odlicna ideja, pogotovo sad kad imam domacih jabuka...malo su kiselkaste ali ih mogu "doraditi:-)"
Printable View
nedoumica moja - od jučer..
radila prvi put buthle i dela po receptu brašna i ispalo jaako mekano - da se sve zaljepilo kad sam ga prebacila iz zdjele u kojoj se dizalo tijesto
jel se to dogodi slučajno ili uvijek treba staviti više brašna nek kaj piše??
Evo i mene s jednom nedoumicom. Kad god pravim neke kolačiće uvijek imam isti problem. Razvaljam, izrežem oblike i onda kad ih prebacujem u tepsiju oni se deformiraju. Ima li neka tajna da ih mogu modlicom odmah istresti u tepsiju da ih ne moram naknadno premještati?!
evo probala sam zadnji put ovako, ali ipak, nije mi to bilo to - bili su tvrđi i puno slabije su se digli.
Nisu bili loši, ali puno bolji su oni masniji :-)
nemam pametne ideje, osim da dobro pobrašniš ispod tijesta dok ga razvlačiš i režeš oblike.
nije da to radim (jer ne radim uopce kekse i slicno ;)), al ja bih razvaljala tijesto na onom papiru za pecenje, na radnoj plohi. pa izrezala kekse. pa onda prebacila komplet u tepsiju i onda odvojila visak tijesta (ono okolo keksa). cini mi se da bi se tako minimalno deformirali... a prebacivanje tijesta na papiru u tepsiju bi odradila tako da tepsiju drzim u razini s radnom plohom i onda povucem papir u tepsiju...
al disklajmer - nisam radila, samo mi se cini :mrgreen:
ja neku vecer pravila keksice, i to upravo ovako kako je litala, opisala i funkcionira ;-)
ja bih samo rekla da je i kod nas lavor (vanjlig) plave boje, a brašno je baka zvala glatmel (iz mlina) i prosijavala ga je prije upotrebe. onda bih ja znatiželjno virila šta je to prljavo u brašnu kad ono nikad ništa.
u nekom receptu s keksima piše da ih samo poškropim mlijekom, jel to istina? do sad sam ih uvijek malo utopila pa me strah da mi neće otpustiti dovoljno.
zašto mi je oblatna nekad rastezljiva kao žvakaća guma?
Cure koje same doma pečete kore za mađaricu, koliko dugo mogu tako ispečene stajati bez da se mažu? Ova božićna mi je upravo namazana, ali čisto da znam za neki drugi put kad se budem upuštala u tu avanturu.
Ja nemam pojma kako se pece meso u komadu u rerni.
Tj,teoretski znam,ali mi ne ide :D
Ili ga sprzim ili ostane presno iznutra,ili preslano ili neslano... :(
Kupila sam curece batake(celu gospodzu tesko da bismo savladali),i svinjsku butkicu(kaze mesar da je to bolje od prasetine...)
I,sta sad s njima?
Pod foliju,u onu prozirnu vrecicu za pecenje...??
A ako dodajem krompir,kad?Obicno mi se ili skuva ili bude prepecen...smrcc
neka generalna brojka je da pečeš onoliko sati koliko je kilograma mesa u komadu
s tim da prvih deset minuta pukneš na 220, pa ona staviš na 150 i onda opet zadnjih deset minuta na jako, da porumeni.
ako ti se u međuvremenu podljeva vinom ili pivom, podlijevaj, ne smeta otvaranje pećnice.
ovo za krumpir ti ne znam, nikad ga ne pečem s mesom.
ali, kad ga pečem samog, pečem na 230, jedno sat vremena.
Nabavi si toplomjer za pečenje i fino ga CSI u sredinu pa će ti svaki veći komad ispasti savršeno. Škicneš na njega i znaš je li pečeno ili sirovo.
Cijenim instrumentarij u kuhinji jer uz manji trošak od jedne runde namirnica svaki put dobiješ sve kako treba. Preseravanje po kuhinji ostavi profesionalnim domaćicama s otvorenim kontom za nabavku namirnica i svim vremenom na svijetu za natezanje po kuhinji.
nisam razumjela Davora (po običaju), ali postavljam pitanje
imam taj mjerač, ali kolika bi to temperatura trebala biti uz kost, pa da znam da je meso pečeno unutra?
Vidi ovdje http://www.globalgourmet.com/food/eg.../meatherm.html
Toplomjer se zakrka što dublje u sredinu (kao CSI :lol:), a kad temperatura prekorači 70°C možeš računati da sredina više nije crvena.
Moja nedoumica- prašak za pecivo ili soda bikarbona? Razlika, kada jedno, kada drugo? Hvala!
Ili malo bolje naucimo kako raditi s integralnim brasnima pa i takav kruh izgleda lijepo, a ne kao palacinka. :)
Sto se vrste brasna tice, slozit cu se s apricot. Pretpostavljam da je za neke stvari bitno koje brasno se koristi, ali recimo ovdje je sve glatko, a ja uglavnom uspijevam napraviti ono sto se trazi. U dvije i pol godine nisam vidjela ostro brasno, a americko glatko djeluje sitnije od naseg i ponasa se slicno seceru u prahu. Nemaju ni tipove brasna, ono, nikad culi za T-ove.
Da, ali postoji i stanovita razlika u kvaliteti pšenice koja ide u korist američkog brašna. U principu je više glutena u crnjim brašnima, ali uz puno veći udio vlakana koja dolaze i s više fitata tako da ni jako crna brašna nisu posebno dobra. Najveću razliku čini kemija koja se dodaje u američko brašno kako bi se ubrzalo starenje.To i "self raising" dodatke nastoj izbjeći, a u svim ostalim situacijama ćeš uživati u boljoj kvaliteti od nas Europćana.
Koristim jedino Bob's Red Mill i uglavnom sam zadovoljna. http://www.bobsredmill.com/
brašnasti krumpir?
koji je to?
kupujem uglavnom samo u trgovačkim centrima
Potpisujem. Prije nego sam se preselila u Dansku po naučenom vjerovanju moje mame svako brašno je bilo za određenu svrhu i ni slučano se nije smjelo koristiti "krivo" brašno. Ovdje isto nema oštrog i sve pečem s glatkim i nikada mi ništa nije loše ispalo pa čak ni "hrvatski" kolači. Isto koristim maslac umjesto margarina i prefino je, a i primjetila sam da u svim emisijama o hrani kuhari uvijek koriste isključivo maslac, nikad margarin. Osim toga ovdje sam otkrila sve druge vrste integralnog brašna, brašna od različitih vrsta pšenice, heljde i ostalog i s tim se mogu stvoriti nevjerojatno ukusni kruhovi.
A krumpir odabirem po vrstama, dakle imaju ga jako puno i svaki se drugačije zove i koristi se za točno to i to.
ima li ko iskustva sa svinjskom masti; dobili smo kantu domaće, u početku nisam primijetila, ali sad ima nekakvih sivkastih mrvica-kao prašina, ima li šanse da je to nekakav pepeo ili to počinju rast gljive -mislim plijesanj?
rena7. Prašak za pecivo sadrži obje komponente koje su potrebne za proces dizanja. ja sodu bikarbonu koristim kad recept uključuje i kiselu komponentu (kiselo vrhnje, jogurt, limunov sok itd.) pa mi ne treba prašak za pecivo. PP za pecivo definitvno ravnomjernije diže, jer ako ne izmješaš ravnomjerno kombinacija soda i kiselina mogu razviti mjehure i neravni kolač. Osim toga soda se stavlja u kolače koji se ne trebaju jako dići nego samo biti malo rahli - prhko tijesto.
kad pohate, kako rjesavate problem zagorijevanja mrvica?
jedino sto poham je becki, i krusne mrvice u koje uvaljam meso, narafski djelomicno otpadnu i prepeku se, pocrne, zaljepe se za sljedece meso, kuhinja mi smrdi....
da li je jedino rjesenje vaditi mrvice van prije sljedeceg komada mesa?
Ni ja ne poham. Nikad mi nije uspjelo kako spada i jednostavno sam digao ruke od toga.
Polugotove džidže za prženje koje su zapanirane i smrznute pržim u "profi" fritezi s hladnim dnom. Mrvice potonu na dno i ne zagore.
uspjesnost pohanja, kod mene se pokazalo, je iskljucivo u dobroj posudi i doosta ulja.
otkako koristim one teske gusene lonce, nije mi nista zagorilo, a zadnji pohanac ispadne iste boje ko prvi.
i. voli pohano u sezamu, ne znam kako bi to uspjela u nekoj drugoj prosulji, u gusenoj sezam ostane svijetao, a ostatak smjese zlatan
poham samo tanke, istucene snicle, jer se uvijek bojim da ce mi debeli komadi mesa (npr. pileci bataci isl) ostati sirovi iznutra.
ali vec nakon prvog snicla nadju se mrvice koje u sljedecoj turi pocrne
probat cu ih jace utapkati u meso, sad ga ustvari samo uvaljam u mrvice (prije toga u brasno, pa u jaje)
iv, daj malo vise o tom pohanju sa sezamom
nema ti tu nesto vise
pomijesas dosta sezama s malo brasna i to ti je zadnja smjesa
kad je gotovo izgleda otprilike ovako
http://www.coolinarika.com/recept/piletina-sa-sezamom
emily prvotno napisa http://forum.roda.hr/images/buttons/viewpost-right.png
kad pohate, kako rjesavate problem zagorijevanja mrvica?
jedino sto poham je becki, i krusne mrvice u koje uvaljam meso, narafski djelomicno otpadnu i prepeku se, pocrne, zaljepe se za sljedece meso, kuhinja mi smrdi....
da li je jedino rjesenje vaditi mrvice van prije sljedeceg komada mesa?
Super si joj pomogla :roll:Citiraj:
[B prvotno napisa
Za pohanje je potrebno puno ulja. Ja kad poham obično uvijek prvo ispečem pomfri i onda u tom istom ulju poham šnicle, i nikad ništa ne zagori, sve ispadne super! Isto je kad radim i faširance (uvaljam ih u krušne prije prženja).
Mene muči kad pečem šnicle na naglo, prvih par super a ostalo koma, baš zagori, ima li tu kakvog rješenja?
Koliko dugo kuhate palentu/puru/zgance?
Moje i mama i svekrva su ih kuhale dugo, s puno mjesanja, u posebnim loncima koje je trebalo ribati. Dobiva li se nesto s tim dugim kuhanjem, na ukusu, mekoci, nesto sto ja nisam skuzila?