Baš gledam račun, voda i otpad, sve je na istom računu, baš kao i doma.
Printable View
Baš gledam račun, voda i otpad, sve je na istom računu, baš kao i doma.
puntice, pa nije račun zbrajati sve što je na računu, već koliko košta kubik vode na krku, a koliko u Zagrebu.
računi su mi u firmi pa ne mogu pogledati trenutnu cijenu kubika, ali našla sam doma jedan iz 12/2008
m3 je 4,3610kn.
matilda koliko je na krku (nemrem sad buditi svoje a zanima me)?
našla na www.ponikve.hr
m3 na krku (bez pdv-a- ne znam kako je izražen izračun u zagrebu pa naglašavam da je bez pdv-a) je 5,1kn
matilda, jeste li vi računali isplati li vam se ugraditi vodomjer?
ispričavam se 5,1 je s PDV-om
nije nego 4,15Citiraj:
tweety prvotno napisa
u zg je 4,30
ali razlika je u tome što još plaćaš u tom računu. Probala sam usporediti ovako preko neta ali nije baš moguće. skroz su drugi načini izračuna nekih stvari :/
npr. pročišćavanje otpadnih voda je na krku 2,58 a u zg 2,83, ali se u krku plaća dodatni mjesečni fiksni iznos za održavanje 24kn plus pdv
kažem, različiti su izračuni. u krku ima dosta fiksnih troškova a u zg se sve računa drugačije iz mjeseca u mjesec, ovisno o potrošnji
kad već idemo OT
Novi Vinodolski cijena kubika 5.27
u ljetnim mjesecima 06-09 8.83
imamo svoj vodomjer
meni je bezveze mjeriti koliko tko troši vode
dijete je član obitelji
ma koliko malo troši
vjerujte, neki penzići iz moje zgrade troše sigurno puno, puno manje od bebe
kaže mi moj nos :roll:
migoh, nemoj se ljutiti ali mislim da nisi u pravu.
Ja sam predstavnik stanara i doslovce sam isti dan kad smo došli iz bolnice prijavili bebu.
Do tada smo primjerice trošili mašinu za rublje jednom tjedno a sad doslovce svaki drugi dan. I ona troši jednokratne pelene ali guzu joj treba prati ipak vodom tu i tamo s maramicama. Kupa se svaki drugi ili treći dan. Zatim je tu pranje flašica i drugog pribora.
Ma ima dosta toga, možda se samo čini da je "mala beba" ;)
u zg je 4 i nešto s pdv-om, a u krku 5,1 s pdvom. cijena kubika izražena je posebno od ostalih stavki i ovdje i tamo, te ostale stavke se razlikuju, ali oftopičarimo pa nemojmo više.Citiraj:
puntica prvotno napisa
vidiš kako je kod svakoga drugačije :) ......mi dojimo tako da ne perem flašice ,a uostalom imam perilicu 8) ...sigurno je veša sada više ,ali recimo moj bebač se rodio u ljeti kada je nosio samo bodije jer je bilo vruće tako da i da je nekaj iscurilo iz pelene nije bilo dodatnog prljavog veša :mrgreen: Opet naglašavam da se ja bunim samo zbog hladne vode jer za toplu vodu imamo svoj sat .Citiraj:
andream prvotno napisa
a ja ću, opet, reći da baš nije sve tako crno-bijelo.Citiraj:
andream prvotno napisa
ja dajem primjer susjeda iznad nas-navečer kad krene tuširanje i pranje...to traje po 2 sata u komadu. nas petero to ne čini nikad!!!!
susjed ima nekih zdravstvenih probleme pa kad sjedne na wc školjku, istovremeno, svakodnevno pušta vodu i po 15 minuta.
zašto znam da plačam previše-imamo susjede s troje odrasle djece, perilica im radi svaki dan (moja ne), nemaju perilicu za suđe, mi imamo...i plaćaju i po 100kn manje od nas. eto, imam priliku usporedit i zato smatram da nije fer.
problem je u tome što kada zajednički plaćamo, ljudi namaju potrebu kontrolirat se, pa se slavina odvrne i voda curi i curi.
ali, imam pitanje-osoba koja prima račun, ne prezentira ga-mogu li mimo nje saznat koliki je iznos računa????
Mi smo u kuci, iznad nas susjeda, jedno brojilo.
Po dogovoru racun placamo po broju clanova, a ona sama potrosi vode koliko i mi (znamo po mjesecima kada je nema doma jer cuva unuke).
Kada je doma ima jako puno gostiju, pa onda joj unuke dodju pa budu po tjedan-dva nekada, sin jedan joj dolazi cesto prespavati pa se onda normalno i tusira...itd.
Bez obzira na sve placa samo 1/5 racuna i mi tu ne mozemo nista :/
[quote="Val"]kod nas je stavka 02 iznos za potrošenu hladnu vodu cijele zgrade.Citiraj:
andream prvotno napisa
03 je stavka koja kaže koliko je članova kućanstava u cijeloj zgradi
11- koliko je u našem stanu članova
stavka 12= 02/03x11 što je iznos koji ja moram platiti
s obzirom da se cijela tema malo "proširila" selim je na pdf 4 KND. :)
I da, kad je Lovro došao iz rodilišta (petak), predstavnica sustanara je odmah u ponedjeljak otrčala u vodovod i prijavila ga kao još jednog člana.
Pa vama je barem lako ugraditi brojilo. Ako ste vi u prizemlju, na glavni vod pred ulazom cijevi u vaš stan se stavi brojilo. Sasvim jednostavno.Citiraj:
Marsupilami prvotno napisa
Mi smo se raspitivali, ali mi smo na 1. katu pa je to malo komplicirano i teško izvedivo.
Priznajem da bi ovo i ja uradila.Citiraj:
I da, kad je Lovro došao iz rodilišta (petak), predstavnica sustanara je odmah u ponedjeljak otrčala u vodovod i prijavila ga kao još jednog člana.
Možda će zvučati hladno, ali kome se ne sviđa neka si ugradi vodomjer. Do tada uvijek može biti naklapanja na temu "susjed troši više od mene a plaćamo isto". Ista je stvar po meni i s pričuvom (jedan ga mudrijaš ne plaća u mojoj zgradi jer se istrošio na unutarnjoj adaptaciji stana, a on nije imao koristi od troškova koje smo imali na teret pričuve?!).
A inače što se tiče prijavljivanja pasa i kućnih ljubimaca, i oni se mogu prijaviti ako tako odluče drugi stanari, kako su mi rekli u vodovodu na informacijama, njima je svejedno radi li se o odraslom čovjeku, djetetu ili psu.
U našoj zgradi, gospođa koja je zadužena za obračun vode i ostalih troškova prijavljuje djecu kad navrše 6 mjeseci.
meni su htjeli prijaviti mačku.... ne da sam ih popljuvala nego ......nije za ovaj forum.
mislim mački kupujem flaširanu vodu i prokuhavam je i ne kupam je ....
[quote="tweety"]ma jasno je meni to, ali mi ne dobivamo račun na uvid, a iz, ne bih navodila razlog, ne želimo ni tražiti. ali, postoji sumnja na muljanje, pa me zanima mogu li, npr.telefonski, u vodovodu saznati točan iznos.Citiraj:
Val prvotno napisa
jezuš :lol: :lol: :lol:Citiraj:
maria71 prvotno napisa
ajme, ovo za mačku je stvarno i za mene čak horor :roll: a da ja prijavim onda i svoja dva kanarinca? :lol:
[quote="Val"]val, kako ne dobivate uplatnicu?Citiraj:
tweety prvotno napisa
plavu uplatnicu?
sad nekima više nije, jer od holdinga dobivaju neke skupne, ali morate dobivati uplatnicu, pa kako plaćate?
sigurno možeš saznati u vodovodu i koliko trošite i na koliko stanara dijelite taj iznos.
dobivamo uplatnicu, ali osoba koja skuplja novac ju ne pokaže (jedna je uplatnica na nekoliko stanova). pa me zanima, da li, mimo nje, mogu saznat iznos.
možeš redovito očitavati brojilo i provjeravati koliko zrada troši. i onda vidjeti koliko od toga vi plaćate i zbrojiti koliko je članova stanara prijavljeno.Citiraj:
Val prvotno napisa
ili možeš nazvati vodovod i pitati ih šta da radiš. možda vam mogu slati pojedinačne uplatnice za svaki stan (iako ni tada nećeš znati koliko je tko prijavio članova kućanstva :/ )
Nazovi vodovod i pitaj kolika je potrosnja za prosli mjesec bila, neka ti i iznos racuna kazu.
Iako racun ne glasi na tebe, ostaje cinjenica da vi jeste suvlasnici i imate pravo znati sto placate i koliko placate ;)
U našoj zgradi imamo svatko svoj vodomjer. U prijašnjoj smo plaćali po članu. Mi trošimo dosta vode, a trenutno nas je samo dvoje. Računi su nam bili manji kad smo plaćali po članu, ali unatoč tome draži mi je ovaj sistem sa vlastitim vodomjerom. Platimo koliko potrošimo i svi sretni i zadovoljni.
Svašta. Kod nas svaki mjesec netko drugi obračunava vodu. U predvorju na ulazu u zgradu imamo oglasnu ploču na koju se izvjesi original račun i tablica koliko koji stan treba platiti(broj članova tog kućanstva x iznos po stanaru). To je pošteno da se odmah zna i vidi koliko svaki stan ima članova. Ja bih poludila da ne znam koliko točno iznosi moj dio koji trebam platiti, da nisam račun vidjela na svoje oči.Citiraj:
Val prvotno napisa
I da, kad nazoveš vodovod, kažu ti koliki je iznos duga, račun iz prošlog mjeseca i sl.
nama su dodali jednog clana vec za kolovoz, iako me oko 25.08. vidjela sa stomakom do zuba :roll:Citiraj:
mamma san prvotno napisa
e tu se moj muzic naljutio, jer se isla praviti pametna (kao da mi ne bi prijavili sami) i kad je dosla po novce oprao je
mislim, da sam taj dan rodila dijete bi mozda 3 dana tog mjeseca bilo kod kuce
a ja rodila 07.09.
pitanje..ako netko ima iskustva
A ako zelimo postaviti vodomjer , a zgrada ima cca 50-ak stanova kako to pravno i formalno ide? Koja je procedura? Navodno treba imati 51% potpisa stanara da se neki stan odvoji, postavi vodomjer i makne sa zajedničkog mjerila potrošnje vode....
prije nego sam se odselila predstavnik se raspitao. moras imati 51% u ulazu koji ce pristati uvesti vodomjer. vodomjer dodje oko 2000 kn. super je ako ste na jednoj vertikali, jer se u nekim stanovima moze dogoditi da su na dvije vertiklae vodovodnih cijevi. tada treba navodno dva vodomjera, pa su troskovi veci. mi smo svi dobili papir na kojem smo dali nas potpis i predali ga predstavniku stanara. do kud se stiglo u ulazu ne znam dalje jer sam se odselila.
ja bih na tvom mjestu otisla u vodovod i od njih uzela tocno sto mi treba, kao i kolika je cijena vodomjera.
Spajalica, vodomjer za stan dođe točno 200kn.;-)
Ali nije u opticaju jer još nemamo potrebnu većinu glasova, nažalost.:-x
moze biti, to je bilo jos proljetos sto nam je receno. no da li je to sam vodomjer kao instrument, ili pak s ugradnjom. ipak mislim da je bio navedeni iznos veci od 200 kn. i to koliko se ja sjecam radilo se o vodmojeru koji se ocitava daljinski
ja sam isto prije jedno godinu dana kada sam se o tome raspitivao, dobio info da to košta cca. 3000 kuna po vertikali. s time da se daljinsko očitavanje dodatno naplaćuje svaki mjesec nekoliko kuna :roll: tako da mi nikako nije bilo isplativo.
Ne kužim zašto već kod izgradnje zgrada odmah ne ugrade u svaki stan posebni vodomjer :roll:
ugrađuju unazad 5, 6 godina. prije to nije bila praksa.
kod nas ocito negdje curi ali mi smo podstanari pa nemamo utjecaj... na toj adresi je prijavljena samo jedna osoba (vlasnik) a mi nismo, no koliko znam placa se prema broju ljudi koji zive a ne koji su prijavljeni. Ocito ostali varaju s brojem stanara ili voda negdje curi jer mi u zg placamo oko 350 kn mjesecno za vodu... i zato si sve vise mislim da koliko god novi stan bio nekvalitetno izgradjen barem cu placati vode koliko potrosim i grijanje koliko potrosim (ovdje imam zatvorene radijatore osim u kupaonici i racun preko 500 kn po zimi)