Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: Slanutak

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno Slanutak

    Heeelp! Koliko dugo ga treba kuhati, u ekspres loncu ili običnom?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,132

    Početno

    Ja ga u ekpres loncu kuam 40-50 min, a u običnom dok ne omekša

  3. #3
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    slanutak ili leblebija po mojim saznanjima
    kad smo vec kod toga
    od kada se smije davati bebama?
    obzirom da je pun zeljeza, jako je koristan
    ako imate neki bebechi recept molim javite
    hvala

  4. #4

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    vojvodina
    Postovi
    44

    Početno

    Ja obožavam hummus da pravim od leblebija! Samo ja njega preko noći ostavim u vodi da omekša, pa ga onda kuvam, brže je i u expresu i u običnom! I ja bih ga rado dala mojem J., naravno ne još, ali čim pre, jer meni je super!

  5. #5
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    a gdje je recept?

  6. #6
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Hummus ja radim otprilike - sameljem kuhani slanutak, dodam protisnutog češnjaka, maslinovog ulja (žlicu, dvije), sol, i maslac od sezama poznat pod nazivom tahini, to sve zajedno smiksam i ohladim. Baš me zanima stavlja li netko još nešto u hummus.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    vojvodina
    Postovi
    44

    Početno

    Ja ga vrlo slično pravim! Samo ja nemam uvek gde da kupim tahini pa ga sama napravim: sipam susam u jednu šerpu, bez masnoće, suv, uključim ringlu na srednju temperaturu i mešam varjačom povremeno, čekam onu tamno zlatnu boju, onda ga sameljem na mlin za kafu u fini prah.
    Leblebije neko melje na mašinu za meso, a ja u multipraktiku ili sličnoj seckalici. Ne znam tačno mere, ja obično radim "odokativnom" metodom, povremeno probam pa dodam šta mi fali. Dakle sameljem leblebije i susam, pomešam, beli luk, maslinovo, malo soli, vode u kojoj se slanutak kuvao... to je to, možda još neku travku da zamiriše pr. malo bosiljka.
    Da, stavim ja još i tucanu papriku, može i ljuta i slatka. To bude fine gustine da se može mazati na hleb, i može da stoji, kažu, nedelju dana, dobro zatvoreno u frižideru, samo kod nas ne traje više od dva dana!

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,132

    Početno

    ja stavim limunov sok!

    inače, neki dan sam radila slanutak varivo, stavila sam unutra i pečene oguljene kestene, mrkvu, luk, češnjak..... bilo je ODLIČNO!!!!!

    Irma, a bome i mi ostali smo se davili......

  9. #9

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    949

    Početno

    meni ga luce obožava i jede ga već pola godine..prije joj ga se nisam usudila davat, baš kao i fažol i ostalo jer dosta napuhuje...inače, dobar mi je u gustim juhama, salatama i kao namaz.slanutak se mora inače namočiti uvijek noć prije, a kuha se oko sat vremena u express loncu..inače vječnost..
    a inače, u običnom loncu ga je dobro šokirat, znači kad provrije, nakon 10 ak minuta dodaješ hladnu vodu, ponoviš par puta i tako spremljen manje napuhuje stomak

  10. #10
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Taj šok način kuhanja je makrobitoički, meni je super za leću, i navodno da tako skuhana mahunarka manje napuhava (još se doda i kombu alga); ali slanutak se stvarno kuha sto godina u običnom loncu pa ga i ja kuham u ekspres, i obavezno ga namočim.

    Ja sam od slanutka znala napraviti pire i pomiješati ga sa krumpir pireom (to mi je super uz npr neko jelo od kiselog zelja), a evo jedan recept za curry od slanutka (to je za velike)

    CURRY OD SLANUTKA KRUMPIRA

    Na malo ulja popržiti malu nasjeckanu glavicu luka. Dodati žličicu - ili više, prema ukusu, curry-ja, popržiti da malo potamni. Dodati krumpir - teško mi je reći koliko, možda 4 srednje velika krumpira, narezan na sitne kockice. Posebno zakuhati vodu. Krumpir preliti vrelom vodom tek toliko da ga pokrije. Dodati 250 gr kuhanog slanutka, sol, papar i pola šalice sojinog mlijeka. Kuhati na laganoj vatri dok krumpir ne omekša a umak se zgusne. Super paše sa couscousom.

  11. #11
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ja i slanicu i leci promijenim vodu nakon sto uzavri.
    jel i to dovoljno sokantno?

    bas cu danas skuhati lecu, jedva cekammm

  12. #12
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Nije dovoljno šokantno, moraš zaliti hladnom vodom tek toliko da pokrije mahunarku, i onda kad popije vodu dodavati po malo hladne vode čitavo vrijeme dok se kuha.

    Tako skuhana leća mi je odlicna, ali druge mahunarke radije kuham u ekspres loncu.

  13. #13
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ali to trazi od mene da budem cijelo vrijeme uz lonac.
    nemoguca misija.
    meni lako odluta paznja.
    s boje na kosi koju treba isprati pa se sjetim nakon 2 sata.
    s tusa u kupaoni gdje se ispire deka pa se sjetim kad mi voda dode do gleznja.
    a gdje nece s lonca.

    ja je danas skuhala samo jednom šokiranu, ma bas mi je dobro sjela.

  14. #14
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Yes, makrobiotika zahtijeva skoncentriranu kuharicu

  15. #15
    LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    1,654

    Početno

    .ajd da se ovdje ubacim-od kad se djeci smije davati fažol?..ja danas kuham paštu fažol pa neznam smije li Karlito to jest-ima 2 god i pol.

  16. #16
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Pa, naravno da dijete od 2,5 g. smije jesti grah!

  17. #17
    silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    449

    Početno

    da li se slanutak nakon što ga se namoči preko noći treba onako ko grah prokuhati kratko pa baciti tu vodu i onda kuhati, ili može nakon namakanja odmah u lonac. kupila sam friški i baš se nabrijavam kuhati ga.

  18. #18
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ja ne bacam prvu vodu.

  19. #19
    silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    449

    Početno

    hvala na info!

  20. #20
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Ja namočim prek noći i tu vodu bacim. Nakon toga slanutak ide na 45 min u ekspres lonac i ta voda se ne baca. Unutra stavim malo soli i lovorov list. Tak kuham slanutak za humus (da se lako zdrobi u pire) a ako je namijenjen za salatu ili varivo, onda je dosta 30-35 min, ali to ovisi o loncu.

    Fala, dale ste mi ideju, već neko vrijeme nisam kuhala slanutak, baš bih ga mogla namočiti...

  21. #21
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    umjesto expres lonca zlicu-dvije (čajne zlice) sode bikarbone dok se kuha. i u grah, rastiku...
    ja ga obozavam na salatu sa mladom kapulom, kuhanog sa grahom i jecmom...

  22. #22
    flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    land of hope and dreams
    Postovi
    4,145

    Početno

    meni je najfinija ona kombinacija s porilukom i parmezanom, mislim da je to od golog kuhara...bas ste me dobro sjetile.

  23. #23
    silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    449

    Početno

    soda bikarbona je protiv napuhavanja ili da se brže skuha?

  24. #24
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    brzo se smeksa, a ne znam prducka li se manje

  25. #25
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Ne prducka se manje od sode. TOme služi lovorov list (a može i par zrna kimla oliti kumina).

  26. #26
    Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    1,238

    Početno

    Ajde, curke, please, još koja ideja sa slanutkom na salatu...Baš mi se jede i kupila ga, ali nemam ideja....nešto proljetno, lagano....

  27. #27
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Skuhani slanutak, struk-dva poriluka, struk-dva mladog luka, struk-dva celera, dimljeni tofu, naribana rotkva, sol, biber, bučino ulje i jabučni ocat.
    Upravo se davim u tome. To je ono što sam imala u frižideru. Da je bilo paprike - i ona bi upala.

  28. #28
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Slanutak, feta sir, pomidor, aceto balsamico.

  29. #29
    Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    1,238

    Početno

    bravo, puno hvala, probat ću...

  30. #30
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa Vidi poruku
    Skuhani slanutak, struk-dva poriluka, struk-dva mladog luka, struk-dva celera, dimljeni tofu, naribana rotkva, sol, biber, bučino ulje i jabučni ocat.
    Upravo se davim u tome. To je ono što sam imala u frižideru. Da je bilo paprike - i ona bi upala.

    Kako ovo savršeno zvuči...

  31. #31
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    A može i samo zajedno sa kukuruzom iz konzerve, pa gore jabučni ocat i bučino ulje....mmmmm....

  32. #32
    habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    241

    Početno

    ja slanutku, i svim varivima s grahoricama, dodajem kombu algu. to je radi lakše probavljivosti. kuhanu algu nasjeckam na sitne kockice da drugi ne primijete.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    split
    Postovi
    576

    Početno

    Jučer je Ana kuhala slanutak ali sam gledala samo kraj.
    Aj ako je netko gledao neka napiše detalje.
    Mislim da je radila sa slanutkom iz konzerve.

  34. #34
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj split prvotno napisa Vidi poruku
    Jučer je Ana kuhala slanutak ali sam gledala samo kraj.
    Aj ako je netko gledao neka napiše detalje.
    Mislim da je radila sa slanutkom iz konzerve.
    Evo najdetaljnije: http://kodane.tportal.hr/recepti/609...s-rikulom.html

  35. #35
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    a kako radite varivo sa slanutkom? imate kakav jednostavan recept

  36. #36
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    1) Isto ko i grah varivo - skuham s lovorovim listom u slanoj vodi, pa onda začinim po želji

    2) može s ječmom i povrćem:slanutak skuhati posebno, ječam posebno, pa prodinstati luk, mrkvu, papriku, paradajz - na to ubaciti slanutak i ječam, doliti vodom u kojoj se kuhao slanutak, po želji ubaciti kakvu kobasu (mm to voli, ja ne pa obično kuham posebno) i to je to. Unutra paše bosiljak, metvica, peršin i CELER (svako zasebno ili u nekim kombinacijama od po 2 biljke), sol i papar. U ovo ne stavljam crvenu papriku, u ovo gore stavljam

    3) ekspres varivo - lagana zaprška na 1 maloj žlici brašna i 1 žlici ulja, malo češnjaka, žličica crvene paprike (chilli je dobrodošao), pa dodati 1 konzervu od 250 g slanutka, skupa s tekućinom i 1 konzervu kukuruza šećerca (ocijedim, ali može i s tekućinom), po želji doliti vode da bude odgovarajuće gustoće. U ovo paše lovorov list, sol, papar, čak i vegeta u tragovima (ne razbacujem se time, ali može tu i tamo) i na kraju kosani zeleni peršin. Gotovo je za 15 min ili manje.

  37. #37
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    puno ti hvala na super idejama (već sam zamijetila po forumu tvoje odlične kulinarske ideje ), izabrat ćemo jednu varijantu i isprobati

  38. #38
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    puno ti hvala na super idejama (već sam zamijetila po forumu tvoje odlične kulinarske ideje ), izabrat ćemo jednu varijantu i isprobati
    Ma nema na čemu...

    Zaboravih nešto o čemu često priča moja svekrva, ali nisam isprobala - dodati kockice krumpira u to varivo. Ne možeš pogriješiti. Ravnaj se po onome što inače volite...

  39. #39
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Varivo od slanutka s porilukom i kiselom repom - za prave slanutkoljubce


    Zdinsta se poriluk, u to se doda narezana mrkva, celer, svježa paprika, skuhani slanutak, može jedan krompir ili noklice od jaja i brašna, malo prosa ako ima u kući, kisela repa, mljevena crvena paprika, na kraju puno peršuna da maskira poriluk koji neki u mojoj kući misle da ne vole.

    Pravo zimsko varivo
    Posljednje uređivanje od anchi pp : 29.01.2011. at 11:13

  40. #40
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa Vidi poruku
    Varivo od slanutka s porilukom i kiselom repom - za prave slanutkoljubce


    Zdinsta se poriluk, u to se doda narezana mrkva, celer, svježa paprika, skuhani slanutak, može jedan krompir ili noklice od jaja i brašna, malo prosa ako ima u kući, kisela repa, mljevena crvena paprika, na kraju puno peršuna da maskira poriluk koji neki u mojoj kući misle da ne vole.

    Pravo zimsko varivo
    ovo je slijedeći tjedan na rasporedu sigurno
    odličan recept, hvala

  41. #41
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa Vidi poruku
    Varivo od slanutka s porilukom i kiselom repom - za prave slanutkoljubce


    Zdinsta se poriluk, u to se doda narezana mrkva, celer, svježa paprika, skuhani slanutak, može jedan krompir ili noklice od jaja i brašna, malo prosa ako ima u kući, kisela repa, mljevena crvena paprika, na kraju puno peršuna da maskira poriluk koji neki u mojoj kući misle da ne vole.

    Pravo zimsko varivo

    Naš današnji ručak.
    Odlično varivo, hvala na receptu.

  42. #42
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    može li umjesto repe kiselo zelje ili neka druga kombinacija?

    slanutak obožavam, repu ne podnosim. brrr!

  43. #43

    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    zapad
    Postovi
    1,076

    Početno

    Može sa kiselim zeljem.
    U principu sa slanutkom možeš kombinirati sve
    što se kombinira s grahom, npr. ječam

  44. #44
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Naravno da može kiselo zelje. Ne mora niti poriluk, može luk vulgaris. Ne mora niti proso. A ne mora niti krompir niti noklice. Može npr. malo heljde. Moguće su sve varijacije na temu. Ječam, naravno.

    Moj je princip da u varivo ubacim ono što imam doma - a to je bio poriluk, slanutak i kisela repa. I ispalo mi je fenomenalno.

    Jako mi je drago da vam se svidjelo. Doduše, ovo i je topic sljedbenica slanutka.

    Posljednje uređivanje od anchi pp : 01.02.2011. at 14:45

  45. #45
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    hvala, anchie - i ja volim improvizirana variva a ovo tvoje me pogodilo u žicu - svi sastojci osim repe su mi vrlo dragi.

  46. #46
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    ja ću odmah skuhati više, kad se već tako dugo kuha, pa pola u varivo, pola u falafel s kikirikijem

  47. #47
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    tina55, daj svoj recept za falafel.

  48. #48
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    falafeli od slanutka i kikirikija
    3 žlice ulja
    1 luk, sitno narezan
    1 grančica celera, narezati
    1 žličica miješanog začinskog bilja
    250 g prženog neslanog kikirikija
    175 g slanutka, ocijeđenog i zgnječenog
    60 g svježih krušnih mrvica (mislim da mogu i obične)
    1 žumance
    30 g brašna

    na 1 žlici ulja pržiti luk i celer 3-4 minute da omekšaju
    sve sastojke osim preostalog ulja i brašna staviti u zdjelu i promiješati s lukom i celerom.
    od smjese napraviti 12 okruglica, uvaljati ih u brašno i pržiti oko 15 min na srednje jakoj vatri uz okretanje da postanu zlatnožute

    poslužuje se uz ljuti umak (ako treba imam recept) i rižu

  49. #49
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    tina55, jel to pržiš u dubokom ulju ili samo na malo namašćenoj tavi?
    Ajde piši i recept za umak. Hvala.

  50. #50
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    ljuti umak:
    2 žlice ulja
    1 čili papričica, očistiti sjemenke i sitno narezati
    2 mlada luka, sitno narezati
    2 žlice crvenog vinskog octa
    230 g narezane rajčice iz limenke
    2 žličice šečera u prahu

    na ulju 2-3 minute pržiti luk i papričice

    dodat ostale sastojke, posoliti i popapriti
    zakuhati i ostaviti da lagano krčka 5 minuta

    poslužiti s okruglicama, rižom i zelenom salatom

    ja ovo tek ovaj vikend namjeravam raditi; rekli su mi da se može pržiti u fritezi, ali ja ću ovako na tavi kako piše probati
    2 žlice pirea od rajčice

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •