"Sve životinje su jednake, ali su neke jednakije od drugih."
Printable View
"Sve životinje su jednake, ali su neke jednakije od drugih."
zamisljam gospodina moranara kako sjedi u klupi cijeli mjesec :lol:
sljedeca dva mjeseca bi :psiholog:
nakon toga ostavka, pa onda ajmo ponovo
Čitajući ovo, pala i je na pamet kampanja - nema obnove niti jedne javne institucije (uredi tijela državne ili lokalne samouprave) sve dok nam ijedna škola bude neprikladna za boravak djece. Što bi se reklo- djeca prva!
Plus, čitajući teme o vrtićima i sad o školama, a čini mi se da govorite mahom o stanju u Zg, još mi je draži moj grad.
Škola nam je velika, ali ima ogromne površine zelenila i hlada svuda uokolo+ botanički dio, hrpu klupa, veliki prostor ispred škole, ispred čega je cesta koja je zapravo šetalište pa je prostor slobode jako prostran, sa strane su igrališta (rukometno, nogometno, košarkaško, + školska velika dvorana, iza tenisko + velika gradska dvorana... Razredi su po 20-ak djece (do 25 max). Nisam dugo bila unutra pa ne znam kako je, ali roditelji se ne žale. Baš ću pitati.
Žale se na sustav i način rada jer nakon našeg stvarno dobrog vrtića potpuno prilagođenog djeci s mnoštvom kutića, mješovitim i otvorenim grupama (klinci mogu ići na igranje i u druge grupe jer kutići nisi svudgje isti), isto tako i sadržajem i načinom rada, dolaze u krut sustav u kojem se traži posluh i bubanje napamet. Ta ogromna razlika u načinu rada između vrtića i škole je veliki problem, klinci budu u šoku.
Baš sam jučer s nekim pričala, posljednjih desetljeća vrtići su se dosta mijenjali, dok su škole ostale iste.
Lil ako nisi znala takva je škola trebala bit naša, s bazenom, ali su se nekaj preračunali i ipak odlučili da će napravit dvoranu koja je napol ukopana u zemlju.
istina da je naša škola nova , ima dobar kadar, ali ove godine nisu smjeli upisat dodatni razred jer nemaju mjesta, i tak ide već godinama, istina da imamo drva okolo škole, ali pošto su mlada klinci ne mogu nać hlada pod njima ( moći će možda tvoj klinac kad će bit u 8 razredu), pa klinci se skrivaju u sjeni dvorane u ljeto. Wc su lijepi, ko i blagavaona, mada je moje mišljenje da su u taj prostor mogli stavit učionicu, a blagovanje prebacit u podrum kad već stalno tam gori svjetlo tih par minuta dok deca jedu. U principu sustavno fali učionica.
mada sam s školom u većini zadovoljna
slažem se sa Zuskom.
Mene zapravo cudi kako se mi sa vrticima i skolama ne micmo sa mrtve tocke vec desetljecima. Djece je u drzavi sve manje, a i dalje su problemi sa nedostatkom prostora i prevelikim brojem djece po grupama/razredima.
I onda jos ova sokantna neprilagodenost dobi kad se krene u skolu.
Ja imam neugodan dojam da se škole i vrtići grade samo kad se pere lova, a ne u skladu sa stvarnim potrebama o kojima se rijetko vodi računa... Dodajte tome još javnu nabavu - cirkusu nikad kraja.
Da se razumijemo, ne mogu ovo dokazati, ali u praksi je jasno vidljivo da nije kako treba. Nažalost, tako je i sa zdravstvenim ustanovama i još hrpom infrastrukture...
Nisu te arhitektonske razlike najveća groza - mi u javnim školama npr nemamo niti neki univerzalni sustav vrijednosti koji bi svi promicali, sve ovisi o volji i afinitetima pojedinaca.
No da se vratimo na arhitekturu i uređenje prostora - problem je slojevit, barem u većim/velikim gradovima, gdje ima više škola. Roditelji pokušavaju zaobići zapuštene škole, pa se razredi osipaju. U takvim školama često su vrlo mali razredi, ponekad ispod minimalnog broja učenika propisanog pravilnikom (14-28). Što je zapravo divota za raditi. No u takvim školama učitelji često postaju "tehnološki višak" ili im prijeti takva opasnost.
S druge strane realnost bolje uređenih/održavanih škola je povećan interes za upis djece koja nisu "s njihovog područja" pa oni imaju znatno veće razrede. Naravno sve ovisi o osobi učitelja, no složiti ćete s sa mnom da nije jednako učiti ili poučavati u razredu sa 14 ili 24 učenika.
Ono što mene godinama čudi je da se sav interes i angažman lokalne obrazovne administracije/politike svodi (i iscrpljuje) na zbrinjavanje viška učitelja iz zapuštenih škola s jedne strane odnosno na pritisak da se upišu u "poželjne" škole sva djeca čiji roditelji to zažele, neovisno o realnim mogućnostima odnosno poželjnom stanju u školi.
Zašto se ne radi "pritisak" (uvjetno rečeno) na škole koje roditelji zaobilaze? Mislim da je to jedini put da se uvjeti izjednače.
Spomenula bih i ravnatelje. Ima primjera gdje su ravnatelji zbog svojih menadžerskih sposobnosti uspjeli radikalno poboljšati izgled i status škole okupivši stručan i kvalitetan kadar (znam primjer škole koja je iz eu fondova zahvaljujući svojim projektima dobila novce). I naravno, svako razdoblje ima svoje popularne škole.
Sirius, slažem se s tobom i vjerujem da ti je nakon uvjeta koji ste imali u vrtiću škola zapravo šok!
Zato je meni skroz cool, ono, preživjeli smo 6 godina u vrtiću koji je neprilagođen pa sad ni ne doživljavam neprilagođenost škole :crni humor:
Kod nas ih u boravku ima 30. Pa si ti misli :/
A kad smo ko prilagođenosti...ili neprilagođenosti. Ono što mi najviše smeta je hrana. npr. doručak šnita kruha sa sirom, ručak piletina i mlinci, uživa kolač. Da ja ovako jedem, nema šanse da bih imala snage išta naučit :/
Puntica meni ovo sto si nabrojala od hrane sasvim solidno zvuci.sta je tu toliko lose. Cesto je za uzinu umjesto kolaca neka vocka.
OK. Važne su menadžerske vještine ravnatelja ali nije to dovoljno (pada mi napamet jedna solidno održavana škola koja je izgledom, unutarnjim uređenjem i atmosferom zapela u teškom soc-realizmu, tamo negdje s početka 70tih).
Mislim ravnatelj može biti štajaznam učitelj TZK koji ne mora uopće imati smisla za uređenje radnog stola, a kamoli cijele škole.
Šalu na stranu, taj stil mi je ko lamperija kod penzica.
Ne zamjeram previse, znam da ne znaju bolje, nemaju previse para i to im nije previse vazno.
Škola u koju sam ja išla prije 30 godina, u teškom socijalizmu, imala je tada iznimno visoke standarde i održavanja i uređenja u odnosu na na njeno stanje danas :-/
pa ne vjerujem da je tako bas svaki dan.
evo moja danas za dorucak kaze neku vrlo ukusnu kiflicu s jogurtom za rucak blitva i meso za desert cao cao a druge dane je bilo banana nektarina... meni se to cini ok uzimajuci u obzir da bi pola djece ostalo gladno da im se servira samo ono sto se smatra zdravom prehranom znaci bez tjestenine rize pohanaca i sl. :/
Meni je bitno da ima voce povrce i neki komad mesa i super.samo da nije gladna u skoli.ne bih previse pretjerivala s drugim zahtjevima.
znam da moze bolje al i ovo mi se cini skroz ok.
Evo Bandić se bacio na uređenje školskih igrališta: http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/ob...ucenik-1024154
znam da nije tema hrana, ali ne mogu ne dodati:
Kod nas je ovaj menu od puntice bolja varijanta, a imamo dana kad je pizza za dorucak a sladoled za uzinu.svaki petak su riblji stapici, caocao redovna uzina, a za voce nisam cula da su ga ikad spomenuli. Dapace, uciteljice na nekim dodatnim aktivnostima djecu "motiviraju" sa keksima i grickalicama.
mislim, skola je inace po svemu super ali hrana je katastrofa...
djeci cak ni bolonjez tamo nije fin :(
Moje je iskustvo da je nasu skolu preporodio, u svakom smislu, aktualni ravnatelj. Organiziran, pofuzetan i odlican u suradnji s lokalnom zajednicom. Ovo sam sve zakljucila nakon sto sam godinama sjedila u vijecu roditelja.
U našem djelu grada gdje mi stanujemo imamo jednu područnu školu koja je do četvrtog razreda,nakon toga djeca busom idu u centralnu od 5-8 razreda.
Što reći o našoj školi,jad i bijeda.
Nema dvorane,knjižnice ni kuhinje.Samo dvije učionice i sanitarni čvor,škola nema čak ni školsko zvono.
Imaju eto veliko igralište,no evo već sad u petak kad je bilo ružno vrijeme tjelesni imaju u razredu,razmaknu klupe i to je to.
Već godinama se priča o zatvaranju škole,no problem je u zgradici,odnosno stanovima u školskom dvorištu koje je "selo" napravilo za učitelje.
Ove godine su riješili tako da su odbili sve zahtjeve roditelja da upišu djecu u centralnu školu,tako da ih je ove godine 18 prvašića.
U maloj školi gdje je išla moja starija kćer,a za koji dan kreće i mlađa uvijeti su još gori,prastara zgrada koja se odavno već trebala rušiti,ali i u njoj žive penzići (profesori i ostali djelatnici centralne škole),imaju jednu učionicu i sanitarni čvor,užasno smrdi po vlazi,podovi škripaju,uglavnom izgled zgrade ko iz horor filmova.
Ajme Victoria pa to je katastrofa...jedino se tjesit malim brojem ucenika.