dee dee :love2:
žao mi je što ste opet u problemima, no kao što oka kaže, dobro je da bebica ne gubi na težini a oko AD se nemoj uzrujavati - trenutno je najbitnije da nije gladna.
Citiraj:
I dalje srce boli i kao da puca na sto komadića. Sa suzama se prisjećam kratkog perioda u kojem nismo imale problema u kojem je samo cicala i normalno dobivala na težini.
Nemaš se zašto žalostiti - uložila si puno truda i pružila bebici najbolji početak, a eto, dojite i dalje.
Citiraj:
Ja se užasno bojim bilo koje metode koja nije mjerljiva u ml jer se užasam vaganja u četvrtak. Kada bi ona dobila na težini i kada bi ja imala ponovno neki prostor za eksperimente malo bi se opustila. Ovako mi je bitan svaki mililitar koji popije.
Ovo posve razumijem, no brojke mogu postati jako opterećujuće. Postoji još jedan dobar pokazatelj unosa mlijeka (uz mokre i pokakane pelene) a to je način na koji beba siše.
Na portalu ima dobar članak na tu temu: Kako mogu biti sigurna da moja beba dobiva dovoljno mlijeka? A ovdje možeš pogledati kako to izgleda.
Pokušaj svakako koristiti kompresije (vidi ovdje) kako bi bebi omogućila da ušto kraćem vremenu dobije najviše mlijeka
Citiraj:
Nije meni problem ni izdajati se samo kada bi mogla namiriti njezine dnevne potrebe. Moja prijateljica ima bebu staru kao što je i moja curica i ona se mora izdajati jer mali nikako neće da cica i ona uspije iz jedne dojke izdojiti 150ml, a ja...
Svaka je majka, kao i svaka beba različita - nekome će bolje odgovarati ručna tehnika izdajanja, nekome izdajalica, a nisu ni sve izdajalice iste (možda bi mogla pokušati sa električnom). Neke se pak majke ne uspijevaju izdojiti uopće. Izdajati bi trebalo barem 8 puta dnevno i nikako ne bi smjela preskakati ona noćna izdajanja. Bilo bi najbolje kad bi bebicu najprije podojila (uz kompresije), ukoliko joj nije dovoljna jedna dojka (a čini mi se tako), ponudila drugu, pa se vratila na prvu pa ponovno na drugu. Zatim se izdojila, ponudila joj svoje mlijeko i tek onda ponudila AD, ukoliko je potrebno.
Citiraj:
Čak sam si zadala da nakon što izdajalicom izvučem sve što se izvući može pumpam svaku dojku još 5 min na prazno ne bi li se poslao signal mozgu da treba stvoriti još mlijeka.
Prije izdajanja dobro je izmasirati dojke i staviti topli oblog. Dobro je još neko vrijeme pumpati na prazno, (minutu - dvije). A potom možeš napraviti malu pauzu, irecimo desetak minuta zmasirati dojke,pa pumpati još malo.
Također, dok dojiš, pokušaj imati bebu što češće u kontaktu koža na kožu. To će nju dodatno potaknuti na dojenje a tvoj organizam na proizvodnju mlijeka.
Citiraj:
Pijem i puno tekućine, vode, čaja za dojenje pa mi se ni to ne vidi po milimetraži
Ne moraš se dodatno opterećivati tekućinom - znadeti i kontraproduktivno. Samo slušaj svoj organizam i pij kad si žedna i koliko si žedna.
Citiraj:
i u tome što je narasla (sa 46 na 55,5cm)
Ovo je super!
Ne smiješ smetnuti s uma da prijevremeno rođene bebe ne slijede niti one krivulje rasta koje bi slijedile u maternici, niti one koje se odnose na djecu rođenu u terminu pa ih tako nije uputno svrstavati u postojeće tabele. A, ukoliko se tako nešto i pokuša, uvijek se dob mora korigirati za onoliko koliko je beba prerano rođena.
:heart: