Pokazuje rezultate 1 do 50 od 135

Tema: Rodno neutralni odgoj i izrazavanje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sasa, sjecam se tvoje price kako je tvoj sin htio kolica za bebu pa su vam u ducanu uvaljivali kosilicu.

Moj sin pak hoce rozu cetkicu za zube. Ima ju doma tu i tamo, a za vrtić mu se ne usudim dati, kazem da nije bilo u ducanu, da ga ne bi netko od starije djece zafrkavao (mijesovita dob je, on je medju mladjima). Nervira me ta autocenzura kod mene. Dijete nema nikakve znakove da odudara od muske strane, naprotiv i po muskulaturi i po interesima je baš stereotipni dječak. Kako i da li bih ga štitila da nije, ne znam. Kako bih podrzala njegovu zenstvenost da je prisutna. Srećom ne moram o tome misliti.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Sasa, sjecam se tvoje price kako je tvoj sin htio kolica za bebu pa su vam u ducanu uvaljivali kosilicu.

Moj sin pak hoce rozu cetkicu za zube. Ima ju doma tu i tamo, a za vrtić mu se ne usudim dati, kazem da nije bilo u ducanu, da ga ne bi netko od starije djece zafrkavao (mijesovita dob je, on je medju mladjima). Nervira me ta autocenzura kod mene. Dijete nema nikakve znakove da odudara od muske strane, naprotiv i po muskulaturi i po interesima je baš stereotipni dječak. Kako i da li bih ga štitila da nije, ne znam. Kako bih podrzala njegovu zenstvenost da je prisutna. Srećom ne moram o tome misliti.
    Mislim da toj cetkici za zube pridajes preveliku vaznost. Mozda bi se neko dijete cudilo ali bi uglavnom presli preko toga.
    Moj sin ima neki zenski skin kojeg koristi povremeno dok igra fortnite. Kada su njegovi prijatelji kod nas i vide ga u zenskom skinu obavezno komentiraju: "ti si zensko?!"
    Na sto on kaze "pa da, ponekad"
    Sve to bude poprilicno ravnodusno, nitko mu ne govori da je to kul ili da nije kul, potpuno je svejedno.
    Da se ne varamo, ovo je samo mala rodno neutralna crtica u njegovom proprilicno maskulinom zivotu.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ali se kod rodne fluidnosti uvijek pitam
    Ako je rod drustveni konstrukt, onda je podlozan mijeni, tj s vremenom moze postati nesto sasvim drugo.
    Pa tako se obiljezja zenskog roda s vremenom promijenila barem utoliko da neke stvari vise nisu nezamislive.
    Zapravo me zanima razlika izmedju rodnih obiljezja i rodnih stereotipa?
    Takodjer, hipotetski ako bi rod kao drustveni konstrukt nestao bi onda prestale postojati i transrodne osobe (transseksualne bi i dalje postojale valjda)?
    Posljednje uređivanje od betty blue : 03.05.2019. at 11:55

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •