X
kod nas poludnevni boravak (do 12) uključuje i ručak
Printable View
jednostavno rečeno, tete nisu postupile protivno nikakvim pravilima jaslica kako ste se dogovorili, ni kako su dužne. a koliko je nehumano i nepedagoški s njihove strane da joj nisu ponudile varivo, jer jesu kruh, toliko je nehumano i pogrešno ne javiti da nećete doći 45minuta jer bar u mom vrtiću moja mala je znala kad mama dolazi po nju i tete bi je na to pripremile (dok se drugi oblače na spavanje ona bi se oblačila za odlazak) i nebi mi bilo ugodno da me dijete čeka 45 min kao da ću doći svaku sekund...to bi joj bila veća trauma da mama ne dolazi po nju nego da nije dobila pijat juhe. i da joj nisu ništa rekle dica brzo kuže rutinu, da dok se druga spremaju za jesti da ona idu kući.
A, Bože dragi, ako dijete ima boravak DO 12, onda majka u 11:45 NIJE kasnila po njega. :roll:
Ne kažem ja da su postupile protivno pravilima, već se referiram na ovaj dio:
Ako dijete ima boravak do podne, onda ga ima do podne. Svaki majčin dolazak ranije je dolazak ranije, a dolazak iza uobičajenog vremena i dalje nije kašnjenje. Kašnjenje od 45 minuta bi bilo da je majka došla u 12:45.
OK, možda cjepidlačim, ali mi je glupo što su neki ovdje napali majku da je ona (jednako) kriva jer je "kasnila". Ionako im plaća sat vremena više. Može ih nekad i iskoristiti. :coffee:
Ne razumijem u čemu je problem? Tete su se držale pravila i tu je kraj priče.
Zašto stalno čitam o groznim tetama koje kao da jedva čekaju da muče djecu na ovaj ili onaj način?
Tete rade svoj posao na način da se moraju držati pravila. Pravila ne postoje da bi se kršila. Bez obzira da li je u pitanju tanjur variva ili bilo šta drugo.
Pravila se moraju poštivati. Neka određuje vrtić. Što znači, ako u poludnevnom boravku nema ručka- onda ga nema.
Neka određuju roditelji. Što znači ako mama uvijek dolazi prije ručka po dijete- onda nema kašnjenja. Ili ako se baš nešto zakompliciralo- postoji telefon, mobitel- svi ga imaju.
U jednom meni bliskom vrtiću jedni roditelji ne dozvoljavaju da njihova kći ruča vrtićku hranu već donose svaki dan svoju i znate šta ta mala jede za ručak? Jedan dan je jela dimljenog lososa, samo to. Drugi dan je u posudici imala maslinovo ulje i u to je umakala kockice suhog kruha i ništa više. To su njeni ručkovi.
I kaj reći na to? Da su tete lude koje to dozvoljavaju? Ili su roditelji od male ludi?
Ništa, nitko nema pravo ništa reći, a još manje poduzeti. Tete su dužne poštivati roditeljska pravila, ali i roditelji vrtićka.
U praksi to znači da će jedno dijete na poludnevnom programu ostati bez ručka, a drugo jesti kruh i maslinovo ulje.
To vam je demokracija na naš način. Ne kažem da je to dobro, ali tako je i to treba poštivati.
Ne vidim čemu se žaliti kada je dogovoreno i plaćeno da dijete nije na ručku
Za mene je vrtić vise od ustanove koja je samo cuvaliste. Očekujem da se osim pravila poštuje i dijete. Ne može niti jedno pravilo biti ispred čovjeka. Ako je iznimna situacija ( a bila je , mama nije došla u obicajeno vrijeme, a ručak je krenuo ranije) očekujem da se povede zdravim rAzumom. Nema ograničenja da dijete dobije jesti ( zdravstvenih, niti od strane roditelja), tada se dijete uključi sa ostalima ponudi mu se sto i ostalima ako želi. Jednostavno kao pekmez - na kruhu.
Vrtic je tu postupio po pravilima ( koja su po meni totalno nelogicna), tete su postupile po pravilima ( unatoč logici i najednostavnikem odabiru ,nikom ništa , pojeo vuk magare. Mozada dijete ne bi htjeli niti jesti tu juhu. Ali da vi meni ostavite svoju djecu na čuvanje, da kasnite , a moja djeca dobivaju ručak...vjerujte i vaša bi dobila isto to u tAnjur , pa nek jedu ako žele. Sviđalo se to vama ili ne. :)
sve najbolje povodom blagdana i hvala na raspravi! vidim da ima različitih mišljenja.
malo mi je bezveze da se mene sad kao napada, ponavljam nisam kasnila! a to da me je dijete očekivalo pa bilo tim iščekivanjem traumatizirano je malo pretjerano. a sve i da je tako, nisu li onda tete napravile još goru stvar kad joj nisu olakšale tu traumu "kašnjenja". ne kužim?
sirius eto o tome ja govorim!!!
poanta svega je bilo to da li je prigovor bio na mjestu. ne mislim da su tete monstrumi nego upravo to da nisu previše mislile i eto nisu se snašle. a ja kao roditelj imam pravo upozorit ih na greške. tim više što im ne ostavljam prtljagu na čuvanje već dijete i očekujem da misle svojom glavom. pogotovo zato što mi moje dijete još ne zna reći što se u vrtiću događa.
vas ne bi smetalo da vam dijete čuva osoba kojoj uopće ne smeta kad dijete plače? znam da one recimo ne nose djecu i da ih ne uspavljuju zato što ne bi mogle kvalitetno obavljat svoj posao kad bi svih 8 djece ljuljali dok zaspu. ali da sutra jedno dijete razbije recimo glavu i urliče, a moja teta ga ne pokuša utješit pa možda čak i nošenjem do dolaska roditelja ja bi bila jako razočarana.
pravila su tu da se poštuju ,ali svatko zna da je za valjano obavljanje posla potrebno i misliti glavom što one nisu napravile. a vjerujte mi nemaju toliko posla kao tete u drugim vrtićima.
i nije uopće bitno koliko vrtić košta jer mi ovdje možemo bit sretni što imamo vrtić, ali radi se o petosatnom programu koji košta 400kn uključuje doručak i užinu.
Koliko je meni poznato svaka teta će primiti i utješiti dijete ako mu se nešto desi. Ali svi smo svjesni činjenice da jedna teta ne može brinuti o samo jednom djetetu ako ih u grupi ima 20. I da je jednostavno neizvedivo da jedno dijete teta tješi do dolaska roditelja jer h ima još 19 o kojima treba brinuti, premotati ih, možda se još koje bubnulo...Ako si htjela takvu brigu o djeteti gdje će se o njoj brinuti 100% jedna na jedna trebala si uzeti čuvalicu.
Ja znam da moje dijete kad se udari ili padne ili rasplače da će je teta primiti, pomaziti, poljubiti i utješiti, ali ne do mog dolaska jer je to nemoguće i ja sm toga svjesna.
Drugo, ta tvoja situacija....kaj ja znam. Ti nemaš dogovoren ručak u vrtiću i to ne plaćaš.
Tvoje dijete može u vrtiću biti do podne a oni dobivaju ručak u 11:30. Dakle, realno, da tebi dijete ostaje svaki dan do 12h svaki dan bi bila u situaciji da gleda kako druga djeca jedu a ona ne jede jer nema pravo na taj ručak. Da grozno to zvuči, ali tako je. Onda se vjerojatno ne bi bunila.
Znam da ja osobno ne bih dramila u toj situaciji i da bih bila zahvalna i na toj šniti kruha koju su joj dale.
:-/
ok, vidim da je njih manje u grupi, ali ipak ona nije sama ima još druge djece pored nje koja ne mogu biti zanemarena.
A ako dijete razbije glavu, onda bi teta trebala nazvati roditelje da dođu po to dijete da se ona kvaltitetno može dalje brinuti o ostalima u grupi, jer relano pored ozljeđenog i nesretngi djeteta to je vjerojatno nemoguće.
I ja potpisujem, ali pravila su drugačija.
Kao što je netko napisao. Dijete ima boravak do 12, ručak je ranije - svaki dan, znači ovo nije bila iznimna situacija.
I dobro je postavljeno pitanje, što bi bilo da mama dolazi svaki dan u 12 kako je dogovoreno?
Ništa. Dijete bi svaki dan gledalo djecu kako ručaju i nikome ništa.
Ne kažem da je to dobro, ali je tako.
Isto tako neke cure tu znaju moje mišljenje o vrtiću i znaju da bih ja prva graknula, ali u konačnici su tete bile u pravu.
helo ekipa, ne očekujem čudesa od teta niti različit tretman moga djeteta. i nisam naglasila da ja to NISAM znala da je ručak u 11.30!!!!! nisam javila da "kasnim" jer znam da moje dijete ima boravak do 12 i nisam se uzbuđivala oko toga previše. na roditeljskom u 9.mj. su rekle roditeljima djece koji ostaju na ručku da daju ručak ranije, ali nisu rekle ni kad ni kako niti sam o tome razmišljala poslije.
ne učekujem da mi ljube i nose dijete 3 sata ako se razbije, ali 2 minute su dosta da se dijete smiri , bar moje dijete , osim ako nije skroz polomljena !!! teta koju boli briga kako se dijete osjeća po meni nije dobar odgojitelj. ne treba ih nosit cijelo vrijeme i ljubit i ne znam što izvodit. ali treba na neki način reagirat ako je dijete nezadovoljno ,ako to ne predstavlja zanemarivanje ostale djece. dakle konkretna siuacija:
postavljaju stol za djecu , krenu ih hranit i moja mala negoduje(poznam ju dobro i znam kako reagira) . kuhinja je odmah u nastavku jaslica. njih 3 su tu jer i mi kuharica pomaže, 9 djece je sve skupa. i što činiti? njima se fućka, a lako je mogla kuharica donijet još jedan tanjur!
Žalosno te je citati. Tako mali vrtic, a tako malo razumijevanja za potrebe svakog u njemu. Ali bojim se da je to jedna od onih situacija kad nemaš izbora. Uzmi li ostavi sto ti se nudi.
Pa kad se tako pili po pravilima koje su tete navodno postovale - pita li se onda itko da li postoji pravilo po kojem se rucak daje u 11.30 ako je to zahvaceno smjenom koju pohadja dijete koje na rucak nema pravo?!
Meni više uopće nije jasno o čemu mi tu raspravljamo?
O pravilima koja bi zbog moralnih dvojbi trebalo kršiti?
Točno, i kaj ako majka bude jednom tjedno dolazila po dijete u 12h, kaj bi one svaki tjedan trebale djetetu davati ručak na koji nema pravo?????????????
Malo je nezgodno kaj je ručak u 11,30 ali tako je u svim vrtićima u koje su išla moja djeca.
Nitko ne razmišlja o tome kaj bi tete čule od ravnateljice (vlasnice), pretpostavljam da je to privatni vrtić, kada bi samoinicijativno počele dijeliti ručak.
Neki dan sam čula da su u jednom dućanu koji otkupljuje flaše, sva tri djelatnika koji rade na otkupu bili kažnjeni sa 200 kuna manjom plaćom jer je jedan od njih uzeo u otkup dvije flaše koje nisu bile ispravne.(Govorimo o 1 kuni!)
Ne kažem da bi ravnateljica postupila isto, ali tko zna...
Možda bi tete snosile nekakve posljedice.
Dok god se kao samorazumljivo pravilo prihvaca necija bahatost da skine 200 kuna place zbog 1 kune greske i uvodi pravdu vlastitom diskrecijom e do tad zdrav razum o kojem govori Cubana u usi vecine nece uci.
a jel moguće drugačije postaviti obroke, recimo da ne ide na doručak ( to odradi doma),pa u vrtiću ima užinu i ručak, recimo ko moj klinac, bilo bi dobro da se tak postaviš, em nećeš morat trčat po njega, nego malo ležernije doć, istina jedino kaj ćeš je morat ujutro nahraniti.
Već sam napisala da je moj na uvjetnoj, i kad će krenut spavat neće dobiti užinu posle spavanja, jer je takav dogovor, i on ponekad gleda kad drugi jedu , a on ne dobi jest i nikom ništa.
prestrašno mi je čitati o tome da se uopće opravdava zanemarivanje bazičnih dječjih potreba - za hranom i utjehom - zbog tamo nekih pravila :-o
govorimo o tanjuru hrane za dijete, ej!
nema tih pravila, baš kao što sirius zbori
u kakve to vrtiće vaša djeca idu ?!??
stvarno mi je neshvatljivo da im ne bi dali jesti ili klince pomazili
mom najstarijem sinu teta često uvali u ruku kolač ili komad voćke od užine ako u to vrijeme dođemo po ove male
a on već tri godine ne ide u vrtić
isto tako sam se našla u situaciji da je i meni teta nudila da doručkujem s njima kada sam ju pitala da mi kaže kako kuharice rade namaz od svježeg sira koji moja djeca u vrtiću vole ( baš su ga jeli za doručak...)
I ja se pitam. Kad je vodio dijete na upoznavanje u jedan privatni vrtić, MM je svaki dan tamo ručao.
Ja uopce ne znam sta da mislim. Svi se slazemo da tete nisu prekrsile nikakva pravila i ja im ne bih prigovorila ali bi me ustipnulo za srce. Prvo sto nije dobro ureden poludnevni program jer bi rucak trebao ici nakon sto takvo dijetee ide kuci ali mi je nevjerojatno da bi jedan tanjur hrane prouzrocio toliku stetu pa da su ga se tete bojale ponuditi i naravno s obzirom da je u pitanju izvanredna situacija a ne cesta pojava.
Mogu reci da sam presretna da mi dijete ide u vrtic u kojem bi dobilo taj tanjur hrane i da imamo predivne tete i predivnu ravnateljicu koje ponekad i zaobidu neka sitna pravila za dobrobit djeteta.
Veliki potpis na sirius i cubanu.
totalno loš organiziran vrtić po meni boravak bez ručka do 12 a ručak u 11.30. Sta bi nesto promijenilo da je ručak u 12 i svi zadovoljni ili da se roditeljima ponudi mogućnost nadoplate za ručak na kraju mjeseca ako kasne.Dobra volja posebno u mali vrtićima sve se moze riješiti.pa nije vrtić javna garaza da se vozilo ostavlja na čuvanje
ma ovo je otišlo predaleko, nije bitno ni koliko plaćam ni koliko dijete ostaje ni jesam li zakasnila nego da li je moj prigovor u konkretno opisanoj situaciji bio na mjestu. bože sačuvaj da se nekome skida plaća zbog toga!! ne padaju mi takve stvari napamet zato i nisam išla ravnateljici nego sam njima u lice rekla što sam htjela. ali ako vam je to bitno trebate znati da se radi o državnom vrtiću gdje su skupine manje no što je propisano , tete rade 5 sati i nikad više od toga, imaju slobodne vikende i godišnji od mjesec dana i pristojne plaće. drago mi je da su otvaranjem vrtića i te dvije mlade žene pronašle posao i rade u struci, nisam jedna od onih frustriranih ženetina koja će pljuvati po ljudima koje imaju bolji posao ili plaću pa sad kao ja njih hvatam za sitnice... ne radi se o tome!
mislim da su mogle bolje postupiti što sam im i rekla. ne mora moje dijete ni ručat tamo. od sad pa nadalje bit će do 11.30 u vrtiću i ne namjeravam se žalit zbog toga. tako je kako je. vodim je vrtić jer kao i mnogi nemam drugog izbora.
ali možemo na drugoj temi raaspravljat o tetama, uvjetima i sl. samo me molim vas uputite. imala bi što i na tu temu reći.
ardijana- to što si ti tetama rekla svoje mišljenje je potpuno u redu. Nemoj se gristi zbog toga. To je tvoje mišljenje i na to imaš pravo. Ja mislim da zapravo tete nisu mislile ništa loše već je to splet nesretnih okolnosti.
Koliko tete rade, koliko zarađuju, koliko imaju godišnjeg i sl. zaista nije umjesno isticati u kontekstu događaja o kojem raspravljamo.
Ali da vam je taj nesretni ručak u 11,30h a djeca koja su u poludnevnom boravku do 12,00h nemaju pravo na ručak je totalno bez veze i za promjenu toga bi se ja borila.
Prigovor ti je na mjestu po mom misljenju.
Ali, takodjer, mislim da nije rjesenje dolaziti po dijete u 11.30, a placas do 12h
odnosno, pitanje je jesi li uopce s tim prigovorom postigla nesto
Kao sto je laky napisala, organizacija im opasno steka
da sam na tvom mjestu pokusala bih nesto napraviti po tom pitanju
Ardijana, u kakvom je stanju bilo dijete kad si došla po njega? Je li curica bila vidno tužna i uznemirena ili je ravnodušno sjedila i žvakala taj kruhek?
Ne znam... Mogu razumjeti i jednu i drugu stranu. I meni bi bio bed da moje dijete jedino ne dobije jelo dok druga djeca jedu, ali s druge strane, zaista, što da dijete ostaje na ručku jednom-dvaput tjedno, neplaćeno... Bi li se očekivalo da dobiva besplatan ručak od vrtića samo zato da ga se ne izdvoji? Kužim da svakog roditelja stegne oko srca kad u toj situaciji vidi svoje dijete, ali treba objektivno procijeniti da li je dijete zaista bilo tužno ili smo mi roditelji isprojicirali svoje osjećaje na dijete.
Ono na što bih se u ovoj situaciji koncentrirala jest da se ručak ne servira prije 12 h (bez obzira na to koliko je to tetama ili kuharicama nepraktično). Ako u vrtiću do podneva borave djeca koja ne ručaju (pa makar i jedno jedino dijete), onda nema smisla da se u to vrijeme servira ručak.
s jedne strane vidim da tu neki ističu imala si pravo doći do podne, a kad se radi o pravu na ručak, onda to "pravo" nije bitno.... u vrtićima mora biti red, jer na šta bi ličilo kad nebi postojao nikakav red i rutina.... i nije to samo servirat jedan pijat, kod nas dječica pospremaju igračke,pa stoje u redu za prati rukice, tete ih nadziru jednog po jednog jer što bi bilo da svi zajedno nahrupe u wc, lokve do izlaza... tvoja je bila spremna za odlazak...ja bi prigovorila jedino da si javila da ćeš doći iza početka ručka i da je je pripreme kao i drugu djecu pa da nisu tile... to bi mi bilo bezveze... ovako one nisu imale pojma i postupile su kao i svaki dan....
a što se tiče trauma oko kašnjenja tu se ne slažem s tobom iz vlastitog iskustva i razgovora s vrtičkim psihologom... bez obzira što sm i ja imala plečen 10satni vrtić koji je radio do 16i30 a kako su sva djeca odlazila do 15i45 moje "kašnjenje" koje to i nije bilo teoretski je bilo problem, postoji teorija "dječjeg vremena" jer njima minut u iščekivanju je kao nama sat i naravno da su napravile goru stvar jer joj nisu olakšale čekanje jer ruku na srce nisi javila kada ćeš doći (iako su po meni olakšale s komadom kruha) ....
btw. pitanje je koliko je dijete zaista bilo nesretno ne ručajući s drugom djecom jer koliko ja znam (opet od vrtičke psihologice) mala djeca do treće godine su više introvertirana nego što se smatraju dijelom grupe-zajednice.
ja i dalje ne vidim tu nikakvu osnovu za jednostran prigovor već situaciju koja se riješi razgovorom da ako se takve stvari ponove, tete znaju kako da postupe.
a razmišljam kako bih se osjećala da je moje dijete u pitanju
najprije mislim da nisu prekršile neko pravilo ako ćemo na taj problem gledati s nekog činjeničnog aspekta
usluga objeda nije dogovorena, dijete ide ranije, nema obaveze da se ispostavi nešto što nije ni ugovoreno
međutim - ajmo maknuti u stranu taj suhoparni dio i dodati nijansu ljudskosti i malo fleksibilnosti
mama je zakasnila, nebitno uopće iz kojeg razloga - djeca jedu, jedno sjedi po strani i žvače koricu kruha
kao, nije praznih ruku pa smo ispoštovali kriterij ljudskosti
al moram priznati da meni nije dovoljno - moglo se potruditi još mrvicu i staviti tri žlice variva i za to jedno dijete
sumnjam da su količine toliko precizno određene i izmjerene da bi netko ostao gladan za te tri neplanirane žlice
a onda se mami naknadno može lijepo reći da takve situacije izazivaju zbrku u već ustaljeni raspored i zamoliti je da dijete bude u vrtiću dokada je dogovoreno
i sve bi bilo u redu - mama ne bi bila uvrijeđena a tete bi bile pošteđene razmišljanja što učiniti
eto, samo malo volje i stvar se da riješiti...
Nadalje osim prava na rucak postoji i pravo djeteta da ostane u organiziranoj instituciji do 12 sati ukoliko njegov roditelj placa do tamo bude do 12 sati. To sto je tetama ovako ili onako lakse ne mjenja na stvari. Ako je svakodnevna praksa njihova davati ranije rucak jer im mama svaki dan poklanja 45 minuta placenih i nekoristenih sasvim je nerazumno inzistirati na necijem pravu na rucak ako taj rucak treba poceti u 12,00.
Ja ne kužim zašto ne uplatiš cjelodnevni program pa da dijete svaki dan lijepo ruča u vrtiću ( u biti mislim da je ta razlika u cijenama između poludnevnog i cjelodnevnog progama najviše radi ručka) i onda svaki dan dođeš po nju nakon ručka a može biti i na spavanju kad ti to bude recimo trebalo, zar ne bi to bilo bolje riješenje a ne da svaki žuriš i gledaš na sat dali ćeš ih opet zateći za stolom?
U jaslicama djeca jedu ranije i oko 12 su obično u krevetu jer imaju potrebu za ranijim odmorom
sad tiziana, možda i nisi u pravu, inače pričaju cure, da svi koji su poldnevnom imaju pravo tam bit do 13 sati ručak je obavezno u 11.45, i ta djeca nemaju pravo na ručak jer imaju na doručak i užinu . Oni dobe ostatke od svojih doručaka i voće ako slučajno ostanu u vrijeme ručka. mislim da je raspodjela obroka najbolja nit da se slijedi.