ISOooMIKIII :gaah: Šta je to ljudi,šta je TO?
Printable View
ISOooMIKIII :gaah: Šta je to ljudi,šta je TO?
a "smrzla se ko pi*ka"
jel to zato sto prije nisu nosili gace i hlače (žene) pa se ona stvar smrzla prva? :zbunj:
A zašto se "prvi mačići za plot bacaju"? Ili u vodu? Nedavno mi se omacila mačka (mlada je, to joj je prvo leglo) i od četiri mačića samo je jedan ostao živ.
Ovo mi je baš zanimljivo! Ja npr. znam za varijantu "Bog te mazo!". Mislim da su to baš stare uzrečice i da vuku korene iz prehrišćanskog perioda. Hleb je imao važnu ulogu u religiji kod starih Slovena. U pravoslavlju su ostali neki staroslovenski običaji vezani za hleb, npr pravljenje i obredno lomljenje posebne pogače za Božić i krsnu slavu, a ostalo je i dosta onih praznoverja vezanih za hleb da npr ne sme da padne na zemlju...
Verovatno baš zato - što je mlada mačka sa prvim leglom neiskusna mama i radi prema instinktu najbolje što ume, ali prvo leglo joj obično najgore prođe, u smislu da je tu najveća smrtnost mačića, povrede, neuhranjenost, itd, jer prvi "porođaj" mačke obično najduže traje, mačići češće ostaju bez kiseonika za vreme porođaja, ili ugibaju nakon porođaja jer im neiskusna mačka ne ukloni na vreme posteljicu sa lica i usta, ili ih čak potpuno ostavi, ili izabere loše mesto za okot-pretoplo, prehladno, prevlažno, itd, itd.
Zato su verovatno ljudi, iskustveno primećujući to, i sami automatski odmah uništavali prvo leglo (davljenjem u vodi ili zakopavanjem u zemlju "za plot"), jer su mačićima šanse za preživljavanje najslabije ako su prvi okot (naravno, neke mačke su od početka izuzetno sposobne majke).
Sa svakim kasnijim leglom mačka je sve iskusnija, a mačići imaju sve bolje šanse.
Smisao izreke je taj da prvi pokušaj u bilo kom poslu ili trudu obično nije uspešan, i da se sa time i treba pomiriti.
IvanaR, meni na pamet pada i jedan vrlo, vrlo star i jeziv običaj koji uključuje i hleb, a koji možda i ima veze sa tom izrekom-mislim na lapot. Ko pamti "Lepotu poroka", setiće se...
Ali ja sad moram da pitam, pa neka sam sto puta glupa.
Šta znači "čudi se ko pura dreku?"
Mislim, znam šta znači svaka pojedinačna reč :aparatic:, ali značenje izreke?
Da se neko iščuđava tamo gde nema ničeg čudnog, tipa, "ako jedeš, sigurno ćeš i da ...kakiš :lol:?"
I još jedna večna misterija za mene: "grlom u jagode!" Wtf, ja čak ne znam ni u kojoj prilici se ona upotrebljava?
Kada radiš stvari na pogrešan način, bereš jagode grlom umesto rukama? (Mislim, stvarno bih volela prosvetljenje :mrgreen:)
grlom u jagode, mislim, znači srljati u nešto, kao navaliti, nepromišljeno.
Pa, da, znam da se tako kaže, "navaliti grlom u jagode", ali opet ne vidim vezu između grla, jagoda i navaljivanja???
Ja sam čula izreku " smije se ko lud na brašno" , ne znam jel to nešto novijeg datuma ili.... i zašto se tako kaže , a i ona" neće grom u koprive", nije mi jasno kako ljudi znaju da grom neće u koprive, ne boji se valjda da će ga kopriva opeći?
pratim...i zanima me zašto se dlaka baš u jajetu traži ili ne traži :D
LOL ne verujem da je "lud na brašno" puno novijeg datuma jer je bila omiljena uzrečica mojoj skoro devedesetogodišnjoj baki-obično ju je upućivala meni :mrgreen:, a evo i njenih ostalih večnih hitova:
"navalio kao mutav na telefon"
"ćuti kao drvena Marija"
"uozbiljila se kao prase kad piški :lol:"... ma setiću se ja sigurno još bisera :roll:...
Smeje se ko lud na brašno se, (valjda?) kaže kad se neko smeje neprimereno tj. nečemu što nije smešno - ja, recimo, poznajem u našem naselju nekoliko ljudi sa različitim psihijatrijskim dijagnozama, od autizma, do šizofrenije, i znam da imaju ponekad ispade nekontrolisanog smejanja bez povoda (mislim, na brašnu nema ništa smešno, zar ne? Umesto "brašno" je moglo stajati bilo šta, "mleko", npr, pa bi opet značenje bilo isto...).
Za grom i koprive sam negde davno pročitala da su se koprivi svojevremeno pridavale magijske moći, da može čak i grom da odbije, a postoji i nešto "naučnije" objašnjenje, koliko se prisećam-koprive vole vlažnu i plodnu zemlju, koja se obično nalazi u udolinama i niskim terenima-a grom naravno obično udara na isturena i uzvišena mesta...
Dlaka u jajetu, bez dlake na jeziku, cijepanje dlake, pa one dlake što smetaju rđavom…popularne su nešto te dlake :mrgreen:
A znate onu "šta buljiš ko tele u šarena vrata?"
"ići niz dlaku 8-)"...
A ko je Pale, onaj što je sam na svetu?
Eh ja sam ovo objašnjenje pročitala u nekoj knjizi o porodu (kako sam u trudnoći imala puno vremena pa sam čitala i spremala se ko da idem ne znam gdje) uglavnom nekada su davali ženama na porodu da malo popiju i onda bi ih to malo omamilo - prije nije bilo drugih načina da se umanji bol i odtud izraz pijan ko majka
Bolje i da te upamte po "pijan ko majka" nego ko "rđavi...."
Šta znači Iso Miki,ubi me razmišljanje :mrgreen:
Pričekoja se zove "Pale sam na svijetu". :-)
http://www.os-pkanavelica-korcula.sk...na_svijetu.pdf
http://www.lektire.hr/pale-sam-na-svijetu/
Uf kako ja sporo tipkam, već ste rekle za Paleta.
Sjetih se još jedne - pišati uz vjetar. :-)
Pitam ja svoju curu kako Veljko Kunić kaže...Issso??? A kaže mala "Issso ti majku" :drama: hvala na objašnjenju.
Meni je najdraža "Umiljato janje dvi majke sisa"
Pijan ko ćuskija. Šta je ćuskija?
I zašto Pijan ko letva??? Letva(daska) Ne kužin?? Opet nelogizam?
LOOOOL nije da nisam sama tražila!
Očigledno nisam bila na tom času...
Moja lektira na početku osnovne je još imala naziv srpsko-hrvatska, i verujem da je i Pale bio u njoj, ali biće da nije ostavio neki utisak na mene :lol:.
I ja sam se setila te pijane letve, ali nemam objašnjenje-ili obamro od alkohola, ili se misli na iskrivljenu letvu, ili na činjenicu da letva, kao ni alkoholisani, ne može samostalno da stoji :mrgreen:. Mislim da je to stvar i sa ćuskijom, da ni ona ne može da stoji sama, nego joj treba oslonac...
Mojca, "niz dlaku" se obično ide dlakavim ljubimcima jer oni mrze drugačije, zar ne? Bar moji dlakavci ne trpe pogrešan smer, da li zbog mikroskopskih uzroka ili što ih prosto čupa i uznemirava, ne znam...
ajme, Pale mi je omiljeni lik iz lektire. A bome i Pucko iz čitanke... tako ja dandanas kažem svojima šlampav(a) si ili neuredan si ko Pucko, a oni blenu u mene jer nemaju blage o čemu i kome govorim :D moja generacija vjerujem zna tu uzrečicu...
samo da se ispravim. Pucko je ipak lik iz udžbenika prirode i društva, a ne čitanke. Al je svejedno bio pravi šlampavac i musavac. kasnije se sjećam da se malo upristojio pa su ga ipak primili u pionire :mrgreen:
i neko navali "ko popov k...."
i "rivaš se (guraš) kak gaće v rit"
"spremaš se ko gladni srat"
i kad je neko glup onda je "za vuhom debeli" (iza uha)
kad nekom ne možeš ništa onda mu "moreš soli na rep hititi"
nemam pojma otkud zadnje dvije izreke, one prije su nekak logične
za Bibu i Pucka bi trebali znati svi rodjeni do 85te-86te,mislim da su do 91ve-92ge bili glavni likovi u knjigama iz prirode i društva! :)
mene zanima otkud ona: šta se dereš ko vodenjak? :zbunj: ko je taj i kako se on to dere????
"Bogu iza nogu" je nešto sto često koristimo mi na jugu Hrvatske... a i onu "što južnije to tužnije"....:lol:
a i "glup si (ili zamantran) ko' cipol".... ne znam zašto je baš ta riba okarakterizirana ko' najgluplja/smotanija....
Nedugo sam dugo mozgala što je to - bigulica!?
Moja mama je često znala reći "bem ti bigulicu malu" :)
Guglanje veli da je to grašak...ima li netko bolje upućen od mene?
možda zato jer se cipli nekako najlakše uhvate za udicu. mi smo ih znali loviti i "na teću". staviš u jedan lonac brašna, pokriješ ga krpom na kojoj je u sredini rupa i okolo staviš lastik da drži krpu na mjestu. onda bi tu posudu uvalili u plićak na žalo i cipli bi ko ludi ulazili unutra. naravno, vani više nisu znali izaći. znam da druge ribe baš nisu fermale tu teću, nego isključivo cipli.