Štrudla sa tofuom ili sirom i koprivama.
Njoke od kopriva - radi se na isti način kao i klastične njoke, samo sa krumpirom skuham i koprive
Tjestenina od kopriva - klasika: brašno, jaja, sol i blanširane nasjeckane koprive
Printable View
najbolje je brati mladu, i to samo vrhove.
kasnije bude previše vlaknasta, ali ja znam i kasnije brati one listove s vrha. Možda se može i propasirati.
E pa najbolje da to neznam....ovdje blizu kuce gdje berem su 90% zastupljene kuke i njih berem samo vrh,zasto bi cinila dupli poso i doma opet cistila?
Pokoju sparogu koju nadjem odma pojedem na licu mjesta onako sirovu.....ako idemo dalje s autom gdje ima vise sparoga beremo sto ih duze ako ih necemo jesti odma taj dan pa ih onako duge stavimo u vodu da mogu izdrzat do sutra,preksutra...
A grehota bacat i drvenasti dio kad se moze posusit pa samljet i koristit za po pasti....bilo je nedavno na televiziji,tako rade u Istri...eno se meni suse u spajzi stabljike pa cemo vidit....
Evo ja prvi put čujem :-) kako se to suši, koliko dugo, i kako usitniš - u mikseru? Kasnije se samo posipa ili se treba termički obraditi?
Nešto drugo mi je palo na pamet - sad cvjetaju bagremi, probajte kolač od bagrema. Napravite jednostavan biskvit kao ovaj na početku teme http://forum.roda.hr/threads/23044-J...zi+kola%C4%8Di i umješajte dosta cvjetova bagrema, koliko god možete ugurati u tijesto. I ispecite kao inače. Okus je malo neobičan ali jako fin.
Ja sam ove godine probala sušit šparoge. Onaj gornji mekši dio šparoge pripremim normalno, a onaj tvrđi dio sam stavila sušit. Poslije ću samljet u prah! Svekrva mi kaže da koristi taj prah za umake na tjesteninu.
Osim pohanja na koje još način/e pripremate sunčanice?
Nabrala sam ih danas, a dojadilo nam pohanje....
Svaku posebno malo posoli, kapni na nju par kapi maslinovog ulja, dodaj malo majčine dušice ili origana , posloži u tepsiju i peci kratko na 180. Super fino i puno laganije od pohanja. Možeš i tako pripremljene stavit na roštilj ili roštilj tavu. Još bolje.A može i klasika sa jajima u omlet. I mi smo danas donjeli košaru punu vrganja i sunčanica i jedva čekamo sutrašnji ručak.
Drago mi je da ti se sviđa, navalite!:yes:
Trebam ideju za quiche sa samoniklim jestivim biljem koje se trenutno (ili kroz naredna 2-3 tjedna) može naći u kontinentalnoj Hrvatskoj. Sve što mi pada napamet je već prošlo (kopriva, medvjeđi luk) tj prošla je sezona.
Ima li tko kakav prijedlog?
Pogledaj si tu, na jednom od postova imaš kalendar branja pa vidi što je sad aktualno. Samoniklo-jestivo-bilje
ili posudi knjigu http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-3...estivog-bilja-
Imam tu enciklopediju :lool:
Mislila sam ako netko ima kakvu "iskustvenu" preporuku za podijeliti.
Pa, iskustveno :) ja koprivu kad je starija isto berem, samo je propasiram nakon kraćeg kuhanja.
Istina je - većina biljaka koje valjaju sad su već ohoho prošle. Koprive mi nisu fine sada (moja djeca imaju bolju riječ: fuj, žufko...)
Jedino što mi pada na pamet je tušt (portulak). Baš sam u petak vidjela solidan grmić ispred knjižnice. Jest da ga ne bih baš tamo ubrala (pesje pišalište) ali podsjetilo me da mu je sezona:https://www.coolinarika.com/tag/portulak/
sjetila sam se još i lobode, ona bi mogla uskoro krenuti, premda je još nisam primjetila
ili divlji koromač, njega već ima dosta
ja sam neki dan jela taj divlji koromač, skuhan s blitvom - nije mi to valjalo. prejaki miris mi ima. ali o ukusima se ne raspravlja :mrgreen:
Meni bude dobar u raznim varivima, ali istina, s mjerom
nekad sam ga znala i narezati sirovog (listiće, korjen nisam nikad vadila) preko raznih mješanih salata
u quiche bi i mogao pasati, ali također više kao začin, naravno ovisit će i o ukusima
ali baš sad gledam, pitanje je bilo za kontinentalne krajeve, a nisam sigurna ima li ga tamo
pala mi je na pamet i rikola ali vrijedi isto, ne znam ima li je na kontinentu
trputac bi se možda mogao iskoristiti
Kaže Enciklopedija da komorač raste u Primorju i u sredozemnom pojasu općenito. I da su ga stari Rimljani spremali kao zimnicu (u octu, ali i u slanoj vodi).
Tu kod mene (obronci Medvednice) ima divlje rikole, ali mi se ona čini prilično aromatična i intenzivna pa bi došla u obzir kao začin (a kako imam "domaću" u vrtu nekako nisam baš brala divlju)....
Znam da ima i lobode, vidjela sam uz put, no nisam nikad probala. Nekako mi djeluje zeljasto u smislu da bi išla na lešo, a možda i odgovarala u kombinaciji sa sirom (poput špinata ili blitve).
Tušt obožavam! On mi ide na lešo, na salatu (kao u ovim peterlininim receptima), ovdje još nije počeo, ali zna mi rasti "samoniklo" po vrtu.
Divlja rikula je odlična sitno narezana s kuhanim krumpirima (sol, ulje).
ja sam divlji komorač jela u varivima tipa raštika ili poriluk, na suhom mesu, i to bi bila samo jedna od biljaka koje baka udrobi unutra. Ni ne osjeti se pretjerano, valjda ga ubiju rebarca i nogice malo :mrgreen:
Da, valja kao začin, ali ako ga je previše - ufff....
Jednom sam na placu zamijenila kopar i komorač (jako sam mlada bila, ajooooj - srednja škola ili početak faksa) i to mi je bio šok - ja, kontinentalka, nisam ni znala da to postoji. Probala skuhati kopar sos od divljeg komorča. Užas!
Imam pitanje ako je netko sušio mrke trubače (u pećnici):
Koliko vremena na koliko stupnjeva ste ih sušili?
Znači krenule su :njam:
Mi ih smrzavamo.
Nemam vlastitog iskustva. Kolega s posla suši u sušioniku za voće i kaže da to dosta dugo traje, a njegova žena ih kiseli.
Evo malo tuđe pameti (ali to si sigurno već našla) tek da pitanje ne ostane bez odgovora:
http://voce-povrce.dobrahrana.jutarn...ti-crne-trube/
Mi ih uglavnom smrzavamo.
Imam jednu "tajnu" lokaciju usred Zagreba na kojoj ih berem, ali nikada ne naberem toliko da ih treba sušiti.
svaka čast - trubice u Zagrebu
Ma ima ti u Zagrebu svega.
Osim savske obale čak je i vrlo čist. Ako želiš vidjeti ekološku katastrofu, zaputi se od Hrušćice prema Nartu i lijepo krepaj od muke.
a ja sam mislila da ćeš mi otkriti nalazište trubica ;)