ja imam isto problem no moj BM ne radi i glumi bolesnika vec duze vrijeme!!! sta se dogada u takvim situacijama ??? tko ce meni davati za dijete????? gospodin se prikazuje kao radno nesposoban da bi se izbjeglo placanje !!!! helpp
Printable View
ja imam isto problem no moj BM ne radi i glumi bolesnika vec duze vrijeme!!! sta se dogada u takvim situacijama ??? tko ce meni davati za dijete????? gospodin se prikazuje kao radno nesposoban da bi se izbjeglo placanje !!!! helpp
Ako imaš pravomoćno sudsko rješenje da je dužan plaćati alimentaciju i ako je prošlo 6 (čini mi se) mjeseci od kad ne plaća, javiti se u CZSS. Primaš alimentaciju preko njih, a oni potražuju od njega.
a nema veze ako on ne radi??? cula sam da im onda uzimaju od roditelja ako zive s njima jer kao dijele kucanstvo ma zapravo briga me kome ce uzimat ,,,javljam se u czss
Kod mene ništa novog :-( Evo peti mjesec ide otkako sam predala zahtjev, nigdje nikakvog poziva...ništa...
Prošli tjedan sam pisala Pravobraniteljici za djecu i požurnicu centru da ništa nitko još nije riješio.
Nije dovoljno što se ne možemo od bivših naplatiti i onda još ovakve stvari moraš trpiti od czss..užas
Iskreno, ne znam kako ide taj postupak u CZSS, kaj oni točno sve moraju odraditi da bi ti počeli isplaćivati novce...Mislim da postupak nije jednostavan i da nije tako brz. Pogotovo ako moraju doći do njega, uzeti njegovu izjavu, a on je oglušuje na pozive...
Poanta je da ćeš ti dobiti sve zaostatke od dana podnošenja zahtjeva.
A ako te baš jako muči di je zastalo, odi tamo ili nazovi, pa pitaj! Imaš pravo pitati i znati u kojoj je fazi postupak koji se odnosi na uzdržavanje tvog djeteta.
Ne znam što oni moraju odraditi, ali poanta je da nisu odradili ništa! Pravnica je na bolovanju, po ne znam koji put "znate ima malu djecu pa je često na bolovanju"...:-(
Ja bih trebala imati razumijevanja za njihove godišnje, bolovanja a ima li itko razumijevanja kako je nama i djeci koji imaju takve očeve?!
Ja sam totalno razočarana i žalosna što je sve tako tromo i neefikasno:-(
višnja.
piši centru i uloži žalbu zbog šutnje administracije., temeljem članka 101. zakona o općem upravnom postupku., koji kaže:
Rok za donošenje rješenja(1) Službena osoba dužna je u slučajevima neposrednog rješavanja na zahtjev stranke rješenje donijeti i dostaviti ga stranci bez odgode, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.Članak 101.
(2) Službena osoba dužna je u slučajevima vođenja ispitnog postupka na zahtjev stranke rješenje donijeti i dostaviti ga stranci najkasnije u roku od 60 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.
(3) Ako službena osoba u propisanom roku ne donese rješenje i dostavi ga stranci, stranka ima pravo izjaviti žalbu, odnosno pokrenuti upravni spor.
Ono što trebas prouciti sada je zakon o upravnom postupku.
Ja sam imala istu takvu situaciju, i nakon žalbe su mi dostavili rješenje u roku od 2 tjedna., a prije je isto bilo., znate, puno predmeta, pa bolovanja, pa godišnji pa ovo pa ono.. slobodno ti njima piši, neka rade svoj posao., ako je kolegica na bolovanju ne znaci da cijeli svijet mora stati.
sretno :)
Ja sam pokrenula sudski ovršni postupak u kolovozu. Još nije okončano...Ne znam kaj bi rekla.Već sam se navikla da je to čekanje normalno...
Višnja, a jesi li ti podnijela i zahtjev za ovrhu? Pročitala sam tvoje prijašnje postove, pa vidim da ti je jedno dijete punoljetno. Mislim da jedino ovrhom možeš dobiti zaostatke za nju, kao i sve ostale zaostatke. Od Centra dobiješ samo za razdoblje od kad si podnijela zahtjev.
pozdrav svima
evo ja još tapkam u mjestu. prošlo je 6 mj od mojeg prvog posjeta Centru. naime, bili su godišnji, pa ajmo se dogovoriti za razgovor sa bivšim, pa ajmo mu dati 45 dana da uplati što nije i na kraju ništa od svega toga. Nije ni lipe uplatio naravno..
23.12. je pokrenut zahtjev za privremeno uzdržavanje.
Kako mi bivši nije uplatio za 2007. i cijelu 2010. godinu napravila sam ovrhu na cjelokupnoj ( dio kuće i auto) imovini pa to planiram odnieti u sud u ponedjeljak da vidim hoće li od toga što biti.
Pitam ja u centru imam li pravo na besplatnu pravnu pomoć, kaže ona NE. Čim vide da radim da nema šanse
Pitam ima li kakva šansa da bivšoj svekrvi sjednem na mirovinu, pošto bivši ne radi i nema namjeru plaćati.. (čula sam X takvih slučajeva da bake i djedovi otplaćuju) kaže ona NE. Da je on zdrav i sposoban i da nemam šanse.
i Sada što da radim? Nekako mi se čini da ona nema pojma..
Da probam napraviti ovrhu na bakinu mirovinu jer mi je to bolja opcija nego čekati još pola godine da počnem dobivati 50% od alimentacije.. Znamo svi kako su ažurni. I hoću li uopće moći od bake izvući cijeli iznos alimentacije?
Kako to ide? Zna li netko?
Imam slično pitanje. Otac djeteta 5 i pol godina ne plaća alimentaciju niti pitaza dijete niti dolazi ju vidjeti.Od 3. mj lani imam pravomoćnu presudu za alimentaciju. Prije 3 tj se odjednom pojavio i sad ne želi isplatiti sve zaostatke nego me uvjetuje sa polovicom iznosa i da se odreknem ostatka. Šta je najpametnije napraviti ? Odvjetnica mi savjetuje ovrhu na plaću ali kako naplatiti zaostatke?? Zaista mi nije do novaca, ja radim imam dobru plaću i 5 godina sama uzdržavam dijete ali neka ga barem po džepu opali kad već nema odgovornosti i savjesti.
pa i zaostatke naplati sa ovrhom na plaći..
nisi luda odreći se polovice iznosa... ako radi imaš se šanse naplatiti
Evo samo da javim kakvo je stanje kod mene.
Pravnica u centru se vratila s bolovanja i dobijem neki čudni dopis u stilu "roditelj je dužan doprinositi za uzdržavanje...ukoliko 6mjeseci neprekidno, odnosno 9 mjeseci s prekidima ne doprinosti dužan je o tome obavijestiti centar..." Meni je to čudno jer sam baš zbog toga podnjela zahtjev za privremenim uzdržavanjem, a bivši ne plaća i duže od toga, a i tu je informaciju centar imao. Uglavnom, nazvala sam centar (već sam sama sebi dosadna od pisanja silnih podnesaka centru, pravobraniteljici i ne znam kome sve ne) pa mi je pravnica rekla da će ponoviti poziv bivšem da se očituje, pa ako se ne odazove da joj je to dovoljno da se napiše rješenje a oni dalje pokreću postupak.
Da, jedno dijete je već punoljetno, i to znači da ONO samo mora podnjeti zahtjev za ovrhu, a ona to ne želi. Kaže da to sve govori o njemu i da ona ima vremena i da će se to njemu sve obiti o glavu.
Ja sam podnjela zahtjev za ovrhu za razdoblje do njene punoljetnosti, samo što on ne radi nigdje pa je odvjetnik tražio ovrhu na nekretninu, koja je zajednička i još uvijek vodimo postupak za podjelom imovine...tako da nisam sigurna da li će od toga išta biti.
Ma da bar dobijem to od centra, barem malo da si pomognemo...
ma strašno... ja ne mogu vjerovati kako to sve sporo ide!!
molim pomoc!! moj bivši ne placa alimentaciju.radi u fušu,nema nikakve imovine.ni auto ni nista,tako da ne postoji nacin za nikakvu ovrhu
Kome se mogu obratiti s obzirom na to da kad god dođem u CZSS uvjek dobijem isti odgovor " mi nismo nadležni za takve stvari"???!!!! tko je onda nadlezan i kako doći do te alimentacije koja je djetetu potrebna da bi imalo onon osnovno!
STVARNO VISE NEZNAM KOME SE OBRATITI JER OCITO NIKOG NIJE BRIGA!!!
POMOČ!!!!
Bok,
od rješenja još ni traga ni glasa. Sad me malo brine jer sam čitala na forumu da oni koji dobiju pozitivno rješenje od CZSS da još čekaju mjesecima dok krene isplata.:-(
Ne znam da li netko od vas možda zna, što u slučaju za djete koje je punoljetno, ide u 4.razred gimnazije, podnešen je zahtjev za privremenim uzdržavanjem i za nju dok još nije postala punoljetna. Hoće li i za nju biti određeno privremeno uzdržavanje?
Drage moje,
evo moga iskustva.
Otac djeteta ne plaća alimentaciju pa sam pošla na CZSS.Oni su odredili privremeno uzdržavanje u iznosu od 411,oo kn (mala ima 6 god. i po zakonu za njenu dob je potrebno 822,oo kn pa pola mora doprinijeti majka (iako sam nezaposlena),a pola otac,znači CZSS uplaćuje samo očevih 411,oo kn.
Onda CZSS podnosi tužbu DORH-u protiv njega i mora naglasiti da je DORH strašno brz i učinkovit,naravno u potpunosti je na strani djeteta,oni su me pozvali na saslušanje pa onda oca djeteta koji nije htio doći al´ su ubrzo poslali policiju po njega..:-P.Nakon svega DORH šalje tužbu Općinskom sudu i naravno i prijedlog za uvjetnu osudu tako da mora ubuduće plaćati.
Općinski sud je to ubrzo preuzeo,na svakom ročištu osim nas je bila i pravobraniteljica za djecu koja je sve pojedinosti pratila :lol: i borila se maximalno za dijete.
Konačno sve se privelo kraju,tatica mora isplatiti u roku 3 mjeseca sav dug i ubuduće plaćati redovno alimentaciju uz naravno 2 god. uvjetne osude :klap:
No,odmah je dao otkaz na poslu i otišao na burzu misleći da je tako super al ima i za to lijeka=mora plaćati minimalac tj.970,oo kn.... hihihi....
MOJ SAVJET JE BEZ OBZIRA DALI STE SITUIRANI I DOBROSTOJEĆI (A MALO JE TAKVIH) I ZNAM DA SE TRUDITE DA DJECI NE FALI NIŠTA,SLIJEDITE MOJE KORAKE I SREDITE OČEVE NEK IMAJU SVOJU OBAVEZU,ONI MORAJU UZDRŽAVATI DJECU:heart:
i ja sam u takvoj sitaciji, samo što je meni socijalna radnica rekla da joj se javim nakon tri primljene uplate za privremeno izdržavanje i tek onda se pokreće kaznena prijava. Ne razumijem zašto se mora čekati da prođe 3 mjeseca da se nešto poduzme...
hahaha dobri su :)
moj centar je cekao punih 12 mjeseci od prve uplate da uopce preda slucaj MUP-u, sto je bilo prije cca 5 mjeseci. od onda sam bila na jednom razgovoru u MUP-u koji mi je rekao da oni salju to dalje drzavnom odvjetništu koje odlucuje o tome dali ima osnova za podizanje kaznene prijave. Matematika je znaci: proslo je cca 18 mjeseci od prve uplate, a od kaznene prijave niti K
znači tek kada otplati sav dug od onih 7 mjeseci prije nego je krenula pomoć od czss, počenmo vraćati novac centru? da li sam dobro shvatila?
molim te da li ti je trebao odvjetnik ili zaznena prijava na DORHu ide bez potrebe za njim?
hvala unaprijed na odgovorima.:love2:
meni je soc. radnica rekla da bivši vraća novac državi, ne ja... o Bože pa svatko priča drugačije..
ne prica svatko drugacije nego mi se cini da se nikome neda objasniti citavu stvar.
on novac ne vraca drzavi nego tebi placa tvoj dug. kad podmiri svoje dugovanje tebi on je svoj dio zavrsio.
ti si ta koja uplaceni novac ( koji je drzava "posudila" umjesto njega ) vracas drzavi onog trenutka kada ti on podmiri dug.
I to po principu da prvo vrati prethodna dugovanja i zatim pocne vracati za mjesece za koje ti je drzava placala., kada ti uplati za primjerice 1.mjesec 2011 ti onda iznos od tih 450 kuna za 1.mj.2011 vratis drzavi, pa tako na dalje.
Cuvajte uplatnice :)
drage samohrane mame :heart: prvo Vam zelim reci da Vam se svima divim i molim Vas za pomoc :(
Ne znam stvarno kome da se obratim,a vidim da vi imate svakako puno iskustava.
Otac mi ne placa alimentaciju za zadnjih 9 mjeseci zakljucno evo s 2.mjesecom. Prije 6 godina jedva smo se izborili tuzbom i za tih 960 kuna mjesecno,nakon dugo cekanja :( Kao nemogucnost placanja navodi kao otkaz,koji je sporazumni,a svi znamo da to iskljucuje naknadu s biroa.On sam sebe vodi kao jadnog napaćenog,nema za kruh itd.To je sve hrpa lazi jer ga predobro poznajemo.
On otplacuje kredit za auto 1300 kn mjesecno,jos 2 godine cini mi se..pusi malboro,pije kave,kupuje si satove patike..i sl.
E sad,mama i ja smo razmisljale da podnesemo ovrhu nad tom vec tuzbom na koju je donesena presuda,ali ne znamo ima li smisla jer se on vodi kao nezaposlen :/ i na sta bi mu to uopce sjelo? na taj auto? ili?
Ima velike novce na bankovnom racunu ( saznali smo preko mamine prijateljice koja radi u banci,provjerila je) ali mi to naravno ne mozemo reci na sudu jer bi samo ta zena stradala jer ne smije to raditi jel :S
Imam 19 godina,onaj postupak je vodila moja mama..trebam li ga ja sad tuziti ponovo ili da pokusamo s ovrhom?
Molim Vas za bilo kakvu pomoc...redovita sam studentica ,mama mi radi kao cistacica...nemozemo vise krpati kraj s krajem,9 mjeseci je stvarno previse:-(
Ne zelim da ispadne da ga mi sad zelimo iscijediti za neke pare,ali ako mi nije bio otac u emocionalnom smislu 19 godina mislim da onda bar zasluzujemo ono materijalno sto mi ide po zakonu.
Nadam se da cete mi uspjeti bilo kako pomoci :angel:
Bože dragi, koliko nas je u istim situacijama. Kad ovako čovjek razmišlja,misli da je sam, a kad sve ovo čitam, vidim da smo brojne koje se borimo s neplatišama-nažalost. :(
ista situacija je bila kod mene.nista preko czzs-a nego sami s odvjetnikom.prvo smo isli s tuzbom,dobili zaostatke za 3 godine unazad ( mislim da se toliko najvise moze dobiti ),troskove parnice nismo mi platili i dobili smo isto iznos kamata :)
situacija se rijesila vrlo brzo,hvala bogu. poslije toga smo isli ovrhom na povecanje alimentacije i isto je sve dobro proslo. potpuno Vas razumijem sto negodujete oko takvom odnosa,ali to je ocito jedini nacin na koji mozete dobit ono sto Vase dijete zasluzuje.
Evo samo da javim da smo dobili riješenje od czzs i to 2.2. Rečeno mi je da isplata kreće prvi slijedeći mjesec od rješenja, pa pretpostavljam da će to biti slijedeći mjesec. Kakva su vaša iskustva s time, kad to uopće stiže?
Inače ja stalno provjeravam pa sam skužila da je BM zaposlen tako da sam to odmah dojavila odvjetniku pa su izmjenili prijedlog za ovrhu, kažu da će brže ići na plaći nego ovrha na nekretninu :-)
višnja. uplate ti obicno stizu oko 20tog u mjesecu za prethodni mjesec.
Ono sto je meni osobno najveca glupost je da ti tu naknadu nosi poštar i ne postoji nikakav nacin da ti ju uplacuju na tekuci racun, tako da ako nisi doma, moras svakim mjesec ici u postu da bi to podigao.
Dali netko prima ovu naknadu na tekuci racun ?
jel zna netko koliko dugo traje taj postupak ovrhe na sudu? danas je predan ovrsni prijedlog i odvjetnica mi je lijepo ispricala kamo i kome sve to ide, al nekak sam preskocila pitati koliko to traje sve skupa.
bome bravo! tako sam i ja čula da postoji zastara nakon 3 godine. molim te kako si uspjela ne platiti odvjetnika? mene muče dvije stvari.
1. imam li pravo na besplatnu pravnu pomoć kao samohrana majka 3 djece? ne plaća mi se još i odvjetnik za tužbu protiv ex koji ne plaća alimentaciju.
2. nadam se da ex neće postati nasilan ili početi stvarati probleme. znam da je to rizik jer ima dg poremećaja osobnosti ali nema nam druge.
Kada je moja mama napravila tuzbu ja sam jos bila maloljetna stoga ju je kao "vodila" ona za moju alimentaciju.Odvjetnik joj je bio prijatelj kojeg je eto slucajno srela i on ju je i nagovorio na samu tuzbu nakon 14 godina placanja 550 kn za dvoje djece-apsurd.Iz istih razloga kao i Vi je odgadala samu tuzbu.On joj je tuzbu digao bez troskova i vodio parnicu pa mu je ona kasnije od tih novaca ( zaostataka) platila jer stvarno nije imala odakle :/ nezaposlena je bila...ali eto mi smo hvala bogu imali srecu da je naisla na njega.
No,gotovo sam sigurna da Vi imate pravo na besplatnu pravnu pomoc s obzirom na sve uvjete.
Znam sa sigurnoscu ako imate ijedno punoljetno dijete ono moze podignuti tuzbu protiv oca i ima pravo na besplatnu pravnu pomoc sigurno.Ode se DORH cini mi se,prilozi se neki papir iz porezne da nema nista u vlasnistvu i jos poneki papiri i zatim oni to posalju negdje i za 2-3 tjedna dobije se odvjetnik koji je zaduzen za Vas.
Ako ikako mozete nabaviti novac za tuzbu ako nista od ovog ne uspije,nemojte se nećkati.Znam da ste sigurno umorni od svega vise ali sjetite se uvijek da je to borba za Vasu djecicu,a nije fer da se borite sami za ono za sto je jos netko odgovoran.
Vas bivsi ce se sigurno izvlaciti i moj otac je,ulagao je zalbe...poslije tuzbe i na ovrhu.Cak je izjavio i da mu je kredit za auto vazniji od mene i toga sta cu ja jesti.Lagao je i izvlacio se.Sta rec...
Ali neuspjesno.
Sud je stvarno nemilosrdan sto se alimentacija tice samo ako vjerujem da cete imat srece pa ce Vam sve teci u nekom normalnom toku (jer znam da se od zraka ne zivi) :/
Nemojte razmisljati i odite sto prije dignuti tuzbu :) Ako jos stosta zatrebate javite se :)
SRETNO!
Evo mene da javim kakvo je stanje kod nas.
Samo kratki rezime...12.08. podnosim czss (po uputi pravobraniteljice za djecu) zahtjev za privremenim uzdržavanjem, dobivam rješenje 2.2. ove godine, u međuvremenu mi je najstarija kćerka postala punoljetna pa za nju nemam pravo na uzdržavanje, pa sam morala ponovo na czss urgirati jer su na rješenju mi napisali krivo prezime, odnosno prezime od bivšeg (ah, kad mi žene se volimo udavati :-D) pa su morali pisati zaključak o ispravci greške...sve u svemu još uvijek nisam dobila zbog toga isplatu, navodno bi trebalo biti u ovom mjesecu.
CZSS je također podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg radi neplaćanja alimentacije, tako da sam već morala u policiju dati iskaz otkad ne plaća alimentaciju. To me jako iznenadilo kako su brzi, očito kad država daje "svoje" novce da se jako žure da ih vrate. Ne znam kakva je dalje procedura, ali imala sam već jednu kaznenu prijavu radi iste stvari, platio je dug nakon dva upozorenja, ali mu stoji još uvijek ta zabilježba pa mi je teta u policiji rekla da mu se ne piše dobro.
Očito je i on toga svjestan, jer je kćerki rekao da će joj otvoriti račun i uplaćivati 500 kn. Ne znam otkud mu taj iznos, jer u presudi stoji da treba plaćati 1100 kuna.
Ali joj isto tako puni glavu da joj je najbolje da ide raditi, da nije za faks(?!) i slično i mislim da je to samo zato da ne bi morao plaćati ako mu to odrede. Isto tako im je još napričao da sam mu ja rekla da ne mora mi ništa plaćati i da sam ga prevarila pa da će sad završiti na prosijačkom štapu!? Ne moram vam govoriti da su to sve puste laži, samo da bi sebe opravdao. Sigurno će mu i u policiji i na državnom odvjetništvu povjerovati u tu priču:-)
Eto toliko od mene, javljam dalje kako će se situacija razvijati.
evo ovako ovdje sam nova ...Imenovani S.B. nije vidio svog sina punih 9 godina sto i nema namjeru .Zanima me tko i kako se vracaju novci sto je isplacivao czss posto bi "trebao "sad on poceti otplacivati zaostatke .Hvala
Evo da vam kazem zastara vam je jedino ako je proslo vise od tri godine znam jer meni je na djetetovih 9 godina on ima od podnesenja tuzbe unazad 4 god tj .neracunaju se prve tri godine djetetovog zivota ....zalosno ali istinito...o tome vam pise na internetu
evo i mog update-a
pocetkom 3mj je moja odvjetnica pokrenula postupak ovrhe - rjesenje o ovrsi bilo je napisano pocetkom 4mj ali je otprema sa suda trajala 10ak dana. ipak, prije 15.4. na adresu odvjetnice, bivseg i firme u kojoj rdi stiglo je rjesenje o ovrsi kojim se trazi naplata svaki mjesec odredjene alimentacije za klince, te do iznosa polovice place naplata duga onoga sto nije platio do tada...istina sad ce taj dug placati 100mj (po 100kn ce otplacivati dug od 10000kn) jer je tolika razlika do polovice place, al bit ce placeno :) 16.4. sjela je na racun prva isplacena alimentacija. eto da znate..ima sanse da se to rijesi...
zanima me kako to ide preko odvjetnika za ovrhu, čuo sam da odvjetnik uzima 3000 kn da sastavi ovrhu, a da ja to ne mogu sam napisat i predati sudu već ovrha mora biti sastavljena od strane odvjetnika
Meni se čini da su troškovi odvjetnika bili oko 1000 kuna i da se oni isto naplaćuju od tuženog, putem ovrhe. Možda ne bi bilo loše otići do par odvjetnika i upitati ih, ili naći nekog na preporuku. Ne bi išla u prvi odvj. ured na koji naiđem, jer stvarno ima svakakvih...
službena odvjetnička tarifa :
http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=41
odvjetnici nemogu ici iznad ove tarife. mogu ici samo ispod
dakle, pisanje prijedloga za ovrhu: http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=41
ako se uzme da je alimentacija recimo 1000 kn mjesecno, vrijednost predmeta spora bi bila 12.000,00 kn odnosno 100 bodova, iz cega proizlazi da je naknada 1.000,00 kn + pdv