Heeelp! Koliko dugo ga treba kuhati, u ekspres loncu ili običnom?
Heeelp! Koliko dugo ga treba kuhati, u ekspres loncu ili običnom?
Ja ga u ekpres loncu kuam 40-50 min, a u običnom dok ne omekša![]()
slanutak ili leblebija po mojim saznanjima
kad smo vec kod toga
od kada se smije davati bebama?
obzirom da je pun zeljeza, jako je koristan
ako imate neki bebechi recept molim javite
hvala![]()
Ja obožavam hummus da pravim od leblebija! Samo ja njega preko noći ostavim u vodi da omekša, pa ga onda kuvam, brže je i u expresu i u običnom! I ja bih ga rado dala mojem J., naravno ne još, ali čim pre, jer meni je super!
Hummus ja radim otprilike - sameljem kuhani slanutak, dodam protisnutog češnjaka, maslinovog ulja (žlicu, dvije), sol, i maslac od sezama poznat pod nazivom tahini, to sve zajedno smiksam i ohladim. Baš me zanima stavlja li netko još nešto u hummus.
Ja ga vrlo slično pravim! Samo ja nemam uvek gde da kupim tahini pa ga sama napravim: sipam susam u jednu šerpu, bez masnoće, suv, uključim ringlu na srednju temperaturu i mešam varjačom povremeno, čekam onu tamno zlatnu boju, onda ga sameljem na mlin za kafu u fini prah.
Leblebije neko melje na mašinu za meso, a ja u multipraktiku ili sličnoj seckalici. Ne znam tačno mere, ja obično radim "odokativnom" metodom, povremeno probam pa dodam šta mi fali. Dakle sameljem leblebije i susam, pomešam, beli luk, maslinovo, malo soli, vode u kojoj se slanutak kuvao... to je to, možda još neku travku da zamiriše pr. malo bosiljka.
Da, stavim ja još i tucanu papriku, može i ljuta i slatka. To bude fine gustine da se može mazati na hleb, i može da stoji, kažu, nedelju dana, dobro zatvoreno u frižideru, samo kod nas ne traje više od dva dana!
ja stavim limunov sok!
inače, neki dan sam radila slanutak varivo, stavila sam unutra i pečene oguljene kestene, mrkvu, luk, češnjak..... bilo je ODLIČNO!!!!!
Irma, a bome i mi ostali smo se davili......
meni ga luce obožava i jede ga već pola godine..prije joj ga se nisam usudila davat, baš kao i fažol i ostalo jer dosta napuhuje...inače, dobar mi je u gustim juhama, salatama i kao namaz.slanutak se mora inače namočiti uvijek noć prije, a kuha se oko sat vremena u express loncu..inače vječnost..
a inače, u običnom loncu ga je dobro šokirat, znači kad provrije, nakon 10 ak minuta dodaješ hladnu vodu, ponoviš par puta i tako spremljen manje napuhuje stomak
Taj šok način kuhanja je makrobitoički, meni je super za leću, i navodno da tako skuhana mahunarka manje napuhava (još se doda i kombu alga); ali slanutak se stvarno kuha sto godina u običnom loncu pa ga i ja kuham u ekspres, i obavezno ga namočim.
Ja sam od slanutka znala napraviti pire i pomiješati ga sa krumpir pireom (to mi je super uz npr neko jelo od kiselog zelja), a evo jedan recept za curry od slanutka (to je za velike)
CURRY OD SLANUTKA KRUMPIRA
Na malo ulja popržiti malu nasjeckanu glavicu luka. Dodati žličicu - ili više, prema ukusu, curry-ja, popržiti da malo potamni. Dodati krumpir - teško mi je reći koliko, možda 4 srednje velika krumpira, narezan na sitne kockice. Posebno zakuhati vodu. Krumpir preliti vrelom vodom tek toliko da ga pokrije. Dodati 250 gr kuhanog slanutka, sol, papar i pola šalice sojinog mlijeka. Kuhati na laganoj vatri dok krumpir ne omekša a umak se zgusne. Super paše sa couscousom.
ja i slanicu i leci promijenim vodu nakon sto uzavri.
jel i to dovoljno sokantno?
bas cu danas skuhati lecu, jedva cekammm
Nije dovoljno šokantno, moraš zaliti hladnom vodom tek toliko da pokrije mahunarku, i onda kad popije vodu dodavati po malo hladne vode čitavo vrijeme dok se kuha.
Tako skuhana leća mi je odlicna, ali druge mahunarke radije kuham u ekspres loncu.
ali to trazi od mene da budem cijelo vrijeme uz lonac.![]()
nemoguca misija.
meni lako odluta paznja.
s boje na kosi koju treba isprati pa se sjetim nakon 2 sata.
s tusa u kupaoni gdje se ispire deka pa se sjetim kad mi voda dode do gleznja.
a gdje nece s lonca.
ja je danas skuhala samo jednom šokiranu, ma bas mi je dobro sjela.
Yes, makrobiotika zahtijeva skoncentriranu kuharicu![]()
.ajd da se ovdje ubacim-od kad se djeci smije davati fažol?..ja danas kuham paštu fažol pa neznam smije li Karlito to jest-ima 2 god i pol.
da li se slanutak nakon što ga se namoči preko noći treba onako ko grah prokuhati kratko pa baciti tu vodu i onda kuhati, ili može nakon namakanja odmah u lonac. kupila sam friški i baš se nabrijavam kuhati ga.
Ja namočim prek noći i tu vodu bacim. Nakon toga slanutak ide na 45 min u ekspres lonac i ta voda se ne baca. Unutra stavim malo soli i lovorov list. Tak kuham slanutak za humus (da se lako zdrobi u pire) a ako je namijenjen za salatu ili varivo, onda je dosta 30-35 min, ali to ovisi o loncu.
Fala, dale ste mi ideju, već neko vrijeme nisam kuhala slanutak, baš bih ga mogla namočiti...![]()
umjesto expres lonca zlicu-dvije (čajne zlice) sode bikarbone dok se kuha. i u grah, rastiku...
ja ga obozavam na salatu sa mladom kapulom, kuhanog sa grahom i jecmom...
meni je najfinija ona kombinacija s porilukom i parmezanom, mislim da je to od golog kuhara...bas ste me dobro sjetile.
brzo se smeksa, a ne znam prducka li se manje
Ne prducka se manje od sode. TOme služi lovorov list (a može i par zrna kimla oliti kumina).
Ajde, curke, please, još koja ideja sa slanutkom na salatu...Baš mi se jede i kupila ga, ali nemam ideja....nešto proljetno, lagano....
Skuhani slanutak, struk-dva poriluka, struk-dva mladog luka, struk-dva celera, dimljeni tofu, naribana rotkva, sol, biber, bučino ulje i jabučni ocat.
Upravo se davim u tome. To je ono što sam imala u frižideru. Da je bilo paprike - i ona bi upala.
Slanutak, feta sir, pomidor, aceto balsamico.
A može i samo zajedno sa kukuruzom iz konzerve, pa gore jabučni ocat i bučino ulje....mmmmm....
ja slanutku, i svim varivima s grahoricama, dodajem kombu algu. to je radi lakše probavljivosti. kuhanu algu nasjeckam na sitne kockice da drugi ne primijete.
Jučer je Ana kuhala slanutak ali sam gledala samo kraj.
Aj ako je netko gledao neka napiše detalje.
Mislim da je radila sa slanutkom iz konzerve.
Evo najdetaljnije: http://kodane.tportal.hr/recepti/609...s-rikulom.html
a kako radite varivo sa slanutkom? imate kakav jednostavan recept
1) Isto ko i grah varivo - skuham s lovorovim listom u slanoj vodi, pa onda začinim po želji
2) može s ječmom i povrćem:slanutak skuhati posebno, ječam posebno, pa prodinstati luk, mrkvu, papriku, paradajz - na to ubaciti slanutak i ječam, doliti vodom u kojoj se kuhao slanutak, po želji ubaciti kakvu kobasu (mm to voli, ja ne pa obično kuham posebno) i to je to. Unutra paše bosiljak, metvica, peršin i CELER (svako zasebno ili u nekim kombinacijama od po 2 biljke), sol i papar. U ovo ne stavljam crvenu papriku, u ovo gore stavljam
3) ekspres varivo - lagana zaprška na 1 maloj žlici brašna i 1 žlici ulja, malo češnjaka, žličica crvene paprike (chilli je dobrodošao), pa dodati 1 konzervu od 250 g slanutka, skupa s tekućinom i 1 konzervu kukuruza šećerca (ocijedim, ali može i s tekućinom), po želji doliti vode da bude odgovarajuće gustoće. U ovo paše lovorov list, sol, papar, čak i vegeta u tragovima (ne razbacujem se time, ali može tu i tamo) i na kraju kosani zeleni peršin. Gotovo je za 15 min ili manje.
puno ti hvala na super idejama (već sam zamijetila po forumu tvoje odlične kulinarske ideje), izabrat ćemo jednu varijantu i isprobati
Varivo od slanutka s porilukom i kiselom repom - za prave slanutkoljubce
Zdinsta se poriluk, u to se doda narezana mrkva, celer, svježa paprika, skuhani slanutak, može jedan krompir ili noklice od jaja i brašna, malo prosa ako ima u kući, kisela repa, mljevena crvena paprika, na kraju puno peršuna da maskira poriluk koji neki u mojoj kući misle da ne vole.
Pravo zimsko varivo
Posljednje uređivanje od anchi pp : 29.01.2011. at 11:13
može li umjesto repe kiselo zelje ili neka druga kombinacija?
slanutak obožavam, repu ne podnosim. brrr!
Može sa kiselim zeljem.
U principu sa slanutkom možeš kombinirati sve
što se kombinira s grahom, npr. ječam
Naravno da može kiselo zelje. Ne mora niti poriluk, može luk vulgaris. Ne mora niti proso. A ne mora niti krompir niti noklice. Može npr. malo heljde. Moguće su sve varijacije na temu. Ječam, naravno.
Moj je princip da u varivo ubacim ono što imam doma - a to je bio poriluk, slanutak i kisela repa. I ispalo mi je fenomenalno.
Jako mi je drago da vam se svidjelo. Doduše, ovo i je topic sljedbenica slanutka.
![]()
Posljednje uređivanje od anchi pp : 01.02.2011. at 14:45
hvala, anchie - i ja volim improvizirana variva a ovo tvoje me pogodilo u žicu - svi sastojci osim repe su mi vrlo dragi.
ja ću odmah skuhati više, kad se već tako dugo kuha, pa pola u varivo, pola u falafel s kikirikijem
falafeli od slanutka i kikirikija
3 žlice ulja
1 luk, sitno narezan
1 grančica celera, narezati
1 žličica miješanog začinskog bilja
250 g prženog neslanog kikirikija
175 g slanutka, ocijeđenog i zgnječenog
60 g svježih krušnih mrvica (mislim da mogu i obične)
1 žumance
30 g brašna
na 1 žlici ulja pržiti luk i celer 3-4 minute da omekšaju
sve sastojke osim preostalog ulja i brašna staviti u zdjelu i promiješati s lukom i celerom.
od smjese napraviti 12 okruglica, uvaljati ih u brašno i pržiti oko 15 min na srednje jakoj vatri uz okretanje da postanu zlatnožute
poslužuje se uz ljuti umak (ako treba imam recept) i rižu
tina55, jel to pržiš u dubokom ulju ili samo na malo namašćenoj tavi?
Ajde piši i recept za umak. Hvala.![]()
ljuti umak:
2 žlice ulja
1 čili papričica, očistiti sjemenke i sitno narezati
2 mlada luka, sitno narezati
2 žlice crvenog vinskog octa
230 g narezane rajčice iz limenke
2 žličice šečera u prahu
na ulju 2-3 minute pržiti luk i papričice
dodat ostale sastojke, posoliti i popapriti
zakuhati i ostaviti da lagano krčka 5 minuta
poslužiti s okruglicama, rižom i zelenom salatom
ja ovo tek ovaj vikend namjeravam raditi; rekli su mi da se može pržiti u fritezi, ali ja ću ovako na tavi kako piše probati
2 žlice pirea od rajčice