krumpiric prvotno napisa
zapravo je to jedna vrlo objašnjiva situacija. Generacija naših mama odrasla je i odgajala nas u doba kad su slatkiši bili skupi, pa stoga nešto što se može sebi rijetko priuštiti, obična hrana je bila povoljna ili se uzgajala doma, junk (otići na pizzu, npr), nešto što si se priušti s vremena na vrijeme-rijetko. I tako se navikne da je jesti blitvu i kupus-svakodnevna bitka, a jesti pizzu, hrenovke i bombone-nagrada za uloženi trud :)
Danas je situacija takva da su prava blitva i kupus skupi, a pizza iz Lidla, hrenovke i bomboni i slično smeće pa skoro džabe.
I kad naše bake, koje vjerojatno obožavaju unučad, kupe te grozote (jer ja se osjećam ko apri, za dukatino je bolje da završi u smeću, nego u mojem djetetu, jer moje dijete kad pojede dukatino samo gubi-ništa ne dobiva-gubi zubiće, gubi jetru, gubi krvožilni sustav, gubi želudac...u minijaturnom postotku, ali gubi.Jedino što može DOBITI-su kile viška) jer je to nekad bilo važno, skupo, nedostupno, nekakva nagrada na kraju tjedna jedenja ribe, blitve, mesa...
ali bake tolko obožavaju svoju unučad-da bi ih stalno time "nagrađivale"-da osjete "sreću" koju je "nekad" njima donosio povremeni " grijeh" i zaslada.
Sad bi roza rekla-to vam je sve komercijalizacija i konzumerizam krivi. Naše bake se ne snalaze u tom svijetu previše lako dostupnog "zla".
Sve je to rezultat ljubavi. Prema djeci.
A što se tiče nepoštovanja roditeljske želje-treba jako jako biti osviješten i zreo i pametan i mudar da prihvatiš da je netko mlađi i netko kog si ti podigao na noge postao informiraniji, zreliji, "pametniji" od tebe i da je samo njegova odgovornost za dijete-vjerujem da to nije lako.
offt. moja djeca jedu sladoled. Jedu sve. Moji stavovi ne znače da su djeca pod staklenim zvonom, samo da ne zovem kozu ovcom, nego kozom.