ja sam jučer bila kod doktora R. i on ništa ne zna o tome i upisao me za postupak čim novi zakon dođe.... ja se nadam da su to samo govorkanja.....
Printable View
ja sam jučer bila kod doktora R. i on ništa ne zna o tome i upisao me za postupak čim novi zakon dođe.... ja se nadam da su to samo govorkanja.....
Magnolija evo jedan linkić http://www.flickr.com/photos/7556951...n/photostream/ pa pročitaj. ima dio koji se odnosi na to tko će imati licencu za mpo i koje uvjete će morati ispunjavati.
nažalost nisu govorkanja. nastaviti sa mpo praksom moći će samo ako imaju zaposlena 3 mpo dr-a i 3 biologa. Koja privatna poliklinika to ima?
Mislim, svi znamo za jednu, jelte 8-) Zgodan je to način za rješavanje konkurencije, zgodan.
Vadim i ja arhivu-novijima na prvo čitanje-da se vidi kako smo se svi skupa trudili, a starijima podsjećanje na "revolucionarne dane", čak nije ni nostalgično, jer-evo njih opet: http://forum.roda.hr/threads/54242-q...-oni%29/page11 http://forum.roda.hr/threads/56126-Sramite-se/page2 http://forum.roda.hr/threads/55534-I...litvice!/page6 http://forum.roda.hr/threads/55832-a...god-bili/page2 http://forum.roda.hr/threads/55627-P...e-predstavnika http://forum.roda.hr/threads/49639-Manifesto-prognanika http://forum.roda.hr/threads/57624-g...ro%C5%BEivjeli
NE, nisam zadovoljna.
A zašto nisam?
Dakle, od trenutka donošenja Milinovićevog zakona neplodni se parovi pokušavaju izboriti za optimalno i individualiziranu medicinsku pomoć. Cijelo to vrijeme tadašnja oporba - današnja vlast je (kao) bila uz nas, podržavala nas, obećavala da će nam donjeti zakon po mjeri svakog neplodnog para, zakon bez ponižavajućih savjetovanja, zakon koji će svima - i liječnicima i pacijentima - donjeti boljitak. I onda se dogodi što?
1. Parovi su možda psihijatrijski slučajevi, pa im se, eto, uvjetuje psihološko i pravno savjetovanje
2. Opet imamo restrikcije - 3-4-8-jajnih stanica, sasvim je nebitan broj
3. Opet imamo POvjerenstvo u kojem sjede ljudi koji su nam već dokazali svoju stručnost, moral i altruizam
4. I dalje ne znamo tko je ta struka koja stoji iza ovog zakona
5. Obećana je suradnja s udrugama i pacijentima - no eto, Inicijativa građana već neko vrijeme čeka odgovore, a iz Ministarstva ni A ni B
Ovim putem želim poručiti ministru i POvjerenstvu da se neplodni parovi u Hrvatskoj itekako znaju poslužiti svim dostupnim (a i teže dostupnim) informacijama o europskoj i svjetskoj praksi humane reprodukcije, dakle, NE MOŽETE nam nametati NEPOSTOJEĆE preporuke udruge ESHRE, NE MOŽETE nas uvjeravati da će cijela Europa preuzeti od nas model psihološkog savjetovanja, NE POSTOJE druge države s ovakvim ograničenjima.
Ponavljam, iako smo neplodni - nismo glupi.
I još ću jednom ponoviti:
Iznimno sam razočarana što uopće imamo priliku ovakvim usporednim video isječcima i transkriptima "loviti" ministra Ostojića - nadala sam se da su takvi dani otišli s Milinovićem u povijest...
Mare41 bravo! Baš nam je to trebalo - malo da se podsjetimo :)
Teško mi je pronaći riječi zgroženosti na ovaj zaokret, tim više jer mi zaista nije jasno kome će to u konačnici koristiti. Za trenutno važeći zakon mi je jasno koga zadovoljava ali ovaj koji je u pripremi neće zadovoljiti niti Crkvu niti MPO populaciju.
Svakako, bolje 8 nego 3, ispoštovana je i stavka zamrzavanja embrija no to nije ono što nam je obećano. Zato se i ja sada pribojavam da je to tek početak daljnjih promjena - nagore... recimo ograničavanja postupaka na 3 puta.
Niti blaže stimulacije, niti ograničenje oplodnje 8 JS nemaju financijskog uporišta jer će se to kompenzirati većim brojem postupaka (i u konačnici većim troškom s manjim brojem djece).
Ograničenje broja JS i PP savjetovanje nema potrebe da dalje komentiram jer je sve rečeno; osvrnula bih se na ponovno uvođenje dobne granice - čemu to?
Koliko sam upućena, Crkva se nije posebno obrušila na žene iznad 42. godine (kako bi i mogli, dobna granica začeća po njihovom nauku nije podvučena, Sara-Abraham-Izak), dakle, očito je da je ova diskriminirajuća restrikcija temeljena isključivo na štednji.
OK, jasno mi je da ni u inozemstvu nije učestala praksa da se potpomognuta reprodukcija 42+ populacije financira iz budžeta no ako će ženama te dobi i dalje biti dozvoljeni prirodnjaci, ne možemo govoriti o financijskoj neisplativosti stimuliranja kao bitnoj stavci; jer, koliki broj žena iznad 42. ispred sebe ima neiskorišteno pravo na 6 besplatnih postupaka i u krajnjoj liniji i fiziološke predispozicije za optimalan odgovor na stimulaciju? Za koliko njih stručnjaci na osnovu datuma u osobnoj, hormonalne slike i općeg fizičkog stanja procijene da je cost-benefit opravdan? Zar bi one zaista toliko oštetile državni proračun?
Meni se ova mala ciljana skupina čini upravo idealnom za deklarativno izražavanje humanosti našeg zdravstva. Win-win situacija, cijena bi bila mala, zakonodavac bi ispao human, benefit onih kojima bi uspjelo i njima osobno bio nemjerljiv...
Mislila sam da je državi pronatalitetna politika od vitalne važnosti.
Mislila sam da je bit humane reprodukcije kao znanstvene grane da se čovjeku pomogne u ostvarenju roditeljstva kao jednog od osnovnih prava.
Za političare se više ne čudim da djeluju po principu zdrpi i briši, nafutraj dupe lovom i privilegijama, a poslije mene potop.
Čudim se MPO struci (pustimo sada sa strane moral): ako ovaj zakon, mlađi brat monstruma iz 2009., zaživi - zar njih ne brine koliko će oni biti diskreditirani u međunarodnim stručnim krugovima?
Tko će ih uzimati za ozbiljno, znajući odakle dolaze i u kojim uvjetima rade? Zar misle da će u uvjetima s restriktivnim zakonom i zastarjelom tehnologijom postizati čuda?
Ili će forsirati postupke s blagom/nikakvom stimulacijom pa po simpozijima u Belgiji predstavljati svoje megauspjehe na polju prirodnjaka...
Ne, nisam zadovoljna, ogorčena sam; da, i ja sam glasala za njih (i nagovarala druge) upravo s MPO zakonom kao glavnim argumentom.
I djelomično sam još uvijek u nevjerici da su toliko mogli pljunuti na svoju riječ, ma nije moguće...
Bluebela, baš mi je leglo tvoje pismo! Fact-based, bez emotivnih skokova i padova, ali nije neemotivno, logično i kratko, jedino bih ubacila psihologe (ja, da ga ja pišem). Iskreno, pisma s uskličnicima, boldovima i više različitih fontova... sumnjam da su čitana, tj. nisu lako čitljiva - uzeti samo kao "drugarsku kritiku".
Mail ministru poslan.
Da maximalno pojednostavimo (kako bi to naš ministar rekao) - nismo zadovoljni!!
Jako sam ogorcena sto se cirkus sa Zakonom o potpomognutoj oplodnji nastavlja i nakon promjene vlasti!
Malo je reci da su me duboko razocarala sva ova natezanja i neodlucnost za donosenje toliko zeljenih i tesko cekanih izmjena zakona koje bi nam omogucili optimalne i ne ponizavajuce postupke potpomognute oplodnje.
Ako sam ista ocekivala od nove vlade onda je to bila hitna izmjena sadasnjeg Zakona o medicinskoj oplodnji. Kao opozicija SDP se vise nego dokazao u poznavanju ove problematike i shvacanju svih problema s kojima se suocavamo. Nije mi jasno kako to da je to njihovo znanje i shvacanje odjednom isceznulo?
Pokaze li se na kraju da je i ovo samo politicko pitanje na koje ce nova vlada odgovoriti s nekim nama neprihvatljivim ogranicenjima, SDP kao i svi ljudi koji ga sada cine sasvim sigurno u buduce vise ne mogu racunati niti na moj glas na nekim buducim izborima.
Ne, nisam zadovoljna nimalo
Iako jesam trenutno trudna iz Ivf postupka, ne smatram da me se tema vise ne tice
Tice me se zbog mojih prijateljica i zbog mog djeteta
Pisem pismo ;)
Ne, nisam zadovoljna. Imamo novu epidemiju - kolektivnu amneziju! Sramota
ne, nismo zadovoljni...i dalje moramo vani...sirotinjo i bogu si teška
Ne,nisam zadovoljna!!! Moj su glas,i glasove moje familije...dobili na osnovu obecanja( promjene mpo zakona) ...
Mi Vama glasove,vi nama rogove!!!
Sram ih bilo.
NE nisam zadovoljna
Nisam zadovoljna, naravno.
Odluku o broju stanica koje će se oploditi, odluku o broju stanica koje će se vratiti, odluku o dobi kada više nema smisla ići u postupke, sve to ne treba biti ograničeno zakonom već se liječnicima treba dozvoliti da odluče za svaki slučaj/ženu indvidulano, prema dijagnozi. Ova savjetovanja, naravno, trebaju biti na dobrovoljnoj bazi, kao podrška... ok je informirati parove o pravnim aspektima, ali samo to.
Ne, nisam zadovoljna. Jer sam prevarena lažnim obećanjima. Uz ti mi je liječenje na čekanju već 3 mjeseca jer se čeka zakon. Na kraju ispada da se čeka "isto s****e, drugo pakovanje". Nakon bacanja stanica ( "samo 3 zrele"), sad i propadaju u čekanju. Nemam ih beskonačno. Moj glas više nemaju.
Ja sam pisati počela još jučer. Kap koja je prelila čašu je bilo gledanje ministrovog predizbornog obećanja.
Nisam zadovoljna jer nam se konstantno laže. Mrzim dvoličnost a političari su baš takvi, mijenjaju mišljenje kako vjetar puše. Iskreno nisam glasala za pijetlove i kokoši (nisam ni za hdz da se zna) ali očekivala sam njihovu pobjedu te da će se držati obećanog. U tome svemu mi ispadamo naivne kokoši jer vjerujemo praznim obećanjima. Sram ih može sve biti jer mislite samo na svoje gu..ce i tople fotelje. Da ste vi ili vaše dijete u mpo vodama pitam se kako bi razmišljali i reagirali. U tom slučaju bi sigurno „preko veze“ zaobišli zakon ili našli rupu u njemu. Novi zakon daje samo mrvicu pomaka na bolje od starog ali miljama je to daleko od optimalnog liječenja za pacijente. Što se tiče obaveznog psihološkog savjetovanja prije mpo savjetovala bi isto i za saborske zastupnike. Mislim da bi za psihijatre tamo bilo više posla :-)
NISAM ZADOVOLJNA.
Očito je da su predizborna obećanja propala drugi dan nakon izbora. A što se drugo moglo očekizati od Milanovića i ekipe? Od početka mi je mutan lik, a to se sada i potvrdilo.
NE!!!!! Naprotiv totalno sam razočarana i ljuta!
Ja sam prvi dan nakon izbora pisala g.Milanki Opačić i ona je odgovorila da imaju spreman zakon iz 2004. koji je sastavila struka i da u relativno kratkom roku ići pred vladu, a gle čuda prošlo je 3 mjeseca i nikom ništa! Ja sam naručena u postupak za 15 dana i puna mi je kapa čekanja!
Idem joj opet poslati mail!
Pitanje : je li kome ministar odgovorio na mail???
A kako bi bili zadovoljni? Hajdmo uzeti nešto od ovoga svega što su djevojke iznad zaista lijepo i pametno napisale i idemo to potpisati imenom i prezimenom i poslati onima koji su nam obećali.
Mislim, skupno... Da ne šaljemo jedan po jedan. Ili?
Nismo zadovoljni. Copy>Paste cijelog ovog topica u jedan lijepi dokument pa na mailove...
ne, nikako NISAM ZADOVOLJNA.
To rade samo zato da bi pogodovali sebi i farmaceutskim tvrtkama koje masno ubiru pare od nasih skupih lijekova.
S druge strane, neki od lijecnika preprodaju skupe lijekove na teret onih koji nikad nisu trebali MPO a imaju pravo na 6 postupaka i to zna pola SD.
Sto ce reci, imam pravo na 6 MPO, ali to nikad necu koristiti pa ce pod mojim imenom dobiti to netko drugi ili ce se to samo preprodati u pola cijene. Muka mi je od ove drzave i sustava koji nije nista drugo nego ziva korupcija i mito. Da smo bar imali za koga drugog glasat. Cak i svjesni cinjenice da su ovi prije pokrali max, i da to ovi novi ne mogu samo tako vratiti ali vratite nam mogucnost da postanemo RODITELJI. Da jedan MILINOVIC TRPI HIPER 7 DANA, BI GA VIDLA KAK BI SE NOSIO SA TIME.
ne nisam zadovoljna, strašno je sve to!
kakvi lažovi i prevaranti, pomalo me sram što živim u ovoj zemlji..
NE, NISMO ZADOVOLJNI!!!
Osjećamo se prevareno...
NE,nisam zadovoljna!!
Žalosno i jadno,ništa drugo..uvijek je bilo i bit će da se sve slama pod leđima nas običnih smrtnika..
Vjerovala sam da ćemo izborima nešto promjeniti..
Katastrofa...
pisala sam ministru sredinom drugog mjeseca, iznervirana vise i sva jadna čekajući kad će više zakon o mpo u saborsku proceduru na njegov privatni mail. odgovorio mi je nakon par sati ono što je već svugdje bilo taj dan izašlo, a još nakon par sati primila sam mail od njegove tajnice gospođe Krištić da dođem u ministarstvo na razgovor o zakonu. Tako sam upoznala dvije prekrasne Rode i jednu snažnu saborsku zastupnicu.
dakle, on odgovara na svoje mailove. samo je pitanje koliko je pritisnut od strane drugih da ide takav zakon sa ograničenjem na 8 j.s.
NE, nisam zadovoljna
I više od toga... HDZ me (samo) prevario, ali ovi su me IZDALI jer sam i ja dala glas
NE :evil:
NE nisam zadovoljna!
Cure, podržavam vas! Tužno je što puno nas mora u inozemstvo radi ostvarenja majčinstva...a ja spadam u one kojima je to jedina moguća opcija.
Ne - nisam zadovoljan! Nažalost, ono ministrovo ponavljanje u nekim medijima: "ja to moram radi sebe ispuniti" pada u vodu. Ministre, razočarali ste nas!
Jedno veliko NE od mene!
Iako ne živim u Hrvatskoj i priču o MPO-u sam prošla vani, podržavam vas i smatram zakon sramotnim. Pogotovo jer znam kako je to vani uređeno i grozno mi je što tolike od vas moraju kroz to prolaziti s raznim ograničavanjima i diskriminacijama,...:evil:
dagnja - postoji li i kod vas obveza psiho savjetovanja?
Ne postoji ništa slično obveznom psihološkom ili pravnom savjetovanju. Doduše postupci su se zadnje 3 godine plaćali zbog krize koja je vlada, a na taj način je država štedjela, ali od prije pola godine je došla nova vlast pa su sada postupci ponovno besplatni za sve i nema ograničavanja: dobnih, spolnih, ni bilo kakvih drugih.
Nisam zadovoljna. Duboko sam razocarana da su poklekli pred pritiscima. Tko zna u cemu ce jos tako pokleknuti. To je jako lose za sve. Nisu principijelni, nisu dosljedni. A ovo je i losa politicka odluka. Mislim, nije valjda da se nadaju pridobiti glasove desnice i embrija? Za to ionako nemaju sanse. A sad ni moj glas vise nemaju.
DEFINITIVNO NE:twisted: