regoč prvotno napisa
Krenula sam s prvom fazom i još uvijek se toga držim - hoću još smršaviti, a i nemam neku potrebu mijenjati. Moram napomenuti da imam dvije knjige od Montignaca (Jedem, dakle mršavim i Montignacova dijeta) i upute za prvu fazu se razlikuju:u drugoj govori da se mogu uzimati ugljikohidrati čiji je GI do 35 i toga se držim, dok je u prvoj stroži (do 15 - što mi je too much).
Što se tiče jelovnika, knjige mi nisu bile nešto korisne, jer mi jelovnici baš nisu prilagođeni našim/mojim navikama. Spominje obroke od tri slijeda i glavni obrok mu je večera, što meni ne odgovara. Korisno mi je bilo pročitati ovdje što su cure pisale, a možda i na coolinarici- nisam sigurna više. Uglavnom, za doručak jedem kruh i pekmez i pijem jogurt , za večeru mlijeko i zobene pahuljice (dodam ili suhe marelice ili kockicu čokolade), a ručak bude nešto od ovog -
- riba ili meso (ili neki odresci ribe pečene na gril tavi ili pečeno u pečnici, meso najčešće piletina, nekad neko crveno meso) i povrće (uz ribu pečem paprike, tikvice, kelj pupčar npr, ili mahune ili skuham brokulu, cvjetaču, kelj, pa dodam malo maslinovog ulja ili kuhani kelj začinim uljem i octom pa jedem kao salatu), a nekad preskočim povrće i dodam samo zelenu salatu (ali opet ubacim slanutak, bademe, kockice sira i slično)
- rižoto s povrćem i mesom, ali umjesto riže stavim ječam (ne ječmenu kašu, već ječam) ili quinou
- varivo od leće (dodam kobasicu ili neko suho meso) itd...
- ponekad umak od povrća i integralnu tjesteninu, ali rijetko - ne paše mi jer za doručak i večeru jedem ugljikohidrate, pa sam uz takav ručak cijeli dan bez proteina...
Dakle, pitala si da li se strogo držim pravila - ne baš 100 %. Večera je jedna stvar koju sam si prilagodila, jer su mi oduvijek mlijeko i pahuljice najdraža večera (za mene neka vrsta comfort food) - sad sam uzela obične zobene pahuljice, bez dodataka. Isto tako, držim se pravila GI<35, jer mi je tako lakše i nemam osjećaj da se nečega odričem. Za ječam nisam 100% sigurna da li sam u pravu s GI (spominje se nekakav blanširani ječam koji je ok i prekrupa od ječma koja nije ok), ali si mislim da jesam i koristim ga. Povremeno napravim neki prihvatljiv desert - tamna čokolada i fruktoza, bez brašna, pa se zasladim i neko vrijeme sam mirna. Treba napomenuti da takvih dana kile baš i ne idu dolje, ali se ni ne debljam. Isto tako, on spominje mliječne proizvode s 0% mm, što kod nas ne postoji, pa jedem one koje nađem s najmanje mm...
Prvi tjedan mi je bilo teško, jer mi se cijela prehrana promijenila. Nije više bilo peciva usput u šetnji, pečenih kestena i sličnog, med sam do tad trošila u velikim količinama, grickala sam povremeno neke kekse, često kuhala tjesteninu i slično. Cijeli prvi tjedan sam bila jako gladna između obroka i cijelo vrijeme razmišljala o hrani, jer mi je zahtjevala posebno planiranje. Npr. morala sam se pobrinuti ako negdje idem i neću moći ručati na vrijeme da ponesem bademe, marelice i nešto slično, da imam neki međuobrok. Isto tako, puno sam čitala i planirala što ću koji dan kuhati jer mi je bilo sve novo. Drugi tjedan je već bilo lakše i nakon toga je sve ok. Glad između obroka je nestala i cijelo vrijeme se dobro osjećam. Sad mislim da bih, uz poneki izlet tu i tamo, mogla ovako jesti zauvijek.
Što se tiče dojenja, ova prehrana nije utjecala na način da se mlijeko smanjilo ili nešto slično, ali jedna stvar me kopka - između pregleda kod pedijatra u 4. i 6. mjesecu (što se baš poklopilo s mojom promjenom prehrane) mi je sin dobio na težini samo 1/2 kg, što je dosta manje nego do tada. Nije bilo ništa zabrinjavajuće, dijete je ok i ovako, po tablicama i sve to. Ne mogu biti sigurna da Monti ima ikakve veze s tim, jer je u tom razdoblju prebolio i dužu virozu i postao puno aktivniji nego prije, pa sigurno i sve to ima utjecaja. Tu smo već malo počeli s dohranom , pa se nisam previše zabrinjavala, samo ga sad pratim i mislim da je sve ok.
Evo, oduljila sam (btw, razlog zašto sam do sad napisala 5 postova je što mi za svaki treba sat vremena, jer se pitam jesam li sve napisala razumljivo i gramatički ispravno i nisam li nešto izostavila:-), ali nadam se da sam sve pokrila. Ako trebaš još nešto, pitaj. I sretno.