Naš današnji ručak.
Odlično varivo, hvala na receptu.
Printable View
može li umjesto repe kiselo zelje ili neka druga kombinacija?
slanutak obožavam, repu ne podnosim. brrr!
Može sa kiselim zeljem.
U principu sa slanutkom možeš kombinirati sve
što se kombinira s grahom, npr. ječam
Naravno da može kiselo zelje. Ne mora niti poriluk, može luk vulgaris. Ne mora niti proso. A ne mora niti krompir niti noklice. Može npr. malo heljde. Moguće su sve varijacije na temu. Ječam, naravno.
Moj je princip da u varivo ubacim ono što imam doma - a to je bio poriluk, slanutak i kisela repa. I ispalo mi je fenomenalno.
Jako mi je drago da vam se svidjelo. Doduše, ovo i je topic sljedbenica slanutka.
:klap:
hvala, anchie - i ja volim improvizirana variva a ovo tvoje me pogodilo u žicu - svi sastojci osim repe su mi vrlo dragi.
ja ću odmah skuhati više, kad se već tako dugo kuha, pa pola u varivo, pola u falafel s kikirikijem
tina55, daj svoj recept za falafel.
falafeli od slanutka i kikirikija
3 žlice ulja
1 luk, sitno narezan
1 grančica celera, narezati
1 žličica miješanog začinskog bilja
250 g prženog neslanog kikirikija
175 g slanutka, ocijeđenog i zgnječenog
60 g svježih krušnih mrvica (mislim da mogu i obične)
1 žumance
30 g brašna
na 1 žlici ulja pržiti luk i celer 3-4 minute da omekšaju
sve sastojke osim preostalog ulja i brašna staviti u zdjelu i promiješati s lukom i celerom.
od smjese napraviti 12 okruglica, uvaljati ih u brašno i pržiti oko 15 min na srednje jakoj vatri uz okretanje da postanu zlatnožute
poslužuje se uz ljuti umak (ako treba imam recept) i rižu
tina55, jel to pržiš u dubokom ulju ili samo na malo namašćenoj tavi?
Ajde piši i recept za umak. Hvala. :)
ljuti umak:
2 žlice ulja
1 čili papričica, očistiti sjemenke i sitno narezati
2 mlada luka, sitno narezati
2 žlice crvenog vinskog octa
230 g narezane rajčice iz limenke
2 žličice šečera u prahu
na ulju 2-3 minute pržiti luk i papričice
dodat ostale sastojke, posoliti i popapriti
zakuhati i ostaviti da lagano krčka 5 minuta
poslužiti s okruglicama, rižom i zelenom salatom
ja ovo tek ovaj vikend namjeravam raditi; rekli su mi da se može pržiti u fritezi, ali ja ću ovako na tavi kako piše probati
2 žlice pirea od rajčice
Obožavam te stvari pržene u ulju, ali ih sve manje pripremam (mm ima visoke masnoće, a ja sklona debljanju).
Moram smisliti neki trik (npr. umiješati maslinovo ulje u smjesu pa peći okruglice na pek-papiru) da u njih uđe manje masnoće. I vjerojatno bez kikirikija, to još moram provjeriti.
Da li je netko probao tako nešto raditi?
i ja obožavam te okruglice, a ne volim fritezu i to prženje pa bi zato pržila u tavi na samo 2 žlice ulja
ali ovo s pečenjem na pek papiru zvuči još lakše i bolje, javi ako probaš
A valjda može. Ja uvijek kad ostane bilo šta od variva zamrznem, ali to uglavnom ide meni na posao za ručak.
ja djetetu kuham posebno, meni i mužu ne smeta odmrznuto