umiljata, je li torta niska, treba li poduplati količine?
Printable View
umiljata, je li torta niska, treba li poduplati količine?
aha, vidim sad da nešto o visini komentirate
moj je kalup 28 cm, ali da koristim i manji, torta sve skupa ne može biti viša od 5 cm sa šlagom, kako se meni čini
ma da, torta je sama po sebi niska (obzirom da u biskvitu nema brašna), najbolje je peći u kalupu od 24cm, a ako imaš veći onda nije loše poduplati količine. ja ću svakako poduplati, jer moja kalup je velik.
još se na vrh može po želji staviti i šlag, pa se vizualno torta poveća.
puno hvala. i ja cu onda staviti kolicinu i pol ili duplo posto imam jedan jedini kalup, a on je 30cm. A i rodjendan je, puno gostiju, pa da ostane i za repete :)
umiljata hvala :*
ide tvoja tortica i jos jedna sa ticinom i pepom pig :)
Sretan i Tebi Rodjendan! Uzivaj
Halo drage moje! Evo ja sam prvi puta s vama i sve vas lijepo pozdravljam. Ne znam je li ovaj recept već negdje napisan, ali evo ovo je moja omiljena:
TORTA OD ČOKOLDE
Izmiksati: 2 jaja
12 žlica šećera
13 žlica mlijeka
12 žlica brašna
1 žlica kakaa
1 prašak za pecivo
Tako ispeći 2 biskvita (kalup promjera 28 cm) i kada se ohlade svaki prerezati po pola.
FIL: 1 l mlijeka
10 žlica šećera
20 dag čokolade (može za kuhanje, a može i kombinacija s mliječnom)
1 margarin
20 dag mljevenih lješnjaka (ili orasa)
Kuhati mlijeko, šećer i čokoladu. Kad prokuha dodati margarin i kad se on rastopi lješnjake. Fil je rijedak, ali takav mora biti i torta se filuje dok je vruć (topal).
Kalup za tortu obložiti alu folijom iznutra jer torta zna biti višlja od kalupa. Zatim staviti prvi biskvit i polako ga preljevati s 1/4 fila, gore drugi biskvit i opet 1/4 fila i tako do kraja.
Tortu ostaviti da se ohladi i zatim ju staviti preko noći u zamrzivač. Ujutro ju izvaditi i tako zamrznutu odmah prebaciti na podlogu gdje će biti te ju kad se malo odmrzne ukrasiti po želji.
umiljata torta je bila perfektna. pojeli smo je u 20 minuta, cijelu!
stavila sam kolicinu i pol na kalup od 30cm, i u kremu umjesto cokolade za kuhanje, mlijecnu cokoladu. mljac
cak mi je krema podnijela i ukrase od ticina, super!
umiljata, ima sigurno koja godina da nisam slovca napisala na forumu, ali ova tvoja tortu stvarno zaslužuje svaku pohvalu :-D!!!
radila sam s malinama, uz nju poslužila slatko vrhnje i moram priznat da ne pamtim kad sam kušala takvo savršenstvo...
nego, jel stvarno ne ide šećer u biskvit? ja sam stavila nekih 80g i bilo mi je taman!
i, stvarno je šteta da ta torta nema poseban topic, jer ovdje je neopravdano nezapažena...
hvala puno na receptu!!! :-)
:oops:
e sad mi je fakat neugodno:zaljubljen:
drago mi je da ti se torta sviđa i ja sam STVARNO bila oduševljena kad sam ju probala. jedva čekam da sad uskoro proslavimo Frankin ročkas, pa da sa opet davimo u njoj!!
i da odgovorim na tvoje pitanje: šećer ne ide u tortu, dovoljno je slatka, ali ako je vama pasalo, zašto ne?
umiljata i ja sam opet sad za vikend (MM-ov rockas) napravila tvoju torticu... :mljac: Jos je ima i davimo se u njoj! :-) Jedino kaj sam biskvit napravila od jedne druge torte, jer sam jos stavila i mljevene orahe. No, moram priznati da mi je ipak bolji originalni recept, ovaj je malo prejak.
umiljata, evo radila ja opet torticu, ovaj puta nisam stavila šećer i opet definicija glasi - čisto savršenstvo!!! :-D
Već par dana pokušavam ignorirati tvoju tortu, umiljata, ali mi se nekako topic sam otvara :lol:
Bojim se da je ovo The Torta, ako je probam nisam sigurna da ću se moć zaustavit!
Umiljata ja radila tvoju tortu - oduševljeni svi! Jednostavno, brzo, prefino...Već vidim da ću probat varijantu s malinama...
Dovoljno govori kaj sam napravila jednu koja se pojela odmah jučer, a sad evo završila drugu za sutrašnje goste! Hvala na super receptu!
Umiljata, Mislim da ću ju i ja sutra raditi! Vidim da je nekoliko vas napravilo i bilo oduševljeno, no nešto mi je upalo u oči, pa bih provjerila. U biskvit ide 2,5 dag maslaca? To je pola one male kockice? Vidim da piše 25 g, pa mi se to čini kao da se ni ne osjeti..
Kolika je šansa da mi netko odgovori do jutra? :-(
točno je da ide 25g maslaca... dovoljno je...
već smo ju pojeli.
No, ono što se dogodilo vezano je uz čokoladnu kremu. Naime, meni se to nije stisnulo. Prokuhala vrnje, prelila preko razlomljene čokolade i nakon 5 minuta išla miksat.Nije se stislo, iako koristim isto slatko vrhnje kao uvijek koje se provjereno stišće bez ikakvih fixeva. Da li je bila stvar u tome što je vrnje bilo toplo?
Stvano je fina, no tak je bila šteta što se ta krema razlijevala
Moram priznati da si me malo zbunila s ovim miksanjem kreme, pa sam išla ponovno pogledati recept koji sam napisala i ostala paf jer ju ja nikad nisam miksala i fakat ne znam zakaj sam to napisala. :roll: Vjerojatno sam mislila da se treba miješati dok se čokolada otopi.
U svakom slučaju, kad utrpam čokoladu u vrhnje i kad ono zakipi, mješam s kuhačom dok se skroz otopi i postane glatka krema, i tada samo prelijem preko voća. I nema nikakvog preljevanja.
Nadam se da će ti drugi puta biti bolje:-).
Aha. Sad si napisala da čokoladu stavis u vrhnje i miješas dok kipi, no ja sam po prvoj verziji recepta shvatila da vrhnje prokipi i onda njega prelijem preko cekolade koja je u posebnoj posudi koja nije na vatri i onda se zbog vrućine čokolada rastopi.
Da li se je tako ili je i čokolada na vatri?
Istina, nisi napisala miksati, već izmjesati pjenjacom, a ja sam onda to tako shvatila.
možeš napraviti na oba načina, jer svakako u oba načina treba i mješati čokoladu dok ne postane kremasta. ali svakako drži sve na vatri. nakon što zakipi samo malo smanji da ne zagori, ali ostavi na vatri da se čokolada brže rastopi.
Umiljata, tvoju tortu ću raditi za vikend. :njam:
Javim dojmove, iako uopće ne sumnjam.
Kremu od čokolade i vrhnja nije potrebno miksati, samo se otopi čoksa u vrhnju i makne se s vatre prije nego zavrije.
To je tzv. ganache krema, evo je u ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/ro...late-cupcakes/
Ja je često koristim umjesto čokoladne glazure. Tako vruća se prelije preko kolača/torte.
Tortu sa 6 čokolada sam radila nekoliko puta i svi su rekli da je prefina: http://www.coolinarika.com/recept/to...sest-cokolada/
Kore dosta namočim, a krema zaista bude dosta tekuća pa treba pričekati neko vrijeme da se stegne. U nekim receptima se ulijeva topla, ali nikad nisam tako probala (kalup se obloži folijom, stavi se kora, ulije topla krema…tako nekako), meni je ovako jednostavnije.
Torta je MRAK, a najbolji mi je taj "nedignuti" biskvit, kao pjena je!
Drugi put ću je raditi u manjem biskvitu.
Tu se radi o pariškoj kremi. Ja ju radim ovako: vrhnje prokuhati i pomalo preko usitnjene čokolade lijevati i miješati dok se ne spoji sve lijepo. Kremu najbolje 24 sata ostaviti u hladnjaku (ma da je dovoljno i samo preko noći). Idući dan je mikserom malo izmiksati. Ili, ako se nema toliko vremena, stavi se posuda sa vrhnjem i čokoladom na posudu sa vodom i ledom i tako je hladno mješati.
evo zašto volim ovaj forum :-)
sutra planiram raditi čokoladnu tortu i znam da mi je za V ročkas bila super, a ne mogu se
sjetiti koju sam radila
i par riječi u gugul i bingo
baš za nas senilne i sredovječne
to mi dođe kao osobni dnevnik
Dovraga...digla sam se ranije da napravim Rocher tortu, sve imam spremno... A sad nakon ovih komentara sam odlučila da cu ipak napraviti ovu od Umiljate. Samo moram čekati da se otvori dućan. :-)
Mojca,neces pozaliti..
Torta je fantazija..mljacccc
Vjerujem da neću, kad god sam radila neki recept s foruma, bilo je super. :)
A najvažnije... jednostavna je...
Ja sam je sama cijelu pojela :oops: