Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 85 od 85

Tema: Dukatino i (kršitelj koda) kašice

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Ninjago prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ajmo raspravljat dalje,moj malac je danas pojeo sladoled, Ledov kornet!Ajmo da cujem misljenja,se zgrazate ili vam je to ok ili same doma radite sladolede od super zdravog voća s placa
    meni je to super, ja sam djetetu počela davati ledov sladoled kad je imala 3 mjeseca
    nek se navikava na nove okuse
    nije se žalila, dapače, samo bi otvarala usta ko luda kad bi vidjela sladoled

i nikad joj ništa nije bilo, živa, zdrava i sretna

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

potpisujem apricot od riječi do riječi
    moje dijete je cijelu zimu jelo samo jabuke i ponekad bananu, imala sami smrznute višnje i ogrozde (domaće) pa sam joj pravila sok, ponekad sam kupila sok od cikle i jabuke - eko proizvod pa je to znala povremeno popiti, par puta je jela naranču i nekakav pomelo (kod bake i dede), ali je u to vrijeme imala dermatitis pa smo MM i ja izričito zabranili da joj to daju
    nikada nije pojela kupovni puding, a Dukatino, voćni jogurt i slično sam svima izričito zabranila
    isto je sa salamama i ostalim prerađevinama
    i nema tu - ništa se ne može, Maša je moje i MM dijete i nema ju tko šta trpati glupostima
    jedino što dopustim je čokolada (uvijek i samo nakon jela što znači da će pojesti samo kockicu ako se dobro najede, ali ako pojede i više, ne pravim problem jer ju ne jede svaki dan) i povremeno keks ili štapiće ako netko ponudi u gostima
    danas je iz MM ruksaka izvukla lizalicu i neke gumene bombone (netko od učenika častio kad je imao rođendan), jadnica, nije znala uopće što je to.. srećom, lizalica je bila i zviždaljka, a za gumene bombone sam rekla da se ne mogu otvoriti da se to samo gleda, kad je zaboravila na oboje, šiknula sam u smeće

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

a što se tiče dohrane i voća i povrća, ajme, pa toliko žitarica ima, pa suho voće - šljive, marelice
    bundeve do kasne zime
    uostalom, stalno se govori da je dohrana upoznavanje okusa, tekstura...
    jesu li naši starci jeli u pola zime breskve? nisu.
    mislim da sve treba ići u svoje vrijeme
    naravno, svježe voće i povrće u trgovini, kao ni ono na pijaci pa ako je i sezonsko nije sigurno, ali mislim da je manje štetno od svih umjetnih tvari koje unosimo putem tih kojekakvih mliječnih i mesnih prerađevina, dodataka prehrani, emulgatora, pojačivača okusa... jer naš organizam, a pogotovo dječji te tvari jednostavno ne može i ne zna prihvatiti
    osim toga, toliko je puta pričano i o tome - voće iz dječjih kašica sigurno nije ne tretirano kojekakvim pesticidima, je, ali u nekim dozvoljenim količinama
    pa zamisli gdje bi stilgli proizvođači voća i povrća koji proizvode na veliko, za tako velike prerađivače, a da na neki način ne zaštite svoj urod

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Ninjago prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ajmo raspravljat dalje,moj malac je danas pojeo sladoled, Ledov kornet!Ajmo da cujem misljenja,se zgrazate ili vam je to ok ili same doma radite sladolede od super zdravog voća s placa
    Ja ovdje vidim samo tebe da se zgražaš nad drugima, nikoga da se zgraža nad tobom. Cura je pitala mišljenja o Dukatinu i kašicama, i evo iznosimo naša mišljenja i stavove o Dukatinu i kašicama. Zašto to tebe osobno pogađa? Koga briga jel tvoje dijete pojelo kupovni ili domaći sladoled?

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Pa jedna forumasica mi je dala do znanja da bi mogla nesto i nauciti da sam ostala raspravljat,oprosti ali to je napad na mene,zasto se itko nađe prozvanim da bi mene ucio o zdravoj prehrani i prehrani djeteta,napominjem da i moje dijete jede zdravo kolilo je to moguce,ali mu tu i tamo dam da pojede dukatino,vocni jogurt ili cokolino i da nevidim nista lose u tome.Svatko radi kako misli da je najbolje za njegovo dijete.

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Zato Apri jer si ti par postova iznad izdjednacila casu alkohola sa dukatinom, sto je

Di je tu logika?

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pa APri ti si par postova iznad izjadnacila casu vina (alkohol!) sa Dukatinom, di je tu logika?
    Ispada da svi koji djeci daju dukatino su neodgovorni i needucirani jer time stete djeci radi mozebitnih visegodisnjih posljedica koje bi se mogle pojaviti

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

vec sam rekla, sad cu se ponovit...
    da- zelim da moje dijete jede zdravo i uravnotezeno (pojam zdrave i uravnotezene prehrane nam se ocito malo i razlikuje jer ja recimo smatram da se sve moze jesti u umjerenim kolicinama)
    ne- ne mislim mu u redoviti dnevni meni uvoditi gumene bombone, lizalice i ne znam kaj ste sve tu nabrojali
    ali - necu napravit dramu niti ne znam kaj ako danas sutra od nekog dobije lizalicu ili pojede kiki bombon...

a sto se dohrane tice - ja jos uvijek smatram da nije potrebno djetetu cijelu zimu turat jabuke jer kolko god su one super - sve su jednake teksture, malo se razlikuju po boji i okusu, ali su sve one - jabuke... ista stvar je i sa svom tom "gomilom" sezonskog voca i povrca koje se u to doba nudi...
    opet ne vidim problem u tome da dam djetetu kasicu na kojoj pise da je 100% voce ili sa dodacima koji su prihvatljivi...
    a sto su jeli nasi stari po zimi? pa jeli su i speka, prasetine, svinjske masti... svasta su jeli... vozili su se i u kocijama pa se mi danas u njima ne vozimo... davali su djeci kravlje mlijeko jer nije bilo drugog...
    danas postoje izbori, samo se u njima treba snaci i razvrstati - ovo mi je ok, ovo nije... i svatko bira ono sto misli da je dobro...
    a na kraju krajeva poanta je da nakon nekog vremena dijete pocne jesti ono sto njegovi ukucani jedu, a mi bome volimo ponekad pojest "nezdrave" stvari... i da, jednom u nekoliko mjeseci odem u mc'donalds i pojedem nesto od te hrane i ne mislim da sam si time ne znam kako zatrovala organizam... da li cu dijete vodit tamo - ne znam, mislim da necu... ali ako ode sa nekim drugim i pojede nesto necu se zivcirat niti dizat paniku...
    umjerenost prije svega

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

uh, jedemo mi i sada i slanine i prasetine i svinjske masti (ok, dijete ne jede mast, prasetinu pojedemo dva puta mjesečno)
    i dalje mislim da je to zdravije od bilo koje salame, paštete...
    lukab, u pravu si kada govoriš o umjerenosti, naravno, ništa djetetu neće biti od povremeno kiki bonbona u gostima, lizalice..., ali problem nastaje kada se dijete na to navikne pa vidi u trgovini pa traži..., ne znam, za moj pojam je jako važno tih prvih godina biti strog u vezi prehrane da dijete jednostavno usvoji neke navike
    i da, još sam htjela reći nešto u vezi bresaka zimi (nije da sam sad zapela za tebe )
    breskve su ljetno voće, u našem podneblju rastu ljeti, njihovom konzumacijom hladimo organizam, osvježavamo ga... što nije potrebno zimi
    zimi nam više treba hrana koja grije, daje energiju
    osim toga, ne mora dijete svaki dan jesti svježe voće (mislim da je sve to previše precijenjeno, pogotovo onih famoznih 5 porcija voća dnevno), može jesti kompot, pekmez, suho voće, orašasto voće
    eto, tako ja mislim

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    uh, jedemo mi i sada i slanine i prasetine i svinjske masti (ok, dijete ne jede mast, prasetinu pojedemo dva puta mjesečno)
    i dalje mislim da je to zdravije od bilo koje salame, paštete...
    lukab, u pravu si kada govoriš o umjerenosti, naravno, ništa djetetu neće biti od povremeno kiki bonbona u gostima, lizalice..., ali problem nastaje kada se dijete na to navikne pa vidi u trgovini pa traži..., ne znam, za moj pojam je jako važno tih prvih godina biti strog u vezi prehrane da dijete jednostavno usvoji neke navike
    i da, još sam htjela reći nešto u vezi bresaka zimi (nije da sam sad zapela za tebe )
    breskve su ljetno voće, u našem podneblju rastu ljeti, njihovom konzumacijom hladimo organizam, osvježavamo ga... što nije potrebno zimi
    zimi nam više treba hrana koja grije, daje energiju
    osim toga, ne mora dijete svaki dan jesti svježe voće (mislim da je sve to previše precijenjeno, pogotovo onih famoznih 5 porcija voća dnevno), može jesti kompot, pekmez, suho voće, orašasto voće
    eto, tako ja mislim
    ja se slazem da dijete mora steci zdrave prehrambene navike i da su te prve godine bitne... I da nastaje problem ako se dijete navikne pa trazi neke stvari - upravo zato te stvari trebaju biti iznimka...
    i slazem se za breskve i mi ih sigurno necemo traziti sljedece godine po zimi, niti cemo kupovati kasice
    ja sam konkretno pricala o dohrani, pocetcima (jer je zena pitala za bebu od 10.mj.), nisam mu nazalost mogla ponuditi kompot, pekmez ili orasasto voce, suho jesam ali nije bas htio...
    zato cemo sljedece zime moc sve to isprobavat, i bakine domace pekmeze nasa baka jedva ceka da dijete to moze jest od nje tesko da ce dobiti dukatino ili nesto tako slicno...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    zašto bi dijete usred zime jelo breskvu?
    Mislim da je breskva u ducanu usred zime ipak svjezija od jabuke... Breskva je cirka mjesec dana putovala iz Juzne Amerike (kao i banane) dok su jabuke uskladistene jos od jeseni kad je bila berba...

Onda ostaje pretezno dilema "svjeze" i spricano vs. "eko kasica" tj. kuhanog voca. Ja sam nakon navrsenih 10 mjeseci birala radije svjeze nego kuhano voce, bolje bi ga ogulila i to je to. Tome je pridonijela i moja averzija spram miksane hrane a sve vocne kasice su full smiksane... Iz istog razloga nisam gotovo uopce davala ni druge kasice, samo u krajnjoj nuzdi ili kao dopunu normalnom rucku.

Za Dukatino ne znam je li zdrav jer ga nisam nikada kupila - ja kupujem samo ono sto i mi jedemo, pa sto dobije-dobije

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj josipal prvotno napisa Vidi poruku
    nije za ovaj topic al ne mogu presutjeti: djeca od baka dobiju al STVARNO svakakvog smeca
    jer gle cuda: njihovj djeci nije nista
    I moji od bake dobili sokić. od breskve, fini , čak nije ni skup... samo 11 kn za 3l sirupa

A sastav:šećer, glukozni sirup,voda, reg. kiselosti
    limun . kiselina, biljni ekstrakt breskve
    0,63% .
    antioksidansi:askorb. kiselina, masni esteri, i
    mješavina tokoferola, natrijev benzoatom,zgušnjivač
    guma arabika, emulgator , esteri smola drveta,
    bojila:beta karoten, ibeta-apo-8-karotenal,
    Suha tvarmin.60%.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj zloćko prvotno napisa Vidi poruku
    I moji od bake dobili sokić. od breskve, fini , čak nije ni skup... samo 11 kn za 3l sirupa

A sastav:šećer, glukozni sirup,voda, reg. kiselosti
    limun . kiselina, biljni ekstrakt breskve
    0,63% .
    antioksidansi:askorb. kiselina, masni esteri, i
    mješavina tokoferola, natrijev benzoatom,zgušnjivač
    guma arabika, emulgator , esteri smola drveta,
    bojila:beta karoten, ibeta-apo-8-karotenal,
    Suha tvarmin.60%.
    Mislim da je ovo jos najgori podatak, kad se uzme u obzir cijeli sastav

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ma, ti babci su ludi!
    neki dan mi na ručku kod staraca, Maša fino papala i baka sva važna: kad si tako lijepo jela, zaslužila si... i meni pokazuje na sok! ja dignem obrve i kažem, zašto bi sad, pobogu, pila taj sok (sirup od naranče, sastav sličan kao ovaj kod zloćke)... to joj sigurno ne bi bila nagrada, nego otrov...
    ali, ne misle oni ništa loše nego samo ne misle uopće

sillyme
    , što se tiče breskve (eh, baš sam zapela za te breskve)...
    breskva je voće koje, kad dozrije, ne može stajati dugo, puno je vode i brzo se kvari
    dakle, ovo koje je prije mjesec dana došlo Bog te pita od kuda, sigurno nije ubrano zrelo, nego zeleno, boju je dobilo u kojekakvim kontejnerima, na brodovima, pod svjetlima, tko zna čime špricaju da se ne pokvari
    i nisu tu u pitanju samo breskve nego svo to voće koje dolazi iz dalekih zemalja i koje nije sezonsko
    tako da, radije i domaća jabuka koja je stajala cijelu zimu nego tako nešto
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 04.06.2011. at 15:49

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

A ja ne znam zašto ste se svi okomili na djedove i bake... Da, i moji bi najradije zasuli dijete sokovima, pudinzima, nutelom i sl., ali znam da to ne čine iz loše namjere. Oni se ne služe internetom i nemaju pojma o štetnim tvarima u tim proizvodima i svi su manje više odrastali u neimaštini, tako da njima ovakve namirnice predstavljaju nešto super, nešto što je njima bilo nedostižno i sada žele razveseliti unuče. Ne vjerujem da je nečija baka ponudila puding djetetu da bi potaknula razvoj boleština ili slično. Ružno mi je čitati ovakve komentare o njima na forumu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Rehab, potpis

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    A ja ne znam zašto ste se svi okomili na djedove i bake... Da, i moji bi najradije zasuli dijete sokovima, pudinzima, nutelom i sl., ali znam da to ne čine iz loše namjere. Oni se ne služe internetom i nemaju pojma o štetnim tvarima u tim proizvodima i svi su manje više odrastali u neimaštini, tako da njima ovakve namirnice predstavljaju nešto super, nešto što je njima bilo nedostižno i sada žele razveseliti unuče. Ne vjerujem da je nečija baka ponudila puding djetetu da bi potaknula razvoj boleština ili slično. Ružno mi je čitati ovakve komentare o njima na forumu.
    Potpuno se slažem sa tobom.
    Naša baka ne samo da je prije živjela u neimaštini, nego ni sad skoro pa nema ništa, to malo mirovine što dobije nije joj dosta, pa nije ni čudno što kupi naaaj jeftiniji sok, jer ona drugačije ne zna.
    Oni nisu znali za sok niti za šećer, pogotovo oni koji su živjeli na selu.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja se donekle slažem s rehab ali mislim da nije u tome point

point je u tome da bi bilo u redu da bake poštuju ono što roditelji odluče za svoje dijete.
    ako lijepo zamolite baku da djetetu ne da xy stvar, onda mislim da nikakva neimaština, ne znanje o štetnim stvarima, ili druga vremena ne mogu oblažiti činjenicu da, ako ipak odluči tu stvar davati svom unuku ili unuci, onda vas ne poštuje, odnosno bar ne poštuje vaše želje. za to nema opravdanja

svakome od nas su druge stvari bitne.
    biste li vi dopustili da bake i djedovi voze vašu djecu na prednjem sjedalu, nevezana, ko krumpiri, ili na bilo koji drugi način a da ne uključuje dijete koje je ispravno vezano u autosjedalici?
    biste li ih u tom slučaju opravdavali da u njihovo vrijeme nije bilo autosjedalica i da se njihovoj djeci nije ništa dogodilo, a vozili su se uvijek i bez iznimke nevezani?
    Posljednje uređivanje od puntica : 05.06.2011. at 12:10

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ne znam, ja sam stvarno tolerantna, i dopuštam bakama puno više nego što bih ikome dopustila, jer mi se ne da s njima svađati non stop, biram svoje bitke
    i znam da moje dijete kod njih jede stvari koje doma nikad ne jede, a ako ostane s njima malo duže vremena kad se vrati kući jela bi samo hrenovke s majonezom i pila cedevitu ili neki sokić
    neki dan mi je sveki poslala slike moje male kad je zadnji put bila kod nje. lijepo sjedi za stolom a pred sobom ima večeru: pun tanjur hrenovaka, narazanih na kolutiće, i na svakom kolutiću majoneza
    tek sam onda shvatila kako to izgledaju hrenovke s majonezom

a, recimo, hrenovke su jedna stvar koju sam lijepo zamolila svih da joj ne daju. bez iznimke. jer joj je moja mama jednom dala pa je jadnica cijelu noć povračala, bilo je komada hrenovke po cijelom stanu. i svaki put joj bude zlo, ali nikog nije briga, jer eto, ona je dijete, a djeca vole hrenovke i zašto bismo im branili da ih jedu?!

npr. ne daju joj špinat, jer kao djeca to ne vole. a njoj je to najdraža hrana. ali njima je to nepojmljivo ili misle da će ih dijete više voljeti i radije dolaziti kod njih ako joj daju npr. hrenovke ili dukatino

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    npr. ne daju joj špinat, jer kao djeca to ne vole. a njoj je to najdraža hrana. ali njima je to nepojmljivo ili misle da će ih dijete više voljeti i radije dolaziti kod njih ako joj daju npr. hrenovke ili dukatino
    Upravo u tome je poanta, nazalost. Moja baka uvijek ali bas uvijek ima doma nekoliko Bananka koji cekaju Svena. I ne branim, dam da pojede 2 i onda kazem da je dosta jer inace nece htjet jesti veceru.
    Kod sveki zna da ce uvijek dobiti soka, nikad mu ne ponude vodu, iako sam ja to vec 100 puta spomenula al eto, Cedevita je sigurno zdrava i puna vitamina i to je ocito bolje od vode (jos da sveki nije doktorica... )
    U ducanu me cesto zica slatko, cesto i dobije, al to se svodi na 1 Bananko ili tako neku sitnicu koju zna da ce dobiti samo i jedino poslje rucka.
    I iz svih tih razloga ga ne vodim cesto ni u ducan ni kod bake, jer mi se neda raspravljat vise a i mislim da mu od te kolicine slatkisa nece biti nista.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj BP prvotno napisa Vidi poruku
    Zato Apri jer si ti par postova iznad izdjednacila casu alkohola sa dukatinom, sto je

Di je tu logika?
    ni u jednom trenutku to nisam izjednačila.spomenula sam alkohol kao nešto za što mislim da je svim (normalnim) roditeljima neprihvatljivo za davanje djeci.
    pa ako im možemo odbiti vino, zašto ne možemo i nešto drugo (što je loše za dijete).

i, točno je ovo što rehab kaže: napadamo bake i djedove, a i sami otvaramo topice, propitujemo.
    oni to ne znaju; niti otvoriti topic, niti možda imaju koga propitivati. oslanjaju se na svoje iskustvo i dotadašnju praksu.
    ja im ne bih zamjerila, takvi su kakvi su.
    a na nama je da procijenimo što nam je od njihovog ponašanja prema djeci (ne)prihvatljivo.
    pa ako vidimo da ne možemo, odlučiti ne ostavljati djecu s njima nasamo.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pa ja nisam primijetila da se netko žali da zato što bake i djedovi daju unucima iza leđa zabranjenu hranu, većinom čitam šokiranja i sprdnje na ono što oni smatraju zdravom hranom. To mi je ružno. Uostalom, da meni sutra nevjesta kaže da dajem unučetu za doručak hrenovke s majonezom i Dukatino, ne bih je poslušala. Možda bi i ona onda pisala na forumu o ludoj babi koja trpa dijete povrćem i suhim voćem, umjesto finim hrenovčicama i Dukatinom. To bi me pogodilo. Radije bih da ostavi dijete nekome drugom na čuvanje, nego da tako piše o meni.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa ja nisam primijetila da se netko žali da zato što bake i djedovi daju unucima iza leđa zabranjenu hranu, većinom čitam šokiranja i sprdnje na ono što oni smatraju zdravom hranom. To mi je ružno. Uostalom, da meni sutra nevjesta kaže da dajem unučetu za doručak hrenovke s majonezom i Dukatino, ne bih je poslušala. Možda bi i ona onda pisala na forumu o ludoj babi koja trpa dijete povrćem i suhim voćem, umjesto finim hrenovčicama i Dukatinom. To bi me pogodilo. Radije bih da ostavi dijete nekome drugom na čuvanje, nego da tako piše o meni.
    Slažem se.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zapravo je to jedna vrlo objašnjiva situacija. Generacija naših mama odrasla je i odgajala nas u doba kad su slatkiši bili skupi, pa stoga nešto što se može sebi rijetko priuštiti, obična hrana je bila povoljna ili se uzgajala doma, junk (otići na pizzu, npr), nešto što si se priušti s vremena na vrijeme-rijetko. I tako se navikne da je jesti blitvu i kupus-svakodnevna bitka, a jesti pizzu, hrenovke i bombone-nagrada za uloženi trud
    Danas je situacija takva da su prava blitva i kupus skupi, a pizza iz Lidla, hrenovke i bomboni i slično smeće pa skoro džabe.
    I kad naše bake, koje vjerojatno obožavaju unučad, kupe te grozote (jer ja se osjećam ko apri, za dukatino je bolje da završi u smeću, nego u mojem djetetu, jer moje dijete kad pojede dukatino samo gubi-ništa ne dobiva-gubi zubiće, gubi jetru, gubi krvožilni sustav, gubi želudac...u minijaturnom postotku, ali gubi.Jedino što može DOBITI-su kile viška) jer je to nekad bilo važno, skupo, nedostupno, nekakva nagrada na kraju tjedna jedenja ribe, blitve, mesa...
    ali bake tolko obožavaju svoju unučad-da bi ih stalno time "nagrađivale"-da osjete "sreću" koju je "nekad" njima donosio povremeni " grijeh" i zaslada.

Sad bi roza rekla-to vam je sve komercijalizacija i konzumerizam krivi. Naše bake se ne snalaze u tom svijetu previše lako dostupnog "zla".
    Sve je to rezultat ljubavi. Prema djeci.
    A što se tiče nepoštovanja roditeljske želje-treba jako jako biti osviješten i zreo i pametan i mudar da prihvatiš da je netko mlađi i netko kog si ti podigao na noge postao informiraniji, zreliji, "pametniji" od tebe i da je samo njegova odgovornost za dijete-vjerujem da to nije lako.

offt. moja djeca jedu sladoled. Jedu sve. Moji stavovi ne znače da su djeca pod staklenim zvonom, samo da ne zovem kozu ovcom, nego kozom.

ivana_4 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pa naravno da nitko ne misli da didovi i babe rade te neke stvari iz zle namjere, i nitko ne sumnja u njihovu ljubav... I nisan se sprdala s njima što su kupili nešto kao da su budale, ali ja osobno smatram da ako žele nešto kupiti, da bi bilo dobro da unaprid pitaju roditelje što daju svojoj dici, i da kupe nešto što bi i roditelji sami...
    Na kraju krajeva i roditelji nekad pogriše, a sigurno žele samo najbolje za svoju dicu!
    I smatram da ne samo did i baba, nego da svi moraju poštivati ono što roditelji odluče za svoje dite...

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

potpis na punticu i krumpiric, i zadnji ivanin post
    ja se sa svojim ne sprdam,
    moji svekiji imaju 54 i 57 godina, dakle, nisu stari babci, nisu baš odrasli u neimaštini, samo tjeraju svoje
    kad mi je dijete tek krenulo s dohranom, imala je oko 7 -8 mjeseci, stalno su mi pričali što joj trebam dati, što već jedu djeca njihovih kolega s posla, a Mašini vršnjaci i ja im ispritnam nekoliko članaka o dohrani i hrani općenito, iz različitih izvora (inače je i sveki sva u Sensi, čitanju kojekakvih časopisa...) da bi svekar, samo dva dana nakon toga rekao kako Maša neće voljeti slatko jer joj je dao da lizne onu kremu iz keksa Batons i nije joj se svidjelo! skoro mi je srce iskočilo van, ne zbog te mrvice kreme, nego zato jer ni malo nisu poštovali moj stav, jer uopće nisam znala da su to napravili, jer je moje dijete moglo dobiti Bog te pita kakvu reakciju na bilo koju hranu koju su joj dali, a ja ne bih imala pojma o čemu je riječ
    e onda sam im rekla ako još jednom naprave takvo što da ću povući radikalne mjere i da neće moći biti sa svojom unučicom bez mene (to sam rekla u afektu, nikada ne bih napravila takvo što, ali sam bila strašno bijesna)
    sad imaju izlete s keksima i sl., ali uglavnom mi prijave sve što pojede
    ja nisam isključiva osoba, svaka moja odluka je i argumentirana, stalno pričam o štetnosti takve hrane, imaju direktnu informaciju, ne moraju na net i u knjižnicu, ali ne, njima nije dovoljno
    osim toga, ovo nije nikakvo blaćenje, ja sve ovo njima kažem i u facu, često se oko toga kačimo, ali sam dovoljno bliska s njima da si mogu to priuštiti

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    A što se tiče nepoštovanja roditeljske želje-treba jako jako biti osviješten i zreo i pametan i mudar da prihvatiš da je netko mlađi i netko kog si ti podigao na noge postao informiraniji, zreliji, "pametniji" od tebe i da je samo njegova odgovornost za dijete-vjerujem da to nije lako.
    Slažem se.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    zapravo je to jedna vrlo objašnjiva situacija. Generacija naših mama odrasla je i odgajala nas u doba kad su slatkiši bili skupi, pa stoga nešto što se može sebi rijetko priuštiti, obična hrana je bila povoljna ili se uzgajala doma, junk (otići na pizzu, npr), nešto što si se priušti s vremena na vrijeme-rijetko. I tako se navikne da je jesti blitvu i kupus-svakodnevna bitka, a jesti pizzu, hrenovke i bombone-nagrada za uloženi trud
    Danas je situacija takva da su prava blitva i kupus skupi, a pizza iz Lidla, hrenovke i bomboni i slično smeće pa skoro džabe.
    I kad naše bake, koje vjerojatno obožavaju unučad, kupe te grozote (jer ja se osjećam ko apri, za dukatino je bolje da završi u smeću, nego u mojem djetetu, jer moje dijete kad pojede dukatino samo gubi-ništa ne dobiva-gubi zubiće, gubi jetru, gubi krvožilni sustav, gubi želudac...u minijaturnom postotku, ali gubi.Jedino što može DOBITI-su kile viška) jer je to nekad bilo važno, skupo, nedostupno, nekakva nagrada na kraju tjedna jedenja ribe, blitve, mesa...
    ali bake tolko obožavaju svoju unučad-da bi ih stalno time "nagrađivale"-da osjete "sreću" koju je "nekad" njima donosio povremeni " grijeh" i zaslada.

Sad bi roza rekla-to vam je sve komercijalizacija i konzumerizam krivi. Naše bake se ne snalaze u tom svijetu previše lako dostupnog "zla".
    Sve je to rezultat ljubavi. Prema djeci.

offt. moja djeca jedu sladoled. Jedu sve. Moji stavovi ne znače da su djeca pod staklenim zvonom, samo da ne zovem kozu ovcom, nego kozom.
    Potpis na cijeli post.

Na pitanje iz uvodnog posta može li beba jesti Dukatino rekla bih - može, ali je bolje da ga ne jede. Moje mišljenje.
    Baku pustim da za vikende malo časti dijete junkom, ali pokušavam je spriječiti ako mislim da baš pretjerava. A kad smo doma onda jedemo zdravo. Takva pravila mi vrijede od godine dana na dalje, ali prije navršene godine ipak sam bila puno stroža, šećer u bilo kojem obliku ni junk nije dolazio u obzir.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

evo..nije me strah reći da je moj sada skoro 4-godišnjak pojeo tonu tih dukatino svježih sireva s voćem..

onda je to nakon 3 mjeseca izbacio i više nikada nije htio ni pipnuti

odastao je na nemajčinom mlijeku

jeo je kašice iz staklenke i to dosta njih, pamtim to kao srtno razdoblje jer je to bilo jedino u njegovom životu kada je jeo voće barem u obliku kašice

pio je one rižine kašice kaj se rade s mlijekom ili vodom valjda 6 mjeseci svaki dan (ako ne i više)

nije nikada zavolio čokolino, nikada nije zavolio voće i nikada nije zavolio salate..nikakve...ne voli meso

jede katkad mcdonals tost i to je ujedno jedini sir i salama koji jede inače sendviče ne želi vidjeti ni u kom obliku, ne bunim se ni najmanje kaj ne želi jesti to

ne jede nikakave paštete, nikakve salame, hrenoivke, majoneze, pekmeze, polije i kaj ja znam kaj djeca jedu, ne jede ni pršut dok se mi doma ubijamo u tome, niti sireve niti jogurte u nikakvom obliku

osim dukatino napitka..što me dovodi do toga opet...do tog nesretnog dukatina koji se meni pokazao kao kakav takav pogodak je je uz njega jedino jeo sir, pio jogurt i probao kakvu takvu aromu voća

da ne zaboravim, nikakve sokove ne želi ni primirisati, samo i isključivo voda

ja sam odrasla na paštetama, i u vrtić sam tjerala svoju volju i osim toga i hrenovki nsiam niš jela, zato njega ne tjeram i eto ne sramim se reći da sve "zabranjeno" u stvari konzumiramo

svaki naš doručak izgleda isto MLIJEKO I ŽITARICE RAZNO RAZNE i to je proed povrća jedino kaj mogu reći da jede zdravo.
    o zdravlju u njegovim godinama bespredmetno je razgovarati

možemo razgovarati o mojem jer ja sam tipični primjer instant djeteta:- a sada 30 i kusur mame...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

marka, pa zašto bi te, i od koga, bilo strah...

ti svome djetetu daješ i znaš zašto mu daješ i to je sasvim u redu.
    nije problem u tome dati ili ne dati, nego što se ne treba zavaravati da je nešto dobro zato što na reklami kažu da je dobro... (da - obogaćeno vitaminima i mineralima)
    pa tražiti opravdanja iz ne znam kojega razloga...

jede i gotovo.
    bez stava "i nije mu niš"

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    marka, pa zašto bi te, i od koga, bilo strah...

ti svome djetetu daješ i znaš zašto mu daješ i to je sasvim u redu.
    nije problem u tome dati ili ne dati, nego što se ne treba zavaravati da je nešto dobro zato što na reklami kažu da je dobro... (da - obogaćeno vitaminima i mineralima)
    pa tražiti opravdanja iz ne znam kojega razloga...

jede i gotovo.
    bez stava "i nije mu niš"
    točno
    ne mislim da je zdravo
    kao što ne mislim da je zdravo kako sam se ja hranila
    ali evo samo sam osjetila potrebu da podijelim mišljenje o dukatino koje je u stvari neutralno

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Dosadno mi na poslu pa citam sve i svasta... (a i sva sam nekako u dohrani osmomjesecnog prijateljicinog sina jer me non stop nesto ispituje, trazi da joj prevodim tekstove odavde, a onda ode u ducan, kupi americki Dukatino, staklenke svega i svacega i neko voce koje ovdje zovu Puffs - suseno, ekspandirano, ne znam kakvo...).

Enivej.

Muci me ovo sezonsko.

Recimo, tu u Minnesoti, ne znam sto je sezonsko. Imamo kukuruz. Alfa-alfu. Soju. Poneki krumpir. Tu i tamo jabuke. I to je sve. Banane su sezonske, ali kome? Pa uvoze se cijele godine, a rastu ionako negdje drugdje. Da se skroz oslanjam na sezonsko, jela bih nabrojano - cijele godine. Ljeti se moze uzgojiti nesto paradajza, mozda pokoja paprika. I tikvica. Evo u mom proslogodisnjem vrtu izrasla je kila mahuna, dvije tikvice, cetiri patlidzana i saka rajcice.

I onda odem pa kupim. Trudim se znati porijeklo, placam puno previse za organsko, u slucajevima da je bitno porijeklo - ako zelim jesti koru i slicno. Ili ako je bobicasto pa cu pojesti sve. Tako ce mi jesti i dijete jer... a sto cu, ne mogu ga hraniti sezonskim jer ovdje nista nema. Kukuruz prepustam corn syrupu, pa nek onda jede tko zeli.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a kupiš onda što ima i ne biraš previše
    mi smo ovdje bahati, može nam se

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma to tu najvise i fali. Hrana.

(I kafici itakoto)

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

duaktino-nije najbolji izbor al ne smatram da je stetan... al ga dajem njoj 1x tjedno, njemu...a jede...nekad svaki dan, nekad tjedan dana ne...ja ne kupujem, jede sto dobije...
    vocne jogurte on jede, ona ponekad, kasice ona jede pa svaki drugi dan recimo...i opet citam sastav i trudim se uzeti s najmanje dodataka...

necu, ne zelim vise stvarati frku oko prehrane...prvenstveno zato jer se ja ne hranim ni malo zdravo i ne mogu primjerom pokazati
    s prvim sam pazila na pocetak dohrane, na namirnice, isla po tablici dohrane, nisam davala hrenovke i pastete dosta dugo (dok mi nije prekipilo svadjati se), ne volim kad jede cevape i pomfrit, ne volim kad se tovi slatkisima i grickalicama...svaki dan sam imala glavobolje od zivciranja tko mu kaj daje...
    sad s njom sam smirenija, ne pratim toliko tablicu, uvela sam vec i km (u kuhanju), jedino sto i s njom mislim "braniti" su hrenovke i pastete...

vidim po Luki da nema pretjerano utjecaja davanje-ne davanje...znaju oni vec s 3 godien odabrati sta vole a sta ne...tako da eto on vise ne voli pastetu...
    slatkise samo pazim da jede nakon obroka, kad vidim da pretjeruje opomenem i sam zna da vise ne smiej i prestane
    kad mu dam-daju hrenovke, przeno ili sta god sto smatram da nije zdravo, objasnim mu da to nije u redu jesti i kuzi...i zna baki napomenuti da je vec jeo ovaj tjedan nesto takvo...
    isto kako i za voznju objasnjavam da nema sta sjedati u bilo koje vozilo bez sjedalice, i isto tako kad ga netko hoce provesti kaze necu, nemam sjedalicu
    pouzdam se u to da su klinci pametna stvorenja koja sve razumiju...

jednostavno sad kazem, opomenem ali necu vise razbijati glavu sta ako me netko ne slusa...nisu to neznam kakve stvari i sigurno mu nitko ne daje da bi mu nanjeo zlo...

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •