Meni se dopala ova analiza: http://www.jesenski-turk.hr/?active=knjiga&book=13966
Ima hrpa stvari koje manjeviše nesvjesno radimo, a dio su kulturnog rodnog identiteta i podjele kućanskih poslova po spolu.
Printable View
Meni se dopala ova analiza: http://www.jesenski-turk.hr/?active=knjiga&book=13966
Ima hrpa stvari koje manjeviše nesvjesno radimo, a dio su kulturnog rodnog identiteta i podjele kućanskih poslova po spolu.
Sasa, sjecam se tvoje price kako je tvoj sin htio kolica za bebu pa su vam u ducanu uvaljivali kosilicu.
Moj sin pak hoce rozu cetkicu za zube. Ima ju doma tu i tamo, a za vrtić mu se ne usudim dati, kazem da nije bilo u ducanu, da ga ne bi netko od starije djece zafrkavao (mijesovita dob je, on je medju mladjima). Nervira me ta autocenzura kod mene. Dijete nema nikakve znakove da odudara od muske strane, naprotiv i po muskulaturi i po interesima je baš stereotipni dječak. Kako i da li bih ga štitila da nije, ne znam. Kako bih podrzala njegovu zenstvenost da je prisutna. Srećom ne moram o tome misliti.
Ont. Ne zanima me rodno neutralno izražavanje, ali gledam da svoju djecu (imam samo sinove) odgajam tako da nisu opterećeni rodnim ili spolnim ulogama. To je sve što mogu učiniti. Kod nas doma nema podjele na muške i ženske uloge. Moj E. je želio naučiti kukičanje, pa sam ga naučila. Nisam dospjela dalje od lančića jer je on ljevoruko dijete, pa mi je bilo teško, ali savladao je to. Isto, spretan je i zna vezati ribičke uzlove, a danas većina mladih (muških i ženskih) ne zna navesti konac u iglu. Među takvima je i moj L. kojeg to ne zanima, pa sam sa žaljenjem odustala.
U vezi tri kuta kuće - kuća ima četiri kuta i treba ih podijeliti pravedno. Djeci sam uvijek govorila da moraju znati organizirati kućne poslove RADI SEBE, jer žive u društvu gdje će (nadam se) i muškarci i žene jednako raditi, pa nema nikakvog razloga ni potrebe da jednako ne dijele i obveze doma. Nije bitno podmetnuti leđa, bitno je osvijestiti da postoje poslovi koje treba napraviti. Ili ćeš raditi ili ćeš nekog platiti da napravi. Trećeg nema. Nije fer bračnog partnera (bilo kojeg spola) opterećivati više od pravednog udjela od 50%. Svi trebaju znati sve. Ne radi se o jednakosti (nismo jednaki) nego o ravnopravnosti (jer smo jednako vrijedni). Kraj priče. Uostalom, kako žive ljudi koji su samci? Tko njima drži tri ili bilo koliko kuteva kuće?
Moja djeca nemaju rodno neutralna imena, nikad nisu pokazali znakove da im se ne sviđa u njihovoj rodnoj ulozi definiranoj spolom (iako čovjek nikad ne zna) ali da jesu, ja se ne bih puno opterećivala, nego bih gledala kako da najbolje odigram s kartama koje mi je život dobacio. To nekako prešutno očekujem i od svoje djece.
Ako želiš nešto ozbiljnije, posegni za ovom knjigom: https://ravnododna.com/simone-de-bea...-svih-vremena/
A ako želiš nešto zaista praktično, posegni za ovom knjigom, hehehe: https://www.mvinfo.hr/knjiga/3615/ka...canske-poslove
ne znam je li netko dao primjer tj. objasnio podjelu na muške/ženske wc, ako se ne varam, kako sam čula, to je uvedeno na početku industrijske revolucije, jer su se dešavali seksualni napadi na radnice u wc velikih postrojenja.
Da, nebrojeno puta sam čula tumačenje (po meni racionalizaciju) da su žene zapravo glavne jer drže 3 kuta kuće. Ne bih rekla. Upravo broj kuteva kuće koje drže mislim da ih čini manje moćnima. Ove čije kuteve nitko ne drži... te su valjda glavne face - i muški ženske, jer te kuteve očito drži osoblje :mrgreen:.
Šalu na stranu, ja mislim da je pošteno 50-50%. I nadam se da će moja naletit na nekog sina odgajanog ala Peterlinini. Tj.... ugrađujem joj već sad red flag da se upali ako netko očekuje da joj govori da je njegova princeza, najvoli je na svijetu, jer drži 3 kuta kuće. Neka i on drži. Ko što su se zezali na onom omiškom festivalu - fala lipa, neka tebi jastuk bude stina.
To onda znaci jednostavnu zamjenu, da muskarac dodje na mjesto zene. :roll:
Rodno neutralni odgoj pretpostavlja da je svaka osoba slobodna odabrati hoce li ili nece drzati coskove ili ce raditi stogod ga/ju ispunjava u zivotu.
Ja sam govorila o tradicionalnom shvacanju da smo zivjeli (ili jos zivimo) u patrijarhalnom drustvu, a zapravo su zene imale puno moci. Ponekad cak nisu morale ni taktizirati, kao zene u mojoj obitelji. Sto ne znaci da su bile rodno osvijestene ili ne znam kako prosvijetljene, jednostavno su bile u braku s muskarcima koje obitelj nije puno zanimala, pa je htjela-ne htjela morala biti i otac i majka, to su zapravo bile disfunkcionalne obitelji... Ali poruka koju sam ja kao dijete dobivala je da zena (majka, baka) vazna, sposobna i nezaobilazna.
Moja curica najvise voli plavu boju i ima dosta plave odjece. Plava je intuitivna, refleksivna i kao takva primjerenija tradicionalnom konceptu zenstvenosti, dok je crvena i njena varijacija roza vise yang, asertivna i agresivnija boja, koju bi onda pripisali isto tako tradicionalnom shvacanju muzevnosti. Zna se da je odabir boja prema spolu povijesno i kulturoloski varirao.
https://jezebel.com/the-history-of-p...r-boys-5790638
I mislim da obitelji kao sto je moja nisu bile rijetke.
Nisu li muskarci odlazili na rad u inozemstvo ili kao pomorci izbivali, a zena ostajala kod kuce? Ja sam se naucila da je dobro znati i ves masinu instalirati i popraviti vodokotlic i lijepiti plocice, a bogami i ispeci kruh i pokrpati hlace i napraviti sebi sama sve sto mi treba, a ne cekati ni moliti nikoga. To nije utjecalo na moj spolni identitet nikako, pa bih se slozila da su nam spolne preferencije genetski zadane, a na rodni - ne znam, ne smatram se nekom stereotipnom zenom, nego slobodnim covjekom.
Eto, htjedoh samo reci da i drzanje coskova kuce u mome slucaju moze biti oslobadjajuce iskustvo. :uteg:
Moram priznati da sam slabo teorijski obrazovana po ovom pitanju, no kad je odgoj djece tema trudimo se u obitelji pokazati i rječju i primjerom da nema npr muških i ženskih poslova u kući ili van kuće. Ili dok su bili manji, mlađem sinu je sestra naravno bila ogromni uzor, pa je htio nositi špangice, labelo, narukvice, lakirati nokte i sl i često je takav išao u vrtić ili van (nezaboravno je bilo kad je na onim danima vojske neki vojnik šokirano shvatio da on ima nalakirane nokte, pa ga išao uvjeravati da to nije za njega :lol: ). No kako su i drugi primjetili malo po malo je skužio da to nije “norma” i uklopio se u normu, bez neke drame ili traume za njega (neko vrijeme sam mu nokte pakirala prozirnim lakom kao kompromis želje da ima lak i želje da se uklopi :mrgreen: )
No bitnije od forsiranja da se sve radi jednako (jer imamo različite sklonosti) mislim da je u odgoju najbitnije da pokažemo djeci da ih uvijek prihvaćamo, neovisno o tome kako izgledaš, koju odjeću nosiš, tko ti se sviđa. Recimo, ako je priča o tome da neki dečko/muškarac možda ima curu koja mu se svđa često ubacimo napomenu da možda ima dečka (i obrnuto) - da vide da je to sasvim ok i nimalo loše, ili kad starija dođe s nekom teorijom koja vlada u razredu da je X “čudna” jer nosi majice na npr. Jurića opet joj objašnjavamo da nema veze jer je jedino bitno da se njoj sviđa ta majica, da trebaš nositi ono što ti se sviđa a ne ono što ti se ne sviđa samo zbog toga što će drugi misliti itd... Sad su još mali ali nadam se da će bar nešto o toleranciji i prihvaćanju drugačijih učiti i u školi.
Je li to “rodno neutralan” odgoj? Sumnjam, nisam od onih koji govore “možeš sve” i kažem im ako će nešto što žele biti dočekano kao društveno neprihvatljivo ili čudno, no ako baš i dalje žele.. ok. Imaju moju podršku ali nek ne kažu da ih nismo upozorili (imam jako jako loše mišljenje o netolerantnosti našeg društva)
Sve sto si napisala je bas tako kako si napisala. Fluidne osobe su - fluidne. Neki s vremenom definiraju seksualnost i rodnu pripadnost, a neke ne. Neke osobe je uspiju/uspijevaju definirati samo privremeno. A neki uopce ne zele ni pokusati, odnosno ne osjecaju potrebu.
Jesam ti pomogla? Zvuci jos kompliciranije.
Sasa je odlicno sve sazela.
Ne razumijem paralelu coskova kuce i rodno neutralnog odgoja. Mislim, razumijem, ako pricamo samo i iskljucivo o patrijarhalnim drustvima.
Nasa kuca, u punom i prenesenom smislu rijeci ima jako puno coskova i gotovo svi su moji. Tako mi je pao grah, a ne nuzno odgoj. Sto se djece tice, rekla bih da imaju tu privilegiju da odrastaju u najraznolikijem okruzenju koje smo im u mogucnosti priustiti tu gdje jesmo (voljela bih da smo negdje gdje je stanovnistvo manje homogeno, ali sto je tu je) i drago mi je da je njihova norma drugacija od one u kojoj sam odrastala ja, a i moj muz (koji cijeli zivot zivi u ovim krajevima). Naravno, daleko smo od savrsenog drustva.
Sin je prestao nositi haljine s oko pet godina, ali i dalje bira odjevne predmete prema izgledu, a ne lokaciji u ducanu (vecina ducana jos uvijek ima odjele ili stranice za djevojcice ili djecake). Ove godine je krenuo u skolu i par puta je spomenuo da su mu stariji ucenici dobacili da izadje iz WC-a jer zbog duge plave kovrcave kose nije musko, ali prema svemu sudeci, to mu ne smeta. Ima spreman odgovor i nije ga briga. Kcer mi je olicenje stereotipne djevojcice, osim sto je puno prljavija od takvog primjerka. :mrgreen:
Ne znam odgovore na ova pitanja, tj mislim da su raznoliki no iskreno ne razumijem niti zasto su vazni. I kako na stvari mijenja to da li je rodno neutralna osoba i musko i zensko, a ne ni musko ni zensko. Pitanje bi ili aseksulanosti je lako- ako ih privlace osobe oba spola onda su biseksualni, a ako ih nitko ne privlaci onda su aseksualni. Opet sve je to u spektru. Ako me sada pitas kako se definira seksualno opredjeljenje rodno neutralne osobe zenskoga spola koju seksualno privlace zene- odgovor je da ne znam, ali opet ne mislim da je vazno u razgovoru o rodno neutralnom odgoju i prihvacanju transgender osoba sveukupno. Inace ne postoji odgoj kojim je moguce uciniti dijete transseksualnim.
Vertex, postotak homoseksualnih osoba u populaciji je oko 10%, a transgender mislim oko 0.5.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jesi, jesi, ne zvuči uopšte komplikovano - samo zbunjujuće :lol:.
Tj. sve ja to razumem racionalno i sve ja to znam onako kako je sasa objasnila, samo mi je na nekom iracionalnom, emotivnom nivou teško da se postavim u mindset recimo, aseksualne ili fluidne osobe, a da mi to ne izgleda, pa, neobično u najmanju ruku.
Rodno fluidna osoba je i muško i žensko, odnosno osjeća se nekad kao muško, a nekad kao žensko. Rodno neutralna osoba nije ni jedno ni drugo.
Meni zapravo nisu važni, osim što sam nekoliko puta naletela na fb na neke žestoke terminološke rasprave tipa da li je biseksualac isto što i panseksualac i da li je gender neutral zapravo i muško i žensko ili nijedno od ta dva, pa sam shvatila da je to ceo jedan terminološki svet o kojem ne znam ništa i nisam nikad ni razmišljala...
Tj. da se ispravim, jeste mi važna terminologija jer ako ću detetu da objašnjavam prihvatanje tuđe seksualnosti i rodne orijentacije, bilo bi lepo da o temi što više znam, zar ne?
A dobro, ne znam da li iko menja orijentaciju na taj način, ali, da, ja ne bih razumela takvu osobu onako, bez nekog dužeg razgovora sa njom. Što ne znači da bih je osudila - samo bih bila dubinski zbunjena.
Jednako bi me zbunilo ono o čemu je kli_kli pisala na originalnoj temi- kome se ne sviđa ime, neka odabere sebi novo. Sa mojim neprepoznavanjem lica, to bi me uništilo totalno :lol:.
Kažem to jer sam čitala intervju s nekom rodno fluidnom ženom iz BiH, pa je ona tamo rekla da je nekad fluidna, a nekad Žaklina. Iako onda opet ne znam što je Žaklina. Ne bih je ni ja osudila, ali priznajem da bih da prvi put vidim, odnosno pričam s takvom osobom, na prvu pomislila da netko izvodi prank na meni.
Sasa :heart::heart:
zaista te je užitak čitati!
Potpis - ako stvarno prihvatimo raznolikost, onda je ne osjećamo da ona postoji samo da nas netko provocira i "zeza u zdrav mozak", i tad sve te definicije niti neće bit važne - u kojem je točno postotku ovo ili ono, a rodno neutralni odgoj bit će moguć. Mislila sam da je postotak homoseksualaca manji od 10%. Koma da tako velik postotak još uvijek nije prihvaćen nego se s njime isprdava na Karnevalu, jer što će nas netko "zezat u zdrav mozak" sa svim tim i "nametat nam".
Ja sam stekla utisak da je upravo ljudima koji se identifikuju u te postotke izuzetno važno da pravilno informišu druge o sebi, u smislu "upoznaj da bi razumeo".
Sa druge strane, ja sam bila samo iskrena o svom neznanju i o svojim osećanjima. Racionalno mogu da prihvatim štošta ali me emotivno zbunjuje. I iskreno svaka čast onome ko se ničim ne da zbuniti i kome su sve promene tako osnovnih ljudskih karakteristika tako cool i neuznemirujuće, i kome ne bi trebalo vreme da se prilagodi niti informacije da ih bolje razume. Ja nisam nikad dosegla takve visine apsolutnog prihvatanja.
Razumijem te, ali mislim da ti koji su neutralni niti sami ne znaju odgovor na sva ta pitanja, često su i sami u procesu upoznavanja samog sebe, pa bi to ispitivanje u RL situaciji trebalo ići mic-po-mic, po meni, i s time da je i odgovor "ne znam" OK. Vjerojatno svatko od nas ima sto stvari s kojim zbunjuje druge ljude, tako da nismo niti mi sami sto posto definirani. Sve je range.
Ma stvarno, najbolje je pročitati knjigu Srednji spol, meni je bila baš eyeopening, upravo zbog tog što si pulinka ti napisala - racionalno prihvaćaš, ali emotivno ti ne ide tako glatko...
A ništa, onda bi vredelo potražiti tu knjigu, ne sećam se da mi je ikad zapala za oko kod naših izdavača...
Ja sam davno odslusala kolegij o rodnoj teoriji i meni je bas sjeo( ne na katolicko bogoslovnom fakultetu). Sinove odgajam rodno osvijesteno, iz jednostavnog razloga sto drugacije ne mogu iskreno. Jednako tako rod mi nije u tome da netko pere sude ili nosi rozo. I definitivno medu svojim sinovima lijepo vidim u praksi tu skalu maskulinost- femininost. A to da djeca sudjeluju u kucanskim poslovima kao i gradevinskim ili biranju odjece i aktivnosti mi je toliko pounutrasnjeno, da ne mogu zamisliti kako bi bilo drugacije s dvije kceri i dva sina nego sada s cetiri sina.
Razumijem i pulinku kad govori da bi imala utisak da junetko zahebava. Imam takav utisak i sama kod ljudi koji su fluidni i u puno prizemljenijim stvarima od roda.
Za rodendane biram poklone ovisno o dobi, manje o spolu ili rodu.
I mene ja taj roman naučio nekim činjenicamna, osim što mi je bio izvrstan kao djelo. Nemam toliki raskorak mentalnog i emocionalnog ovdje, više jednu znatiželju kako to sve skupa funkcionira, i neumjesnu želju da postavljam mnogo nepristojnih pitanja involviranima (isto mi je i s gay polulacijom). Šta ja znam, ima stvari u hetero seksu i erotici koje me ostavljaju hladnom, kao što i neki moji momenti nekoga drugog ostavljaju hladnim...to mi je dovoljna paralela.
Ja mogu razumijeti da je vecini ljudi transgender prica jako zbunjujuca, jos bolje mogu razumijeti najblizu okolinu transgender osoba i potrese koje oni prolaze. Obitelj transgender osoba vrlo cesto prozivljava svojevrstan gubitak i treba im vremena za prilagodbu i prihvacanje. I ne samo transgender nego i homoseksualnih osoba. I po meni, treba suosjecati s njima, vidjeti i njihovu stranu, pokusati razumijeti gubitak. No na sirem drustvenom planu treba raditi na vidljivosti i prihvacanju lgbt zajednice jer ce onda i clanovima obitelji biti puno prihvatljivije da im je dijete/brat/sestra ( pa i supruznik/supruznica) transgender ili gay.
Srednji spol sam čitala prije nekoliko godina. No lik iz knjige nije niti gay niti transseksualac, barem ne u smislu u kojem ja transeksualnost vidim. Meni je priča knjige vrlo jasna, razumski logična, čak i medicinski utemeljena.
Tu je jednostavno spol bio prikriven zbog prirode, genetske greške, a bio je cijelo vrijeme tu. Pubertet ga je probudio i hormosnki i emocionalno. Meni su tu stvari kao i inače u shvaćanju roda/ spola/ seksualnosti bile crno-bijele. Tek nakon sašinih postova počela sam drugačije gledati, te nijanske i paletu. Fluidnost. Da ne kažem prevrtljivost, jer i u drugim sklonostima postoji fluidnost i nije neka osobina koju preveć cijenim, okretanje kako vjetar puše. :mrgreen: Ok, možda u ovom segmentu stvarno ne biraš, ali svejedno mi se fluidnost generalno ne sviđa.
Danas mi se sviđaš, sutra više ne.
Mislim da toj cetkici za zube pridajes preveliku vaznost. Mozda bi se neko dijete cudilo ali bi uglavnom presli preko toga.
Moj sin ima neki zenski skin kojeg koristi povremeno dok igra fortnite. Kada su njegovi prijatelji kod nas i vide ga u zenskom skinu obavezno komentiraju: "ti si zensko?!"
Na sto on kaze "pa da, ponekad"
Sve to bude poprilicno ravnodusno, nitko mu ne govori da je to kul ili da nije kul, potpuno je svejedno.
Da se ne varamo, ovo je samo mala rodno neutralna crtica u njegovom proprilicno maskulinom zivotu.
A fluidnost seksualnosti, odnosno taj spektar seksualnosti mi je oduvijek jasan, ma sta jasan :mrgreen: (ili kako ono bjese u Audiciji: sta cito, skako :lool: ) i da nisam u sretnom i dugovjecnom hetero partnerstvu, totalno bih se definirala kao fluidna. Ovako sam samo konzerva.
Ali se kod rodne fluidnosti uvijek pitam
Ako je rod drustveni konstrukt, onda je podlozan mijeni, tj s vremenom moze postati nesto sasvim drugo.
Pa tako se obiljezja zenskog roda s vremenom promijenila barem utoliko da neke stvari vise nisu nezamislive.
Zapravo me zanima razlika izmedju rodnih obiljezja i rodnih stereotipa?
Takodjer, hipotetski ako bi rod kao drustveni konstrukt nestao bi onda prestale postojati i transrodne osobe (transseksualne bi i dalje postojale valjda)?
[QUOTE=betty blue;3103143]Ali se kod rodne fluidnosti uvijek pitam
Ako je rod drustveni konstrukt, onda je podlozan mijeni, tj s vremenom moze postati nesto sasvim drugo.
Pa tako se obiljezja zenskog roda s vremenom promijenila barem utoliko da neke stvari vise nisu nezamislive.
Zapravo me zanima razlika izmedju rodnih obiljezja i rodnih stereotipa?
Takodjer, hipotetski ako bi rod kao drustveni konstrukt nestao bi onda prestale postojati i transrodne osobe (transseksualne bi i dalje postojale valjda)?[/QUOTE
Ovo se i ja pitam. S tim da me ne muci toliko sto ce nestat skala transrornih, nego sto ja vidim i osjecam da se su neke hetero zene vise zensko, a neke vise musko. Isto tako i muski su neki meksi i emitivniji (od mene npr). Ja za sebe ne mislim da sam tipicno zensko. Toliko da se mucim jel iko...il se samo prave (ko mama iz jelenine price) koja, s obz da je za zenu drustv neprihvatljivi vladat, onda splerkari. I to je kod mene bilo tako oduvijek. Prva zelja...bit kowboy i jahat na konju prerijom :). Al i pepeljuga role me palila. Al neka iskonska ja sam taj lonesome cowboy. Valjda mi je zato teako uopc3 razmisljat u terminima 0-1, to je tipicno zensko a to musko. Kad toga (za mene) nema. Jos samo da se stvarnost s tim uskladi...lol
Dakle rod ki drustv kinstrukt sam osjecala jos prije skole..jer sam se htjela igrat s deckima kauboja i indijanaca kakve barbike (barbiku dobila od mame, pistolj maznila od deckiju, pa stavila barbiku na pistolj u ladici da moji ne kuze).. Ako se sjecate onog nekog psiho kviza o bozicama, ispada da su i to mocno zenaki arhetipi andrigini. Znaci, nije da je to izmislila moderna svedska.