hahahahahahaha
i što ja sad nađem u postu o neinterventnim porodima:
"NOCEBO EFEKT DIJAGNOZE GASTACIJSKOG DIJABETESA
Ova se dijagnoza postavlja preko testa tolerancije glukoze. To nije bolest, ne postoje simptomi, postoji samo stanje koje je privremeni fiziološki odgovor na trudnoću (neke žene trebaju više glukoze da zadovolje potrebe bebe). U Canadi , Ontario su ga prestali raditi jer se pokazalo da ne postoji razlika u ishodu poroda kod žena kojima je otkriven gastacijski dijabetes (2.8 % ) i onih koje ga nisu imale. Ako se otkrije, tada se daje savjet koji bi se i inače trebao davati svakoj trudnoj ženi, a to je da jede hranu niskog glikemijskog indeksa, a izbjegava hranu visokog glikemijskog indeksa (jednostavni šećeri, gazirana pića, bijeli kruh itd…) i da je fizički aktivna. Gastacijski dijabetes je dijagnoza koja još uvijek traži svoju bolest! Neki liječnici će je braniti pod izlikom da se tretmanom lijekovima može spriječiti mikrosomiju (prevelika beba), ali pitanje je da li je prevelika beba komplikacija ili jednostavno asocijacija gastacijskog dijabetesa. Neki će liječnici reći da je test tolerancije glukoze korisan da otkrije rizik da jednoga dana žena razvije dijabetes koji nije uzrokovan inzulinom (engl. non insulin induced diabetes), ali je li trudnoća najpogodnija prilika da se ženi priopći ta vijest?"
iz knjige M. Odenta
z akojeg naravno mislim da je apsolutni genijalac i upravo čitanje njegove knjige je potvrdilo ono što sam na nekoj razini "znala" o porodu i pojačalo moju vjeru u moje tijelo da ono zna što treba bolje od tima koji svaku rodilju tretira kao da je ista prethodnoj
http://forum.roda.hr/threads/9427-Is...Michelu-Odentu