vječna tema, a rješenje tako induvidualno
nikad nisam bila mršavica, u osnovnu, srednju školu te na posao išla pješke, znači 30g pješaćenja, a smršavila bih kad bi bila na bolovanje a ne na poslu( s tim da sam na poslu jedva jela, a bila sam stalno u pokretu-fizičko stajački posao)
- imala sam nešto problema s štitnjačom ali mislim da to nije toliko utjecalo na moju kilažu već to što se organizam navikao na određenu aktivnost, kilometražu i stalno mu je trebalo to povećavati..( da ne govorim da mi je Dubrava-Trg niš posla za prehodati-ali džaba)
-nekda jedem kad sam nervozna, a nekad od nervoze danima ne mogu pogledati hranu
-nekad kad jedem više obroka na dan mršam, a nekd se debljam isto tako ako ne jedem ili malo jedem danima kile ne idu dolje, a na svaki zalogaj dobijem gram
-kao mlađa nisam jela kruh i npr. kad jedem meso onda je prilog salata a ne npr.riža,krumpir,tjestenina -zlatno pravilo to dvoje se ne konbinira i stvarno funkcionira
-mislim da meni slatko i junk ne igra ulogu jer to rijetko jedem ili nikako (osim kolače za blagdane itd)
-trudnoća; 3 mjeseca nakon poroda izgubila sam sve kile koje sam dobila u trudnoći ali sam pala točno na onu kilažu koju sam imala kad sam ostala trudna i ni grama dolje -dojila sam 2,5g ...prije trudnoće, za vrijeme trudnoće, poslije trudnoće isto se hranim i količinski i jednaki princip prehrane....ali ni kila dolje
- nakon što sam prestala dojit dobila sam 7kg -rekoh isto se hranim, isto hodoma, isto se zadnjih 5g više vozim u autu ali i ne spavam, i stalno radim po kući i hodam po 6km (često sam znala jesti po noći jer sam budna a po danu ne jedem ali ja tako cijeli život, jer mi je metabolizam ali i moj dan tako "okrenut"- ništa mi ne znači ne jedenje nakon 19h)
-u korizmi se odrekla mesa i slatkog- izgubila ni 2kg a MM 8kg
-jučer pojela 1 sarmu bez kruha na cijeli dan, i kuglicu sladoleda i dobila sam 1kg
-kao da se debljam od zraka
- imala sam gripu ,upalu pluća itd. i 2 mjeseca sam bila bolesna povraćala, juhu usta nisam mogla stavit- ni grama ja nisam izgubila- niti vodu kako kažu
-kad vježbam samo dobivam na kilaži i cm jer se mišići jačaju a salo ostaje
-najgori mi je trbuh jer sad imam i gornji i donji, ni sise ni široki bokovi me ne zabrinjavaju, ali trbuh kad se preklopi i dodirne jedan drugi dođe mi da vrištim
-trbušnjaci mi nikad nisu pomagali a i ne volim vježbat ni trčat, rađe hodam ili plešem pola sata po kuči neke latino ritmove...ali sve džabe
- vjerovatno su godine u pitanju i genetika
-moja seka je nakon poroda anoreksično mršava nikad nije bila takva, ja to ne želim, ali se želim riješiti trbuha i toga da moram gladovat ne da bi smršavila već da bi moja kilaža ostala na istom
i da sigurno je bolje pojesti špek,pršut ili domaću kobasicu ako se baš mora, nego salame, paštete i majnoze
- ne zaboravite maslinovo ulje i jabučni ocat (on ne samo da je dobar za salate, nego čujem da ga neki ujutro u čaši pomješaju s vodom i piju-te da to topi salo)
- probava je bitna i "sporost" vašeg metabolizma ( eto moj seka odmah nakon ruka u WC a je ne mogu danima- a isto smo se hranile 28g)
-hormoni,hormoni,hormoni-pazite i provjerite, isto tako ako imate problema s tlakom,srcem pazite i ne idite na svakojake djete da ne narušite zdravlje
Radiš 2 najgore greške : jedeš premalo i ne vježbaš.
Da bi naš organizam opstao, on mora primati hranu. Kada si pojela onu 1 sarmu i 1 kuglicu sladoleda tvoj je metabolizam pomislio : tko zna kad će opet biti hrane, odoh ja ovo spremiti u salo, tako da imam zalihe u slučaju gladi. I zato nisi smršavila i nikada tako nećeš smršaviti. Ključno je jesti 5-6 manjih obroka količine koliko može stati u šaku da bi se metabolizam ubrzao i trošio hranu.
Trbušnjacima nikada nećeš smanjiti trbuh. Da bi potrošila salo potrebna ti je aerobna aktivnost : trčanje, plivanje, aerobik, itd. Tek kad potrošiš salo možeš trbušnjacima oblikovati trbušne mišiće. Prisili se bar na pola sata vježbanja dnevno, i povećaj broj obroka a smanji količine, pa ćeš vidjeti razliku. Drži se ovih pravila prehrane koje si napisala.
I toplo preporučujem Donat mg, ubrzava probavu i opskrbljuje organizam magnezijem, pa nećeš biti umorna i klonula.
slažem se ja s tobom da u principu tijelo tako funkcionira- da kad više puta na dan jedeš ono je stalno "u pogonu" radi, pa i probavlja hranu, i ne sprema je u zalihe, jer se boji da više neće dobiti hranu- ali nažalost ja sam iznimka- kod mene to tako ne ide -vjeruj mi probala sam i to duže vremena ali sam se samo debljala (ni meni to nije jasno)
- aerobik nije za mene jednostavno dobijem centimetre na bokovim (od step aerobika), nije ni teretana iz istog razloga, trebala bih prvo smršat pa nabijat mišiće
Vidiš Donat nisam pila od kad sam rodila, prije jesam, topal, ovakav onakav, nekad je dijelovao nekad ne..budem ponovno počela
-probati ću i ovo s hranom koliko može stati u šaku
- ali jedna je okrutna istina- stvarno postoje ljudi koji mogu jesti kad i koliko hoće i opet su mršavi- uf taj metabolizam-nije to pošteno
Hajde pokušaj ovako.
Svako jutro prije nego što ukućani ustanu odradi pola sata vježbanja neke aerobne aktivnosti (trčanje, brzo hodanje, plivanje, bicikl...). Vježbaj natašte.
Nakon toga kroz dan isplaniraj si male obroke sa što više proteina i jednostavnih ugljikohidrata, a što manje složenih ugljikohidrata. Primjer jelovnika :
- kuhano jaje + šnita integralnog kruha
- jabuka
- pola pilećeg fileta + svježa miješana salata
- druga polovica pilećeg fileta + svježa miješana salata
- šaka orašastih plodova
- nemasni jogurt + zobene pahuljice
Nemoj jesti iza 19 h. Pij barem 2 l tekućine kroz dan, što vode, što zelenog čaja, što donata (ne pretjeruj sa zelenim čajem jer ima puno kofeina).
Nastoj se što više kretati tijekom dana i nastoj da ti je maksimalni razmak između obroka 3 sata. Prije vježbe možeš uzeti Tonalin koji pomaže razgradnju masnoće ili jabučni ocat. Ako imaš vremenskih i financijskih mogućnosti, možeš ići na masaže koje poboljšavaju tonus kože.
Pokušaj ovako barem mjesec dana. Ako ne uspije, onda se obrati liječniku jer sigurno postoji neki organski razlog zašto ne mršaviš.
e da ja da jedem samo onda kada sam gladna ne bi uopće jela
gurman sam i stvarno volim uživati u hrani, ali si to ne mogu dopustiti