme najviše zarađuju u HR)

    stavi u pećnicu pile da se peče i skuhajte tjesteninu
    zamoli nekoga da ti donese iz trgovine piletine npr. gavelino ili sl. već začinjeno (znam da nije zdravo s tolikim začinima, ali za ovakve dane ne mora se baviti pripremom prije pečenja nego se samo stavi u pećnicu)

  19. #6769
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,039

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Radila u loncu na paru bolonjez, nisam zadovoljna kako mi ispadne odustat ću od te prakse.
    Bome, moram biti zločesta: može ti biti.... jer za mnoge koji nemaju vremena kuhati bolonjez satima to je jedino rješenje.

  20. #6770
    Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    931

    Početno

    Ja jedino i radim u expres loncu bolonjez.

  21. #6771
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    5,062

    Početno

    Ja u ekspres loncu, mali u običnoj rangli kuha bolonjez, meni je isti...
    Doduše nakon cca sat vremena kuhanja ga još malo doradim
    Kupila opet juneći vrat , sad ću im to na pulled pa puniti tortilje i svašta nešto još...

  22. #6772
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    12,036

    Početno

    Ne mogu postići da se ne zapeče dno ako stavim manje vode, ako stavim više bude ko juha. Mali nije htio jesti, zbog tog odustajem, jako je izbirljiv, vrlo je teško pogoditi da nešto hoće, kada malo promijenim recept odbacuje i to.

    Peterlin, kuham ga ponekd kraće, po sat vremena, a ako je lažni s puretinom, još i kraće.

    Danas sam radila pitu od poriluka, nikome se nije svidjelo. Zatim sam pekla burgere. Nisam se naviknula na novu peć. Prejaka je. Ali su jeli.

    Sutra pileći batci.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 03.12.2025. at 23:12

  23. #6773
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,868

    Početno

    Citiraj Cocolina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja jedino i radim u expres loncu bolonjez.
    i ja nikad mi se ne zapeče dno a ne bude ni juha.
    No ja ga radim kraće, nikakvih sat vremena u ekspres loncu. Onda bi se zapeklo.
    Možda 35 min nakon što krene pištat.

  24. #6774
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,635

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Bome, moram biti zločesta: može ti biti.... jer za mnoge koji nemaju vremena kuhati bolonjez satima to je jedino rješenje.
    Ima ovdje tim ekspres lonac Ja definitivno nisam u tom timu, a nije zbog vremena, nego zbog stila kuhanja. Iako sam odrasla uz ekspres lonac - sarma, grah, juhe, filana paprika...

    Jučer sam pekla palačinke za djecu, jedno moje i jedan prijatelj, i dala im na stol linoladu i moj pekmez od manga. Gost je odmah rekao da ne voli mango, a moj je bio sav u čudu, jer je to genijalno voće, a i pekmez. Gost je ipak probao na vrh žličice pekmez i na kraju obojica jeli s domaćim pekmezom. Onda sam im pročitala s deklaracije da u linoladi ima 30% masti i 57% šećera. Bili su zadovoljni svojom odlukom.

  25. #6775
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,635

    Početno

    Doduše i u pekmezu ima preko 40% šećera.

  26. #6776
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,868

    Početno

    Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Doduše i u pekmezu ima preko 40% šećera.

  27. #6777
    Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    931

    Početno

    Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    i ja nikad mi se ne zapeče dno a ne bude ni juha.
    No ja ga radim kraće, nikakvih sat vremena u ekspres loncu. Onda bi se zapeklo.
    Možda 35 min nakon što krene pištat.
    Kada sam ga prvi puta radila na indukciji onda mi se zapeklo.
    Sada znam na kojoj jačini trebam raditi, ubacim sve i zatvorim. Nakon nekih cca 30 minuta je gotov i to je to.
    Nikakva dorada, bude kremast i ukusan.

  28. #6778
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,255

    Početno

    Curry s oslićem, basmati, salata zelena

  29. #6779
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,721

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Curry s oslićem, basmati, salata zelena
    Zvuči odlično.

    Daj pliiz napiši kak ga radiš.

  30. #6780
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,255

    Početno

    Zapravo ga nisam još nikad radila.

    Ali imam luk, češnjak, đumbir, čili, curry u prahu, dobre pelate, kokosovo mlijeko, pa kad se sve to ispirja (u koracima, ne odmah odjednom), dodat ću filete oslića i kad, pobijele, to je to. Ne vjerujem da će omanuti.


    Znam oslić (ii bakalar ili kolju) ubaciti i u jednostavni umak od luka, senfa i vrhnja u kojem inače kuhamo piletinu ili puretinu, to onda zovem na skandinavski. Jedno mi od djece ne voli ribu pa iskoristim umak koji voli da mu bude bliskiji okus. Još ako uz to ima njoka ili finih širokih rezanaca, znam da neće ostati gladan.

  31. #6781
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    12,036

    Početno

    Radila sam pizzu, dakle samo 10-13 min joj treba.. sutra bih grah sa zeljem.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 05.12.2025. at 12:44

  32. #6782
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,721

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo ga nisam još nikad radila.

    Ali imam luk, češnjak, đumbir, čili, curry u prahu, dobre pelate, kokosovo mlijeko, pa kad se sve to ispirja (u koracima, ne odmah odjednom), dodat ću filete oslića i kad, pobijele, to je to. Ne vjerujem da će omanuti.


    Znam oslić (ii bakalar ili kolju) ubaciti i u jednostavni umak od luka, senfa i vrhnja u kojem inače kuhamo piletinu ili puretinu, to onda zovem na skandinavski. Jedno mi od djece ne voli ribu pa iskoristim umak koji voli da mu bude bliskiji okus. Još ako uz to ima njoka ili finih širokih rezanaca, znam da neće ostati gladan.

    Ok, ja stalno curry radim s piletinom, pa mi je ovaj oslić zazvučao zanimljivo. Iako ga inače najmanje volim od sve ribe

  33. #6783
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,897

    Početno

    može se raditi i s bakalarom

  34. #6784
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,635

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ok, ja stalno curry radim s piletinom, pa mi je ovaj oslić zazvučao zanimljivo. Iako ga inače najmanje volim od sve ribe
    Nano, je l znas zasto najmanje volis osliće? Ni meni nije drag, a ne znam zašto.
    Ja sam danas pastrve pekla na tavi. Toliko sam kasno s posla dosla da mi je mali morao na trening. Sebi sam odmah ispekla u 20h, a deckima u 22h. Ne volim ovakve dane.

  35. #6785
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    5,062

    Početno

    Dijete mi tražilo domaće kobase i kiseli kupus, ja u životu nisam kiseli kupus kuhala-dinstala što god.
    Ne volim kiselo povrće, smeta mi i mirisom i okusom ...
    Sad mi žao malog koji je preko tjedna na pohanom iz menze...
    Pomozite, od kuda krenuti, prvo što kupiti
    BTWm doamće kobase imam ..kolinje i sušenje kobasica znam odraditi i organizirati

  36. #6786
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,255

    Početno

    Moraš kupiti vrećicu naribanog kiselog kupusa i češnjak, ako ga nemaš kući. Možda lovorov list? Ja ga uberem kraj zgrade.
    Opereš ga u cjedilu i onda pirjaš na češnjaku. Mi volimo da se skroz isuši pa ga uopće ne podlijevamo, a može se podlijevati juhom. Kažu da je u kombinaciji s lovorom osobito dobar kao lijek protiv prehlade.

  37. #6787
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    5,062

    Početno

    Hvala!
    Ima neka opcija u pećnici?

  38. #6788
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,255

    Početno

    Naravno.
    U tom slučaju ih samo staviš skupa peći - ne zaboravi ga prije oprati. Ja ga uopće ničim ne začinjam jer ima sam po sebi dosta soli, a kobasice će mu dati masnoću i okus. Možeš ih staviti odmah peći zajedno. Mi stavimo i krumpire s time, ali njih treba malo posoliti i možda dodatno zamasiti, ne znam koliko će masnoće izaći iz kobasica. Na pola pečenja sve malo pomiješaj da svugdje dobije boje. Ja volim zapečenije dijelove pa ga i češće obrćem.
    Sve skupa je dosta jednostavno, i onda još ne moraš misliti o salati jer je ovo kiseliš

  39. #6789

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    2,064

    Početno

    U vezi bolonjeza u expres loncu, ubacite li sirovo meso i zatvorite ili ga prvo prodinstate? Obično radim bolonjez od cca 3 kg mesa pa zaledim višak.
    Kupila sam taj neki multicooker koji ima i funkciju ekspres lonca i prisjetila se zašto kod mene ni jedan ekspres lonac nije zaživio. Duže mu treba da se stvori tlak nego što se hrana treba kuhati. Možda bi bilo brže da je manji lonac. Koliko vama treba da se stvori tlak?

  40. #6790

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,171

    Početno

    Ja malo prodinstam, pa zatvorim lonac.

    Što se tiče tlaka, ovisi koliko i što kuham. Ne traje kod mene pretjerano dugo, ali ne mogu reći točno koliko. Al kad zapišti, onda je puno brže gotovo nego da radiš u običnom loncu.
    e

  41. #6791
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,868

    Početno

    Isto prvo izdinstam i onda poklopim.Nisam ni zamjetila koliko treba da zapisti. Uglavbom kroz cca pola sata gotovo

  42. #6792

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    2,064

    Početno

    Kad stavim tri kile mesa, onda mi najviše vremena ode na dinstanje. A opet, radije to odradim jednom u velikom loncu pa imam spremna još dva ručka. Danas sam opet zaboravila gledati na sat, ali trebalo je više od dvadeset minuta da se stvori tlak. Meni to nije brzo kuhanje. Ja u 20 minuta napravim domaću tjesteninu iz aparata, skuham i umak i tjesteninu i stavim na stol. A lonac za to vrijeme tek stvori radnu temperaturu. Srećom, ovaj lonac barem ima gumb za otpuštanje pare pa ne moram na kraju čekati još 10 minuta kao s onim prvim loncima koje sam imala.
    Kupila sam ga zapravo zbog ovih drugih funkcija, slow cook i slično i to zapravo dobro funkcionira. Poklopac se na slow cook funkciji cijelo vrijeme može otvarati, možeš dodavati, podlijevati, okretati... Jedino što su upute užasne pa sam do sada uspjela skužiti samo mali dio mogućnosti.

  43. #6793
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,868

    Početno

    ma kakvi ninaXY, meni sigurno ne treba nikakvih 20 minuta da zapišti.

    Koliko litara ima taj tvoj lonac, da nije ogroman, pa zbog toga? ili je do samog ekspresa?
    Ja imam ekspres od 6 litara Ikein. Evo pogledat ću idući put koliko mu treba nakon zatvaranja da zapišti.

    Al tek krajem idućeg tjedna, sutra smo u restoranu, pa sam 3 dana u Parizu (ne kuham), tek u čet ili pet ću nastojat radit bolonjez.
    Možda će bit relevantno ako radim s 2 kile pašticade (to radim svojima za pon), manje više minutaža će bit slična. Javim.

  44. #6794

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    2,064

    Početno

    Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    ma kakvi ninaXY, meni sigurno ne treba nikakvih 20 minuta da zapišti.

    Koliko litara ima taj tvoj lonac, da nije ogroman, pa zbog toga? ili je do samog ekspresa?
    Ja imam ekspres od 6 litara Ikein. Evo pogledat ću idući put koliko mu treba nakon zatvaranja da zapišti.

    Al tek krajem idućeg tjedna, sutra smo u restoranu, pa sam 3 dana u Parizu (ne kuham), tek u čet ili pet ću nastojat radit bolonjez.
    Možda će bit relevantno ako radim s 2 kile pašticade (to radim svojima za pon), manje više minutaža će bit slična. Javim.
    Je, ogroman je, mislim da 7 litara. Ali nisam ga kupila zbog ekspres lonca nego prvenstveno kao slow cooker za peći meso i za to je stvarno super. Nas ima puno pa mi i za skuhati krumpir treba veliki lonac. Sad mi ne pada na pamet ništa što bi mi moglo stati u neki mali lonac od 2-3 litre.

  45. #6795
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,635

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Moraš kupiti vrećicu naribanog kiselog kupusa i češnjak, ako ga nemaš kući. Možda lovorov list? Ja ga uberem kraj zgrade.
    Opereš ga u cjedilu i onda pirjaš na češnjaku. Mi volimo da se skroz isuši pa ga uopće ne podlijevamo, a može se podlijevati juhom. Kažu da je u kombinaciji s lovorom osobito dobar kao lijek protiv prehlade.
    Nikad nisam cula da se na cesnjaku dinsta kiselo zelje. Luk je standardna sjeverna, srednja Europa pa i kod nas. Al ako je ukusno, zasto ne. Meni nikako ne pase u austrougarskoj kuhinji

    Standard je na svinjskoj masti dinstati (ja ne, al tradicionalno ide tako).
    Kako bih ja radila da jedem sve:
    Otprilike: 1 luk, 1 jabuka, 100g špeka, 500 do 1000g narezanog kiselog zelja, 1 lovorov list, papar u zrnu, temeljac ako imas, 1 krumpir,
    Na masti popržiti male kockice špeka, dodati glavicu nasjeckanog luka, operes i dobro ocijedis zelje, malo podlijes temeljcem ili vodom, ako nemas, dodas lovorov list (i mozes borovice ili nakockanu jabuku) i dodaš zelje, papra u zrnu i kuhaš koliko imas vremena. Sve je to i sirovo jestivo, al mozes kuhati sat i više, ako imas vremena. Podlijes malo vodom ako ti se cini da treba. Neki dodaju i malo šećera, ja ne. 20tak min prije kraja dodaš kobasice i jedan naribani krumpir.

    Uz to odlicno idu šufnudle, a moze i kuhani krumpir.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 07.12.2025. at 01:28

  46. #6796
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,635

    Početno

    A imam i bržu varijantu. Ta je kod nas puno češća, zbog nedostatka vremena.

    U plitkoj rajngli dinstam luk na suncokretovom ulju, ni ne operem zelje, nego rukom iz vrecice vadim, da mi bas rasol ne curi unutra, dodam malo vode, papar u zrnu i lovor. Polupokriveno povremeno promijesam. Istovremeno ogulim krumpir stavim kuhati. Ako imam kobase, onda kad zavrije krumpir, stavim kobase u zelje i taman bude skupa gotovo. Ukupno se kuha značajno kraće. Ali rijetko imam vremena za "bakinu varijantu".

    Zelje je kao sarma, često drugi dan i bolje.

  47. #6797
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,635

    Početno

    Neki dodaju kim, ili anis, ili sjeme komorača. Vele da osjetljivi na zeludac lakse podnesu. Ako nece da im se motaju te sjemenke poslije, onda stave u filter vrecicu za čaj pa izvade na kraju. MM to nista ne voli, ja ne volim anis.

  48. #6798
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,635

    Početno

    Sad mi se probudila želja za zeljem. Necu stici sutra, al mozda iducu subotu. Ovim pravim dugim.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 07.12.2025. at 01:42

  49. #6799
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,635

    Početno

    I da, jabuka treba biti slatka. I zimske brasnaste su ok.

  50. #6800
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    5,062

    Početno

    Hvala cure...
    Jucer zapela na poslu pa su si pile i mlince spekli, danas kasnije idemo u Baranju na rucak (zabe i ribe na meniju)
    Vidjet cu hocu li stici pa nek si nosi u Osijek...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •