ja sam u čudu vezano i za sling i za gym, mi smo vježbači sa Goljaka, sve navedeno je bilo poželjno
Printable View
Meni je dijete pod lupom 24 sata, ali doktori nikako da uvaže moje primjedbe.
Prvo sam primijetila sa mjesec dana da slabo diže glavu. Budući da je pupkić otpao tek tada, patronažna je dolazila i govorila da je sve okej i da ovoliko malo je dovoljno.
Onda sam se žalila pedijatrici. Ona me diskreditirala i rekla da dijete ne uspoređujem sa starijom mu sestrom.
Poslije sam se žalila u bolnici na pedijatriji pa su mi rekli da je samo lijen, pa opet malo kasnije pedijatrici.
Sa 5 mj. u bolnici 5. dan u viziti su skužili da je mlitav i pitali me da li mu dajem D kapi ???? i drugi dan zvali fizijatra, neuropedijatra i sto čuda se tu našlo.
Hipoksija, krvarenje I/II stupnja desno, I stupnja lijevo, pojačana ehogenost...
Uff Njetocka,bas mi je zao da netko ranije nije sve prepoznao ali eto,sreca u nesreci to sa hospitalizacijom...
I sada je sve OK,vjezbanjem se sve ispravilo?
Ma ja bi te fizijatre sa oprecnim stavovima rado strpala u istu prostoriju da malo medjusobno prodiskutiraju a ja da promatram sastrane....
Jer kako cu kao argument iznjeti:ali znate,u Zgb u Goljaku ne dijele vase misljenje,oni kazu da je to dapace dobro!
Objasnim kako stoje nogice te da se ne opterecuje zdjelica a dobijem odgovor da je generalno nepozeljno dovodjenje u vertikalni polozaj,dakle za sve bebe a ne samo vjezbace!!!
Vodit cu se tezom da nicega previse nije dobro,ne nosam je po cijele dane u slingu vec samo kad idemo vani setat...
A od platnenih ne odustajem,pokusat cu je dulje ostavljat golu prilikom presvlacenja pa cemo vidjet...
Sa prvom curom sam vježbala, dijagnoza hipotonija. Namučila sam se pošteno.
Sada s drugom curom svi govore da je napredna, ma nije uopće napredna, samo je od prvog dana izvježbana.
Pušem na hladno!
Ne koristimo sling ni ništa...s prvom curom su mi kazali da to izbacim pa sam se odvikla.
Zasad skulirana, ja sam se isto teškog <3 odvajala od platnenih jer ih je i starija nosila.
Ja nisam iz ZG, pa ne znam kako je kod vas.
Meni su u tom periodu najvažnije bile fizioterapeutice koje su vježbale 3x tjedno s malim. One su mi bile sve i fizijatar i psihijatar, ma sve.
Prerana vertikalizacija nije dobra, to se slažem. Mi imao jako hipoton trbuščić. Oduvijek je problem bio u trbuščiću. Nismo ga stavljali u vertikalni položaj dok se sam nije počeo dizati. Vježbali smo trbuščić na sve moguće načine, ali teško. Sada je star 15 mj. Hoda, polako i oprezno ko pingvin. Ima popriličnu škembicu i radili su mu uzv, ali sve je okej samo je jako hipoton. Hodanjem i saginjanjem će se aktivirati i ti mišići i sve će to biti okej.
Što se vertikalizacije tiče nepoželjno je dijete stavljati da stoji na podlozi, ako nije prethodno savladalo neke druge radnje i nije spremno držati svoju težinu i još k tome nije se samo ispravno u iskoraku dovelo u taj položaj. Tu se potpuno slažem.
Meni je veći problem kod nosiljki što dijetetu nogice nisu pod pravim kutom i ne nalazi se u položaju koji ga sprečava da ode u ekstenziju. Jako je bitno da dijete poprimi ispravan uzorak. I otkloniti sve položaje koji ga vode u ekstenziju.
Razumijem kad se kaze za bebu sa dijagnozama da se mora izbaciti sling ali tvrditi da on nije dobar za nikoga mi je novost...
Jedno je vertikalizacija na podlozi a drugo u nosenju...ili sam barem dosad mislila da je tako...
znači marama se ne preporuča za hipertone niti pod razno??? sling da?
a mei thai?
Drage moje, pomozite da ne iščitavam sve...
moj bebač ima 8 ipo mjeseci i zanima me je li štetno vojničko puzanje?Stariji sin mi je puzao sa 7 mjeseci pravilono i s 8 ipo već bio na nogama.znam da svako dijete napreduje svojim tempom, samo me zanima je li ovakvo puzanje štetno.on se kreće okretanjem ,i vojničkim puzanjem, stavi se na sve četiri pa se malo ljulja i onda opet ajmo...
Meni je vojničko puzanje djetetu bilo zabranjeno iz razloga što noge stalno stoje u nepravilnom položaju, koljena su u vanjskoj rotaciji i može, a i ne mora poslije imati krivi hod zbog vanjske rotacije.
Poznajem mamu kojoj se to desilo. Dijete je bacalo stopala van, a sve je ustvari dolazilo iz koljena. Ispravila je to sve sa dvije i pol godine starosti djeteta.
Nama je vojničko puzanje bilo zabranjeno zbog gore spomenutih razloga jer su koljena u vanjskoj rotaciji, ali su mi nabrojali mnogo više posljedica od krivog hoda. Ista stvar i sa sjedenjem kao žabica, a ako sjedenju kao žabica dodamo i nošenje cipelica pa i stopalo završi vani onda to nikako nije dobro. To se isto nama dogodilo sa starijom curicom koja nije išla na vježbe pa smo ispravili sa 2,5 godine.
Sjedenje kao žabica je loše i za zdjelicu.
sjedi pravilno, ali se ne posjeda sam pa ga ne stavljam...no probala sam i začuđujuće lijepo sjedi, ravno drži leđa i rukicama manevrira potpuno.ima sve obrane osim stražnjih...
kako da mu zabranim to vojničko puzanje, on je stalno na podu???
ja sam jućer imala horor u klaićevoj,mali se toliko plako da je muž mislio da je unutra neki kiropraktičar pa mu namješta kosti(muž je čeko vani) naime mi moramo vježbat stalno bit na trbuhu i okretanje leđa,bok,trbuh naravno mali to ne želi već urla.Sjedit niti govora rekla je teta,a nosit takva zavrzlama da sam jedva zapamtila kak da a primem. moja ruka njemu ispod pazuha,a druga ruka ispod njegove noge s tim da mu je jedna noga lagano u zraku ne kuzim zasto tako nisam nikog vidjela da tako drzi dijete. Ne smijem ga nosit okrenutog prema sebi. Takva borba me ceka jer on kad je na trbuhu diže glavu ko dijete od mjesec dana,a morao bi jako visoko dizat glavu. Jel vama djete kod doktroa ne zeli nesto pokazat.On je jucer hvato igracku samo desnom rukom,a doma hvata obadvijema i sad je doktoruicazakljucila da ne hvata dobro igracku
lastavica ovo s nošenjem ne bih znala, ali normalno je da kod doktora ne žele pokazat neke stvari. Nama se čak događalo da neke vježbice doma nikako nismo uspjevali napraviti jer maleni baš nije htio, derao se i izvijao, a onda dođemo kod tete vježbalice i on od prve napravi super i mene teta super pohvali kako smo to izvježbali (a ja doma stvarno ni jednom nisam uspjela u toj vježbi uz sav trud). Bitno je samo vježbati i vježbati koliko dijete da, imati neku granicu, ne tjerati ga do ludila, ali ne baš popuštati kod svakog plača. Sav se taj trud isplati jednog dana. I koliko god da dijete zaostaje (a mi smo stvarno dosta kasnili), sve se to nadoknadi, samo treba strpljenja.
Meni je sve manje jasno kako svako drugo dijete ima dijagnozu i mora na vjezbe. Ponekad mislim da malo i pretjerujemo. Jasno, kod neke djece je jasno da kasne u motorickom razvoju i stvarno im treba pomoc ali zar bas toliko djece toliko toga radi nepravilno?
Mislim, moj stariji je isto vjezbao zbog izvijanja. Kasnije, sa 6 i pol mjeseci na kontroli me fizijatrica oprala zasto mi dijete ne sjedi... Pa sam odustala od vjezbanja i pustila dijete na miru. 2 tjedna kasnije se sam posjeo, propuzao i poceo hodat u namjestaj s 8 mj. Al da se nju pitalo i dalje bi vjezbali.
Ovaj mali, a vec sam i pisala na ovoj temi, nikako nije htio na trbuh niti se okretao uopce s 5 mj. Prije 3 dana je svladao okretanje trbuh-leda i obrnuto u obje strane, sinoc je stopala ugurao u usta. Sad ima 5 mj i 10 dana. A do prije tjedan dana je stvarno izgledao kao dijete koje se nece okrenut jos bar 2 mjeseca, ko daska je bio na trbuhu.
Imam brdo frendica koje nikad nisu ni cule za baby handling niti im je ikad palo na pamet posjetit fizijatra s bebama i bebe su im ok. Ako i postoje neke sitnice koje mozda ni pedijatar ne vidi u onih 3 minute kolko traje pregled, isprave se same.
Ne kazem da ne treba reagirati kad vidimo da s djetetom nesto nije u redu, s vjezbama definitivno treba poceti sto ranije al mislim da ponekad i djetetu treba dati priliku.
koksy i ja sam dugo razmišljala baš o tome, nije vrag da je danas toliko djece vježbača. Došla sam do zaključka da način poroda vjerojatno uvelike doprinosi.
S prvom sam vježbala, e nedaj Bože to nikome, teška hipotonija, stizali smo sve na vrijeme, nismo kasnili u razvoju, ali to jačanje i jačanje je ubijalo.
Kod nas nije bilo "pomalo" morali smo je stisnuti i koliko god plakala znalo se što se mora odradit.
Druga cura, potpuno ok, zdravog tonusa, ali vježbamo i na prsima je onoliko koliko treba, plakala ili ne...
Ja sam zaista došla do zaključka da se neke stvari jednostavno moraju, zdrava djeca manje, vježbači više i to je to.
Hvatam je kad je super volje i stoji na prsima onoliko koliko bi trebala.
Hvala dragom Bogu da se ova ništa ne buni, a normalno, zdravo dijete ima snage pa se ne muči za razliku od moje prve cure kojoj je sve bilo "napor".
Sad se svi čude kako je tako napredna, e bome nije napredna nego izvježbana!
Prvo dijete - sasvim normalnog motoričkog razvoja, ali se negdje uvuklo sjedenje kao žabica i nekako se potkrala spuštena stopala (navodno) i nekako je sva slekava. Nitko nije vježbao s njom.
Drugo dijete - intrakranijalno krvarenje, hipoksija, hipoton, diston, ovakav, onakav - vježbe 3x tjedno + domaće zadaće - uz njega puno naučili gdje smo griješili kod male, odnosno što nismo vidjeli, zato mu je držanje besprijekorno, spretan, penje se...
Ponekad baš razmišljam koje sam glupo zanimanje izabrala, trebala sam ići za fizijatra, alergologa, pulmologa, pedijatra, ortopeda, imunologa,psihologa, pedagoga ili nutricioniste...moje zanimanje nije ni od kakve koristi za moje dijete.
Ali s druge strane trudim se najbolje što mogu, ali nerealno je za očekivati da sam specijalista za sva područja.
Ja sve razmisljam odakle mojoj to povremeno pravljenje mosta i zakljucila sam da je moguce da sam ja doprinjela tome pri presvlacenju jer joj ponekad oblacim pelenu i hlace tako da joj podizem guzu umjesto svaki put ono po baby handlingu rolam s boka na bok...ne zelim ni pomisljat da je to do platnenih pelena,to bi stvarno bilo katastrofa da one to mogu prouzrocit!
Ali onda se sjetim da NIJEDNA od mojih prija ni nezna za b. handling a kamoli da ispravno nose i oblace dijete...da ne spominjem stalnu upotrebu vipera dok je moja od 3eg mj iskljucivo na podu na strunjaci...
Da nisam proucavala tekstove o razvoju motorike ne bi ni znala da je taj pokret u most nepozeljan jer ona sve drugo radi pravilno u skladu sa dobi...
Tako da vjerojatno ima dosta beba koja rade tako neke nepozeljne radnje koje pedijatar ni nemoze primjetit na pregledu i nikom nista jer roditelji jednostavno ne znaju da to nije dobro...
Sad,mozda im dijete kasnije bude malo trapavije,spustena stopala itd...tko ce to znat..
Ja to gledam ovako, moja će biti slekava kao i ja i neće se morati penjati na trešnju po plodove, to će napraviti netko spretniji za nju! Ona će samo dolje čekati da joj se donese! :)
zasad skulirana misliš li most koji radi tijelom...ako je to onda je to možda vrat...sve više manje ide otuda. Provjeri!
Ni moja struka ništa korisno za dijete, a da znaš da sam se i ja to razmišljala.
Pa mislim da spretnost djeteta nije uvijek povezana s vjezbama ili ne vjezbama. Moj stariji je spretan. Iznimno spretan. Al ne vjerujem da je to zato sto je vjezbao mjesec dana kad je imao 4 mj, jer te vjezbe su bile za drzanje palceva u sakicama i izvijanje. Nekako je oduvijek oprezan. 3 mjeseca je hodao uz namjestaj dok se nije pustio, a kad se pustio hodao je savrseno stabilno. I u svemu ostalom je takav, oprezan. I u penjanju i u trcanju. Sve uvijek radi polako dok ne vidi moze li on to ili ne. Mozda je i do genetike, muz je isto spretan, ja sam trapava.
Tako da mislim da se ne treba gristi kasnije ako nam dijete padne vise puta nego druga da smo mi krive jer eto, nismo ga pravilno drzale dok je bio beba, koristile smo sling, koji put smo mu digle noge kod presvlacenja... Pa ko bi vise znao sta je dobro sta ne! Prije 50 godina je stavljanje djeteta na trbuh prije 3. mj bilo strogo zabranjeno, sad se preporuca od rodenja. Sta je s onim mamama koje ne traze baby handling metode po internetu? Sta ce biti s njihovom djecom ako su nasa, koje ipak nesto znamo, sva neka hipotona, hipertona...vaka i naka...
I moj ponekad radi most, ne uvijek, on to onako kad bude uzbuden i jako sretan pa se odgurne nogama, digne guzu pa se prevali u stranu. Ne bi mi nikad palo na pamet da to nije dobro dok nisam tu procitala. Al neidem zbog toga fizijatru. Odbijam! Jer vec skoro 6 godina na ovom forumu citam o svoj toj silnoj djeci koja moraju vjezbati. I kako jos nikad ni jedna mama nije napisala da je otisla fizijatru jer eto, mislila je da treba pa je fizijatar rekao da je sve ok s bebom. Nikad! Fizijatar ce uvijek nac nesto zbog cega treba vjezbat. A i sama sam dozivjela da uvjeravam fizijatricu da moje dijete radi rotacije a ona mi ne vjeruje jer ih ne radi tad, pred njom u tih 10 minuta. Pa ako sam vec dosla k njoj po pomoc onda mi nikako nije u cilju lagat jel tako?
Ma ja sam sad skroz zastranila...Valjda ste shvatile sta hocu rec...
Evo ja!
Prvi put se opekla, pa sam sad s ovom curom išla "reda radi" i fizijatrica rekla "mama cura vam je za pet, samo pratite, vježbajte jer to njima svakako znači i bit će sve super".
Bila ja već i kod fizioterapeutice ;)
Ali ne preporučam to mamama, to je jednostavno moje puhanje na hladno i strah da nešto "ne pobjegne".
Ja sad više volim preventirat i vozat se okolo, nego sjedit doma prekriženih ruku.
Zaista ne preporučam, ako mame ne vide nešto drugačije ne treba ići preventivno!
Ovo ja radi svog mira, ne radi potrebe!
ja u stvRI POTPISUjem koksi i slažem se sa njenim stavom. ustari, svrstavam sebe u te roditelje koji pušu na hladno i bzv. paničare.
ja sam otišla na pregled pedijatru zbog povremenog izvijanja i kočenja nogica (hipertonost neke vrste govorila sam).
ok, žena kaže da lagano vuče na hipertoniju, ali ne radi paniku, dala uputnicu za vježbe. fizioterapeut nam cijelo vrijem govori: a zašto ste došli?? zar se popravilo sa vremenom???
uglavnom popravilo se zaista, dijete se izvija samo jako umorno ili gladno a i noge ukruti samo kad protestira.
pokazala nam je baby handling ali samo presvlačenje, dizanje i okretanje, spuštanje,. još ništaod vježbica.
ne da mi se kopati po tome, iskreno, dijete mi se čini zdravo, čak mi je i drago da nisam u zegeu gdje bi me već opasno na goljku peglali... ne vidim potrebe. za sad smatram da će ona sve stići, sve pohvatati, i da je dosta i napredna - samo ju treba pravilno dizati i hendlati
što ste u biti vi vježbali ili radili za to izvijanje i odizanje guze?
isto mi nije jasno kako neuropedijatri mogu proglasiti nenormalnim držanje palca u šaci naok mjesec dana?? pa niti jedno dijete ne otvara šakice tako odjednom već u drugom mjesecu. i onda ih ponekad drži zatvorene i onda još ponekad bude palac unutra!! moja puni 4.mj za 2 dana i tek sada ne drži NIKAD palčeve u šaci, kroz treći je fluktuirala.
i to što koksy kaže, ko daska je a onda odjednom dijete uspije postići sve ko velko
Dijete ne bi smjelo ići u ekstenziju stoga izvijanja i odizanja guze nisu u redu i treba ih sprečavati. Kakvo je to izvijanje? Ja kada čujem riječ izvijanje mene to odmah podsjeti na bacanje glavice u opistotonus.
Pčelice budući da ti je dijete staro 4 mj., a mi smo krenuli na vježbe sa 5 znači odgovarale bi vam vježbe koje smo i mi radili. Polegnut na leđa i lagano mu podizat nogice prema ustima. Uglavnom važno je da mu se zabrani izvijanje u ekstenziju prema unatrag. Zato je važan i babyhandling gdje vam je savjetovano da ga nositi glavom prema van, leđima prema vama i nogicu pod pravim kutem. Taj pravi kut će spriječiti izvijanja prema van. Isto postižete i prinošenjem nogica prema ustima. Ako dozvoljavate djetetu izvijanje u ekstenziju, odizanje guze, neće vam pomoći ni vježbanje fizioterapeuta svaki dan.
Moje mišljenje je da je tako nešto zaista jako važno. Dječji mozak je plastičan, a u prvoj godini se još može ispraviti. Najvažnije je da dijete zaboravi na izvijanja u ekstenziju i poprimi pravilan obrazac. To je nešto što bi trebalo ozbiljno shvatiti.
Kod izvijanja je problem vrat. Jedan i drugi vratni mišić nisu jednaki, jedan je skraćeniji i zato dolazi do tih pokreta koje mi zovemo "izvijanja".
Moja L. se izvijala ali ne pretjerano, kad smo riješili vrat, prestao je i taj problem.
Inače je to primjerice u hipotonaca nedostatak snage.
Jednostavno je pravilo za hipotonce, ne puštati onaj položaj koje dijete nemože pravilno zauzeti i održavati.
Primjer: nema dizanja dokle se dijete povlači rukama (jer nema dovoljno snage u nogama) i dokle god ne može bez držanja stajati onoliko dugo koliko želi.
Ja sam svoje dijete pustila da se diže i stoji tek kad se iz čučnja mogla podignuti sa sredine sobe, bez držanja.
To je bio znak čvrstih nogu i stabilne kralježnice i to je bio znak da je tijelo ojačalo dovoljno, zapravo onoliko koliko treba da stoji.
Njetočka odakle si??? Pitam, tvoji postovi me podsječaju na govor moje fizioterapeutice. Vidim da jako puno i pravilno poznaješ motorički razvoj.
kod mene identicno,podizala je zdjelicu i guzu od podloge,uprla bi se nogama od podlogu i tako se podizala....
kako to nije pokazala na pregledu u fizijatra isto je ispalo da sto mi tu radimo...
samo mi je pokazan baby handling kojeg vec prakticiram (ok,ne bas uvijek:)) i objasnilo mi se da joj podizem noge prema glavi cim krene sa tim mostom...
evo ima 3dn da ja bas forsiram primicanje nogica glavi i mogu rec da se drasticno smanjilo njeno pravljenje mosta kad ju pustim da lezi na podlozi!
Nevjerojatno kako brzo uce i poprimaju pravilne obrasce....
Ona se meni izvijala cijela unazad u pocetku dok je imala napade grceva (1vi i 2gi mj) ali zato se tako nesto i tolerira skroz malim bebama...
To je prestala odavno raditi....
Palac u saci - mislim da i sada tu i tamo to vidim ali zato se trudim da joj ruke ako je budna nikad nisu besposlene,jer naravno da ako se zabavlja igrackom isl da su ruke ispruzene...
Da li mislite na ovo izvijanje? Pokušavam shvatiti kakvo je to izvijanje. http://www.youtube.com/watch?v=HFV4VXZTf28
U ovom videu očito je da je glavica u opistotonusu i to nipošto ne smijete dozvoliti. Takvi smo mi bili sa 5 mj. Kod presvlačenja se znao tako izvijati na stranu. Izgledao je kao svrdlo.
Taj položaj je strogo zabranjen, ali najstrože. Dijete je krenulo potpuno krivim putem i mozak taj put treba zaboraviti. Ako svladate babyhandling i ne dozvoljavate mu da više ikada zauzme takav položaj jako jako ste puno napravili. Tada će mozak preuzeti novi pravilan obrazac i motorika će krenuti u sasvim ispravnom pravcu.
Nakon što djetetu potpuno zabranite taj položaj ubrzo ćete vidjeti da ga neće ni zauzimati, odnosno sve rjeđe i rjeđe. To znači da ste na pravom putu. A promjene ćete vidjeti brzo. I još nešto. Ako djetetu prinosite nogice ustima i on počne stenjati to znači da mu je teško. Stenjanje nije problem, ali nemojte forsirati ako plače.
Ajme uzaaas,brrr..ovo mi je grozno za vidjet...moja se slicno ( ali puno manje) izvijala samo 1vi i 2gi mjesec kad bi imala napade grceva.
Tada sam i pocela iscitavat tekstove o motorici,znala sam da to nije bas OK...ali eto,prestalo je kad i grcevi...
N. ne radi to nego dakle lezi na strunjaci na podu,stopalima se pritisne od podlogu i podize guzu i zdjelicu od podloge...radi most...
Moja ne stenje nego se posteno isprdi....:lol:
Ja svom guram nogice prema glavi u igri jer je to njemu strasno smijesno. I evo, vec sad zvace nozne palce. A ipak dize guzu od podloge, al kazem to je onako, kad je bas uzbuden ili kad silno zeli da ga podignem. On digne guzu pa se baci u stranu. Mislim da nije materijal za fizijatra. Ponekad, kad je jaaako pospan i drzim ga na rukama al stisnutog k sebi, on zabaci glavu iza ali mislim da to nije klasicno izvijanje jer kad ga pustim u smjeru u kojem zeli on bude na ledima, kao da bi ustvari samo gledao okolo. Ni to me ne zabrinjava.
Stariji se izvijao ali dok je bio na boku na podu i to bas jako, jace nego ova beba na filmicu i to smo ispravili vjezbama tako da mu glavu s obje ruke dizem prema prsima. A palac u saci je drzao jos s 4 mj. i to smo ispravili jednostavnom vjezbom tako da sam mu palac pomicala unutra-van.
Ne znam bio je komentar dal svi moraju na vježbe? Nije mi lako i najradije bi da sve sam obavlja kad vidim frendice s djecom koja već pužu i sjede,a moj jos uvijek lezi onda moram ić na vježbe. Teta je rekla da on diže glevu na trbuhu ko dijete od 1 mj i da je zadnji vlak da ozbiljno vježbamo. Malo smo dosli u napredak evo za tjedan dana se okrene na bok samo mu ja pomognem da dojde na trbuh i izdrzi 5 min na trbuhu,malo po malo cemo doci do konacnog rezultata,al jako tesko ide samo moram bit uporna a za sad jesam jer sam malo savladala sebe da ga ne dižem svaki put kad zaplace nego ga pustim sekund dva da vidi da ne skacem na svaki njegov mig
lastavica, nemoj mu pomagati da dode na trbuh, mora sam. Mami ga s igrackama, daj mu u ruku igracku. Ako ga ti okrenes s boka na trbuh njegov mozak nece registrirat tu radnju.. Kad se uspije prevalit na trbuh a ne zna izvuci ruku ispod sebe ne smijes ju ti izvlacit, samo ga poskakljas po ramenu, laktu...ono prodes po rukici tek toliko da ga podsjetis na nju. I recimo kad je na trbuhu stavis ispred njega igracku, ako ju ne zeli hvatat malo ga s igrackom pomazi po ruci pa opet stavi igracku ispred i opet ga malo poskakljaj po saki. Ne uzimat njegovu ruku i vuc ju do igracke.
Nošenjem i držanjem donjeg dijela tijela fiksiranog kad je na podlozi.
Ne pitajte, ne želim se niti sjećati tog perioda mog života, po cijeli dan mi je bila ili na rukama ili sam s njom sjedila na podu.
onaj filmić - pa dijete se samo rastezalo tamo jest da je glavica malo prejako zabačena ,a li kako spriječiti istezanje?? pa i nama paše tako izviti leđa- ne i glavu tako jako ali leđ ada
Izvijanje se gleda kada dijete leži na podlozi, leđima radi luk i glavicu zabacuje "gore".
Sve ono što radi dok ga se drži ja ne bi gledala kao "problem".
Problem je uvijek na ravnoj površini, a ne dok se drži dijete, posebno ne novorođenče.
Ja ne znam više šta da radim s njim i tim vježbanjem neće pa neće. Kad mu želim stavit položaj da se okrene na trbuh on meni guzu điže gore i divlja neće u tom ga trenutku nikakva igračka ne zanima,a ja još imam 4 dana da nešto napravim s njim jer u petak fizijatrica hoce vidjet pomaka.Sva mi je kosa otpala od brige. Kad je na trbuhu on glavu stavi na podlogu na jednu il drugu stranu i smije se jer misli da ide spavat,a nikad nije spavo na trbuhu za poludit.
Jos sam se nesto sjetila, dal ga raskomotis dok je na podu? Mog su jako sputavale hlace pa bi ga skinula da bude samo u bodiju, majici i debljim carapama ili stramplice koje nimalo ne stiscu trbuscic. A i gol je bio tj. bez pelene kad god je bilo prilike.