Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 139

Tema: Tko su Vrza i Mileva?

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

pratim...i zanima me zašto se dlaka baš u jajetu traži ili ne traži :D

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    pratim...i zanima me zašto se dlaka baš u jajetu traži ili ne traži :D
    Pa baš zato jer ju je tu nemoguće naći.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Pa baš zato jer ju je tu nemoguće naći.
    pa da, logično ako je jaje nerazbijeno. ali ako ga fino razbijem što je ne bi mogla naći?

sad već cijepam dlaku...e vidiš, to mi je pak malo logičnija uzrečica

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Diana72 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam čula izreku " smije se ko lud na brašno" , ne znam jel to nešto novijeg datuma ili.... i zašto se tako kaže , a i ona" neće grom u koprive", nije mi jasno kako ljudi znaju da grom neće u koprive, ne boji se valjda da će ga kopriva opeći?
    LOL ne verujem da je "lud na brašno" puno novijeg datuma jer je bila omiljena uzrečica mojoj skoro devedesetogodišnjoj baki-obično ju je upućivala meni , a evo i njenih ostalih večnih hitova:
    "navalio kao mutav na telefon"
    "ćuti kao drvena Marija"
    "uozbiljila se kao prase kad piški "... ma setiću se ja sigurno još bisera ...

Smeje se ko lud na brašno se, (valjda?) kaže kad se neko smeje neprimereno tj. nečemu što nije smešno - ja, recimo, poznajem u našem naselju nekoliko ljudi sa različitim psihijatrijskim dijagnozama, od autizma, do šizofrenije, i znam da imaju ponekad ispade nekontrolisanog smejanja bez povoda (mislim, na brašnu nema ništa smešno, zar ne? Umesto "brašno" je moglo stajati bilo šta, "mleko", npr, pa bi opet značenje bilo isto...).

Za grom i koprive sam negde davno pročitala da su se koprivi svojevremeno pridavale magijske moći, da može čak i grom da odbije, a postoji i nešto "naučnije" objašnjenje, koliko se prisećam-koprive vole vlažnu i plodnu zemlju, koja se obično nalazi u udolinama i niskim terenima-a grom naravno obično udara na isturena i uzvišena mesta...

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Dlaka u jajetu, bez dlake na jeziku, cijepanje dlake, pa one dlake što smetaju rđavom…popularne su nešto te dlake

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A znate onu "šta buljiš ko tele u šarena vrata?"

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

"ići niz dlaku "...
    A ko je Pale, onaj što je sam na svetu?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    A pijan k'o majka?
    Eh ja sam ovo objašnjenje pročitala u nekoj knjizi o porodu (kako sam u trudnoći imala puno vremena pa sam čitala i spremala se ko da idem ne znam gdje) uglavnom nekada su davali ženama na porodu da malo popiju i onda bi ih to malo omamilo - prije nije bilo drugih načina da se umanji bol i odtud izraz pijan ko majka

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    "ići niz dlaku "...
    Nu, još dlaka

Pale je dječak, lik iz priče.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa Vidi poruku
    Eh ja sam ovo objašnjenje pročitala u nekoj knjizi o porodu (kako sam u trudnoći imala puno vremena pa sam čitala i spremala se ko da idem ne znam gdje) uglavnom nekada su davali ženama na porodu da malo popiju i onda bi ih to malo omamilo - prije nije bilo drugih načina da se umanji bol i odtud izraz pijan ko majka
    Znači, postoji objašnjenje

Koja su to zlopamtila, žena malo pocuga da lakše podnese porođajne bolove i odmah nastane izreka!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Nu, još dlaka

Pale je dječak, lik iz priče.
    Aman zaman, KOJE priče???
    Posljednje uređivanje od pulinka : 31.05.2014. at 22:24

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Bolje i da te upamte po "pijan ko majka" nego ko "rđavi...."

Šta znači Iso Miki,ubi me razmišljanje

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa Vidi poruku
    U jednom od Zuskinih linkova s prve strane ima i drugo objašnjenje o povezanosti natopljenosti majke zemlje vodom, odnosno pijanosti i plodnosti...

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Pričekoja se zove "Pale sam na svijetu".

http://www.os-pkanavelica-korcula.sk...na_svijetu.pdf

http://www.lektire.hr/pale-sam-na-svijetu/
    Posljednje uređivanje od Optimist : 31.05.2014. at 22:29

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pale sam na svijetu Tako se priča zove, to smo u osnovnoj čitali, ali se ne sjećam tko ju je napisao.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

"ići niz dlaku "...

Površina dlake je 'nazubljena', ako se ide niz dlaku, prolazi se.lako preko tih zubaca, a ide li se uz dlaku, zapinje se o njih... Naravno, pričamo o mikroskopskom svijetu... Ali to je objasnjenje koje sam davno pročitala.

Pale je lik iz lektire za osnovnu školu.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Šta znači Iso Miki,ubi me razmišljanje
    Mislim da je to neologizam i da konkretno ne znači ništa. Možda neka inačica "ideeeeeš" i sl.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Uf kako ja sporo tipkam, već ste rekle za Paleta.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Sjetih se još jedne - pišati uz vjetar.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Pitam ja svoju curu kako Veljko Kunić kaže...Issso??? A kaže mala "Issso ti majku" hvala na objašnjenju.

Meni je najdraža "Umiljato janje dvi majke sisa"

Pijan ko ćuskija. Šta je ćuskija?

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

I zašto Pijan ko letva??? Letva(daska) Ne kužin?? Opet nelogizam?

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

I zašto Pijan ko letva??? Letva(daska) Ne kužin?? Opet nelogizam?
    I ta mi je pala napamet Možda odrvenio kao daska od alkohola, obamro?

Spaljen k'o šibica.

ćuskija (tur.), željezna poluga, motka; kramp, pijuk.
    Posljednje uređivanje od Optimist : 31.05.2014. at 22:55

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj crnka84 prvotno napisa Vidi poruku
    Pale sam na svijetu Tako se priča zove, to smo u osnovnoj čitali, ali se ne sjećam tko ju je napisao.
    LOOOOL nije da nisam sama tražila!
    Očigledno nisam bila na tom času...
    Moja lektira na početku osnovne je još imala naziv srpsko-hrvatska, i verujem da je i Pale bio u njoj, ali biće da nije ostavio neki utisak na mene .
    I ja sam se setila te pijane letve, ali nemam objašnjenje-ili obamro od alkohola, ili se misli na iskrivljenu letvu, ili na činjenicu da letva, kao ni alkoholisani, ne može samostalno da stoji . Mislim da je to stvar i sa ćuskijom, da ni ona ne može da stoji sama, nego joj treba oslonac...

Mojca, "niz dlaku" se obično ide dlakavim ljubimcima jer oni mrze drugačije, zar ne? Bar moji dlakavci ne trpe pogrešan smer, da li zbog mikroskopskih uzroka ili što ih prosto čupa i uznemirava, ne znam...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ajme, Pale mi je omiljeni lik iz lektire. A bome i Pucko iz čitanke... tako ja dandanas kažem svojima šlampav(a) si ili neuredan si ko Pucko, a oni blenu u mene jer nemaju blage o čemu i kome govorim :D moja generacija vjerujem zna tu uzrečicu...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

samo da se ispravim. Pucko je ipak lik iz udžbenika prirode i društva, a ne čitanke. Al je svejedno bio pravi šlampavac i musavac. kasnije se sjećam da se malo upristojio pa su ga ipak primili u pionire

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ali ja sad moram da pitam, pa neka sam sto puta glupa.
    Šta znači "čudi se ko pura dreku?"
    Mislim, znam šta znači svaka pojedinačna reč , ali značenje izreke?
    Isto kao i "čudiš se ko picek glisti". To su relativno nove izreke. Moja baka veli "čudiš se ko cigan belom kruhu"

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i neko navali "ko popov k...."
    i "rivaš se (guraš) kak gaće v rit"
    "spremaš se ko gladni srat"
    i kad je neko glup onda je "za vuhom debeli" (iza uha)
    kad nekom ne možeš ništa onda mu "moreš soli na rep hititi"

nemam pojma otkud zadnje dvije izreke, one prije su nekak logične

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    ajme, Pale mi je omiljeni lik iz lektire. A bome i Pucko iz čitanke... tako ja dandanas kažem svojima šlampav(a) si ili neuredan si ko Pucko, a oni blenu u mene jer nemaju blage o čemu i kome govorim :D moja generacija vjerujem zna tu uzrečicu...
    za Bibu i Pucka bi trebali znati svi rodjeni do 85te-86te,mislim da su do 91ve-92ge bili glavni likovi u knjigama iz prirode i društva!

mene zanima otkud ona: šta se dereš ko vodenjak? ko je taj i kako se on to dere????

"Bogu iza nogu" je nešto sto često koristimo mi na jugu Hrvatske... a i onu "što južnije to tužnije"....

a i "glup si (ili zamantran) ko' cipol".... ne znam zašto je baš ta riba okarakterizirana ko' najgluplja/smotanija....
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 01.06.2014. at 10:53

mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nedugo sam dugo mozgala što je to - bigulica!?
    Moja mama je često znala reći "bem ti bigulicu malu"
    Guglanje veli da je to grašak...ima li netko bolje upućen od mene?

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

možda zato jer se cipli nekako najlakše uhvate za udicu. mi smo ih znali loviti i "na teću". staviš u jedan lonac brašna, pokriješ ga krpom na kojoj je u sredini rupa i okolo staviš lastik da drži krpu na mjestu. onda bi tu posudu uvalili u plićak na žalo i cipli bi ko ludi ulazili unutra. naravno, vani više nisu znali izaći. znam da druge ribe baš nisu fermale tu teću, nego isključivo cipli.
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 01.06.2014. at 13:25

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Pitam ja svoju curu kako Veljko Kunić kaže...Issso??? A kaže mala "Issso ti majku" hvala na objašnjenju.

Meni je najdraža "Umiljato janje dvi majke sisa"

Pijan ko ćuskija. Šta je ćuskija?
    Ćuskija je metalna šipka koja služi za pomeranje teškog kamenja. Valjda zato što ne može da stoji uspravno, nego samo može da leži položena na zemlji, isto ko i daska.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Spremaš se ko vlaška mlada, vučeš se ko prebita zmija, odakle su i kako su nastale te izreke? Koliko se dugo vlaška mlada spremala, kad je čak u izreci završila? I jadna zmija

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Isto kao i "čudiš se ko picek glisti". To su relativno nove izreke. Moja baka veli "čudiš se ko cigan belom kruhu"
    Zahvaljujem, znači ipak jesam relativno dobro ukapirala značenje.
    Setih se još par bakinih mudrosti: "dosadan ko porub u d.petu", "leti kao muva bez glave", "mršav ko cigin konj", "otego se ko gladna godina",
    i "besposlen popa jariće krsti".
    A ako je nešto traljavo urađeno onda se može "obesiti mačku o rep".
    I kod nas se kaže "bogu iza nogu".
    A vodenjak bi mogao biti lokalni naziv za barsku pticu, bukavca, nebogleda ili vodenog bika, kako ga kod nas zovu-tj. drekavca iz Ćopićevih priča. Ptica je dobila ime po svom oglašavanju . To je jedini bučni vodenjak koga mogu da se setim.

A ja izgleda patim od totalne amnezije...Znam da se nadimak Pucko kod nas često koristi za aljkave đake, ali se ne sećam ni Bibe, ni Pucka, a ni jadnog Paleta . Kako sam ja uopšte završila te razrede kao odlikaš, majko mila?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa, družila sam se dugo sa devojkom poreklom iz tih krajeva, i znam da su vlaške svadbe trajale od tri do čak sedam dana, svaki dan je podrazumevao niz rituala i običaja, i posebnu odeću za svaki dan, a mlada je trebalo da ima i u toku slavlja preobuče bar tri venčanice, pa eto valjda otkud izreka sprema se ko vlaška mlada...
    Davno je to bilo kada je ona meni to objašnjavala, i stidim se reći da sam puno zaboravila, morala bih da guglam za neke preciznije podatke...Ali znam da je rodbina njena bila silno uvređena kada je ona odbila da se uda na tradicionalan način...
    Posljednje uređivanje od pulinka : 01.06.2014. at 16:05

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

a ja se pak Bibe ne sjećam. možda su nju dodali kasnije.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

[QUOTE=zasad skulirana;2628191]
    mene zanima otkud ona: šta se dereš ko vodenjak? ko je taj i kako se on to dere????

QUOTE]

To je stara legenda, cini mi se ne samo na Balkanu, da vodenjak (dazdevnjak, salamander) ispusta glasan vrisak od kojeg se oglusi ako se dotakne. Moguce kao upozorenje djeci jer mu je sluz otrovna. A ima i drugih legendi o njima, da se hrane vatrom i svasta nesto.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Površina dlake je 'nazubljena', ako se ide niz dlaku, prolazi se.lako preko tih zubaca, a ide li se uz dlaku, zapinje se o njih... Naravno, pričamo o mikroskopskom svijetu... Ali to je objasnjenje koje sam davno pročitala.
    Nema veze s mikroskopskom građom dlake, već s tim što je niz dlaku lakše i logičnije gladiti - životinji ne smeta i ne stvara se nered, za razliku od glađenja uz dlaku, koje ostavlja tragove (a može i rasrditi životinju da bude "ljuta kao ris" ).

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku

To je stara legenda, cini mi se ne samo na Balkanu, da vodenjak (dazdevnjak, salamander) ispusta glasan vrisak od kojeg se oglusi ako se dotakne. Moguce kao upozorenje djeci jer mu je sluz otrovna. A ima i drugih legendi o njima, da se hrane vatrom i svasta nesto.
    hvala ti,bas zanimljivo, sad sam pronasla link sa tom i drugim pricama: http://www.arteturjen.com/vijest.php...309#ad-image-0
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 01.06.2014. at 21:03

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Nema veze s mikroskopskom građom dlake, već s tim što je niz dlaku lakše i logičnije gladiti - životinji ne smeta i ne stvara se nered, za razliku od glađenja uz dlaku, koje ostavlja tragove (a može i rasrditi životinju da bude "ljuta kao ris" ).
    I ja mislim da je ovo točno. Starija je izreka od mikroskopa, nije se tada znalo da je dlaka nazubljena

Uostalom, i ja više volim da me se gladi niz dlaku, nego uz dlaku (na kosu mislim ).

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    -zasto-se-kaze-lupa-ko-maksim-po-diviziji
    [/URL]
    U mom se kraju kaže -tuče ko Maks po pi**i ( kad nešto laprdaš bez veze) ... sprema se ko gladni srat...ali nije mi jasna ona- sjetil si se ko prda za nedjelju

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

U jednom od Zuskinih linkova s prve strane ima i drugo objašnjenje o povezanosti natopljenosti majke zemlje vodom, odnosno pijanosti i plodnosti...
    Našla ja još neki link o tome u biti postoji i jedno i drugo u jednom se misli na rodilje a u drugom na majku Zemlju http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/...a/101776.phtml

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

'ko o čemu, siromah o kruhu.

Čeka k'o ozeb'o sunce.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Ja pamtim slično, ali ne posve isto... Piceka i glista sam se naslušala u mladosti u Podravini, a kad sam došla u Zagreb, susrela sam se sa "Čudiš se ko pura dreku..."

A ovo za Cigana i beli kruh u mojoj mladosti je glasilo "Smije se ko Cigan belom kruhu"

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, dlaka u jajetu - zaplele ste se bratemili u građu dlake, a stvar je jednostavna: perad nema dlake, pa onda nema dlaka kaj tražiti u jajetu. To je sva mudrost. Kad netko traži dlaku u jajetu znači da cjepidlači bezveze jer dlake tam nema niti je može biti...

A sad sam spomenula još i cjepidlačenje, ali tu ne treba nikakvih daljnjih tumačenja.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

A ja, rodjena Dalmatinka, moram priznat da ne znam sta znaci asti u asti miša .
    google mi izbacuje samo Robija K

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku
    A ja, rodjena Dalmatinka, moram priznat da ne znam sta znaci asti u asti miša .
    google mi izbacuje samo Robija K
    i ja sam isto fetiva dalmatinka i ne znam točno značenje te riječi, a često je rabim. osim asti miša često se kaže asti gospe i asti Mande... to je kao blaža verzija onih sa "bem ti".

osim te riječi asti malo mi je i ta Manda zagonetna...što nije mogla Šimica recimo biti? :D

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

"što se vrtiš ko prdac po turu"

Ubit ću te ko vola u kupusu

"razuiješ se ko guska u kantar(vrsta vage)"

"nadovrzo se ko gluvo na telefon"

što nosaš to "ko ludi vrata"

"upalo mu ko ćoravoj koki zrno"

"vojska šumom baba drumom"

"E jesi pun fora, ko g*vno vitamina..."

eto malo novijeg, nešto starijeg...

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj IvanaR prvotno napisa Vidi poruku
    Ćuskija je metalna šipka koja služi za pomeranje teškog kamenja. Valjda zato što ne može da stoji uspravno, nego samo može da leži položena na zemlji, isto ko i daska.
    ja sam bila uvjerena da je ćuskija=sjekira

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sjekira je nadžak, ona koju nadžak-baba ima u ustima, he he he... (sad bi mm rekao svoje, he he he...)

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

U društvu se i pop ženi.
    Procvjetao ko poriluk na mjesečini.
    Pijan ko deva ili nadevio se ko deva.
    Navro ko sivonja.

Čula sam ih još, ali sad mi ne padaju na pamet. ( i zašto se to tako kaže "pada na pamet" ? )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •