Misliš li da je ova tvrdnja da među katoličkim svećenicima ima od 20 do 200 puta više pedofilije nego drugdje potpuno neistinita i neutemeljena?
Printable View
Zdenka, žao mi je što me ovako vidiš...ni najmanje, ali ni najmanje se ne obraćam podrugivački! Nikako mi to nije bio cilj! Barem ne prema tebi! Što mi je smiješno gore? Što sam nakon sat vremena gledanja u temu skužila da mi nije nestao dio posta, nego si ga ti obrisala....sebi se smijem, razumiješ? A pitala sam te što ti nije jasno jer si pod br.2 stavila samo "?!" pa mi nije bilo jasno što time želiš reći.
Što se tiče tiska i pisanja o nenormalnom, a ne o normalnom- nije meni normalno, ali je tako i tu se ne može ništa.
Ne povodim se za medijskim piskaranjima ni najmanje! Niti mislim da treba dići hajku na Crkvu i svećenstvo...pa i ja sam katolkinja i vjernica i naravno da nisam za to! Samo mislim da treba dići hajku na pojedince koji uništavaju tuđu djecu, pa bili oni u redovima Crkve ili u školama. I treba izvršiti pritisak na crkveni vrh da pokrenu čistke u svojim redovima!
Što se tiče usporedbe sa majkama, oprosti, pobrkala sam te sa Ifigenijom ili s kim već....nije ni bitno. Meni to s majkama nije zvučalo ni malo ružno ili uvredljivo samo mislim da se teško može usporediti. I tebe sam zadnju vidjela kao bespogovornog branitelja crkve, jasno mi je od početka što si htjela reći, ali sam se naivno uspustila u razgovor, a samo sam ti time išla na živce. I ni jedan me tvoj post nije naživcirao na ovoj temi jer su svi redom normalni, ali su me naživcirali tuđi postovi pa možda otud podrugljivost koju si osjetila. Ma uostalom, neću se pravdati.
Meni je zanimljivo da čim se netko usudi kritizirati katoličku Crkvu ili nekog svećenika, nađe se horda uvrijeđenih ljudi koji se i sami osjećaju napadnuti. Ponavljam- ne podržavam nikakve hajke na Crkvu, samo me kao vjernicu strah i pomisliti da Crkva štiti ijednog ovakvog svog člana! Za to čak ne trebam biti ni obrazovana!
I baš me zanima u svim onim pedofilskim slučajevima iz redova svećenstva, jesu li kažnjeni i oni koji su pokušavali zataškati takve slučajeve-tj.njihovi nadređeni? Jer po meni su oni svi suučesnici i trebaju za to odgovarati i pred zakonom i biti kažnjeni od strane Crkve! Jer dok god u Crkvi postoji i jedan čovjek koji na takve stvari može zažmiriti, moje će povjerenje u Crkvu ostati poljuljano! Jer jasno mi je da jedan čovjek može biti bolestan, ali da 10 "zdravih" ljudi to može podržati i ponuditi mu švedski stol u drugoj župi-e to mi nije jasno i to mi je ono najgore!
Ok, nesporazum je bio. Vjerojatno sam i ja malo preosjetljiva, jer mi je već dosta da ljudi gube osjećaj za pristojnost kad razgovaraju s vjernicima i o crkvenim temama. To je nešto nevjerojatno kako inače pristojni ljudi gube svaki ljudski obzir u takvim situacijama (ne mislim tu na tebe ni na ovu diskusiju nego na opće stanje u našoj javnosti, koje se često reflektira na ovom forumu, doduše u blažoj formi nego drugdje). Druga strana medalje je ovo o čemu ti govoriš, bezpogovorno pravdanje Crkve sa strane vjernika. Nekako mi se čini da je jedno i drugo povezano, odnosno zbog onog prvog, ljudi se osjećaju kao da je otvoren lov na njih, pa štite i brane i onda kad to ne bi trebalo. Osobno, smatram da me upravo vjera poziva na slobodu mišljenja i apsolutna sam kritična prema Crkvi i to ne samo sa strane nego i iznutra. U ovakvim slučajevima to je apsolutno nužno i ne smije se dozvoliti da se ovakve stvari prešućuju, zataškavaju i umanjuju.
Međutim, htjela sam u ovoj diskusiji posvijestiti tu medijsku hajku. Pokušat ću drugim primjerom: kako bi bilo da se, npr. Udruga Roda ne predstavlja u novinama svojim projektima o podršci dojenju, dječjim autosjedalicama, ne po guzi ili borbi za pravedne cijene vrtića nego da se novinari angažiraju samo oko toga da špijuniraju privatni i intimni život pojedinih rodašica i neprekdno objelodanjuje samo njihove grijehe, mane i prijestupe te da im to posluži kao jedini ključ tumačenja djelovanja Udruge Roda? Jer to jest ono što se događa Katoličkoj crkvi.
Ne mogu se složiti s tobom da je "prikazivanje nenormalnog" nešto što je tako, što mi moramo prihvatiti i ne možemo promijeniti. Zašto? To je određena uređivačka politika koja se provodi zbog određenih političkih razloga ili zbog onih koji se pišu s određenim brojem nula, a koliko taj pristup vrijedi i kamo vodi pokazuju naklade novina.
ne znam Zdenka,koliko se trudiš prikazati da priču doživljavaš realno, ne možeš učestale optužbe za pedofiliju nazvati "špiuniranjem intimnog života?!"
nije baš svejedno spava li neka Roda s tuđim mužem (što bi bilo izbacivanje intime) ili spava s nečijim djetetom?
Joj, daj, krumpirić. Zar nisam dovoljno puta napisala što mislim o tom i takvim slučajevima? Moram se izbičevat javno na Trgu bana Jelačića?
Evo još jednom i ponovo: grijeh je Crkve kada zataškava slučajeve pedofilije, seksualnog nasilja i drugih prekršaja svećenika.
Usporedba s Rodama nema veze s tim - vrlo je jasno da tu nisam uspoređivala pedofiliju s varanjem muža i nije fer da mi to imputiraš. Usporedila sam odnos medija u jednom i u iks drugih slučajeva. Kad se o nekom želi pisati dobro, pisat će se dobro, bez obzira na stvarnost, a ako hoćeš obratno, može se pozlatit, ali nikad na zelenu granu. Htjela sam reći da je medijska slika Crkve nepotpuna i lažna i da se Crkvu namjerno takvom prikazuje i iza toga stojim.
pa dobro, imaš pravo, samo se ne slažemo u tome, ja smatram da je Crkva baš u takvom stanju i da se još pazi da joj se ne zamjeri
nisam htjela insinuirati da želiš da se pedofilija prikriva, nego samo da pedofilija ne spada u intimne stvari, a stoji činjenica da netko tko predstavlja Rodu npr. negdje "vani" mora na to misliti u svakom trenutku i Roda se, npr. mora ograditi od ponašanja neke članice-a koje je kažnjivo, neprihvatljivo...
Ma sve 5! :love2:
Svi smo mi preosjetljivi kad su ovakve teme u pitanju! To je potpuno normalno.
I slažem se u potpunosti s tobom oko medija. Razumijem što govoriš i definitivno je tako. I nije ni meni normalno, ali teško da ćemo promjeniti nešta što novinama donosi novce i povećava prodaju, koliko god to bilo ogavno i jadno. To sam htjela reći. Jedini način da se to promjeni bi bio da ljudi prestanu kupovati tisak u kojem su takvi članci u većini, ali bojim se da mentalitet naših ljudi nikako ne možemo promjeniti!
Ono što me malo smeta u većini postova koji su "stali u obranu" Crkve (ovo sam stavila pod navodnike jer mi je glupo to napisati kad ni ne osjećam da je Crkva kao cjelina uopće i napadnuta pa isto tako je se ni ne brani-ako me razumijete ) je to što se neistomišljenike smatra nevjernicima, nikakvim ili samo manjim. Mogla bih izdvojiti sigurno 5 postova iz kojih je to vidljivo. A ja sebe smatram vjernikom jer: odgajana sam kao vjernik, cijeli svoj život idem u Crkvu (doduše u zadnje vrijeme rijetko-razlog tome je vidljiv iz potpisa), sve sam sakramente primila po ps-u i volim Boga, on je moj otac i moj put kroz život. I baš zbog toga što sam vjernica duboko suosjećam sa oštećenim ljudima iz ovakvih slučajeva i isto tako ne podržavam negativce iz ovakvih slučajeva. Znam da to vjerojatno ne radi nitko na ovoj temi...ali morate priznati da se na ovakvoj temi ne bi trebalo u prvi plan stavljati obranu Crkve, nego ove jadnike što su nastradali ni krivi ni dužni. To je ono što meni digne tlak na 900 i to baš zato što sam vjernik!
I kako neki vjernik uopće može u istoj rečenici reći da mu je žao i djece i tog monstruma! Koliki god vjernik bila, ne može mi ga biti žao! Jao, opet mi je krv udarila u glavu!
Krumpirić, s tobom se slažem da u Crkvi ima "stanja" koja ne valjaju i koja treba mijenjati i to ne samo na ovom području o kojem je ovdje riječ. Što se tiče "nezamjeranja", mislim da nije tako i da sasvim drugi vjetrovi pušu. Da ostavimo sad primjer Rode (nije stvar u tome da mislim da se ne smije ulaziti u intimu ljudi u ovakvim slučajevima kao kod ovog svećenika), uzmimo primjer pisanja dnevnih oglasnika o Sanaderu prije 5-6 godina i sad. Realnost nije uopće bitna, bitna je samo manipulacija javnim mnijenjem u određenom (naručenom ili "nanjušenom" smjeru).
Ninči, slažem se s tobom u tome da se čvrstina vjere ne sastoji u slijepom podržavanju svega što dolazi iz Crkve. Naprotiv, moramo biti kritični, jer jedino tako možemo mijenjati stvari oko sebe. Meni osobno ne pada napamet da svojom vjerom i svojim poštenjem podržavam nečiji nemoral i pokvarenost.
Ngrace, mislim da Zdenka samo želi reći da novine ne prikazuju realno nikoga, nego se okreću kako vjetar puše. I to uistinu je tako. Jedino što se to ne može usporediti s ovim primjerom jer se tu slažem sa Krumpirić-da Crkva uvelike određuje što će se o njoj pisati, a što ne i ima veliku manipulativnu moć u našoj zemlji (ne običnim ljudima, nego političarima, a s tim i medijima). Što se tiče ovog članka-rekla bih da piše od 2 crkvene osobe jako pozitivno (časna i svećenik koji su prijavili slučaj) i o jednoj negativno (o monstrumu). Da su mediji na svoju ruku odlučili objaviti ovo i udariti hajku na Crkvu, vjerujem da ne bi članak ovako izgledao :) Po meni je taj članak način da Crkva podijeli ovaj skandal sa vjernicima, a da bude sigurna da se neće izvrnuti činjenice i time napraviti još gore.
Slažem se. Ne razumijem Zdenku2 koja i dalje nastavlja o nerealnosti prikazivanja u medijima i manipulaciji javnim mnijenjem. Pričamo o ovom i sličnim slučajevima, a ne o Rodinim članicama, Sanaderu i ostalom što s ovim nema nikakve veze. Razotkriti i ukazati na svećenika - pedofila nije nikakva manipulacija javnim mnijenjem.
Ja razumijem što zdenka hoće reći-da je u medijima trenutno Crkva u situaciji u kojoj je i Sanader
razlika je u tome što ja to, iako razumijem, ne mislim niti blizu :-)
Valja osuditi nehumanost, okrutnost, zločin.
Nije niti Crkva cijepljena od grijeha. Kad se čita Otkrivenje ...
Ipak, uviđam u svojoj bližoj i daljoj okolini, da kad god se nešto objavi u novinama protiv Crkve (bilo to točno ili ne), mnogi se ne mogu suzdržati od zluradosti, bili oni vjernici, ateisti, agnostici ili nekog drugog opredjeljenja.
Prisjetimo se jučerašnjeg evanđelja ...
mene to fascinira, majkemimile, to zatvaranje očiju pred činjenicama
neka se samo činjenice nabroje, bez prizvuka...
Potpisujem! Meni to stvarno nije jasno! Da je bilo koji čovjek na ovom svijetu napravio taj zločin, sablaznila bih se.... Ali svećenik, učitelj, trener,....pa ne mogu da se ne zapitam koliko su moja djeca danas sigurna! Njih nekako gledam kao ljude koji trebaju čuvati, štiti, odgajati moju djecu. A ne djeci raditi ovako nešta! Ne znam koji dio ovdje neki ljudi ne kuže :roll:
U tome nije ništa nerealno. Nije nerealno razotkriti neke činjenice o Crkvi (i ne znam zašto moram stalno ponavljati već rečeno da mislim da o ovakvim stvarima treba pisati i razotkrivati ih), ali slika Crkve u javnosti je nerealna, ako nije potpuna - javnost iz takvih novina ništa ne može saznati o programima, projektima koji se odvijaju u Crkvi (zato usporedba s Rodom ili bilo kojom drugom organizacijom), ne mogu se pročitati intervjui s interesantnim svećenicima, redovnicima i vjernicima i vidjeti kako ti ljudi žive, što misle, što rade, kako djeluju... Onoga što je najbitnije u novinama nema, kao da ne postoji i to je ono što mi smeta.
Mene, recimo, stvarno zanima jesu li one brojke o postotku pedofilije među katoličkim svećenicima stvarne i činjenične, jer ovdje se govori o tome, ne o dobrim djelima crkve i njenim medijskim prezentacijama i općenito o djelovanju medija.
I da je ta brojka i znatno manja od napisane, jednostavno je poražavajuća.
http://blogs.alternet.org/cityofange...al-population/
VLG je uzela objavljene i dostupne podatke o broju otkrivenih/osuđenih svećenika
i usporedila ih sa isto tako dostupnim podacima o broju svećenika u pojedinoj državi
u svakom slučaju mi se čini da taj broj ne može biti manji, može biti samo veći
Ne, ne poistovjećujem, jer te dvije riječi nisu srodne po svom značenju.
Samo želim istaknuti kako je u javnosti iznimno slatko primjetiti i isticati grijehe svećenika u odnosu na druge tzv. svjetovnjake. Znam, znam, crkva bi trebala biti moralna vertikala itd.
Zdenka2, a i neke druge forumašice su napisale da se cjelokupni sistem vrijednosti izokrenuo i da su posljedice istoga imala utjecaja i na Crkvu.
Ok, u pravu ste kad ističete roditeljsku zabrinutost i sumnju "kome uopće danas povjeravamo djecu".
Nažalost, poremećaja i bolesti ima na svim razinama, koje valja liječiti i sanirati, a prijestupe/zločine rješavati sudskim putem.
živo me zanima bi li ovaj slučaj dobio ovakav rasplet da su svećenika prijavili roditelji, ili grupa građana. vjerojatno bi ga premjestili u drugu župu i gotova priča.
Pa, mislim da ne bi, jer bi ga ti roditelji valjda prijavili policiji i ona bi provela istragu.
Nadam se da sve nas zanimaju činjenice. Problem je što nemamo uvid u njih.
Ponavljam, ako su brojke i znatno manje od napisanih, situacija je katastrofalna. To mi je dovoljan uvid.
(ne napadam tebe, samo me ova recenica inspirirala )
svugdje su mediji kontrolirani i cenzurirani i meni se cini da najveci dio gadosti nikad ni ne dodje javnosti na uvid
hr je samo nastavak medijskog spinanja koje se prakticiralo u jugi, ono sto je zabrinjavajuce da ljudi i dalje vjeruju svemu sto je pisano u sluzbi vlasti
dijete koje pedofil navuce je mentalno izmanipulirano i vrlo tesko ce ispricati da se sexa sa odraslom osobom pogotovo kad je u igri neko iz crkve (ili bilo koje druge institucije, ali ovdje je rijec o crkvi koja se busa u prsa moralom)
mene takodjer zanima tko bi od vjernika koij stvarno prakticiraju odlaske u crkvu povjerovao djetetu da vam kaze sto se dogadja
da li su u takvim obiteljima takve teme stvarno otvorene ili je seksualnost taboo
moj mali ima privatnu poduku plivanja i trenira ga mladi decko. ja sam prvih pola godine cijelo vrijeme bila tamo jer samod svega postala paranoicna
tu je pedofil kojeg su uhapsili objasnjavao kako je u biti djecu vrlo lako obraditi. starci su zauzeti poslom, karijerom, poslje je tu kuca, bavljenje sobom, bavljenje parnerom i u biti ljudi danas najmanje vremena imaju za djecu. a djeca su jednostanvo zeljna paznje i takva usamljena unutar svojih obitelji lak su plijen. jos su laksa meta djeca iz disfunkcionalnih obitelji. obrazac im je u principu jednostavan, prvo se sprijatelje sa djetetom i poslje sve ide lako :-(
ovo je činjenicaCitiraj:
At age five, 1954, "the Bishop" (Chicago's Cardinal Stritch) stood over me and said, I had to "stop babbling" about what the priest did to me. It took me 40 years to talk about it again. Today, I babble.
ali svakako, slobodni ste skrivati se iza bahatih i iznimno uvredljivih izjava o nepoznavanju činjenica
možda da osnujemo povjerenstvo, ono bi nam moglo rasvijetliti taj misteriozni i nepoznati teritorij seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika
jer samo iznimno bahatim osobama osobna iskustva i statistički podaci dobiveni silnim mukama (jer nije ih hvalabogu, predočila Crkva :roll:) mogu biti nedovoljni
Da ne pričam po stoti put kako je neusporediva težina silovanja od strane osoba "od morala i povjerenja" u odnosu na silovanje od strane nepoznatog počinitelja u parku.
Slažem se. I u ovom slučaju negdje piše da su roditelji dali prijavu pravobraniteljici, a negdje da su svećenika prijavili časna sestra i kolega svećenik (a ne spominju roditelje). Iz onoga što je prezentirano sa strane medija, dobila sam dojam da je veću težinu kod odluke o razrješenju svećenika imala prijava kolege svećenika i časne sestre, nego istraga provedena preko državnih institucija.
Svećenici imaju mogućnost zlouporabiti svoju poziciju - neki (naravno, ne svi!) to i koriste i ne služi im na čast. I to ne mora biti pedofilija. A ljudi u pravilu ne prijavljuju svoje svećenike, iz više razloga - za njih su emocionalno vezani, sramota ih je, vjeruju da ništa neće postići. I zato mislim da gore navedene brojke nisu realne.
U obitelji imam slučaj zlouporabe imovine sa strane svećenika. Niti ga je tko prijavio, niti će prijaviti. On i dalje vrši svoju dužnost, radi to što radi jer može, jer ga nitko ne sankcionira.
Stray cat, slažem se s tobom što se tiče cenzure medija i serviranja poluistina, kao nekada u ex-državi.
I tvoj oprez, koji spominješ kad si pratila svog sina na treninzima - to je najnormalnija reakcija u današnje vrijeme.
Ove godine sam imala priliku vidjeti dva starija bolesnika, koji su na plaži, u plićaku stalno oblijetali oko male djece - ok, u početku sam mislila da su im neki od njih unuci, al' na kraju sam se zgrozila - fuj, bolesno, odvratno ... - pokupila sam se s djecom, pobjegla i nisam više dolazila na tu plažu.
Možda je reakcija na rubu paranoje, ali ...
Ne znam što su ta dvojica po zanimanju ili službi - možda svećenici, smetlari, policajci, prodavači, itd., al' sigurno nisu "svoji" u glavi.
Za sve što se događa, a nije moralno, ispravno ili je kriminalno djelo, treba prijaviti i sudski procesuirati po zakonu.
Odnosi se i na svećenike i sva moguća zvanja i zanimanja, na sve moguće konfesije, religijske denominacije i ostale firme.
Ja mogu razumjeti da postavljaš pitanje kao osoba koja ne šalje djecu u crkvu, pa je logično da ti je to neki stran, čudnovat,
a evo ga primjera - i opasan teritorij.
No, meni je, sa strane roditelja koji ide u crkvu i šalje svoju djecu, i razgovara s djecom o svemu, i nema tabua, i nismo disfunkcionalna obitelj,
pitanje baš smiješno.
Da li bih povjerovala svom djetetu? Čak mi je čudno da bi čovjek, bilo tko od prosječnih, "normalnih" roditelja trebao na to odgovoriti. Naravno da bih povjerovala, u najmanju ruku bih obratila vrlo veliku pozornost na ono što govori pa istražila što se događa. Bilo gdje, u crkvi, školi, treningu, svejedno.
No, paranoje nemam niti malo, crkvu/Crkvu općenito i dalje doživljavam kao "bezopasno" i prijateljsko mjesto/zajednicu.
(ovo je samo odgovor na pitanje iz posta postavljeno roditeljima, a glede teme: konkretnim čovjekom, kao i ostalim sličnim bolesnim i kriminalnim pojavama, trebaju se pozabaviti institucije kojima je to zadaća, unutarcrkvene, a naročito one državne)