Hoće, samo osiguraj da ne pokupe kakav miris iz ledenice. Ja stavim u neku kutiju koju dobro omotam PVC folijom.
Printable View
rehab, baš sam za vikend jela zamrznute kolače od tjedna prije - meni to nije to
X niti meni, kolače uvijek radim pred sam Božić, odmrznuti kolači mi nisu fini
Ja doduše radim samo par vrsta, 3, eventualno 4
Ja ću raditi vanilin kiflice.
I nešto kremasto.
I to onaj vikend pred Božić.
A ostatak vremena ću se čuditi tko to vama sve pojede :)
Ja nista ne radim unaprijed, osim eventualno medenjaka, jer mi isto sve pojedu. Suhe radim 2-3 dana prije, a kremaste na Badnjak.
Ove godine necu raditi puno, em ne stignem od malog prdeka, em svake godine dobijemo brdo kolaca od mame i sveki. Tako da radim 2-3 suha ( vanili kiflice, kekse od ljesnjaka i ?) i jedan kremasti ( jos ne znam sto). I tortu.
I ja se tome čudim, ali valjda ljudi primaju puno gostiju za Božić.
Mi obično posjećujemo dedu i bake i tamo se skuplja obitelj, tako da nemamo baš goste, pa nam i od te dve-tri vrste što ispečem često ostane kolačića koji mi nisu više fini.
Anemona ja (sa djetetom) radim kekse po ovom receptu http://damijenestoslatko.dobrahrana....-bozicni-keksi samo prepolovim količinu jer je ovo hrpa tijesta (kila brašna)
Nama izdrži, ove mađarice su velike tepsije a ovi suhi su tako malo za pomješati, sve držim u tupperwareu i budu dugo dobri. imamo puno gostiju tih dana, a meme i bake mi ne peku ništa, samo svekrva baklavu. Tih dana smo slobodni i dolaze nam iz svih krajeva.
Osim toga peku se domaći kruščići i režu fini sirevi i pršut, toga uvijek mora kod nas biti i naravno gomile francuske!
Ništa onda, nadala sam se da ću tako uštedjeti na vremenu kojeg kraj dvoje male djece nemam baš napretek... Napravit ću ih par dana ranije :/ Stigne se to, ali mrzim gužvu i živciranje.
brzi, jednostavni, efektni i ukusni
i bez brašna
KOLAČIĆI OD BAJAMA I NARANČA
150 g samljevenih bajama
100g šećera
1 jaje
1 vanil šećer
1 naribana žlica naranče ili malo soka od naranče
sve sastojke umijesiti i staviti u frižider do sutra ( ljepiti će se)
raditi male loptice, uvaljati u kristal šećer i peći na 180 10 min
dobro ste me podsjetile na popis! vrijeme je
radit ću:
lažnu mađaricu- crnu i bijelu
5 vrsta keksa: kakao, kokos, zobeni, lješnjak, s čokoladnim kapljicama
čokokuglice od šljiva
napolitanke
i to je to.
Kekse ću raditi od velike smjese jer će malo od svake vrste ići uz poklone
pikula daj recept za bijelu lažnu mađaricu!
sve isto samo ne karameliziraš šećer i ne staviš kakao u kremu i glaziraš s bijelom čokoladom :)
ja dodam sok od jednog limuna u kremu jer mi je tako ukusnije, a možeš staviti vanilin šećer onaj obični ako volite.
Meni fora izgleda kad se narežu jedna kraj druge.
Ja bum kolače pekla vikend pred Božić. Nadam se do tada ćemo srediti pečnicu :-(
Peterlin, za ove Tiffany keksiće, je li odvajaš bombone po bojama ili ih zatučeš sve zajedno? Koliko ranije ih mogu napravit da budu ok i za Božić?
I što znače "štehani" kolačići? Jesu to ovi koji se režu modlicama? Već sam ih nekoliko (recepata) promijenila i nijedan mi nije baš idealan.
Uf, ja sam kupila nove limene kutije i jedva ih čekam napuniti! Počinjem za ovaj vikend, a to se naravno pojede, ali napravim još i nadopunim:
raspucani (čoko) keksići-preporučujem!, zvjezdice s marameladom, medenjaci, paprenjaci (njih prvi put ove godine), cimetlinice, mramorčići, raffaello kuglice...a od kremastih ili Čokoladnu tortu s višnjama (a la Torte&to) ili čokoladne tortice (a la Bobis).
Ne, to su one male čokoladne, jedan od najpoznatijih Bobisovih kolača koje sam obožavala kao dijete. Evo ćirni ovdje: http://www.coolinarika.com/recept/759990/
http://www.coolinarika.com/recept/medenjaci-moje-bake/
što mislite o ovom receptu? ili imate neki provjereni?
ne pečem inače puno suhe kolače i kekse, nisam maher, a radila bih medenjake.
Ja sam već tri puta radila medenjake morana, samo pola količine, i dio ulja sam zamjenila s maslacem, nikada mi nisu medenjaci bili tako fini i meki čim se ispeku.
To mi je sada omiljeni recept za medenjake ( koje inaće obožavamo i radimo cijelu godinu).
http://www.coolinarika.com/recept/me...h-meki-i-fini/
uuuu, super, super!
ostanu li ipak onak malo hrskavi?
peći ću Anzac kekse i Škotske kekse u dvije varijante (s bijelim brašnom i s polubijelim brašnom s komadićima čokolade)
moram još izabrati koju ću tortu peći, jer slavimo i rođendan.
Imam jedno glupo pitanje pa vas molim da se ne smijete. :škartoc:
Do sada sam uvijek imala neke loše pećnice koje su radile kako su htjele pa nisam baš mogla previše birati, no sad imam neku superkul pećnicu s dva grijača, grijaćim prstenom i ventilatorom. Što od tog svega uključiti kad se peku keksići (bilo kakvi, klasični keksići) te koju temperaturu za to upotrijebiti? Zahvaljujem. :)
Baš i ne, meni su mekani ( ako su bez preljeva).
Michekica ja upalim 2 grijača i za prvu rundu stalno gledam u njih kada se izgled dna promjeni (u malo žućkasto) vadim van i pamtim vrijeme i onda drugu turu naštimam na to vrijeme.
Da, iako moja pečnica nije baš precizna pa tu negdje naštimam, ali najvažnije je gledati, ne prati suđe ili gledati u telku, masu sam ih skurila tako :)
Na ovoj temi, od ovog posta se raspravlja o ventilatoru
http://www.coolinarika.com/recept/medoline/ Isprobano najbolji!
Hvala, ribice, Jurana i Smajlich. :)
radila krašotice/krašuljke sa početka ovog topica
ispadne ih brdo od te smjese
po meni malo preslatko, pa ću drugi put staviti manje šećera
Cure koje ste radile lažnu mađaricu imam par pitanja..Neki dan sam ju radila i okusom je prefina, međutim izgledno nije kao na slikama. Problem je u tome što mi smjesa kad ju izlijem u protvan nije ni približno ravna, kompaktna,ili nešto treće pa mi glazura padne među kekse.Pitanje je kako da to izbjegnem, ne kužim u čemu sam fulala. Krema je taman gusta, kolač se lijepo reže al nema glazure..
Stavi na kekse red kreme, da popuni rupe, pa glazuru.
Hvala Anemona. Znači malo kreme si ostavim za završni sloj. Kolač je zbilja prefin i vrlo jednostavan.
pričekaj da se dobro ohladi kolači i glaziraj isto mrvu prohlađenu glazuru da se ne razlijeva nego maže