Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 70 od 70

Tema: Arhitektura-neprijatelj djece?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno, dapače zapravo je grozna činjenica da se djeca u škole upisuju prema mjestu stanovanja (ne znam je li tu došlo do nekih promjena), a da istovremeno postoji tolika razlika među školama - a sve isto, javno školstvo!

Nisu te arhitektonske razlike najveća groza - mi u javnim školama npr nemamo niti neki univerzalni sustav vrijednosti koji bi svi promicali, sve ovisi o volji i afinitetima pojedinaca.

No da se vratimo na arhitekturu i uređenje prostora - problem je slojevit, barem u većim/velikim gradovima, gdje ima više škola. Roditelji pokušavaju zaobići zapuštene škole, pa se razredi osipaju. U takvim školama često su vrlo mali razredi, ponekad ispod minimalnog broja učenika propisanog pravilnikom (14-28). Što je zapravo divota za raditi. No u takvim školama učitelji često postaju "tehnološki višak" ili im prijeti takva opasnost.
    S druge strane realnost bolje uređenih/održavanih škola je povećan interes za upis djece koja nisu "s njihovog područja" pa oni imaju znatno veće razrede. Naravno sve ovisi o osobi učitelja, no složiti ćete s sa mnom da nije jednako učiti ili poučavati u razredu sa 14 ili 24 učenika.

Ono što mene godinama čudi je da se sav interes i angažman lokalne obrazovne administracije/politike svodi (i iscrpljuje) na zbrinjavanje viška učitelja iz zapuštenih škola s jedne strane odnosno na pritisak da se upišu u "poželjne" škole sva djeca čiji roditelji to zažele, neovisno o realnim mogućnostima odnosno poželjnom stanju u školi.
    Zašto se ne radi "pritisak" (uvjetno rečeno) na škole koje roditelji zaobilaze? Mislim da je to jedini put da se uvjeti izjednače.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Spomenula bih i ravnatelje. Ima primjera gdje su ravnatelji zbog svojih menadžerskih sposobnosti uspjeli radikalno poboljšati izgled i status škole okupivši stručan i kvalitetan kadar (znam primjer škole koja je iz eu fondova zahvaljujući svojim projektima dobila novce). I naravno, svako razdoblje ima svoje popularne škole.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Sirius, slažem se s tobom i vjerujem da ti je nakon uvjeta koji ste imali u vrtiću škola zapravo šok!
    Zato je meni skroz cool, ono, preživjeli smo 6 godina u vrtiću koji je neprilagođen pa sad ni ne doživljavam neprilagođenost škole :crni humor:

Kod nas ih u boravku ima 30. Pa si ti misli :/

A kad smo ko prilagođenosti...ili neprilagođenosti. Ono što mi najviše smeta je hrana. npr. doručak šnita kruha sa sirom, ručak piletina i mlinci, uživa kolač. Da ja ovako jedem, nema šanse da bih imala snage išta naučit :/

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Puntica meni ovo sto si nabrojala od hrane sasvim solidno zvuci.sta je tu toliko lose. Cesto je za uzinu umjesto kolaca neka vocka.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    Spomenula bih i ravnatelje. Ima primjera gdje su ravnatelji zbog svojih menadžerskih sposobnosti uspjeli radikalno poboljšati izgled i status škole okupivši stručan i kvalitetan kadar (znam primjer škole koja je iz eu fondova zahvaljujući svojim projektima dobila novce). I naravno, svako razdoblje ima svoje popularne škole.
    OK. Važne su menadžerske vještine ravnatelja ali nije to dovoljno (pada mi napamet jedna solidno održavana škola koja je izgledom, unutarnjim uređenjem i atmosferom zapela u teškom soc-realizmu, tamo negdje s početka 70tih).
    Mislim ravnatelj može biti štajaznam učitelj TZK koji ne mora uopće imati smisla za uređenje radnog stola, a kamoli cijele škole.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    OK. Važne su menadžerske vještine ravnatelja ali nije to dovoljno (pada mi napamet jedna solidno održavana škola koja je izgledom, unutarnjim uređenjem i atmosferom zapela u teškom soc-realizmu, tamo negdje s početka 70tih).
    Mislim ravnatelj može biti štajaznam učitelj TZK koji ne mora uopće imati smisla za uređenje radnog stola, a kamoli cijele škole.
    Ova skola koju spominjes sigurno je moja.
    ( skola moje djece je i moja skola. Ponekad mislim da su je spremili u moje doba u vremensku kapsulu, i samo izvadili za moju djecu. )

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Puntica meni ovo sto si nabrojala od hrane sasvim solidno zvuci.sta je tu toliko lose. Cesto je za uzinu umjesto kolaca neka vocka.
    loše je to što nema apsolutno nikakvog voća i povrća. Ja mislim da je ovakav meni katastrofa i za odrasle a kamoli za djecu!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    loše je to što nema apsolutno nikakvog voća i povrća. Ja mislim da je ovakav meni katastrofa i za odrasle a kamoli za djecu!
    Pitam E. da li je bilo voca uz dorucak ( kao kod nas je obavezno da se nudi).
    Kaze : nije
    - pa kako nije , bila je kruska
    -ali mama, pa to je samo JEDNO voce : razmazena-guzica, iz vrtica u kojem se dobilo barem 3 vrste voca na izbor:

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ova skola koju spominjes sigurno je moja.
    ( skola moje djece je i moja skola. Ponekad mislim da su je spremili u moje doba u vremensku kapsulu, i samo izvadili za moju djecu. )
    Ha, ha, ne bih rekla!
    Ova na koju mislim je na drugom kraju grada i puno mlađa.....
    Ima ih takvih konzerviranih više očito.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ha, ha, ne bih rekla!
    Ova na koju mislim je na drugom kraju grada i puno mlađa.....
    Ima ih takvih konzerviranih više očito.
    Mora da mnogi njeguju taj socijalisticki štih. To su bili dani.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Šalu na stranu, taj stil mi je ko lamperija kod penzica.
    Ne zamjeram previse, znam da ne znaju bolje, nemaju previse para i to im nije previse vazno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Škola u koju sam ja išla prije 30 godina, u teškom socijalizmu, imala je tada iznimno visoke standarde i održavanja i uređenja u odnosu na na njeno stanje danas

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Škola u koju sam ja išla prije 30 godina, u teškom socijalizmu, imala je tada iznimno visoke standarde i održavanja i uređenja u odnosu na na njeno stanje danas
    Ne znam, i uz najbolju volju stvari se trose.
    treba love za vece zahvate koji bi utjecali na stil. Rijetko tko to ima ili ima energije da ju nade ( lovu).

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pa ne vjerujem da je tako bas svaki dan.
    evo moja danas za dorucak kaze neku vrlo ukusnu kiflicu s jogurtom za rucak blitva i meso za desert cao cao a druge dane je bilo banana nektarina... meni se to cini ok uzimajuci u obzir da bi pola djece ostalo gladno da im se servira samo ono sto se smatra zdravom prehranom znaci bez tjestenine rize pohanaca i sl. :/

Meni je bitno da ima voce povrce i neki komad mesa i super.samo da nije gladna u skoli.ne bih previse pretjerivala s drugim zahtjevima.
    znam da moze bolje al i ovo mi se cini skroz ok.

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Zašto se ne radi "pritisak" (uvjetno rečeno) na škole koje roditelji zaobilaze? Mislim da je to jedini put da se uvjeti izjednače.
    X

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo Bandić se bacio na uređenje školskih igrališta: http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/ob...ucenik-1024154

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

A kad smo ko prilagođenosti...ili neprilagođenosti. Ono što mi najviše smeta je hrana. npr. doručak šnita kruha sa sirom, ručak piletina i mlinci, uživa kolač. Da ja ovako jedem, nema šanse da bih imala snage išta naučit :/
    znam da nije tema hrana, ali ne mogu ne dodati:
    Kod nas je ovaj menu od puntice bolja varijanta, a imamo dana kad je pizza za dorucak a sladoled za uzinu.svaki petak su riblji stapici, caocao redovna uzina, a za voce nisam cula da su ga ikad spomenuli. Dapace, uciteljice na nekim dodatnim aktivnostima djecu "motiviraju" sa keksima i grickalicama.
    mislim, skola je inace po svemu super ali hrana je katastrofa...
    djeci cak ni bolonjez tamo nije fin

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje je iskustvo da je nasu skolu preporodio, u svakom smislu, aktualni ravnatelj. Organiziran, pofuzetan i odlican u suradnji s lokalnom zajednicom. Ovo sam sve zakljucila nakon sto sam godinama sjedila u vijecu roditelja.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

U našem djelu grada gdje mi stanujemo imamo jednu područnu školu koja je do četvrtog razreda,nakon toga djeca busom idu u centralnu od 5-8 razreda.
    Što reći o našoj školi,jad i bijeda.
    Nema dvorane,knjižnice ni kuhinje.Samo dvije učionice i sanitarni čvor,škola nema čak ni školsko zvono.
    Imaju eto veliko igralište,no evo već sad u petak kad je bilo ružno vrijeme tjelesni imaju u razredu,razmaknu klupe i to je to.
    Već godinama se priča o zatvaranju škole,no problem je u zgradici,odnosno stanovima u školskom dvorištu koje je "selo" napravilo za učitelje.
    Ove godine su riješili tako da su odbili sve zahtjeve roditelja da upišu djecu u centralnu školu,tako da ih je ove godine 18 prvašića.

U maloj školi gdje je išla moja starija kćer,a za koji dan kreće i mlađa uvijeti su još gori,prastara zgrada koja se odavno već trebala rušiti,ali i u njoj žive penzići (profesori i ostali djelatnici centralne škole),imaju jednu učionicu i sanitarni čvor,užasno smrdi po vlazi,podovi škripaju,uglavnom izgled zgrade ko iz horor filmova.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ajme Victoria pa to je katastrofa...jedino se tjesit malim brojem ucenika.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •