Tako je.
Printable View
Eh, da mi je dijete, muž ili ja bolesni i smeta nam dim cigarete, nema tog prijateljstva ili rodbinske veze koju ne bih mogla "prekinuti" zarad zdravlja.
ja izbjegavam posjete kucama u kojima se puši, osim u krajnoj nuzdi. u principu je to jedino kod moje sestre. i onda mi njoj nije bed rec da nek ne pusi u sobi, ona se sad vec i navikla pa ni sama ne pusi u sobama nego samo u kuhinji. moji su doma pusili kad sam bila djete bez pardona, al nekako sam uspjela kroz godine (bolje receno desetljeca:roll:) to pusenje locirat na jednu prostoriju u stanu. kod mene se moze pusit na balkonu.
meni pusenje odvratno smrdi, i smatram da su pusaci stvarno malo sebicni i bezobrazni po to pitanju. da ja fino bez ustezanja prdnem jednom u necijem stanu smatrali bi me nepristojnom, dok oni dime jednu za drugom i to je ok
Vecina nasih prijatelja ne pusi, a rijetki koji puse znaju da moraju izici van mog stana kad puse. Ocekujem od njih da ne puse kada su moja djeca prisutna, ako netko zapali pobunim se ili jednostavno odem.
Jedni muzevi rodjaci jako puse i iako su mi inace jako dragi od kada sam prvi put trudna bila kod njih doma i rodjendan provela na prozoru jer se dim mogao nozem rezati (srecom pa je bilo proljece) vise tamo ne idemo.
U našoj kući se ne puši. Oduvijek nam svima smeta dim. Još dok smo puno izlazili i družili se, prorijedili smo prijateljstva s pušaćima.
Zvuči glupo, ali tako je ispalo. Jednostavno nam nije bilo praktično održavati druženja gdje je pola pušaća, a pola nepušaća.
Tako da nakon dolaska djeteta u principu nemamo doticaja s pušaćima.
MM - ov tata puši, ali kod sebe doma na dvorištu, tako da to nije problem.
Itekako ima razloga za brigu. Mi smo bili u svatovima prije mjesec dana i pušilo se toliko da se dim mogao rezati nožem, oči su mi bile pune suza (inače sam nepušač). A odjeću sam zračila dva dana nakon toga i na kraju odnijela na kemijsko.
Zabrana stoji, ali svi nekako to progledaju kroz prste. Isto zabava na dočeku Nove - kao ne smije se pušiti, ali su na kraju dozvolili i samo su rekli prije nego dođe TV snimati za reportažu, pepeljare će biti uklonjene i samo u to vrijeme snimanja se neće smjeti pušiti.
Kod nas se u kući ne puši i veći dio društva ne puši. A imamo jedne rođake kod kojih se strašno puno puši. Moja djeca su kod njih bila svega nekoliko puta i to na kratko.
mi smo u nasoj kuci svi pusaci ali pusimo na balkonu i pred vratima kuce ..... kod mene je pravilo da nema pusenja u kuci kome se to ne svida ne mora mi dolaziti u goste
ipak kad odemo nekud pa nemogu bas sad ja ljudima u njihovoj kuci nametat moja pravila
iako me strasno ljuti ako sami ne reagiraju na to ,,tj ako sami ne ponude da se pusi van
izbjegavamo takva mjesta nademo se s takvima negdje vani na kavi i svima super :)
Da pa upravo zato jer sam ja bila isto na svadbi kao trudnica i bila je zabrana i rekli su da se neće moći pušiti a onda su polako počele stizati pepeljare a dva mladića su pored mene trudne pušili i stresali u tanjur dok nisu stigle pepeljare. Teško da se ljudima na svadbi pod utjecajem alkohola može nešto zabraniti. Tako da sam poprilično zabrinuta što će mi dijete satima biti u dimu a nemam šta drugo napraviti.
Kod nas se ne puši, svekrva je prestala prije 4 godine i od tada ne da da se puši u kući. Bilo je iznimaka kada se dopuštalo, kad su bili neki rođendani ili sl., ali od kad sam ja ostala trudna i od kad se D. rodio, iznimaka nema. Izlaze na balkon kad hoce zapalit ili se strpe tih sat dva dok su kod nas.
Sto se tice odlazaka u goste, rodbinu pitam da li je moguće da ne zapale dok smo tamo, i nitko se do sad nije bunio, bar ne direktno meni. Čak zadnjih par puta tetka je izračila kuću bez da sam joj rekla i tetak i bratići su išli van pušiti.
Kum isto izlazi iz svoje kuće van na balkon, bez da mi ista kazemo. Tako da sam imala pozitivna iskustva sto se tice toga. Ali nije mi problem reći da mi smeta. Jer ne želim da mi dijete bude izloženo dimu.
Ova vaša iskustva su me baš iznenadila- negativno. Ne razumijem čovjeka koji zapali unatoč zabrani, a ne razumijem ni osoblje koje mu donese pepeljaru umjesto da mu pokaže vrata. Eto, ja sam imala samo pozitivna iskustva pa nisam ni pomislila da bi moglo biti drugačije.
Da nažalost ima svega. Ne razumijem niti ja da netko puši unatoč zabrani i da ga nije sram pred drugima koji se drže te zabrane ili ne puše ( ovo mislim u svezi bilo čega ne samo pušenja).
Kad sam bila trudna ljudi su redovito pušili kraj mene a meni je užasno smetao dim i dizao mi se želudac i ti ljudi koji su pušili su to znali. Bili smo kod MM-ove sestrične i njenog dečka i oni su bez pardona pušili a s nama je bila moja šogorica s kojom živim i koja je znala da mi se diže želudac i ona je također pušila i moram priznati da me to čak i povrijedilo ( nisam joj dala do znanja).
Kad sam se žalila MM-u kako ljudi uopće nemaju obzira što sam trudna on mi je rekao da što se čudim jer su ljudi izgubili osjećaj za drugoga i koga je briga što oni pred tobom puše. Isto to kaže danas kad se čudim kako puše pred mojim djetetom.
Mi imamo neki sistem. Ako je toplo gosti i MM puše na prozoru, a ako je hladno kraj upaljene nape. Pošto nam rijetko dolaze gosti, a i dijete je već "veliko" nije neka frka. Kod mojih se puši na balkonu. Sveki izbjegavam kad je ružno vrijeme jer je onda kod njih sve zatvoreno i zadimljeno. Kad je lijepo vrijeme smo na terasi.
Ne pada mi na pamet nekome u njegovoj kući držati predavanja.
Pa mi smo dok je još Janko bio mali (tada nije bilo zabrane, ali je bilo odvojeno u restoranima dip za nepušače) bili u meksičkom restoranu, naravno na djelu za nepušače i došlo neko društvo za stol do nas, zatražili pepeljaru, konobar je bio onako, ne bi baš smio, ovi ono, a daj ajde, ovaj njima na kraju donio pepeljaru i reko da im je to na vlastitu odgovornost. Mislim onak, koju vlastitsu odgovornost, pa tko bi platio kaznu, oni ili restoran? Svašta. Toi se desilo dok još nisam znala pokazati zube pa sam samo živčanila u sebi i poprijeko gledala ove kaj su dimili pored nas! Grrrr.
Meni dijete od 3 godine, pa čak ni ovo od 6 nije dovoljno veliko da bi moralo udisati nečiji cigaretni dim! Dok ih sama mogu zaštititi od toga, radit ću to.
ja se iskreno nadam se brinete oko alkohola u istoj mjeri kao i oko cigareta, da gostu koji vozi ne branite piti alkohol, isto tako da muž ili neka od vas ne pije ako vozi, bez obzira na kakvoj veselici bili.
kod mene gost u kući smije zapaliti, ako je mali savršeno zdrav i naravno da ne popuši tri kutije.
i veliku ulogu u ovoj odluci ima činjenica da su dječije sobe izvan dosega tog dima.
ana.m znaš što mi je najgore što da se meni sada tako nešto dogodi ja bih šutila da ne ispadnem neka živčana babetina koja se žali a i imam razumijevanja da su ljudi ovisni i da im se puši međutim oni se ne obaziru, oni ne razmišljaju o mojem djetetu.
Mislim da se to ne može usporediti. Gostu koji je punoljetan, vozi i pije ne branim ali neću svoje dijete posjesti u auto s njim. Ni MM ni ja nebi pili pa vozili svoje dijete.
Time što netko pije ne ugrožava zdravlje moga djeteta a 2-3 sata provedenog u dimu je za moje dijete od 9mj otprilike kao da je popušilo kutiju cigareta.
Dakle kad idem u goste ne kažem domaćinu da ugasi cigaretu ali u svojoj kući imam potpuno pravo zaštiti svoje dijete od duhanskog dima a ja bih rekla da imam čak i obavezu.
pa da, svaka medalja ima dvije strane. s jedne strane se sjaji, a s druge zahrđala.
bitno da je meni i mom dobro, za drugog me nije briga. neka se prijatelj/kum/brat nalije, sjedne i vozi, a djecu će mu valjda bog čuvat.
kad već tako moraliziramo, moram visokomoralno reći da mi je alkohol stotinu puta gori.
da je idiot koji je ubio moju sestru barem popušio deset kutija cigareta u mojoj kući, umjesto što je popio i ubio.
i ne, ne treba sad nitko reći -žao mi je što ti se to dogodilo, nije u tome poanta.
Ne branim alkohol, što me briga ?? To stvarno nije moja stvar. Ja branim pušenje radi svog djeteta, ne radi pušača.
Meni je jako žao da ti se dogodila takva tragedija ali to je sasvim neka druga tema. Ako ćemo pričati o ljudima koji pijani sjedaju za volan i voze strogo sam protiv toga i to mi je prestrašno. A kod mene se ljudi baš nešto i ne naljevaju pa voze. Par puta kad smo bili vani i kad su se određeni previše napili pokušala sam ih odgovoriti od vožnje, uzeti ključeve i tako dalje ali kažem to je sasvim druga tema i nema nikakve veze s ovim.
Alkohol je gori od cigareta za čovjeka koji pije međutim za moje dijete od 9mj nije jer ono ne pije,ali zato pasivno puši u društvu pušača.
pa ok, u čijem se domu ne puši, djeca mu nisu u zadimljenom
u restoranima se ne puši, slastičarnama, mek donaldsima i na mjestima gdje se djeca kreću
i sve 5
stvarno ne vidim gdje je problem
nisam sve stigla pročitati ali sam i ja uuuuužasno ljuta i luuuda zbog pušača u prostoriji u kojoj su djeca!! ne shvaćam takve ljude niti ću ih shvatiti!!! užasno mi je to i sebično i nekulturno i štajaznam sve ne!!!
pogotovo kad se radi o najužoj obitelji! to mi je indirektna poruka - nije mi stalo za tvoje dijete! katastrofa!
ne dozvoljavamo da se puši kod nas i to se zna! ali u tuđoj kući ni ja, koliko god sam duga na jeziku, nemogu izreći: "možeš li ugasiti cigaretu?"
situacija: ljetos na moru, mi se probudili, jutro, miris mora, svježina...ulazimo u dnevnu, a tamo: oblak dima ali doslovna. svekrva je stigla večer prije, ujutro se probudila, sjela za stol, radiza kompom i puši jednu za drugom! skoro sam na dupe pala, a r. još ni godinu dana nema...a zna naš stav da se ne puši kad je r. u blizini, ali eto, njezina kuća, pa kao, može kaj hoće radit! cijeli dan sam bila vani, nisam htjela doma ni na ručak, ni na pišanje...kad se muž vratio iz ribolova i kad sam mu ispričala, odmah joj je reko neka ne puši više unutra...a njezin je komentar bio: pa šta bi joj smetalo, vama ništa nije bilo!!! :-o:-o:-o
pušila je i u trudnoći (2sina) i pred djecom:evil:
i sad, kako si izuzeti takve situacije od cjelokupnog dojma o osobi! ja recimo, koliko god se trudila, ne mogu iz glave izbaciti takve stvari i imati sliku o istoj osobi kao što sam imala prije...
i kad smo kod njih, puši se..ali kao izađe se u hodnik, koji je spojen sa dnevnom di smo svi i naravno da dim ulazi ili se odmakne onako ruka u stranu, kao onda dim ne ide...:evil:
rijetke su situacije kad se izađe na balkon...ali tu je i moj dragi papak jer nikada ništa ne kaže svojim starcima, pa sam ja glavna oštrokondža
p.s. pušim povremeno, muž isto...
baš to.
ja primjerice pušim kao četiri turčina, ali isključivo na balkonu - smeta mi smrad u stanu. a to kaj mi dijete svake prijestupne provede sat vremena u zadimljenom prostoru me uopće ne zabrinjava. da me zabrinjava, jednostavno bih odabrala drugi prostor. osim toga, kad smo kod nekog, najčešće mi odrasli dimimo u jednoj prostoriji, a klince iz praktičnih :-) razloga steramo u drugu prostoriju koja nije zadimljena.
i da, dopuštam da ljudi oko mene prde. mislim da suzdržavanje nije zdravo :-P
Ovdje pričamo o ljudima koji se ne obaziru na to da li će zapaliti cigaretu u blizini malog djeteta ili trudnice. I koji ne mogu razumjeti da nekome to smeta i ne mogu izdražti zbog djeteta ni pola sata da ne zapale...
I onih koji bi željeli pušiti kod ljudi kod kojih se ne puši i još se i naljute ako im se to ne dozvoli.
I o ovima koji puše na radnim mjestima gdje je to zakonom zabranjeno! Mislim, jeste bar pročitale o čemu se piše ovdje?
I mislim, onak, pa dozvolite da ima onih kojima i sat vremena dima smeta!
Ja sam danas bila s klincima u parku, ušla sam u kafić na 5 minuta po kavu za van. Jedva sam izdržala i tih 5 minuta. A ako je meni muka nakon 5 minuta zašto bih vlastitu djecu izlagal tome i pola sata sat?
Ovdje ima onih kojima to kao i meni npr. smeta a oko njih se nalaze nerazumni ljudi koji im još i govore kako njihovoj djeci neće biti ništa od malo dima.
ana.m dupli potpis
stvarno me smeta što ispada da cjepidlačim zbog nekakvih sat-dva povremeno što će moje dijete provesti u dimu jer mu nebu ništa bilo, pa ja dođem kući kao pijana i s glavoboljom nakon toga a kamoli ne moje dijete!
E pa nebu ništa bilo niti onome tko puši ako ode pušiti van ili se suzdrži tih sat vremena.
I imam pravo da me to smeta pa makar bilo na sat vremena! I stvarno ne razumijem zašto sam ja sad čudak jer mi to smeta a ovi s druge strane nisu.
Bila sam pušač i prestala sam pušiti i družila sam se s pušačima i bila u zadimljenim prostorima i nisam tražila da se zbog mene ugasi cigareta i nitko me nikada nije pitao dali mi smeta niti MM-a koji ima astmu i svi to znaju pa kad dođe kući mora uzeti ventolin i nismo se žalili ali mislim da kad su u pitanju djeca da se pravila malo mijenjaju ako ne zbog njih onda zbog koga.
kod mojih i svaki mali dim , daje najmanje tjedan i više neprestanog kašljanja, tak da izbjegavamo ići kod moje sister kad je šogor doma .
kod nas se ne smije pušit, jer ja ne dam, a kad smo živjeli kod svekra, on je svako malo znal ušit, pa odmah crta i van s klincem, ili se zatvorili u sobu i igrali,. Uvijek kad bi ko nama došel, obavezno je pital dal bu tko s njim podunfal, a pošto niked ni bilo interesanata, onda je on zgibal van.
Inače moj šogi je od onih rjetkih ( ili čestih) koje drži dete na krilu i puši nad njemu, a sestra ga ne želi ili ne zna krstiti.
Pa tu ni nema problema. Problem su (meni) neke situacije tipa: pozvani smo kod prijatelja, insistiraju da dodjemo sa bebom a onda puse. Ok, pokupimo se i odemo. Pa sledeci put neko slavlje, opet smo pozvani, ne odemo. Pa onda deciji rodjendan, slavi se u kuci, roditelji puse deca se igraju u blizini. Ne odemo. Pa onda opet neko okupljanje nasi prijatelji sa decom, opet se pusi, opet ne odemo. Pa onda je meni krivo jer se nisam vec dva meseca videla sa prijateljima pa ih pozovem kod nas na druzenje. Dodju njih dvoje, od 9 pozvanih (jer se u nasoj kuci ne pusi). Pa sledeci put dodju i onda vreme provedu na terasi. I tako nekoliko godina.
Neki od tih pusaca su (bili) moji dobri prijatelji, neki su njihovi partneri ili drugi gosti.
Ne pada mi na pamet da menjam tudje navike niti da im govorim kad treba da puse i koliko.
Samo mi je krivo, krivo mi je sto se vise ne vidjam sa njima, sto im je pusenje vaznije od druzenja sa mnom. Sto je MMovom tati vaznije da pali jednu za drugom nego da vidi moje dete....
Pa se malo zalim ovde na forumu.
joj da, beogradski djecji rodendan, izasla sam zadimljenija nego iz najzadimljenije birtije :mrgreen: znaci nema osobe, roditelja ili posjetitelja, koji ne pusi, nema
md me pito kasnije, pa di ste vi bili, ja i mali smrdimo ko pepeljare, cijeli auto je smrdio, nismo se mogli izluftati danima :mrgreen:
ma pročitala sam, jašta dabome
i dalje ne vidim problem
ono, imam bebu par tjedana/godina staru iiii...
u kojoj bi mi to situaciji netko mogao pušiti pored nje?
u bolnici? ne.
u nekoj javnoj ustanovi? ne.
u restoranu? ne.
u vrtiću? ne.
u igraonici? ne.
u kinu? ne.
u mom autu? ne.
ne znam gdje ako se ni kod mene u kući ne puši?!
u kafić ju ne vodim, kod babe/dide koji puše k'o turčini ju ne vodim...
o kakvim mi to situacijama pričamo?
o takvima gdje ljudi puše u svojoj kući?
pa nek puše, šta onda?
da se razumijemo
i moja djeca su bila mala i boležljiva
sad ovo boležljiva manje više, nije ni važno, važno je da nikome dim nije na zdravlje da je 100 % zdrav
jedan od pokušaja je bio kad je susjeda došla vidjeti malu, pa izvadila na stol cigarete
rekla sam: sori, ne pušimo pored male
ona je rekla ok, i spremila cigarete
ostali su znali jer već dugo ne pušimo u kući, s bebom ili bez nje
ali ako smo pozvani negdje, a znam da su ljudi pušači
ako mi smeta da mi djeca budu u zadimljenom neću ih voditi
ako ih nemam s kime ostaviti, neću ići ni ja
vidjet ćemo se u proljeće, ljeti, u jesen brate kad se dimi na terasi i kad djeca mogu biti vani
ili kod mene ako im odgovara režim s cigaretom na balkon
pa šta ćemo se sad čuditi što netko puši u svojoj kući? ili mu nametati naša pravila?
kada idemo kod muževog bratića koji puno puši i još ako je društvo pušača veće, ne vodim ju, stoji doma.
ako ju nemam s kime ostaviti, a to mi baš jako smeta - ne idem ni ja.
mitovski draga, stvarno ne vidim smisla iščuđavati se nečijim nezdravim navikama
ili nečijoj bešćutnosti jer pored moje djece želi pušiti (a ja mu ne dozvolim)
i ne mari za naše prijateljstvo jer nas cigareta razdvaja :vene_reže:
izbjegavaj mjesta i ljude koji ti smetaju.
pročitala sam ja, samo ne znam što osim plakanja jedna drugoj na ramenu, želite?
da ljudi ne puše u situacijama gdje su mala djeca i trudnice i oni kojima smeta dim cigarete?
pa ako mu domaćin dozvoli, što tebe briga? bešćutan je i eto, slažem se s tobom.
druga je stvar bih li ja to napravila ili ne
evo da ti rečem, ne bih.
pa pusti nas onda brate mili da se iščuđavamo i razglabamo, raspravljamo ili šta već :mrgreen:
kad im već ne možemo u lice reći šta ih ide da im kažemo ovdje
ahaaa :mrgreen:
ajd dobro, sori! :lol:
pa daaaaa
neispavana sam jer me J budi svaka 2 sata, po cijele dane cendra i hoće se nositi, idu joj zubi i sad mi ti još nedaš da se ovdje iščuđavam ljudima koji puše u blizini moga djeteta....mislim stvarno :lol: