kod nas zeleno svjetlo daju roditelji a ne vijeće
Printable View
kod nas zeleno svjetlo daju roditelji a ne vijeće
Zašto kupovati testove, oni ionako ako ih roditelji ne plate jednostavno padnu s neba :-)
Pa to si baš dobro napisala.
Na nebu žive - ili još bolje, u oblaku neki čudni učitelji i učiteljice kojima nije teško i ne boje se sastaviti testove, i onda testovi lijepo padaju sa neba.
Moji su 1. i 3. razred, i nitko nikad nije spomenuo kupnju testova :-/
Hehe, ja očito nisam dobra jer u 13 godina koliko sam isključivo sama sastavljala i printala testove anđeli baš nisu pokazali neku angažiranost glede papira i tonera :mrgreen:
Malo sam dirnuta "u žicu" jer ove godine su izbačene zbirke, pa sada i svaki dan printam zadatke za domaću zadaću. Roditelji su nam dobili besplatne udžbenike i cjelokupan pribor za likovnu kulturu od općine. Mi smo se dogovorili da ćemo po prvi puta tražiti ove godine da se kupe barem testovi - i doživjeli da su neki roditelji i tome prigovarali!
Iako se "ne bojim" sastaviti test, štoviše, mislim da znam bolje od autora udžbenika 8-) ipak sam za to da se izrade jedinstveni ispiti za cijelu državu, ovako se uvijek pitam jesu li moji preteški ili prelagani. A što se tiče težine, tj. "laganosti" gotovih testova, mi se moramo držati nastavnog plana i programa, mnogi od nas malo i "izmišljaju" i traže ono čega nema u NPiP-u.
U školama, osnovnim i srednjim, kronično nedostaje novca koje im Ministarstvo uskraćuje (tzv. materijalni troškovi) pod izlikom štednje tako da nedostaje i papira i kopirnih uređaja i tonera...uglavnom svega. Učitelji i profesori mole novce od roditelja, svima je neugodno, i tako u krug.
Zemlja znanja.
pa platili su to i te kako I SVI DRUGI porezni obveznici...
Ufff, kako je ovo usko gledanje, kad netko kaže da su udžbenici besplatni. Nisu, niti su ikad bili, samo je pitanje tko ih plaća i kojim kanalima.
Nisu to samo udžbenici. Netko je platio i ceste i mrežu vodovoda i kompletnu infrastrukturu. Nije palo s neba. Plaćat će to naša djeca još godinama. I tvoja.
Ja lijekove plaćam.
Udžbenike.
Prijevoz.
Sve.
Testovi su mi najmanja stavka.
LIMA, mi smo se dogovorili s učiteljicom da svi kupimo zbirku iz matematike za 1. razred.
Dodatak: a i knjige smo kupili i sve za likovni i bilježnice,.... Ništa nije besplatno u našem malom selu.
ja osobno ne znam po kojem kriteriju tebe skola moze natjerati da ti kupis testove.
vijece roditelja kod nas ne donosi takvu odluku.
ja placam, bilo mi je cudno, nije mi bilo drago, ali s obzirom na sve odlucili smo MM i ja da cemo placati. mogu razumjeti kako se ti osjecas, jer sam i ja bila u cudu, ali sve me manje stvari cudi, sve ih vise prihvacam. da li je to dobro ili ne ne znam.
edit: kao i anemona, ni u mom selu djeca nisu u tom smislu prioritet. u kolovozu i rujnu ponekad zalim za zgb
e da sjetih se i u moje doba, zbirka iz matematike nije bila obavezna. dobili bi broj zadatka iz zbirke, pa ko je nije imao mogao je prepisati.
samo sto tad su knjige se nasljedjivale iz generacije u generaciju, pa bi se uvijek i neka zbirka nasla u tom nizu.
ah, znas po kojem? necu da ispadnem brundalo za svaku sitnicu, o tome se radi, prigovorila sam ja uciteljici za to, ali na kraju me je "uvjerila" da to tako treba biti. i ne zelim da zbog mog prigovaranja uciteljica krivo gleda moje dijete ili bilo sto. ako razumijes. to je taj kriterij. ali mislim da cu ako se to nastavi, na roditeljskom predloziti roditeljima glasanje DA ili NE za placanje. sad su nas prvi puta uhvatili na brzaka i nespremne.
Ovdje je osnovno pitanje je li briga o testu posao učitelja ili nekog višeg tijela.
Bilo da test učitelj/ica sastavlja ili da joj pada s oblaka (kako je Mima zgodno nazvala printanje raznih razrednih-nastava.net), iluzorno je očekivati da ga printa sama doma na svom printeru sa svojim papirom zato jer je školama ukinuto financiranje materijalnih troškova.
I inače mi je interesantna ta činjenica da je svima logično da neki izdavačev gotovi test treba platiti (jer ga je netko sastavio i isprintao), a učiteljičinu "pamet" pri sastavljanju ne treba plaćati jer je to već "u plaći". Zašto izdavačev test ne bi bio za korisnike besplatan kad se već u izdavanju udžbenika vrti ogroman novac?
(Ispiti su nužni jer učenici prema pravilniku moraju pisati određeni broj pisanih provjera.)
Ovdje se loptica prebacuje na krive osobe!
Ako roditelji ne trebaju platiti išta ako ne moraju zašto bi onda učitelji to morali platiti?
Ako ja dođem isprintati ispite, a u školi nema tonera ili papira zašto bih JA to morala platiti iz svoje plaće?
Godinama sam kao i mnogi od mojih kolega svoj novac trošila na školu, nikada mi nije bilo žao, a svi - od ravnatelja do roditelja to su doživljavali kao nešto što se podrazumijeva kao sastavni dio moga posla. (I još se očito ne smije ni prigovarati ;-)).
Što mene boli - to što meni nije žao recimo dati 50 kn da ispečem kolač i počastim klince za dane kruha, ili dati 200 kn da svakome kupim poklončić za Sv. Nikolu, a da ne govorim o milijun sitnih stvari koje ti trebaju u nastavi (a takvih učitelja je više nego onih drugih) i onda kada tražiš 50 kn za ispite za cijelu godinu doživiš otpor i prigovaranje kao da ću od tog novca ja sebi nešto kupiti.
Opet ponavljam, loptica se prebacuje na krive osobe, to je kao da ja dođem u poštu uplatiti uplatnicu i tražim od žene na šalteru da mi je ona plati jer mi je skupo dati tih par kuna.
Čokolada, dok sam ja natipkala ti si to tako lijepo napisala! :heart: SHVATILA SI BIT
LIMA, stvarno to nemoj više raditi, suludo je trošiti svoje novce na posao.
Nadam se da zaista nema tog roditelja koji očekuje da učitelji troše svoj novac za tiskanje testova.
( da ne pričam o kruhu i poklončićima)
Ta činjenica da u školi nema papira i tonera je van pameti, ne znam što vam nadležni o tome kažu? Kako to komentira Ministarstvo obrazovanja?
Kod nas se stalno s jedne strane priča o velikim troškovima proračuna, a sa druge nema banalnih stvari kao vate u bolnicama ili papira u školi.
Meni se najozbiljnije čini da novci nestaju negdje u tom procesu.
No - roditelji svakako ne očekuju da testovi padnu sa neba. Ja kao roditelj očekujem da učitelj smisli test, jer stvarno mislim da je to dio njegovog posla, i očekujem da je škola u stanju tiskati taj test.
A ako nema papira i tonera - što je, ponavljam, van pameti - onda neka djeca test pišu ručicom.
Ja se iz svog školovanja, koje je doduše bilo još za vrijeme Francjozefa ne sjećam baš puno tiskanih testova.
ti si sve krivo shvatila....
naravno da su ispiti nužni, ali ne kupovni.
onda, prije nisu postojali printeri ni ta sva moderna čudesa. pa smo svi pisali ispite koje nam je učiteljica diktirala ili napisala na ploču. dakle nije nužno, negoo čak bezobrazno tražiti da roditelji daju tolike novce svake godine jer eto nešto moraju platiti, kad već nisu platili knjige na početku školske godine. ne nemamo toliko novaca da si to priuštimo ako ne moramo. da, roditelji nemaju novaca za platiti mliječnu prehranu (ne znam koliko si upučena u to, svako malo izlaze takvi članci po novinama), a kamoli taj luksuz u boji od nekog izdavača.
Kad tako pogledaš, mogla bi djeca i u pločicama klesati.
Ja bih prva bila protiv toga da djeca moraju prvo prepisati zadatak s ploče, a onda ga riješiti. Razmisli malo u kakav bi to nepovoljan položaj dovelo djecu koja slabije vide ili zbog neke teškoće nisu u stanju prepisati točno.
Moje je mišljenje da sva djeca u HR moraju pisati standardizirane testove.
Odnosno podržala bih ono što zovemo vanjskim vrednovanjem.
Pa bome, očito da bi mogla i klesati u pločicama, umjesto da koriste tablete, kako je krenulo.
Nama su učiteljice čitale zadatke, toga se dobro sjećam, dakle iz matematike zadaci bi bili napisani na ploči, ali bi ih učiteljica i čitala da bude sigurna da smo svi dobro prepisali.
Uopće ne mislim reći da je to dobro rješenje, škola mora biti u stanju isprintati testove.
Mi smo od 1. do 4.r.OŠ imali uvijek "nakucane" testove, a sad jesu li bili od Ministarstva ili ih je sastavila učiteljica, zbilja ne znam.
Mi nismo. Imali smo tu i tamo tiskani test iz prirode, i to sigurno nije tiskano u školi.
A većinom su testovi bili takvi da bi učiteljica pročitala pitanja, a mi zapisali, pa odgovarali.
Sjećam se kad je u 6. ili 7.r. neki mamlaz ukrao svežnjić testova iz zbornice pa se po školi pričalo - zamisli, ukrao je testove iz Zagreba! :mrgreen:
upravo tako, nije to baš jednostavno sastaviti test.
mislim, je ako ne razmišljaš previše o tome.
osobno imam praksu da po par godina radim testove sama, a onda jednu godinu kupim, ili ne ako sam dobila primjerak za pogledati :).
i to samo iz jednog razloga, moji su testovi uvijek malo teži od ovih kupljenih, a kako većina kupuje testove time stavljam djecu kojoj predajem u nepovoljniji položaj u odnosu na ove s kupljenim testovima, a znamo svi što znači ocjena niže iz nekog predmeta pri upisu.
tonera i papira u školi ima, ali ne na bacanje.
uglavnom, svakako bi bila za to da se uvedu standardizirani testovi, iako bi tada bio problem što bi se oni trebali pisati svi u isto vrijeme, pa ako ste izgubili iz bilo kojeg razloga neki sat-imate problem.
ali i uz te testove ostaje pitanje tko ih je na kraju dužan platiti-ovo o diktiranju i prepisivanju s ploče neću ni komentirati.
da ne bi ispalo, prema gornjem postu, da kopiram testove izdavača ako dobijem primjerak-naravno da ne, samo mi taj primjerak posluži za ujednačavanje težine zadataka.
Pa sigurno da nije jednostavno sastaviti testove, učiteljski posao općenito nije jednostavan.
Nisam sve citala, ali pročitala sam nekoliko komentara u stilu da to rade nastavnici kojima se ne da sastavljati/ kopirati i tako to.....sto su bas ružni i zločesti komentari, ali ajd to je već normalno i svi znaju da mi ne radimo nista i beremo super place za to....what ever! ne brine me jer ja sve sastavljam sama, svih 14 programa, prvenstveno jer znam da provjerim sto ja smatram.najvazjijim na način na koji smo radili i tako, osim toga bilo bi mi glupo tražiti ucenike novce za ispite dok još mogu kopirati u školu tj.printati svoje jer ovi službeni se NE SMIJU kopirati to bi svima trebalo biti jasno.
Druga strana price je sto onda ucenici/roditelji i tako tko se sjeti mogu komentirati kako je teško, ovakvo ili onakvo....u školi mi mogu prigovarati da puno kopiram, već dvije od tri škole u kojima radim imaju pravilo da ima tonera (za sada) ali nema papira pa testove, slijepe karte, sve vjezbe itd. placam sama....imam mogućnost tražiti svaki razred da donesu po kunu dvije svaki učenik i skupljam za papir ali to po kolegama koji su tako tražili je naišlo na kritike roditelja da smo škrti i sto već.....
Mislim eto malo.i druge strane....
Neki su se kolege vratili 20 godina unazad pa diktiraju pitanja, sto meni ne dolazi u obzir zbog sto i jednog razloga
Što je problematično? To što ovdje raspravljamo o stvarima koje se u normalnim pa niti u siromašnim državama ne bi smjele događati. Škole nemaju, pazi, ne moderne sportske dvorane, 50 računala, opremljene kabinete i kuhinje, nego nemaju toner, papir, sapun ni wc papir zato što država štedi.
Istovremeno neki ministarski guzonja oprema državni (jednu sobu!) ured za 1,000.000 i potroši još 650.000kn na godišnji parking iako ima pravo na povlašteni. (to je 9000 komada papira A4 za svaku od cca 880 OŠ u RH).
A u nas guzonja koliko hoćeš...
misliš u diktiranju i prepisivanju s ploče? baš ništa da nije 2014. godina.
nije rješenje vraćanje 30 godina unatrag. djeci postavljam kvizove za vježbu na web, a onda ću im u školi diktirati pitanja...smiješno.
pitanje je samo tko to treba platiti, čini mi se da za sada pitanje testova nije niti regulirano na način da se zna tko je dužan platiti troškove jer prije 30 godina takvih troškova i nije bilo. pregazilo nas vrijeme i po tom pitanju.